Előrehozott öregségi nyugdíj

Vica53 # 2011.10.31. 04:31

Helyesbítek, a 40 év jogosultsági idővel.

Vica53 # 2011.10.31. 04:29

Kedves Sitimaci!
Régebbi hozzászólásodra reagálnék. Azt írod,hogy aki elment előrehozottba,az maradjon nyugton,ne nyergeljen át másikba,pl. a nők 40 évesébe.Nekem pl. nem mindegy!
2012.májusban mennék előrehozottba, s akkor még 4 évet kellene várnom a teljes jogú öregségire.Ugyanakkor 2012.októberében ,tehát 5 hónap múlva elmehetnék a nők 40 éves szolgálati idejével. Az pedig már teljes jogú nyugdíj lenne! Hát azért nem egészen mindegy!
S gondolom ezzel nem vagyok egész egyedül.

tébé # 2011.10.30. 21:13

Kedves Veci!

1951 nov-ben született férfi vagyok.Most elmehetnék csökkentett előrehozott nyugdíjba. Kérdezem, hogy ezzel a lehetőséggel 2013 novemberéig bármikor élhetek,mivel ebben az évben jogosultságot szereztem,vagy csak 2011 végéig?Érdemes e megvárnom 2013 novemberét,amikor teljes nyugdíjba mehetek 62 évesen,de azt hallottam,hogy 2013-tól kedvezőtlenebb feltételekkel számítják ki a nyugdíjat,mint most.
Válaszát köszönöm.

sz.szabi # 2011.10.30. 20:52

Szép Napot!

2011. július 01-én áthelyezéssel került édesanyám új munkahelyre önkormányzattól egy másik önkormányzathoz

2011. szeptember 19-től -sajnos- betegállományba került (táppénz) előre nem látható ideig úgy tűnik kénytelen lesz maradni is.

2011. október 26.-i keltezéssel -kérésre- megkapta a Nyufigtól a nők 40 éves kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához szükséges szolgálati idő igazolását, mely 1972. szeptember 04-től megszakítás nélküli 2010. december 31-ig 38 év 128 napot igazolt -figyelembe vehető szolgálati és jogosultsági időt.

Kérdéseim a következők:

Fentiek alapján 2012. szeptember 05-vel, szeretne nyugdíjba menni, lehetséges-e ez? illetve a táppénz idejének hossza milyen módon befolyásolhatja a korkedvezményes nyugdíjba vonulást.

Egyáltalán meddig maradhat betegállományban - hogy a fenti dátummal történő nyugállományba vonulásának lehetősége ne kerüljön veszélybe? Felmondhat-e a munkáltatója a betegállomány ideje alatt?

Köszönettel: Szabolcs

Veci # 2011.10.30. 19:01

t.laci
A törvénymódosítás nem érinti a szolgálati idő számítására vonatkozó részt, vagyis az egyetemi idő is szolgálati időnek számít, de a nők 40 év jogosultsági idejébe nem számít bele a tanulmányi idő.
Nyugdíjtörvény 41.§-t olvassátok el:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.30. 18:58

Aki 1953-ban született, annak az öregségi nyugdíj korhatára a betöltött 63. év, vagyis 2016. Előrehozott öregségi nyugdíjra 59. életévétől jogosult, vagyis 2012-től. Ez azt jelenti, hogy minimum 37 év szolgálati idővel csökkentett, 40 év szolgálati idő esetében kérheti csökkentés nélküli nyugellátását.

t.laci # 2011.10.30. 18:27

Kedves Veci !

Ismerős kérdezni a következőket :

.. úgy szeretnék jövőre nyugdíjba menni, hogy 2012.03.01-én betöltöm az 59. évemet, június elején pedig a nappali egyetemmel lenne meg a 40 év szolgálati időm. Az érdekelne, hogy jövőre meg marad-e az, hogy az 1953-ban született nőknek a nappali egyetem 5 évének e szolgálati időbe való beszámítása? Előre is köszönöm válaszát: Adél53.

