Előrehozott öregségi nyugdíj

avera # 2011.11.02. 04:39

Szafika,azért várom mivel még a törvénytervezetben van és a 2012-es nyugdijtörvény nem került szavazásra igy a MK. sem kerül addig kihirdetésre.
Több fórumon olvasható hogy marad az eddigi törvény de a 100% az amikor a MK-ben megjelenik.
Temészetesen akik csak előrehozott nyugdijba tudnak menni azokkal is együttérzek mert nem mindegy hogy nyugdij vagy járadék,ebben a témában is érdekelt vagyok a férjem részéról tehát ne gondolja senki hogy egyszerü aki 45 évet fizikai munkában ledolgozott egészsége megromlott azt irigyelni kell ha nyugdijba vonulhat és még szeretné élvezni pár évig.

A fiataloknak át kell adni a helyet.

tébé # 2011.11.01. 23:36

Kedves Veci!

Kicsit megkésve köszönöm a válaszát.
üdvözlettel:tébé

anyuka 52 # 2011.11.01. 22:31

Veci kedves!

ADJ LÉGYSZÍVES TANÁCSOT. 1952 2.hónapban születtem nőként.
2011.évben elmehettem volna előrehozott nyugdijba 59 évesen. Nem tettem mert közalkalmazottként a jubileumi jutalmamat (40 éves) csak 2012 évben fizeti ki a munkáltatóm. Igy 2012 évben akarok elmenni előrehozott öregségi nyugdijba. A tv. rám milyen formában fog vonatkozni. 2012. től nyugdijas leszek e ? vagy járadékos? 42. éves munkaviszonnyal.

Köszönöm válaszodat. Tisztelettel: anyuka52

szafika # 2011.11.01. 20:48

Avera , ha jövőre ,/ hálistennek / elmehetsz a 40 éves jogosultsággal nyd-ba , nem értem , minek a megszavazását, és a közlönyben megjelenését várod ?!Hiszen elmehetsz ! / függetlenül ettől, nagyfokú szemétségnek tartom , h nem számolták be a szakmunkás időt," munkáról " volt szó, az pedig egy 14 éves gyereknek kőkemény munka volt !/

iván52 # 2011.11.01. 18:51

Tisztelt Fórum.

A segítségeteket szeretném kérni az édesapám ügyében. 1952 08 20-án született és a nyugdíj folyósítótól határozata van, hogy 2012 08 31-én elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba. Érdeklődni szeretnék, hogy dec 31-gyel is el tudna-e menni valamilyen nyugdíjba, aminek nem tudom mi a neve. Ha igen jó döntés lenne-e?
Köszönöm a segítséget.
Üdv iván52

Tisztelt Fórum.
Az édesapám ügyében szeretnék segítséget kérni.1952.08.20-án született,44 év munka viszonya van és a nyugdíjfolyósítónál hat

avera # 2011.11.01. 16:18

sitimaci
Szomoruan olvasom hogy ami másnak kedvező azt mindig kifogásolod,elég erős szavakkal.
Ne gondold hogy olyan sok nő tudja igénybevenni a 40. éves jogosultsággal a nyugdijat.
Nagyon sokan mint én is szakmunkástanuló volt,kökeményen 14 évesen heti négy napot dolgoztunk és két napot iskolába jártunk,járulékokat fizettünk.Az én esetemben hajnali négykor kelés busz,vonat -utána munka -vagy tanulás és este hétre értem haza utána még tanulás,készülés a másnapra.
Ezt a három évet nem számitják be,de én még igy sem elégedetlenkedek mert közel 43. szolgálati jogviszony után elmehetek a 40, éves jogosultsági munkaviszonnyal 2012-ben.öregségi nyugdijba,/már alig várom hogy megszavazzák és a MK. megjelenjen./.
Végre unokázhatok a gyerekeimnek segithetek és a lányom vissza tud menni dolgozni.Ami a lényeg hogy egészség legyen mert ennyi munka után már egyre több gond- betegség van.
Még akkor arról nem is írtam aki munkanélkülin,vagy passziv táppénzen volt sajnos nem tudja igénybevenni ezt a 40. évest nem olyan könnyen jön össze a a tiszta 40 év.
Nekem soha eszembe nem jutna hogy azokat bántsam akik 40-43 évet ledolgoztak a mai világban ezt nem volt egyszerű megtenni egy nőnek gyerekeket nevelni háztartást vezetni a munkában helytállni,tanulni-képezni magát ezen évek alatt.

Hát ezt nem kellene bántóan szóvátenni senkinek.

