Előrehozott öregségi nyugdíj

Gabi001 # 2011.10.25. 10:16

Kedves Veci!

Nem dolgoztam a korkedvezményes munkakörben. Gyógyszerész asszisztens voltam sokáig, aztán egy ideje gyárban dolgozom.

Veci # 2011.10.25. 10:02

Gabi001
Ha szó szerint másoltad, akkor te korkedvezményes munkakörben dolgoztál? Pl. röntgene, pék, szövőnő, ha 8 évig dolgoztál ilyen munkakörben, akkor 2 év korkedvezményed lehetne. Ebben az esetben pedig már az idén előrehozott (korkedvezményes) nyugdíjas lehetnél, akkor 2 évvel korábban, vagyis 61 évesen lehetnél öregségi nyugdíjas.

julika531
2012-től nem előrehozott nyugsíjas lehetsz, hanem korhatár előtti ellátást kaphatsz a ma tárgyalás alatt lévő tv.javaslat szerint. A nyugdíj számítással azonos módon számítják. A munkáltatód esetleg nem lenne partner a korengedményes nyugdíjra megállapodásban?

Üdvözlettel Veci

julika531 # 2011.10.25. 09:10

Kedves Fórumozók!

1967.09.01- a mai napi dolgozok.
Van 43 évem /minden benne van.tanuló idő-gyes/
A nők kedvezményes 40 éves nyugdij lehetőségét nem
tudom igénybe venni /32 évvel szemben-van 30 évem/
Így még 2évet kellene dolgoznom.
2012.08.08.-án, ha be töltöm az 59 évet
El mehetek előre hozott öregségi nyugdíjra,
vagy már nem.

Köszönettel:Julika

Gabi001 # 2011.10.25. 09:03

Kedves Veci!
Köszönöm a választ!
Korkedvezményt írtam igen, de én csak bemásoltam azt a szöveget amit a nyugdíjasításosítási igazgatóság írt. Szóról szóra.

Szeretném még megkérdezni, hogy ez az ellátás, mennyivel lesz csökkentett, mintha rendes nyugdíjba mehettem volna?

Veci # 2011.10.25. 08:59

Rezeda2483
A tegnapi válaszomban én a beírásodból kikövetkeztettem. Nem olvastad?
Ezt írtam:

Valóban az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig korhatár előtti ellátást kapsz a tv.javaslat szerint, januártól lesz emelés, de sehol nem olvastam ebben a javaslatban (de elsikkadhattam felette), hogy az utazási kedvezmény is megszűnne. Ha mégis úgy történne, gondolom az külön kormányrendelet lehetne.

Vagyis te a 62. szülinapodtól öregségi nyugdíjas leszel, és (ha elvennék az utazási kedvezményt) megkapod szerintem a kedvezményt is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.25. 08:55

Gabi001
Te korkedvezményes időt írtál, de szerintem az jogosultsági idő lenne. A korkedvezmény az egészségre ártelmes munkakör esetén van.
Ha a 37 év 18 nap jogosultsági idő, akkor nincs meg az öregségi nyugdíjhoz az időd, nem beszélve arról, hogy a munkaviszonyban töltött tényleges idő 30 év és 120 nap.
NOS!
Te az 59. szülinapodon elmehetsz korhatár előtti ellátásra, ami ha nem lesz meg a 40 év szolgálati időd, akkor csökkentett összegű lesz.

Üdvözlettel Veci

Rezeda2483 # 2011.10.25. 08:48

Kedves Előrehozott jelölt!
Sajnos nem írtam meg a születési dátumom, 1950 novemberben születtem.
Köszi előre is a választ!

Gabi001 # 2011.10.25. 08:43

Elnézést, elírtam. :) 1953 as születésű vagyok.

Gabi001 # 2011.10.25. 08:42

Kedves Fórumozók!
Szeretnék egy kis segítséget kérni:

1553-as születésű nő vagyok. 2012 márciusában töltöm az 59-et.
A következőket számolták ki:
A nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szol. idő: 39 év és 52 nap.
Korkedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idő: 37 év 18 nap ebből keresőtevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő 30 év és 120 nap.

A kérdésem a következő lenne: 2012-ben elmehetek nyugdíjba?

