Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2010.11.04. 14:52

Tisztelt Fórumozók,Kedves Veci !
Már jártam itt,de most úgy gondoltam megint csak kellene egy kicsit közösen gondolkodnunk.

A férjem 1953.VII.hóban született.
2 év korkedvezményt állapítottak meg részére.
Most 2010.dec.31-én 39 év 134 nap munkaviszonya lesz, ill. jövő évi 58.szülinapján meg lesz a 40 év munkaviszonya.

Ezek a tények.

Tudjuk,hogy ezév dec. 31-ig lehet korengedményes nyugdijra megállapodni a munkáltatójával,mert aztán ilyen lehetősége nem lesz.

Mindezeket együttesen figyelembevéve,mit gondoltok,melyik az a variáció ami számára a legkedvezőbb,annak érdekében,hogy legkorábban és a legkisebb nyugdijcsökkentéssel mehessen nyugdijba?

Figyelem! Nem tévesztettem össze a korkedvezmény és korengedmény fogalmát !
Miután köztisztviselő még tovább bonyolítja a dolgot a várható 5-10 %-os leépítés,mely nem biztos,hogy őt érintené,de semmi sem lehetetlen és felkészülten kellene az események elé nézni.

Megköszönöm,ha válaszoltok ill. valami jó ötletetek lesz számunkra!

Üdv.Ági

Veci # 2010.11.04. 15:14

Ági
A férjed mindenképpen csökkentett előrehozott korkedvezményes nyugdíjat kaphat a ma még hatályos tv. szerint, a férjed esetében ez max. 3,6 % lesz. Az én férjem is ilyen adatokkal rendelkezik, mint a tied, én korábban írásban kaptam választ a Nyugdíjbiztosítótól és azalapján írom neked. A nyugdíjtörvény 19. § vonatkozik a csökkentés mértékénél és a szolgálati idő esetében.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

A szülinapjáig a 2 év korkedvezmény hozzáadásával 40+2=42 éve meglesz, mert csak ebben az esetben tud 58 évesen elmenni.

Ha a munkáltatója korengedményes nyugdíjra kötne megállapodást, az is lehet, de most nem lenne meg a korkedvezménnyel a 42 éve, így a 18/B § (3) b. pontban szereplő feltétel ebben az évben még nincs meg.

Egyébként tervezi a kormányzat a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj meghosszabbítását.
http://www.vg.hu/…marad-331439

DE a férjed esetében én úgy látom, hogy ha eléri a 40 év tényleges szolgálati időt 2011-ben, a 2 év korkedvezménnyel elmehet nyugdíjba (-3,6%), vagy dolgozzon még egy évet és akkor már szerintem csökkentés nélküli nyugdíjba mehet.

Ha a leépítés mégis érintené, akkor meg plusz végkielégítést kellene adni, mert az ő öregségi nyugdíjkorhatára 63-2=61 év és ahhoz képest 5 éven belül van, így +4 havi végkielégítés járhat, bár az adótartalma, ha elfogadják a jövőhéten a tv. módosítást (biztos elfogadják), akkor az nem kedvező.

Összegezve: úgy gondolom a most leírt információ tájékozattabbá tehet, a továbbit meg az események felmerülésekor lehet tovább fejtegetni.

Válaszom a ma még hatályos tv. szerint írtam, hogy mi lesz még ezután (bármi), azt jelenleg nem lehet megjósolni.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.04. 15:20

yh68fq
A ma még hatályos tv. szerint az 59. szülinapodtól mehetsz legkorábban előrehozott nyugdíjba. Ha meglesz a 40 éved (1 nappal sem kevesebb), akkor csökkentés nélkül. a tv. 18/A § szerint:

emove

Várjuk ki hátha mégis az ígéretnek megfelelően lesz tv. módosítás a 40 év szolgálati időre vonatkozóan a nők esetében.

Üdvözlettel Veci

Vöcsök # 2010.11.04. 16:23

1951 márciusában születtem,41-éves nyugdíjjogosultsági idővel rendelkezem.Kérdésem az 2011-ben nyugdíjba tudok e nenni.