Köszönöm a válaszodat.
Laci

Jucu52 # 2011.10.30. 16:55

Sziasztok!

Ezt most találtam:

http://penzcentrum.hu/…1030286.html

No comment!

Korall54 # 2011.10.30. 15:05

Facanos, Fria

Háááát, elgondolkodtató, főleg az 53-as nők esetében, akik (a tv.javaslat szerint) 2012-ben helyből korhatár előttire mennek/mehetnek, nem pedig nyd-jal indulnak, csak utólag átnevezik.Ráadásul a bizonytalan korhatár előtti ellátás a leghosszabb esetükben: 4 év.

Üdv: Korall (53-as nö)

Fria # 2011.10.30. 14:54

facanos!
Szerintem egyre gondolunk! Beírásaimban próbáltam sejtetni, hogy nincs okunk örülni a nagy kegynek. Ebből én sem kérek!

Veci # 2011.10.30. 13:17

Lali52
A cégnek egy összegben kell a Nyugdíjfolyósítónak befizetni a csökkentett összegű nyugdíjadat, tudtommal utána korhatár előtti ellátássá alakul, de abban nem vagyok biztos, hogy nem-e januártól.
ITT van egy kalkulátor mentsd le, tájékoztatónak nem rossz, a kijött összeget kell csökkenteni 8,4 %-al. A végleges összeget a Nyugdíjbiztosító számítja ki:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

A korengedményes nyugdíj levezénylését nem tudom, abban a témába nem mélyedtem el (nem vagyunk érintettek).
ITT a korengedményesről a tájékoztató:
http://www.onyf.hu/?…

Itt tudsz lementeni megállapodásmintát, hogy képben légy, ezt nyisd meg és mentsd le:
Megállapodás, a 181/1996. (XII.6.) Korm. rendelet alapján, korengedményes öregségi nyugdíj elbírálásához (ONYF.3515-245/B.), ha nem közalkalmazott vagy:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.10.30. 12:22
Kedves facanos!-
  • Privibe megírhatod,nekem is,amire gondoltál,mert "felizgattál"nagyon,kíváncsian várom és nem árulom el senkinek sem!Katt az email jelzésre,köszi,maci.---
Veci # 2011.10.30. 10:39

előrehozott jelölt
Valószínűleg te értelmezed jól, ugyanis aki eddig nyugdíj mellett dolgozott, az igénybevette a 0,5 %-os nyugdíjemelést, mivel a nyugdíj melletti munka is nyudjíjárulékfizetéssel van. Így, aki ellátottá válik, vagy az előrehozott nyugdíjbamenetelkori szolgálati edejében megvan a 40 év jogosultsági ideje, az sínen van.

projektor
Amit nyugdíj mellett dolgoztál a ma még hatályos tv. szerint a 0,5 %-os nyugdíjemeléshez volt jó, de ha a 40 év 2011 nap mind jogosultsági idő (ha nem voltál nappalin tanuló, munkanélküli ellátott, passzív táppénzen, passzív gyesen), akkor öregségi nyugdíjas lehet. Épp az előbbiekben előrehozott jelölt értelmezte a nyugdíj melletti viszonyt, és úgy látom, hogy ő jól gondolhatta, erre válaszoltam neki.

Üdvözlettel Veci

Lali52 # 2011.10.30. 10:34

Kedves Veci!

Ezt válaszoltad nekem:
A cég az idén a korengedményes nyugdíjra köthetne megállapodást veled, és a cég vállalná, hogy befizeti egy összegben a nyugdíjadat a szülinapodig. Ez is átalakul majd korhatár előtti ellátássá. Ez esetben nem te mondanál fel.

