Előrehozott öregségi nyugdíj

MajorDomus # 2010.11.06. 21:03

Vagyis 2015.április 30-an mehetek nyugdíjba 45 év munkaviszonnyal.
Na ez szép.
Koszonom a segitsegedet.

Veci # 2010.11.07. 14:46

Kormányülésen kerül szóba a 40 évet ledolgozott nők nyugdíjazása

Majd figyeljük az előterjesztést

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.07. 14:53
nandy # 2010.11.07. 15:01

Szijjártó: A nők nyugdíjba vonulásához kell a járulékemelés
http://index.hu/…rulekemeles/

Valamit nem értek... előzetes becslések szerint kb. 2-3 ezer nőt érintene a módosítás. Akkor minek kell 20-40 milliárd forint hozzá?

plajos # 2010.11.07. 15:20

MajorDomus!
Elmehetsz 60 és fél éves korodban is, csökkenéssel.

####
Lajos

MajorDomus # 2010.11.07. 17:21

Ez a baj hogy csak akkor. S az meg 4,5 ėv.

Veci # 2010.11.07. 19:23

nandy

Sokan nem értjük, de most tárgyal a kormány, várjuk ki a végét.
A gázárról és a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról is tárgyal a kormány
http://www.mti.hu/…rmany-511709

A kormány dönthet arról is, hogy mikortól és milyen ütemezésben vonulhatnak nyugdíjba a nők 40 év munka után. Előzetes számítások szerint a Fidesz választási ígéretének beváltása 40 milliárd forintnyi többletkiadást jelenthet a költségvetésnek. A fedezetet a nyugdíjjárulék emelésével teremtenék elő, amelyről hétfőn már szavazhat is az Országgyűlés.

Holnap legkésőbb talán megtudhatjuk milyen feltételekkel valósulhatna meg a nők nyugdíjazása. Csak nem lesz nagy meglepetés benne!?

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.11.07. 20:19

Üdvözletem!
Azt olvasom, hogy most fognak dönteni, hogy a nők 40 év után MILYEN ÜTEMEZÉSBEN mehetnek nyugdíjba
Mi az , hogy ütemezés? Vagy mehetünk vagy nem. Mitől fűgg az, hogy mi a különbség két 40 éve dolgozó nő között? Magasság? Súly? esetleg a gyerekeinek a száma? Mert ha ez, akkor már az egyik 40 éve dolgozó nem egyenlő a másik 40 éve dolgozóval.

Veci # 2010.11.07. 20:35

Holnap már okosabbak leszünk (gondolom), most jön a második meglepi. Az első a járulékemelés, ha elfogadja a parlament (és miért ne?).

Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.11.07. 20:49

Ágimama!
Ha visszaolvasol, gyerekek számától függve szóltak a pletykák. Ahogy Veci írta, remélhetőleg holnap okosabbak leszünk, és a parlament meg fogja szavazni a már ismert okokból.

sztaga54 # 2010.11.08. 08:00

Kedves Fórumozók!
A ma reggeli hírek szerint szerdára halasztotta a döntést a Kormány nyugdíj ügyben.
Ágimama, egyetértek veled, szerintem sem jogos, hogy különbséget tesznek, de erről már sokan írtak.
Amíg nincs végleges változat, addig kár találgatni.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy sajnos nekem nincs gyermekem, és nem azért mert nem akartam! Azért úgy gondolom, hogy a közel 41 év alatt befizetett nyugdíjjárulékom lehet, hogy több, mint egy 3 gyermekes anyukának, mi köze vam a kettőnek egymáshoz?)

kerdezo15 # 2010.11.08. 08:51

1953-as születésű vagyok, 14 éves korom óta dolgozom, tehát 42 éve, ebből két évet voltam GYES-en a kislányommal.
Mikor érdemes nyugdíjba mennem? Ha meghozzák ezt a határozatot, vagy esetleg várjam ki a 43 évet, amit júniusban töltök be?
Milyen nyugdíjra számíthatok?