Sziporka55 # 2010.11.04. 17:29

Sziasztok!
Egy mai fórum témája:
(hvg.hu - adózóna) 2010. november 04
Olvasóink kérdéseire az Adózóna nyugdíj-szakértője,...

NYUGDÍJSZABÁLYOK: KORHATÁR, SZOLGÁLATI IDŐ, KORENGEDMÉNY
"a közeljövőben az Országgyűlés elé beterjesztésre kerülő hosszú szolgálati idővel rendelkező nők korhatár alatti nyugdíjazására vonatkozó törvénymódosítás"

Veci # 2010.11.04. 17:30

Vöcsök
A ma még hatályos törvény szerint az 1951-ben született férfi a 60. szülinapján elmehet előrehozott nyugdíjba, de sajnos már max. 8,4 %-al csökkentetten.
Nézd meg a tv. 18/B § (1)-(2):

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.04. 17:38

Sziporka55 által idézett tanács itt található, ami a ma még hatályos törvény szerinti, bár utal a várható törvénymódosításra:

http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2010.11.04. 18:25

Köszönöm Veci !

Ma ezt olvastam az interneten :

A vonatkozó szabályozás alapján 2010-ben a munkáltatók az 1953-ban született nőkkel és férfiakkal legkorábban az 57. életévük betöltésétől köthetnek megállapodást korengedményes nyugdíj igénybevételére.
Az 1953-ban született személyekre speciális rendelkezések vonatkoznak.
Az érintett személyi kör esetében

• a korengedményes nyugdíj megállapítása terén irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a 2009. december 31-én hatályos rendelkezések szerinti,
  • míg a munkáltató fizetési kötelezettsége tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerinti

korhatárt kell alkalmazni.
Ez azt jelenti, hogy a munkáltató az 1953-ban született munkavállalójával továbbra is annak a 62. életévét 5 évvel megelőzően, azaz az 57. életéve betöltésekor állapodhat meg korengedményes nyugdíjazásról. A munkáltatónak azonban nem a munkavállaló 59. vagy 60. életéve betöltéséig kell vállalnia a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését, hanem – a 2010. január 1-jétől hatályos szabályok szerint – a nő munkavállaló esetében változatlanul az 59., a férfi munkavállaló esetében azonban a 61. életéve betöltéséig terjedő időszakra. Amennyiben azonban az 1953-ban született férfi nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati ideje eléri a 42 évet, előrehozott öregségi nyugdíjra továbbra is a 60. életév betöltésétől jogosult, így esetében a korengedményes nyugdíj 60. életév eléréséig számított összegét kell a munkáltatónak megfizetnie.
Ezen felül az 1953. évben született személyek esetében a munkáltatónak az említett befizetési kötelezettségén túl a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak meg kell térítenie a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére – a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével /pl. 2010-ben ez 4,1 %/ - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.
Természetesen, a korengedményes nyugdíjra jogosultság megállapításánál sem hagyható figyelmen kívül a szolgálati idő feltétel, hogy a megállapodás megkötésére 2010-ben kerül(t) sor – legalább 37 év, de kevesebb, mint 40 év. A 2009. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő korengedményes nyugdíj összegét – feltéve szolgálati idő megszerzése esetén a szükséges 40 évhez képest hiányzó szolgálati évek számától függő mértékben, és a munkavállaló öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának eléréséig terjedő idő hosszával arányosan csökkenteni kell. A csökkentést legfeljebb 1095 napra kell számolni.
Változatlanul jogosultsági feltétel továbbá a biztosítási jogviszonynak a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.
A korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás megkötésére, és annak az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez történő benyújtására legkésőbb 2010. december 31-ig van lehetőség.

Ági

agica20 # 2010.11.04. 18:32

Feltétlenül ide kell írnom : az általam idézett szöveg,Adózóna nyugdíj-szakértője, Molnár László Úr válaszából származik.

