Nagyszerű, hogy megszületett a törvény. Nekem is megvan több mint 40 éves szolgálati időm. Ebből több mint 31 év munkaviszonyban töltött, és 10 évem van mint 67%-os rokkant. 2008 évtől ismét munkaképes. A kérdésem, a rokkantsági szolgálati idő miatt elmehetek-e nyugdíjba 2011-től?
Előrehozott öregségi nyugdíj
KTeri
http://www.jogiforum.hu/hirek/24095#…
„Az MTI kérdésére közölte, a negyven évbe képzési idő – sem szakiskolai, sem felsőfokú – nem számít bele.”
http://www.kormanyszovivo.hu/…ow/news_3844?…
„Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év lehet majd.”
Na itt a meglepi.
Üdvözlettel Veci
Ica mama
Szerintem te a 10 év alatt nyugdíjat kaptál, erről nem írnak a híradásokban. Mielőtt beleélnéd magad, várd meg a parlament elé kerülő törvényjavaslatot, abban nyilván részletezve lesz mi számít az időbe.
Úgy gondolom (nem biztos, hogy jól) ez a javaslat a ma még hatályos törvény szerinti előrehozott nyugdíjkorhatárnál számított időhöz képest lényegesen eltérhet. Nem tudni, hogy a rokkantsági beleszámít-e az előnyugdíjhoz.
kerdiantalne
Max. a szolgálati idő megállapítás igénylését javasolnám, mert várd meg, amíg a törvénymódosítás hatályba lép. Szedd össze az összes papírjaidat, a szolgálati idő megállapítási határozattal utána majd gyorsabb lesz az ügyintézés (bár dömping lesz biztos). Szerintem a nyugdíjkérelmet a hatályos tv. alapján lehet kezdeményezni. Gondolom a jogviszony/munkaviszony megszüntetése is időt vesz igénybe. A nyugdíj megállapítását egyébként visszamenőleg 6 hónapra is lehet intézni. Ha hatályossá válna a tv. január 1-én, akkor azt később is kérheted jan.1-i idővel.
Üdvözlettel Veci
Itt a döntés - 40 év után nyugdíjba lehet menni
2010.11.11 13:41
A kormányszóvivő ma jelentette be, hogy a kabinet döntött, és a nők 2011-től nyugdíjba vonulhatnak 40 év szolgálati idő után. Számítások szerint ez komoly kiadásnövekedést jelent a Nyugdíjbiztosítási Alap számára, aminek a fedezetét a 0.5 százalékpontos járulékemelés teremti meg.
Nagy Anna kormányszóvivő ma jelentette be, hogy a nők nyugdíjba vonulhatnak már 40 év szolgálati idő után is, függetlenül attól, hogy a nyugdíjkorhatárt leérték-e vagy sem. A kormány döntése szerint a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, valamint a felsőfokú tanulmányok is egy bizonyos időkorlát előtt (utóbbi mindenkire érvényes).
A lehetőség komoly terhet jelent, csak jövőre 35-40 milliárd forintos plusz költséggel kell számolni, a fedezetet viszont járulékemeléssel oldja meg a kormány. A biztosítottak jövőre már nem 9.5 százalékos nyugdíjjárulékot fognak fizetni, hanem 10 százalékosat, és ez az összeg teljes egészében az államhoz fog befolyni.
Most akkor mi számít be a tanulmányok közül és mikortól?
1973.-ban végeztem el a /2 éves/ Állami Védőnőképző Iskolát. Eddig ez beszámított a munkaviszonyban töltött évekbe! És Most?
Itt a döntés - 40 év után nyugdíjba lehet menni
2010.11.11 13:41
A kormányszóvivő ma jelentette be, hogy a kabinet döntött, és a nők 2011-től nyugdíjba vonulhatnak 40 év szolgálati idő után. Számítások szerint ez komoly kiadásnövekedést jelent a Nyugdíjbiztosítási Alap számára, aminek a fedezetét a 0.5 százalékpontos járulékemelés teremti meg.
Nagy Anna kormányszóvivő ma jelentette be, hogy a nők nyugdíjba vonulhatnak már 40 év szolgálati idő után is, függetlenül attól, hogy a nyugdíjkorhatárt leérték-e vagy sem. A kormány döntése szerint a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, valamint a felsőfokú tanulmányok is egy bizonyos időkorlát előtt (utóbbi mindenkire érvényes).
A lehetőség komoly terhet jelent, csak jövőre 35-40 milliárd forintos plusz költséggel kell számolni, a fedezetet viszont járulékemeléssel oldja meg a kormány. A biztosítottak jövőre már nem 9.5 százalékos nyugdíjjárulékot fognak fizetni, hanem 10 százalékosat, és ez az összeg teljes egészében az államhoz fog befolyni.