Veci # 2011.10.25. 08:29

lulumargit
Bocsi rosszul írtam, így helyes a mondat:
A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthontöltött idő együttvéve 40 év. Ha nyugdíj mellett dolgoztál azt beszámítják a 40 évbe.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.25. 08:11

lulumargit
Azonos évjárat vagyunk, ugyanaz a helyzetünk, annyi különbséggel, hogy nekem 42 év 88 nap szolgálati idővel, szintén 3 gyermek mellett kb. 9 hónap hiányzik a 40 év jogosultsági időhöz, mivel az ipari tanuló időszakot is kivették a jogosultsági időből.
A tv.javaslat szerint aki korábban ment nyugdíjba a régi szabályok szerint és megvan a 40 év jogosultsági ideje, vagy nyugdíj melletti munkávan szerzett még időt, azt figyelembe veszik.
A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthontöltött idő együttvéve 40 év. Ha nyugdíj mellett nem dolgoztál azt beszámítják a 40 évbe.
Ha neked a 39 év 65 nap jogosultsági idő, akkor a hiányzó időt akár nyugdíj mellett,, akár 6 órás munka mellett is megszerezheted, ha van hol.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.25. 08:04
megszivtam? Miért 2014-ig kellene? Nem 2012.01.28-ig kellene? Nincs meg a 42 év szolgálati időd? Most csak a korengedményes nyugdíjra volna lehetőség, ha a munkáltatód megállapodna veled. A szolgálati idő megváltásra sem előre, sem utólag nincs lehetőség. Nagyon szűkszavú az információd. A születési adaton kívül minimum a szolgálati idő is jó lett volna. ITT egy kalkulátor, talán segít a 2011-es kiszámolásba (nyugdíjszámítás 2011-
  • erre kattints, mentsd le excel-be), a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset alapján meghatározott nyugdíjat neked csökkenteni kell 8,4 %-al (jelzem nekünk a kalkulálthoz képest a tényleges nyugdíj több lett):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

anyuka53
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

Üdvözlettel Veci

lulumargit # 2011.10.25. 07:25

1951.07.31-én születtem. 1969.07.01-2008.07.31-ig 39 év 65 nap szolgálati időt szereztem , mely alapján 2008. 08. 01.től előrehozott öregségi nyugdíjas vagyok. Három gyermeket neveltem fel , akik 1972-ben , az iker gyermekeim pedig 1975-ben születtek. Utánuk éveket nem számítottak be , mivel a feltételeknek ( szükséges szolgálati idő , betöltött korhatár , megszüntetett munkaviszony ) megfeleltem . Kérdésem : a három gyermek figyelembe vételével meg lehet a 40 év szolgálati időm, kérhetem az újbóli felülvizsgálatot , mivel kormányunk az akkori feltételen utólag változtat ? Amennyiben nincs rá lehetőség , úgy jövőre teljes áru tömegközlekedési jeggyel utazhatok ? Az évre szóló utazási kedvezmény sem jár ? Ha 2008. évben ezek a feltételek lettek volna ( 40 év ) maradtam volna munkaviszonyban , akkori egészségi állapotom szerint tudtam volna vállalni a 10 hónapot . időközben egészségi állapotom úgy megromlott , hogy többet vagyok orvosnál , mint itthon . Nyugdíjazásomkor az első pofon az volt , hogy nekünk már nem bruttó jövedelemből, hanem nettóból állapították meg a " NYÖGDÍJUNKAT " ez a második pofon ez HATALMAS . Velünk mindent meg lehet tenni ?

lulumargit # 2011.10.25. 07:08

miért nem tudom elküldeni az üzenetemet ?

sitimaci # 2011.10.25. 06:50

Kedves előrehozott jelölt! A kérdésed az,hogy vajon, MIÉRT ? Kifejthetném,de ezt már nem lehet kulturált,udvarias formában megtenni,úgy hogy inkább nem!Gondolom,hogy Te és sokunk így van ezzel,a Mi problémánk,a többségnek nem probléma,sajnos úgy néz ki a helyzet,hogy a kérdés az,hogy a NYUGDÍJAS AZ MINEK ÉL EGYÁLTALÁN,Mi már nem vagyunk hasznos tagjai a társadalomnak,nem dolgozunk,nem termelünk,nekünk csak fizetnek!Sajnos,ez a véleménye a mai fiatalok többségének is,mert ezt a dumát hallják és a lényeget nem értik,az ő nyugdíjba menetelük,meg fényévnyire van tőlük és nem is foglalkoznak vele,éppen úgy mint mások a Te által feltett kérdésben szereplők is!!!Üdv.maci

sitimaci # 2011.10.25. 06:21
T.Fórumozók!--
  • Látjátok,ilyenek a törvények,jogszabályok ! A törvényeknek,jogszabályoknak,értelmezhetőnek,egyértelműnek,világosnak és érthetőnek kéne lenni!Olyannak,hogy mindenki megértse és a rá vonatkozó részeket értse és alkalmazni tudja! Magyarországon ez még várat magára!Sokszor még azok sem értik,akiknek alkalmazniuk kéne a hivatalokban!Ez normális dolog?----Üdv.
Jucu52 # 2011.10.25. 06:12

Szerintem a kettő kizárja egymást. Ugyanis a nyugdíjazáskor kell kifizetni, így szól a jogszabály. Nyugdíjazni pedig kizárólag azt lehet, akinek a biztosítási jogviszonya a nyugdíjazáskor nem áll fenn. Én nem láttam ilyen jogszabály módosítást erre vonatkozólag, csak a kormánytisztviselőknél, de akkor a jegyző mutassa meg, hogy konkrétan mi változott. Mutassa meg a módosító rendelkezést. A 49/E szerint ugyanis ki KELL fizetni. Egy közalkalmazott ismerősöm most megy el szintén a "negyvenévesbe", és ő megkapja, már meg is beszélték vele.
Igazából ezt az ún. "változást" én is hallottam, de még ember nem volt, aki megmutassa a változtató jogszabályt. Rákerestem, de csak a kormánytisztviselőkét találtam meg, amiben egyértelműen kiegészítették a jogszabályt a jubileumi jutalomra vonatkozó paragrafusnál, azzal, hogy a nyugdíjba vonulásnál rájuk a 49/E. §. nem vonatkozik.