Ági

flori # 2010.11.04. 18:45

Tisztelt Jogi Fórum!

57 éves férfi vagyok, 38 éves munkaviszonnyal rendelkezem, 2006-ban végleges 50 %-os rokkantságot állapitott meg az Orvosszakértői Bizottság. Azóta rendszeres szociális járadékot kapok.

Kérdésem a következő: amennyiben átmeneti járadék megállapitását kezdeményezem, újból OOSZB elé kell-e járulnom? Esetleg elveszithetem-e az eddig megállapitott járadékot?

Tisztelettel: flori

Veci # 2010.11.04. 22:06

Ági!
Ha a munkáltató megköti a megállapodást a korengedményes nyugdíjazásra, akkor ha jól értelmezem a szabályokat úgy gondolom, hogy akkor nem az 58 éves koráig kellene kifizetni a munkáltató részéről a nyugdíjat, stb hanem tovább (szerintem a te általad idézettek alapján 61-2=59 éves koráig).

DE azt javasolom, hogy érdeklődjétek meg a Nyugdíjbiztosítónál, hogy meddig lenne a korengedményes nyugdíjra a munkáltató befizetési "kötelezettsége", ha a korkedvezményes idővel együtt nincs meg a 42 éve. Annyira összetett számomra ez, hogy nem akarlak félretájékoztatni.

Itt a korkedvezmény miatt bizonytalanodtam el az életkort illetően, így jobb ha a hivatalos helyen kérdezed meg. Ez azért lenne fontos tudni, mert ha 59 éves koráig kell a munkáltató részéről a nyugdíjat, stb. befizetni, hogy akkor is belemegy-e a megállapodásba.

Egyébként ő már lehet az életkora és szolgálati idő alapján korengedményes nyugdíjas is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.04. 22:13

flori
Az átmeneti járadékra az 58. szülinapodtól leszel jogosult (5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt).
Ha betöltöd az 58 évet, akkor szerintem hivatalból áttesznek az átmeneti járadékra (a környezetemben van olyan ismerős, aki nem is tudta, hogy ez a lehetőség van).
De biztos, ami biztos ezt kérdezzétek meg a Nyugdíjbiztosítónál, és ott azt is elmondják, hogy kell-e újabb ORSZI vizsgálat. Szerintem emiatt nem kell újabb, de ha az 58. szülinapod előtt el kell még menni ellenőrzésre, akkor csináld végig.

Üdvözlettel Veci

Editti # 2010.11.04. 22:22

Kedves Fórumozók,
korengedményes nyugdíjazással kapcsolatban várom a segítségeteket.
1953-ban született nő vagyok 38 év munkaviszonnyal rendelkezem.
Munkáltatómmal szóban már megegyeztünk 201l. március 31. napjával munkaviszonyom megszűnik és nyugdíjba vonulok.
A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodást 2010. novemberében kötnénk meg, és a nyugdíj biztosítási szervhez 2010. december 31-ig benyújtjuk.
Jól értelmeztük-e a jogszabályt, van e lehetőség a jövő évi nyugdíjba vonulásra.
Melyik évi szabályok alapján állapítják meg a nyugdíjat? 2010 vagy 2011.
Köszönettel várom a választ!
Edit

Veci # 2010.11.04. 22:51

Edit
Ezt nem tudom, de a megállapodás benyújtását követően be kell fizetni a nyugdíjat, stb, szerintem a 2011-es szerint számolnak, de kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítótól. Ez neked csökkentett lesz, azt ugye tudod?
A tv. 18/A § alapján:

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2010.11.05. 13:01

Szia Veci ! Köszönöm a választ.

Hát ez az ,én is elbizonytalanodtam,de lehet,hogy nem komplikáljuk a dolgot és marad a 2011-es /58 évesen/nyugdijbavonulás 40+2 év szolgálati idővel.
Legfeljebb csökkentik egy kicsit.
Persze a férjem arről hallani sem akar,... ő született optimista!

