försi54
Saját tapasztalatból tudom mondani, pár hónapja kértem meg a szolgálati idő kimutatásomat, hogy nem számolják bele a gyors- és gépiró iskola idejét.
Én is két éves gyors- és gépíró iskolát végeztem, nappali tagozaton.
Előrehozott öregségi nyugdíj
försi54
Úgy tudom a gyors-és gépíró iskola 2 évét nem számítják be a szolgálati időbe. Megkérdeztem most a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatát és megerősített az előbbi válaszomban.
Azt mondták, hogy csak az a szakmunkásképzős, iparitanuló évek számítanak, amelyek 3 éves képzést adtak.
Üdvözlettel Veci
Nyugdíj 40 év munka után: előkerülnek a régi munkakönyvek
http://penzcentrum.hu/…munkakonyvek
„Az igényléshez csatolni kell a régi munkakönyvet, a nappali tagozaton szerzett felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet, illetve leckekönyvet, férfiak esetében - általános esetben - a katonakönyvet. ”
Üdvözlettel Veci
Deszki!
A Polgári Törvénykönyvben megtalálod az öröklési sorrendre - kiesők helyébe lépő örökösökre is - a választ. Ezen a honlapon a törvénytárban keress rá, itt mindig a hatályos jogszabályokat találod meg.
Veci!
Köszi megint a választ. Gyanítottam, hogy csak akkor jár, ha ők küldenek el, csak hát én ebben a témában nemigen vagyok otthon. Minden érthető.
Gabi
Deszki!
Idemásolom Neked a Ptk. idevonatkozó rendelkezését a törvényes öröklés általános rendjéről:
A törvényes öröklés általános rendje
Ptk. 607. § (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.
(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs vagy a bejegyzett élettárs örököl.540
Ptk. 608. § (1) Leszármazók házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.541
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
(3) Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, illetőleg annak leszármazói örökölnek.
Ptk. 609. § (1) Leszármazóknak, házastársnak, bejegyzett élettársnak, szülőknek és szülők leszármazóinak hiányában törvényes örökösök egyenlő részekben az örökhagyó nagyszülői.542
(2) Az öröklésből kiesett nagyszülő helyén ennek leszármazói örökölnek ugyanúgy, mint a kieső szülő helyén ennek leszármazói.
(3) Ha a kiesett nagyszülőnek leszármazója nincs, helyette nagyszülőpárja, ha pedig ez is kiesett, ennek helyén leszármazója örököl.
(4) Ha valamelyik nagyszülőpár kiesett, és helyükön leszármazójuk nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülőpár vagy ezek leszármazója örökli.
Ptk. 610. § Ha sem az örökhagyó nagyszülője, sem a nagyszülőktől leszármazó nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlő részekben az örökhagyó távolabbi felmenői.
Itt megtalálod a választ a kérdésedre, habár szerintem másik topicba kellett volna írnod.
Húha, de nagy a csönd:) Nagy az izgi, hogy mi lesz holnap?:)
Hát, reméljük, kedvező.
Tisztelt fórum
kérdésem,hogy nincs 3 gyermekem akkor is elmehetek
40 év szolgálati idő után nyugdíjba.
Van két gyermekem.
tiszt.. Zsike
Zsike
A kérdésedre egyik fórumozó sem tud választ adni, ez már törvényalkotói téma.
Valóban titokzatos a csönd (izgi), a részletek nem ismertek. Szerintem, ha az igéretnek most hinni lehet, akkor előfordulhat, hogy ma már több részlet is kiderülhet. A meglepik között már a járulékemelés megvan, hogy lesz-e még meglepi, azt nem lehet megjósolni.
Lázár: A Fidesz egységesen támogatja a költségvetést
http://www.origo.hu/…kcionak.html
A frakció előtt Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy hamarosan döntés születik a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról.
„A tanácskozáson szó volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is, és Orbán Viktor azt a tájékoztatást adta, hogy rövidesen döntés születik az ügyben - ismertette Lázár János. A korábbi indoklás szerint a nők nyugdíjba vonulásának könnyítéséhez szükséges pénzt a járulék 0,5 százalékpontos megemeléséből finanszíroznák, s ezt a módosítást a parlament elfogadta hétfőn.”
Mostmár csak kevés türelem (ez az izgi) kell ahhoz, hogy megtudjuk mi lesz a nők nyugdíjával kapcsolatos törvénymódosításban, mit számítanak a szolgálati időbe, miként veszik figyelembe a gyermekek számát, miként számolják a nyugdíjat (szerintem a találgatások nem viszik előre a megoldást).
Üdvözlettel Veci
Egy másik fórumon nagyon jól leírták a lényeget:
Ha egyáltalán el lehet menni 40 év munkaviszony után, mert ugye erre még csak szöveg van, törvény nincs. Meg olyan hírek is szállonganak, hogy gyerekszámtól függene, pl. 3 gyerekes 40, 2 gyerekes 41, 1 gyerekes 42 év + az esetleges kieső idők (gyed-gyes ilyen-e vajon?) .
Szóval nagyon kinéz az a 62-65 éves kor, úgyhogy megint néphülyítés az egész. Ha meg el lehetne menni, már most írják, hogy az ugye nem teljes nyugdíj, hanem korkezdvezményes(ha jól tudom), és hiába éri majd el a 65 évet, akkor is marad a csökkentett nyugdíja.