Tudnál még segíteni abban, hogy ha a cégemmel sikerül megegyezni, akkor neki ugye egy összegben kell befizetni ezt az államnak a szülinapomig április 5-ig, utána pedig rendesen kapnám a csökkentett nyugdíjat?
És ez az összeg amit a cégem befizet ez mitől függ, mennyi lesz ez, ez a csökkentett nyugdíjam összege?
Illetve ha jól értem akkor a cégemnél már csak 2011. december 31-ig kell dolgoznom, utána pedig megkezdhetem a korengedményes nyugdíjat.

Válaszod előre is köszönöm: Lali52

Rezeda2483 # 2011.10.30. 10:11

Jómagam 2007 novembere óta előrehozott öregségi nyugdíjas vagyok, miután a nyugdíjam nem túl sok ezért folytattam a társas vállalkozásom, mint beltag egy kis Bt-ben . Amennyiben a kereső tevékenységet meg kell szüntetni ahhoz, hogy kapjam 2012-től inkább a Bt-ből lépek ki, mert ott nem tudok annyi jövedelmet kivenni mint a nyugdíjam.Vagy jobb ha felszámoljuk az egész vállalkozást? Vagy valami egyéb rafinált megoldást kell választani? Mert úgy néz ki, hogy tisztességes adózás mellett tisztességes munkával nem lehet megélni.

magdy53 # 2011.10.30. 09:49

Kedves Veci és sitimaci!

Nagyon köszönöm a segítségeteket. Testvérem nem közszolga, a korkedvezményre jogosító időt munkaviszony keretében kapta, és jelenleg is ebben a jogviszonyban dolgozik.
dtida ha tudsz kérlek segíts.

Köszönöm
magdy53

facanos # 2011.10.30. 09:45

Kedves Fórumozók! Sajnos nekem ezeknél sokkal,de sokkal rosszabb előérzeteim vannak. Nem akarok javaslatokat adni a törvényhozóknak, van nekik saját maguknak is elég ellenünk szóló eszük, ezért nem írom le, majd januárban vagy a nyugdíjtörvény módosításakor megírom, hogy sajnos erre gondoltam.Olvasni továbbra is olvaslak benneteket, de többet nem fogok írni, mert teljesen hiába valónak látom. Az egész parlamenti vitában rólunk senki sem szólt egy szót sem, csak a szolgálatisokra hegyezték ki a dolgot. A módosító javaslatok zöme is róluk szól és néhány a bányászokról. Mintha mi nem dolgoztunk és adóztunk volna becsületesen 39-40-45 évet. Azt javaslom, akinek biztos munkahelye van, az maradjon is ott. Olvassátok csak el az alkotmánymódosítást, ami a nyugdíjakról szól. Üdvözlök mindenkit és várom dtida meg gitta52 beírásait. Vecinek mégegyszer köszönet az önzetlen segítségért.

projektor (törölt felhasználó) # 2011.10.30. 09:00

Sziasztok! 2009 novemberében mentem el előrehozottra 40 év 211 nappal. Ezután 9 hónapot dolgoztam, mint nyugdíjas.Így 2011 júliusában már 41 év és 3 hónapom volt. Kérdésem: maradhatok az öregségi nyugdíjban vagy járadékos leszek?? Anna

sitimaci # 2011.10.30. 08:50

Kedves korall! Szia,teljesen igazad van!Mit nyergelnének már át,ha elment előrehozottba akkor abban van a törvényes nyugdíjkorhatáráig és utána már nyugdíjas lesz!Vagy lehet ide-oda csapódni,"nyergelgetni" és azt választom,ami nekem a legjobb?!Így is nagyon sok az ellentmondás és az igazságtalanság,akinek sikerült egyszer valamelyikbe elmenni,az örüljön annak!Szerintem,igaz? Üdv.,maci

Korall54 # 2011.10.30. 08:29

Előrehozottból átnyergelés a női 40 évesbe

Példa: 51-es nő, három éve már előrehozottban van és dolgozott mellette. A tovább dolgozással összejöhet neki a 40 év jogosultsági idő, és onnantól igazi öregségi nyd-as. Igen ám, de időközben már 3 évi nyd-at megkapott, szemben azzal, aki egyhuzamban megszerzett jogosultsági idő után kap csak öregségi nyd-at.
Én itt ellentmondást látok.(Nem vagyok érintett egyikben sem.)