Tecácska # 2011.11.01. 13:30

Kedves Veci!
Köszönöm a kimerítő, érthető válaszodat!
Üdv: Tecácska!

renéke # 2011.10.31. 19:40

Tisztelt Fórum. 1952-ben 03-ban születtem kb májusban lesz 42éves munkaviszonyom (35év közalkalmazott) mikor van lehetőségem valamilyen nyugdijba menetelre.Köszönettel Ferenc

Jucu52 # 2011.10.31. 18:33

Veci!

Most látom, hogy kb. egyszerre válaszoltunk.

Jucu52 # 2011.10.31. 18:32

kraxi80

Amit te kérdezel, szerintem a
nyugdíj előtti álláskeresési segély

Javasolom, hogy nézd meg ezt a linket negyedik fejezetét:

http://allaskereso.ewk.hu/…-informaciok

A 28.500,- Ft szerintem a nyugdíjminimum összege.

Amennyiben nem erre gondoltál, úgy ezt elég nehéz kitalálni.

Remélem, segíthettem

Veci # 2011.10.31. 18:18

Tecácska
A kettő között a különbség konyhanyelven:

• az előrehozott nyugdíjjal pl. nyugdíjas kedvezmények társulnak, 2012-től már senkinek nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat.
  • korhatár előtti ellátás, ugyanúgy számítják a folyósított összeget a tv.javaslat szerint, mint a nyugdíjat, de mivel nem nyugdíj (nem a nyugdíjalapból fizetik), így a nyugdíjas kedvezmények sem járnak.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.31. 18:14

kraxi80
Akinek letelik az álláskeresési járadék és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest 5 éven belül van, azok számára van lehetőség, ami nem előnyugdíj, hanem
Nyugdíj előtti álláskeresési segély
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Üdvözlettel Veci

Tecácska # 2011.10.31. 18:05

Kedves juhlaci!
A járadék nem végleges számomra, magától megszűnik
2012-ben.Azért köszönöm, hogy válaszoltál.

Kedves Korall!
Köszönöm a válaszodat! Ezt már a Veci volt kedves megírni. Viszont ha megtudnád mondani nekem, hogy mi a külömbség a kettő között azt megköszönném?
Vagy csak az elnevezés lesz más?
Üdv: Tecácska!

kraxi80 # 2011.10.31. 17:33

Tiztelt fórumozók!

Lehet,hogy hülyeséget kérdezek anyukám nyugdíjba szeretne
menni,de sajnos hiányzik az éveiből(most pontosan nem tudom,hogy mennyi) Hallott egy elő nyugdíj segélyről aminek az összege 28500Ft amit addig kap amíg nem megy nyugdíjba!Az a kérdésem,hogy létezik ilyen egyáltalán? Ha igen akkor ki kaphatja meg? A válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel
Kraxi80

Korall54 # 2011.10.31. 13:19

Tecácska
A ma még hatályos tv szerint min. 37 év szolgálati idővel az 53-as nő 59 évesen előrehozott nyd-ba mehet, igaz csökkentett összeggel. Ám az új tv. javaslat szerint ez már korhatár előtti ellátás néven lesz.

Üdv: Korall (53-as nö)

sz.szabi # 2011.10.31. 13:14

Kedves Veci!

Köszönöm szépen gyors és segítő válaszát!

Tisztelettel: Szabolcs

sitimaci # 2011.10.31. 12:07
Kedves juhlaci!!! -
  • Most itt szidjam a Fideszt?Ezt Te se gondolod komolyan,ugye? Írjak kőkemény kritikákat?/Finoman már megtörtént régebben,ha visszaolvasol sokat!/ Én is ismerem a történéseket,nagyon is jól! "Egy háborúban,mindig vannak vesztesek",idézték már nagyon sokan! A győztesek meg mindig örülnek! És a győztesek most azok a NŐK,akik elmehetnek 40-éves jogosultsággal, teljes jogú öregségi nyugdíjba! És hogy hányan vannak! Én a helyedben ezt nem tippelném meg,mert nem tudjuk!Vannak elegen és folyamatosan nő az arányuk!Sokan és örülnek nagyon!Boldogok és jogosan!/ És vannak még,akik 2012-ben is elmehetnek még utoljára előrehozottba is!/ A többiek meg?Bele kel törődni,az új nyugdíjtörvénybe,kire mi érvényes az vonatkozik rá és rám!Ez nagyon sokunkat érint,kit jobban,kit nem annyira,most csak az tudom mondani,hogy ha Te és a feleséged rosszul járt,akkor sajnálom,de ezzel nem vagytok kisegítve,az igazságosság elve,meg más kérdés!Üdv.,maci
juhlaci # 2011.10.31. 11:41