Köszönettel!

sztaga54 # 2010.11.08. 09:04
filt # 2010.11.08. 09:08

Szeretnék segítséget kérni.
54-ben 11. hóban született férfi vagyok, 37 évnél valamivel több munkaviszonnyal. Megszűnt a munkahelyem, már kimerítettem az álláskeresési járadékot, majd az állás keresési segély lehetőséget. Ez utóbbi a múlt hónapban járt le. Sajnos munkát azóta se találtam.
A fórumot olvasva azt szeretném megkérdezni, hogy jogosult vagyok-e álláskeresési segély harmadik típusára, (akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez)?
A nyugdíj rendeletet szerint előrehozott nyugdíj jogosultságom "legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi, aki, bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.'
Minden segítséget előre is köszönök.

Veci # 2010.11.08. 12:31

kerdezo15
Legyen meg a 43 éved, mert akkor magasabb lesz a nyugdíjszámítási %. De várd meg mi lesz a tv. módosításban.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.08. 12:35

filt
Sajnos az álláskeresési segély 3. típusához még nem vagy ott az életkorban. Nem az előrehozott nyugdíjkorhatárhoz 5 éven belül folyósítható, hanem az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest.
A te öregségi nyugdíjkorhatárod a ma még hatályos tv. szerint 64,5 év, tehát ke nem vagy jogosult. Egyébként a Munkaügyi Központ felajánlotta volna.

Üdvözlettel Veci

filt # 2010.11.08. 12:48

Veci

Köszönöm a válaszod, valamit nem értek.
A törvény szerint 63 és fél év a rendes korhatár.
Telefonos érdeklődésemre a munkaügyi kp.-ban azt mondta az ügyintéző, hogy a 60,5 a mérvadó, akkor ad először lehetőséget a törvény, hogy el mehessek nyugdíjba.
Akkor most melyik a jó?

Veci # 2010.11.08. 13:07

filt
Igazad van, elírtam az öregségi nyugdíjkorhatárod neked 63,5 év, bocs érte.

• Előrehozott nyugdíjba 60,5 évesen lehet elmenni annak a férfinek, aki rendelkezik 42 év szolgálati idővel 18/B § (3) b) pont.
  • Ha nincs meg a 42 év, akkor az öregségi nyugdíjkorhatárnál 2 évvel korábban, vagyis 61,5 évesen a te esetedben 18/B § (1)

ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. §
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

A munkanélküli ellátások is szolgálati időnek számítanak, ha meglesz a 42 éved, akkor 60,5 évesen max. 8,4 %-al csökkentett előrehozott nyugdíjba mehetsz a ma még hatályos törvény szerint.

Üdvözlettel Veci

filt # 2010.11.08. 13:26

Veci

Ezeket értem.
Amit nem értek, 'akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez'
A törvényben a rám irányadó korhatár a 60,5, addig meg is lenne a 42 év sz.idő.
Ezt kérdeztem meg ma telefonon, az ügyintéző azt mondta, hogy ebben az esetben a 60.5 év mínusz az 5 év a jogosultság. Nem jól mondta?

Veci # 2010.11.08. 13:55

Nem akarlak megtéveszteni, itt mellékelem az 3. típusú álláskeresési segéllyel kapcsolatos információt (ez volt az alapkérdésed):

Itt az ide vonatkozó törvény:
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Álláskeresési segély

30. § (1) Az álláskereső kérelmére álláskeresési segélyt kell megállapítani, ha rendelkezik a 25. § (1) bekezdésének c)-d) pontjában, továbbá (2)-(5) bekezdésében meghatározott feltételekkel, és

1. az álláskeresési járadékot részére legalább 180 nap időtartamra állapították meg, és annak folyósítását a 28. § (1) bekezdésének h) pontjában meghatározott ok miatt szüntették meg, és a kérelmét az álláskeresési járadék folyósításának megszüntetésétől számított 30 napon belül benyújtotta, vagy
  2. álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 200 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és álláskeresési járadékra nem jogosult, vagy

c) a kérelem benyújtásának időpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és legalább 140 napon át álláskeresési járadékban részesült, és az álláskeresési járadék folyósítása időtartamát kimerítette.