Hát akinek jó a jövedelme, ebből következően magas a nyugdíja, az lehet, hogy megengedheti magának a csökkentett nyugdíjat, de nagyon sokaknak minden fillér számít. Ezért inkább még kénytelenek rá is húzni néhány évet, ha lehet, ha bírják, mert nem akarnak nyugdíjasként éhenhalni, max. nyomorogni tudnak a nyugdíjból.
A fáma szól a gyerekek számától, viszont teljes öregségi nyugdíjról, nem csökkentettről.
- ség.
Kedves Érdeklődők!
Mostmár mindenki túlkombinálja ezt a törvénymódosítást. Senkinek sem jó a rémísztgetés, találgatás, számolgatás. Szerintem legkésőbb jövő hétig minden kiderül.
Kíváncsi vagyok arra, hogy Iván László az országgyűlés nyugdíj- és idősügyi albizottságának elnöke miért nem szólal meg az utóbbi hetekben?
Üdvözlettel Veci
sziasztok!
a GYES-GYED alatt végig fizetve volt a nyugdíjjárulékunk, így az szolgálati időnek (munkaviszonynak) számít azt nem lehet levonni a 40 évből
Én már kértem határozatot a napjaimról, beírták a kieső napok számát, de ugyanezen számú napokhoz azt írták, hogy "számított kieső napok", tehát beszámították. Véleményem szerint a gyed-en töltött napok ezek. Gyes-en nem voltam egyik gyerekemmel sem, csak gyed-en. (két év) Mellesleg én beleesnék a három gyerekes 40 éves munkaviszonyosokba, január 20. körül lesz meg a 40 évem. Tény, 14 éves koromban kezdtem dolgozni munkakönyvvel, (gimit, gépíróiskolát, felsőfokú szakképzést, még egy szakmát és főisit munka mellett végeztem el, a főisit egyébként még csak tavaly), mindhárom gyerekkel gyed-en, illetve a második gyerekemnél terhesség alatt betegállományban is voltam az első gyerek utáni gyes helyett. A gyes-ben nem vagyok biztos, hogy számítják, mivel akinek munkaviszonya van, gyes alatt fizetés nélküli szabadságot kell kivenni. Tény, hogy a biztosítási jogviszony fennáll, tehát ezt nem tudom.
Tehát Ágimama, vannak három gyerekesek, akiknek megvan a 40 éves munkaviszonyuk. Én 54,5 éves vagyok.
Azt hittem, ma már okosabbak leszünk:(
Kedves Gabicsek!
Szerintem te félreértettél. Én Nandy levelére válaszoltam, mert azt írta, hogy hallotta, a gyest. és gyedet nem számítják be a szolgálati időbe. Szerintem ez nem lehet, mert mint a levelemben írtam tovább kellene dolgozni a gyerekeseknek, mint most.
De csak akkor, ha ez lenne. Persze, hogy ha beszámítják a gyest és gyedet, mert szerintem is szolgálati időnek számít akkor mehet valaki 14 + 40 évesen tehát 54 évesen , ha kijön a törvény.
de várjuk meg azt a törvényt, mert addig csak rémhírek terjednek. Én már lassan úgy vagyok vele, hogy olyan régen várom már/ még a választási igéretek óta/ hogy úgy érzem, már nem is okoz majd olyan örömöt, Valahogy elvesztette az egész dolog az "ajándék" jellegét. Remélem értitek, hogy mire gondolok, mert tudom ez nem ajándék, mert megdolgoztunk érte, de mégis egy lehetőség lenne.
Ágimama!
Én továbbra is bizakodással várom a törvényt:) Pár éve ez még nem is okozott volna gondot, amikor még 55 év volt az öregségi nyugdíjkorhatár. Milyen jó is volt akkor, nem kellett nekik ekkora izgit átélni:)
Sziasztok,
olvasgatom a hozzászólásokat és csak egy megjegyzés fűznék hozzá.
Sokaknak ez a törvényvárás nem csak egy kis "izgi".
Vannak, akik már több hónapja nem dolgoznak és nem találnak munkát, viszont megfelelnének a várt törvény feltételeinek. Nekik ez biztos megélhetést biztosítana 40 év munkaviszony után.
Gabicsek! ma holnap van és nincs semmi.
Mint érintett, én is nagyon várom már a törvényt! Habár "csak" két gyereket neveltem (neveltünk)fel, 44 éves munkaviszonyom van, 58 éves elmúltam, és már csak hónapjaim "vannak hátra". Nekem pár hónap is sokat jelentene!
Egyszer egy tv adásban egy szakértőtől azt hallottam, hogy ha ebből lesz egyáltalán valami, az csak az 57 előtt született nőkre vonatkozik. Nem tudom erről valaki hallott-e valamit? Egy pár ismerősömet ez is érinti.
Kedves Fórumozók!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! /még ha nem is voltak pozitívak/ Jövőre nekem is meglesz a 40 év munkaviszonyom, ezért én is nagyon várom a törvényt.
Sziasztok
Kedves fórumozók!
Íme a friss hír!
http://www.mno.hu/portal/747554
"Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki negyven év munkaviszonnyal rendelkezik – jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes.
Nagy Anna csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott.
(MTI)"
Kedves fórumozók!
A munkaviszony ebben az esetben megegyezik a szolgálati idővel? A szolálati időben benne van a főiskola is!
nem,mert azt mondja,hogy a tanulóidő nem számít
Igen régen vártam ezt a számomra is kedvező döntést. Máris intézném a Nyugdíjbiztosítónál :) vagy meg kell várni, amíg közlönyben megjelenik ? Előre is köszönöm a választ
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02