Most akkor mi számít be a tanulmányok közül és mikortól?
1973.-ban végeztem el a /2 éves/ Állami Védőnőképző Iskolát. Eddig ez beszámított a munkaviszonyban töltött évekbe! És Most?
Veci,
Köszönöm a választ. Havi 17000 Ft-ért munkanélküli vagyok, onnan talán könnyű megszabadulni :)
Sziasztok!
Tudna nekem válaszolni valaki arra pontosan, hogy mi a különbség a szolgálati idő és a munkaviszony számítása között?
Előre is köszi a választ.
Szerintem várjuk meg az elfogadott és kihirdetett törvényt, addig kár találgatni. Óránként változnak az információk, és valóban túl sok meglepi van mostanában.
cserisz
Várd meg a tv.módosítást. Amit idéztél csak az egy hírben olvastam a többi nem.
ITT az MTI közlemény:
http://www.mti.hu/…sarol-512543
Döntött a kormány a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról
2010. november 11. 13:43
„Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. Az MTI kérdésére közölte, a 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele. ”
Üdvözlettel Veci
Jucus, nem tudom, pontosan mire gondolsz. A munkaviszony mindig biztosítási jogviszonyt eredményez, de ha pl. részmunkaidős vagy mondjuk 4 órában, és a minimálbérnek is csak az arányos részét kapod, akkor 2 ledolgozott év (munkaviszony) csak 1 év szolgálati időnek számít.
Sziasztok!
Szolgálati idő elismerési kérelmemre a 2 éves ipari iskolát beszámították. 5+1-es képzésben részesültem (5 nap munka, 1 nap iskola). Ha ez a képzés nem számít munkaviszonynak, újra meg fogják állapítani a szolgálati időmet? Úgy tudom, eddig szolgálati időt számoltak, most ez másképp lesz? Hol tudok majd ennek utánanézni?
Kedves Nandy! Arra gondolok, hogy egy másik fórumon valaki azt írta, hogy nem a szolgálati időt, hanem a munkaviszonyt veszik alapul a 40 évnél. Én -bevallom- ezt nem nagyon tudom értelmezni, ezért kérdeztem rá, hátha valaki tud ilyen differenciát. Lehet, hogy nincs is értelme, csak valakik félreértettek valamit. Viszont, ha felmerült, akkor nem árt tisztázni, hogy létezik-e ilyen megkülönböztetés, vagy sem. Amit Te írtál, az például már is lehet egy ilyen különbség. Köszi szépen a válaszodat már eddig is.
Ezt az alábbi linken találtam
http://www.fidesz.hu/index.php?…
"A negyvenéves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjazásával kapcsolatban elmondta: a szerdai kormányülés döntése értelmében a jövő évtől fogva kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki a megállapított időintervallumot igazolni tudja. A munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel és -gondozással töltött időszak is. Ennek a maximuma több gyermek esetén nyolc év.
További részletek hamarosan"
Hogy a további részletek mit hoznak??
Tényleg csak találgatunk, és böngészünk a hírekben, várni kell míg ki nem jön a törvény, és az összes kérdésre megkapjuk a választ pontosan.
Nem számít bele a képzési idő....Ez egy hatalmas nagy pofátlan átverés. Hónapok óta hallgatjuk, hogy a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, de arról egy szó sem volt, hogy a feltételrendszere egészen más lesz, mint a jelenlegi. Hát nem tök mindegy az embernek hogy mi miatt nem mehet nyugdíjba? Lufi intézkedés, sok ember alattomos, hónapokon át tartó átverése mellett. Mindig reménykedek, ha a FIDESZ bejelent valami jót, aztán a végére mindig ott van az apróbetűs átverés, pont mint a GYES-nél.
Arra is felhívnám a figyelmet, hogy többek véleménye szerint ha valaki ezt a kedvezményes nyugdíjazást választaná, akkor élete végéig csökkentett nyugdíjat kapna!
Tehát várjuk meg a tv.-t, aztán döntsön mindenki.
Úgy emlékszem, hogy azt viszont konkrétan kijelentették, hogy nem fog az összeg csökkentésével járni. Ha még ez sem így van....
Szerintem mostmár kár ennyit bonyolítani a témát. Egyenlőre ebből a hírből, amit lehozott a sajtó nem derül ki sokminden. Többek között az sem nandy amit írsz a csökkentésről, vagy én lemaradtam valamiről?