(2) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben az álláskeresési segélyre való jogosultság további feltétele, hogy az álláskereső

1. az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül betöltötte az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott életkort, és
  2. rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Mivel nem vagyok szakértő, így csak a személyes értelmezésem tudom leírni. Ebből az idézetből nekem az jön le, hogy te 3 éven belül tényleg betöltheted a harmadik típusú álláskeresési segély feltételét. Eszerint az ügyintéző tanácsát vedd figyelembe, ő ezt jobban tudja, mint egy fórumozó.

Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.11.08. 21:24

Kedves Veci!
Mivel még mindig a nyugdíjtéma érdekelne (hátha születik végre törvény, meglesz a 40 évem és három gyereket neveltem, egyet közülük még nevelek is), az érdekelne, milyen végkielégítésről beszélnek nyugdíjba-vonulás esetén? Mert hát más a felmentési időre kifizetett bér, és más a végkielégítés. Vagy hogyan is van ez? Mivel még sosem mentem nyugdíjba, így nem igazán van benne tapasztalatom:)
Köszi:
Gabi

Gabicsek # 2010.11.08. 21:59

vagy ha valaki nyugdíjazás miatt megkapja az utolsó hónapokra a felmentést és úgy szűnik meg a munkaviszonya, akkor kap végkielégítést is? Vagy rosszul értelmezem a törvényt?

Deszki # 2010.11.09. 09:22

Tisztelt választ adó!
A kérdésem a következő lenne öröklés szempontjából. Adott egy házaspár idősek és egy tanyával rendelkeznek, közös gyermekük nincs, de az anyukának 2 gyermeke van egy másik apától. A jelenlegi férjével már 40 éve házasok, az új illetéktörvény módosítással milyen variációk léteznek, ha a " mostoha" apának egy bátyja van és a bátyának egy fia. Tételezzük fel hogyan alakul a sors, halálozás esetén az ingatlan tekintetében ami a házaspár 50-50%-ban tulajdonosai az ingatlannak. A két gyermek csak az anyai rész örökli felezve az 50%-os tulajdoni hányadot és a mostoha apa része a bátyjára szál. mivel közös gyerekük nincs? Ha a mostoha apa hal meg először akkor a feleségre szál át az ő része és a bátyja kiesik a körből? Ha a feleség hal meg először akkor mi újság? Hol találok pontos öröklési leírást ilyen esetekre?
Köszönettel egy érdeklődő!

Veci # 2010.11.09. 09:23

Kedves Gabi!
A nyugdíjba vonulás előtti végkielégítés csak akkor "jár", ha pl. a jogviszony/munkaviszony létszámleépítés okán a munkáltató rendes felmondásával történik, egyszerűen fogalmazva, ha a munkáltató mond fel.

• Ebben az esetben a felmentési időre (ami a munka alóli felmentés része) átlagkeresetet fizet a munkáltató. Ez minden olyan esetben így van, ahol a munkáltató mond fel.

Ha az illető nyugdíjba vonuló kéri a munkaviszony megszüntetését, mert nyugdíjba kíván menni, vagyis ő "mondott" fel nyugdíjazási indokkal, abban az esetben senkinek nem fizetnek végkielégítést.

• Ha a munkáltató az utóbbi felmondási indok esetén (nyugdíjazás miatt) megadott felmentési időre átlagfizetést ad, és nem végkielégítést (mivel a dolgozó kérte a munkaviszony megszüntetését). Tehát a felmentési időre fizetett összeg ebben az esetben nem végkielégítés a törvényi értelmezés szerint.

Üdvözlettel Veci

försi54 # 2010.11.09. 12:25

T.Válaszadó!

Az közismert, hogy a munkaviszony idejébe beszámítják a szakmunkásképző iskolában eltöltött éveket.
Azt hallottam, hogy ugyanígy beszámítják a szolgálati időbe a két éves gyors- és gépíró iskolát, mivel ott is volt valamiféle munkavégzés még a képzés alatt és tulajdonképpen szakmát adott.
Vajon ez igaz lehet?