A köztisztviselőknél és a közalkalmazottaknál sehol nem találtam ilyen módosítást.

Ha valaki tud ilyet, kérem szépen, hogy írja ide.

geszty # 2011.10.24. 21:28

Jucu52 köszönöm szépen a választ, én is így tudtam, de a jegyzőnk szerint változott a helyzet, csak akkor fizethető ki, ha a jubileumi jutalom esedékességének napján még munkaviszonyban állok. Addig meg ugyebár nem intézhetem a nyugdíjam.
Bár emlegetett valami olyasmit, hogy talán van lehetőség, hogy az idén kérjem a nyugdíj megállapítását, a folyósítást pedig csak április 20 után.
Létezik ilyen?

Jucu52 # 2011.10.24. 21:06

geszty

A Ktv. 49/E paragrafus (5) bekezdése szerint

(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni

1. a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
  2. a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  3. a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  4. a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.

A kormányköztisztviselők esetében -tudomásom szerint- sajnos ezt a lehetőséget megszüntették. Arról nem tudok, és nem is találtam ilyen szabályozást, hogy a köztisztviselők esetében is megszüntették volna.

Tehát az én értelmezésem szerint, ha most nyugdíjba mész (korhatár előtti ellátás, akkor mivel a 35 éves jubileumi jutalomra jogosító idődből kevesebb, mint 3 év, sőt ennél kevesebb van hátra, ki kell fizetniük a négy havi illetményednek megfelelő összeget.
(Amennyiben ez a törvényhely a köztisztviselők vonatkozásában nem változott meg!)

anyuka53 # 2011.10.24. 18:56

Kedves Veci!
Szeretném elolvasni a tervezet 4.§-át, de sajnos nem emlékszem az elérhetőségre. légy szíves küld el nekem.
Köszönöm szépen.
anyuka53

szamanna # 2011.10.24. 18:33

Tisztelt fórumozók!Minden tisztelet és köszönet megilleti a segítőket,akik önzetlenül szabadidejüket nem kímélve,tanácsokat adnak a hozzá nem értőknek.Köszönet,és hála minden bátorító szóért,és a türelemért.

megszivtam? # 2011.10.24. 18:28

1952 01 28 születtem férfi
megszünik a lehetöség elörehozott nyugdijba menetelre
dec 31 vel ?
van lehetöségem kifizetni a hátralevö idömet
2014 január 28 ig és hogy lehet kiszámolni
segitsetek ha tudtok

sitimaci # 2011.10.24. 18:09
    • Kedves t.laci! Milyen minden szűnik meg,2012-ben,a beterjesztés szerint,amiről mi még nem tudnánk??? Az van beterjesztve,amit tudunk mi is,ezt tárgyalják,kedden,16-25-től!Figyeljük az adást,Kedves Veci idemásolta,az Országgyűlés honlapján a nézés lehetőségét,hogy tudjuk nézni videón a tárgyalást!Ne legyünk sejtelmesek és nehogy ötletelgessünk! Vagy szűnjünk meg élni is,ha ezt is beterjesztik?Üdv.! Holnap este,vagy szerdán már többet tudunk! Talán,vagy nem!---
gs50 # 2011.10.24. 17:55

Köszönöm Kedves Előrehozott Jelölt.

Így viszont azt hiszem megvárom a jövő év márciust amikor betöltöm a 62-t mert a 40 éves nem kis összeg, remélem az esetleges átszámítások miatt nem kockáztatok sokat.
Üdvözlettel: gs50

geszty # 2011.10.24. 17:38

Kedves Veci és Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni.
1952. április 21-én születtem, nő vagyok. Tehát betöltöttem az 59. évem, és augusztustól megvan a 37 évem az előrehozott csökkentett nyugdíjhoz (5 kft-s évem elveszett sajna). Köztisztviselő vagyok, jövő év április 20-án lenne meg a 35 évem a jubileumi jutalomhoz, mivel a kifizetés feltétele, hogy az esedékességkor munkaviszonyban kell állni.
Szerettem volna még az idén nyugdíjba menni, de munkáltatóm szerint jobban teszem, ha megvárom az ápr. 20-át, akkor megkapom a jubileumi jutalmat is.
Kérdésem az, hogy valóban így van-e, várjak-e még?

Köszönöm a segítséget.