Tecácska # 2011.10.30. 08:18

Kedves Veci!
Köszönöm a számomra megnyugtató válaszodat!
Mindíg visszatér a hitem,
amikor ilyen önzetlen, segítőkész,emberekkel találkozom.
Köszönöm!
Nagy tisztelettel:Tecácska!

gyene # 2011.10.30. 08:07

Köszönöm a válaszokat!

Korall54 # 2011.10.30. 08:04

gyene

Az előrehozott nyd-hoz az összes nőnek 54-estől fölfelé, min. 37 év kell.Csak:az 54-57-eseknek még 3 évvel hamarabb van az előrehozott az öregségihez képest, az 58-asnak 2,5 évvel hamarabb, az 59-esektől fölfelé pedig már csak 2 évvel hamarabb. Persze csak a jelenlegi tv szerint.

Veci # 2011.10.30. 08:02

gabusch
Megértem a felháborodásod, valójában még talán osztom is, de ez is egy olyan lehetőség volt, mint a szolgálati nyugdíj.
Abban van némi igazságod, hogy most az aggódás a PÉPeseknek, akár indokolatlan is lehet, hiszen 4-5 évig viszonylag nyugodtan létezhettek, a heti 12 órát játszva letudhatták, és ezért kb. 70 %-os javadalmazást kaptak. Tudok több olyan PÉP-est, akinek a heti 12 órát sem kell a munkahelyén ledolgozni.
Ha a PÉP az "előrehozott nyugdíjkorhatárig" (nőknél 59. szülinapig) szólt, és a nő addig nem éri el az 40 év jogosultsági időt, akkor a PÉP-nek vége, ha hamarabb megvan a 40 év jogosultsági idő, szerintem akkor is, mert nyugdíjba mehet.
Még meglesz a lehetősége korhatár előtti ellátásra, ha dolgozik. A személyes véleményem, hogy a PÉP nem hosszabbodik meg, mert a PÉP szerződés óta lett egy 40 éves jogosultsági idővel történő nyugdíjbavonulás.
Ebbe a topicban Lyonee válaszolt PÉP-es kérdésre: http://www.jogiforum.hu/forum/16/29258

szafika
Nekem az jön le a 3.§-hoz írt részletes indoklásnál (40. oldalt), amit facanosnak is beidéztem. Te is agyalj az értelmezésen, hátha én nem értem jól, illetve nézd vissza a parlamenti közvetítést, vagy hallgasd meg, nekem abban is így egyértelmű (16:44-nél az időpontra kattints):
http://hangtar.radio.hu/parlament!#2011-10-25

gyene
Amit idézem az a ma még hatályos törvény, és 37 év minimális szolgálati idővel lehet elmenni korábban előrehozott nyugdíjba, de 2012. januártól már eltörlik az előrehozott nyugdíjat és a korhatár előtti ellátás lehetősége is legutoljára az 1953-ban született nőket érinti.

Üdvözlettel Veci

gyene # 2011.10.30. 07:52

Korall54!
Értem én a táblázatot, hogy az 55-ben született nőknek 64 éves korukig kell dolgozni...
De' az 58 után születettekre miért a 37 év szolgálati idő vonatkozik, hisz - Ők már a 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba! Vagyis, 3-4 évvel fiatalabbak nálam!
Egyszerű matematika, Ők még nem lehetnek 59 évesek!
Itt a kérdőjelem, aki idősebb 3-4 évvel, az miért nem mehet nyugdíjba?

1.2. „Régi – új” az a rendelkezés, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két
évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született
férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
· legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és