A feltételrendszer valahol várható volt (legalábbis én gondoltam rá). MERT, aki 2011-ben 59 éves lesz (1952-es születésű nő), az a ma hatályos tv. szerint mehetne el nyugdíjba, aki pl. 54 éves ha ugyanazzal a szolgálati idő számítási feltétellel mehetne el ugyancsak 2011-ben, akkor valakinek ez hátrányos. Szerintem a hírekben olvasott (szakiskolai, felsőfokú tanulmányok) idő kivétele valahol érthető, de erről adhattak volna némi információt, mert így tényleg becsapottnak (csalódottnak) érzik magukat az érdekeltek.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci, tegnap idéztem ebben a topikban egy másik fórumról:
„
Szóval nagyon kinéz az a 62–65 éves kor, úgyhogy megint néphülyítés az egész. Ha meg el lehetne menni, már most írják, hogy az ugye nem teljes nyugdíj, hanem korkezdvezményes(ha jól tudom), és hiába éri majd el a 65 évet, akkor is marad a csökkentett nyugdíja.”
Már az is meglepő, hogy a mostani nyilatkozatok szerint a változás jövőre 35-40 mrd forintba kerülne, míg korábban arról szóltak a hírek, hogy kb. 2-3 ezer embert érintene a változás.
Vagy havi 1 milliós nyugdíjakat fognak osztogatni?
Ez jó kiszúrás azoknak, akik képezték magukat
mert nekik késöbb lesz meg a 40 év .
Ez a törvény csak a képzettleneknek jó, akik 14 évesen dolgozni mentek.
Ez csak most derül ki , hogy nem is olyan jó a válltozás.
Sziasztok!
Szóval itt értelmezési zavarok is voltak, Jucus is megkérdezte, mi a különbség a szolgálati idő és a munkaviszony között. Az tény, szerintem végig azt mondták, hogy a nők 40 éves "munkaviszonnyal" elmehetnek nyugdíjba, tehát nem szolgálati időről írtak eddig sem ha jól emlékszem. Nekem sem egyforma a szolgálati időm és a munkaviszonyom. (a szolgálati időm 2 hónappal több, mint a munkaviszonyom) A szolgálati időbe beleszámították, amikor 14 évesen (még munkakönyv nélkül) nyáron dolgoztam és be voltam jelentve. A munkaviszony a munkában ténylegesen eltöltött napok (évek) számát jelenti.(+gyes, gyed, stb) Tehát ezért nem biztos, hogy megegyezik a szolgálati idő és a munkaviszony napjainak száma. A szolgálati időbe számítják bele a szakmunkásképzést és felsőfokú nappali oktatást is. Úgy gondolom, ez a különbség a kettő között.
Veci, ha tévedtem, légyszi javíts ki.
Mint itt mindenki, én is nagyon várom az új szabályozást, nekem a szolgálati időm január 20. körül lesz 40 év, a munkaviszonyom viszont pontosan vissza van számolva a munkáltató által, március 24-én lesz 40. év.
Erzsó!
Csak annyit írnék még, nem mindenki képzetlen, aki 14 évesen ment dolgozni. Én is 14 évesen kezdtem, és munka mellett (korábban már írtam) tettem le az érettségit, végeztem gépíró iskolát, felsőfokú szakképzést és most a végén szintén munka mellett szereztem főiskolai diplomát öreg fejjel, tavaly, pont azért, hogy magasabb legyen a nyugdíjam. Tehát nem biztos, hogy általánosan igaz, hogy aki 14 évesen kezdte a munkát, azok a képzetlen emberek. Hidd el, munka és 3 gyerek nevelése (+ egy hülye férj, akitől elváltam, és egyedül neveltem fel a gyerekeket) nem volt igazán könnyű dolgom, főleg a tavalyi államvizsgán. (egy 12 éves gyerekemet még most is nevelem, ő a harmadik).
Még annyit, eddig hangoztatták, hogy öregségi (tehát teljes) nyugdíjat kapnak a nők. Reméljük, ebben nem lesz változtatás.
Gabi
Gabicsek.
Bocs valóban nem mindenki képzettlen , de ök vannak többen.
Én is tanultam munka mellett is ,de szerencsére szakmát nappali képzésben.
Lehet most jobb lett volna azt is munka mellett.
Oksa, oksa, nincs baj semmi. Nekem annyi a szerencsém, hogy az esetleges kurflikkal is egyelőre meglenne a nyugdíjba vonulásom. (gondolok itt a munkaviszonyra, ha gyerekek számához kötik, megvan a három gyerek is, stb.), habár még mindenkit érhet meglepetés más formában is. Tényleg addig talányos a dolog, míg nem látjuk a törvényt megszavazva, aláírva és kihirdetve. Az iskolákat majd a tényleges nyugdíjba vonuláskor fogják beszámolni, az a nyugdíj összegének megállapításánál nem lesz mindegy.
A lényeg, mindenkinek nagyon drukkolok, aki alig várja, hogy végre pihenjen, vagy nyugdíj mellett akar még kicsit dolgozni azért, hogy több legyen a fizetése a normálisabb megélhetés miatt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02