Tecácska! Nem jól értelmezed a korai nyugdíjat. Szerintem nem tudsz lemondani a szociális járadékról. Egyébként 40 év szolgálati idő kellene az 59 évhez! sitimacinak! Azért ne fényezzük a FIDESZ -t. Csak a szerencsésebbek tudnak elmenni 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba (munkanélküliség, esetleg pár évet gondozta a szüleit vagy nappalin végezte a felsőfokú tanulmányait) aminek a költségét a megemelt nyugdíj járulékból fizetik. Nekem október 11. én megvolt a 44 év szolgálati időm 63 évesen mehetek el öregségi nyugdíjba. Szerinted ,hogy tudom én 62 évesen egyedül kifesteni egy szakközép iskolát? Szépen? A nejemet 2009 ben visszarakták 42 % ra ezt kétszer jóváhagyták, majd idén májusban a távollétében áll. roszabbodás címén 80 % - ot kapott egy évig. Szerinted akkor én most szeretem ezt a rendszert.

Tecácska # 2011.10.31. 09:22

Annak az 53-ban született nőnek jó lehetőségnek tűnik a korelőtti nyugdíj,aki mint én,
járadékos,megvan a 37 évmunkaviszony, betöltöm az 59 évet. Növelni az évek számát nem tudom, mert nem kellek sehova (sajnos).Vagy van jobb
ötletetek?
Válaszotokat köszönöm:
Üdv:Tecácska!

sitimaci # 2011.10.31. 09:00
Kedves juhlaci!-
  • Azért tettek jót is! A Nők, 40-éves JOGOSULTSÁGI/!!!/ nyugdíjba menetelét lehetővé tették és garantálták azt,hogy ez sok-sok évig,így is marad!Azok a Nők,akik így elmentek és elmehetnek teljes jogú öregségi nyugdíjba,kortól függetlenül, hálásak ezért az intézkedésért a Fidesz-nek! Ennek én is örülök,mert látom azt,hogy milyen boldogok azok,akik így elmentek és eltudnak menni NYUGDÍJBA!/ Ennyi! Üdv.,maci
Veci # 2011.10.31. 08:53

juhlaci
A cikk megjelenése utáni napon ez volt a parlamentben 16:44-től "műsorzárásig":
http://www.parlament.hu/…ulnap_felszo?…

Sajnos a vita a szolgálatiakra éleződött ki, a civilekkel alig foglalkoztak.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.31. 08:50

tébé
Az öregségi nyugdíjkorhatárod betöltése előtt bármikor érvényesítheted. DE abban nem vagyok biztos, hogy 2013-ban kedvezőbb lenne a nyugdíjszámítás. Majd 1 év múlva többet tudunk. A bruttóbérből számított keresetekből vannak a levonások (járulékok, eü. stb.), akkor úgy gondolom, hogy várhatóan ez lenne a bruttóból számolt nyugdíj esetében is. Olvasd el és nézd meg a ma még hatályos tv. 12.§ és a 20.§-t, ebből talán valamivel többet láthatsz:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.31. 08:45

sz.szabi
Először is tisztázzuk, hogy a nők 40 éves jogosultsági idővel történő öregségi nyugdíja nem korkedvezményes nyugdíj (azt az egészségre ártalmas munkakörökre a tv. írja elő).
A jogviszonyban keletkezett táppénzes állomány ideje is beleszámít a 40 év jogosultsági idejébe.

Ha el kívánna menni 2012-ben öregségi nyugdíjba, akkor ne centizze ki a napokat hajszálra, nehogy valami ok még becsússzon. Ha visszaolvastál volna, vagy a másik topicban is tájékozódnál, akkor látható, hogy sokszor leírom, hogy inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb legyen a jogosultsági idő (biztonsági tartalék).

Táppénzzel kapcsolatban ezt tanulmányozd, az időtartamra vonatkozókat a 11. oldalon találod:
http://www.oep.hu/…LATASMO/_TÁPPÉNZ_2011_03.PDF

Felmondási védelemről:
http://berkalkulator.com/…m-2012-.html

Üdvözlettel Veci

juhlaci # 2011.10.31. 08:40

Ezt olvassátok! A szarháziak jól elintéznek bennünket! http://www.penzcentrum.hu/…1030255.html

sitimaci # 2011.10.31. 08:12
Kedves vica53!-
  • Ezt nem csak én írtam,de lényegtelen!Ahogy írod,te nem vagy még "egyikben" sem.Te választhatsz!Válasszál!A beírásunk nem az ilyen esetekre szólt!Üdv.,maci