Ági

Veci # 2010.11.05. 13:07

Ági!
Ha nem akarja a férjed a csökkentett előrehozott nyugdíjat, és van hol dolgoznia (de már munkanélküli ellátással el elérhetné), akkor 59 éves korában csökkentés nélküli nyugdíjat kaphatna. A helyében én elmennék nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

Verzsi # 2010.11.05. 14:42

Tisztelt Jogi Fórum !

1953.01.27.én született nő vagyok és 42 éves munkaviszonnyal rendelkezem.2010.04.20.óta munkanélküli vagyok.
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy milyen módon és mikor tudnék nyugdíjba menni, mivel sajnos
(valószínűleg a korom miatt) nem tudok elhelyezkedni.
Köszönettel:
Verzsi

Gabicsek # 2010.11.05. 17:31

Verzsi!
Reménykedj Te is, hogy módosítják a törvényt, és ha azt 2011. január 1-jén hatályba is léptetik, akkor - 42 éves munkaviszonyra tekintettel - januárban már mehetsz is.
Gabi

Veci # 2010.11.05. 17:34

Verzsi
A ma még hatályos törvény szerint az 59. szülinapodon tudsz előrehozott nyugdíjba menni. Bár talán lesz tv. módosítás, ha az meglesz, akkor hamarabb.
Az álláskeresési járadék letelte után, álláskeresési segélyt kaphatsz, utána pedig a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét. Nem magas az összeg, a szolgálati időt növeli, a nyugdíjat nem rontja le.
Figyeld a híradásokat a nők nyugdíjba vonulásával kapcsolatban.

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.11.05. 18:49

Üdvözletem kedves fórumozók. Most olvastam a hírkereső megyei híreiben, hogy "aggódnak a nyugdíj várományosai. Sajnos nem írnak semmi bíztatót a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjazási igéretekről-
Lehet, hogy a gyerekek számától is függhet ez a nyugdíj. Ha 3 gyereket nevelt valaki akkor 40 év ha kettőt akkor 42, ha egyet akkor 44 év.
Ez nonsensz, mert , ha valaki pl 44 évet dolgozott, akkor már biztosan betölthette az 59 éves korát és mehet előnyugdíjba. Okafogyottá válik az egész igéret.

suzy88 # 2010.11.05. 19:12

Üdvözletem!
Édesapám 1952 április 5-én született,és 1969 április óta rendelkezik munkaviszonnyal,amit a mai napig is egy helyen tölt,ami 41 évet jelent!Arra kérdésre szeretnék választ kapni hogy a mostani törvények szerint mikor mehetne leghamarabb nyugdijba!Várom válaszát!

kissmama # 2010.11.05. 20:10

Tisztelt Fórumozók !A ma esti híradóban szó volt a 40 éves szolgálati idővel kapcsolatban,ha jól értettem nyugdíjba mehetünk aki ledolgozta a 40 évet.

kissmama # 2010.11.05. 20:31

Még ezt szeretném leírni ,hogy 9,5%-ról 10% ra emelnének a nyugdíjjárulékot mindenkinek és abból akarják fedezni a 40 évet ledolgozottak nyugdíját.

Veci # 2010.11.05. 20:37

suzy88
Édesapád a ma még hatályos törvény szerint a 60. szülinap mehet leghamarabb előrehozott nyugdíjba, ha meglesz a 42 év szolgálati ideje, a nyugdíja max. 8,4 %-al csökkentett lesz.
Tv. 18/B § (3) b. pont:

Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.11.05. 20:46

40 év után nyugdíj témában most olvastam ezt a cikket:

http://www.sonline.hu/…yosok-342354

Lehetséges, hogy mégis gyerekek számához is kötni fogják? Korábban olvastam itt a fórumban, valaki azt írta, 40 év után csak az mehet, akinek két gyereke van. Itt már háromról pletykálnak.
Hát, kíváncsi leszek végre, mi lesz....
Én hármat neveltem (még egyet nevelek is) és meg is lesz a 40 évem, de ha ehhez fogják kötni, nagyon sok embert fog csalódást érezni. Csak nem teszik ezt meg!
Gabi