Érdeklődni szeretnék, hogy a következő szituációban mire számíthatok.
Jelenleg 2 helyen dolgozom. Az egyik helyen félállásom van, heti 20 óra, ami jún-15ig tart. A másik helyen megbízási szerződésem van, óraadóként heti 9 órában. Jún. 28-ra vagyok kiírva szülni.
Mi után fogom kapni a gyes, gyed...összegét?
Kösöznettel
GYED,GYES, táppénz
Érdeklődni szeretnék a GYES, illetve a táppénz munkaviszonynak számít?
Ágota, a tulajdonosváltás nem érinti a te munkaviszonyodat! A munkáltatód továbbra is x cég marad, így értelmezhetetlen az a kérdés, hogy "köteles-e átvenni", hiszen a munaviszonyod változatlan feltételekkel továbbra is fennáll.
1. Mivel gyes-t is kapsz, ezért a táppénz alapja legfeljebb a minimálbér lehet. Táppénz is csak annyi napra jár, amennyit novemberben ledolgoztál.
2. a táppénz naptári napokra jár.
3. 50% lesz, mivel gyes-en is vagy.
4. A gyes táppénztől függetlenül jár.
Kedves SZakértők!
Próbáltam visszaolvasni a fórumon de ebben elég nehezen igazodom el ne haragudjatok nem lusta vagyok de tényleg nehezen érthető a következő a problémám...
Határozatlan munkaidejű szerződésem van egy cégnél 2008. áprilisi a kisfiam, kaptam Tgyást, Gyedet majd Gyest és a Gyes mellett 2010.novemberétől visszamentem dolgozni a régi munkahelyemre - viszont a kisfiammal a múlt héten kórházba kerültem Kruppal most már itthon vagyok vele - ez lenne az első táppénzem vele ezért is kérdezném...
- a táppénz kiszámításának az alapja a Gyedem lesz vagy a minimálbér amit írtatok?Hogy tudom ezt kb. kiszámolni hogy mennyi lesz mert ugye jön a karácsony
- gondolom a hétvége nem számít bele vagy beleszámít?
- 60% azt olvastam róla
- Ilyenkor kapom a gyest is vagy nem vagy csak egy részét kapom amikor nem Gyápon voltam?
Segítségeteket előre is köszönöm és azt is ha érthetően leírjátok hogy rám mik vonatkoznak...
Tisztelt Szakértő!
10 hónapja született a kislányom,azóta itthon vagyok vele. A munkaviszonyom jelenleg 2.5éves ennél a cégnél. A cég hamarosan eladásra kerül.
Ilyen esetben jár a szabadságmegváltás(kafetéria?), végkielégítés, stb.?
Mennyi szabadságmegváltás jár?
Köteles engem a másik cég átvenni, mint Gyeden lévő anyukát(ilyen esetben mi jár)?
Ha megszűnik a munkaviszonyom, akkor kérhetek munkanélküli járadékot is?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel,
Ágota
regóca: az általad közölt adatok alapján csak gyes-re lennél jogosult.
A táppénz, GYÁS, GYED jogosultság feltétele az aktív biztosítási jogviszony (munkaviszony, álláskeresési vállalkozói stb...)
iszilv:
Mit értesz az alatt, hogy előbb teherbe esel, mint ahogy letelik az egyéves munkaviszonyod?
Határozott idejű munkaszerződésed van?
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg Gyeden vagyok dec 18-ig,már lassan fél éve keresek állást,de vagy az a baj hogy diplomám van vagy az hogy gyerekem.Emiatt szóba került a második bab vállalásának kérdése.
Viszont elég kacifántos a helyzetem, ugyanis előző munkahelyemen kb. 4 havonta hosszabítgatták a szerződésemet, így töltöttem ott 2 évet, amikor is 2008 márciusában állapotos lettem. A szerződésem pedig 2008 április 30-ig szólt, hiába próbáltam állapotomat titkolni míg remélve megint hosszabbítják a szerződésem -fel volt ajánlva az utolsó hosszabításnál a határozatlanra módosítás- egy 'jóakarómnak köszönhetően kitudódott és elküldtek.
Terhességem végéig táppénz-passzív táppénz-méltányossági tp-munkanélkülivel blicceltem ki,hogy megkapjam a tgyást,gyedet.
Kérdésem a következő lenne: ha bevállalnánk a 2. babát, milyen juttatásokra számíthatok /tgyás,gyed/, vagy semmit nem kapnék?!
Ha mégis jogosult lennék az előzőekre, akkor pontosan mennyi lenne a tgyás,gyed?! A bruttó bérem 280.000 volt.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlöm!
Jelenleg GYES-en vagyok, mellette főállásban dolgozom szeptember óta. Ha előbb teherbe esnék a második gyerekemmel, mint hogy letelik az egy éves munkaviszonyom,akkor is kapok táppénzt illetve tgyás, gyed-et? Köszönöm válaszát!
Köszönöm válaszát.
Kedves Dödölle!
Köszönöm válaszát, így már érthető.
Üdv:
Andrea
„masni27 2010.11.12
a gyes munkaviszonynak számít-e”
Nem, a GYES egy családtámogatási ellátás és nem munkaviszony, viszont mivel 1996.04.15-től vonnak belőle nyugdíjjárulékot,(jelenleg 9,5%-ot) ezért az 1996.04.15-től napjainkig bármikor folyósított GYES nyugdíj szempontjából szolgálati időnek számít.
„bíborka80
És azt honnan tudhatom meg, hogy elküldte-e a kitöltött Foglalkoztatói Igazolást a munkáltatóm az Oep-hez?
És ha nem küldi neki sem, akkor mi történik?”
- Célszerű telefonon rákérdezni. A REP a beérkezett ügyiratokat iktatja. A beiktatás után, TAJ szám alapján az iktatási rendszerből egyszerűen megtudható, hogy kinek, mikor, milyen igénye, milyen mellékletekkel érkezett, ki a kijelölt előadó, ill, hogy az igény feldolgozásra került-e, illetve az elbírálás milyen fázisban van. (okmánypótlásra felhívták az ügyfelet, a foglalkoztatót, már számfejtették, de nem utalták, utalták.....stb.
- Panasszal kell/lehet élni a REP PEEO Osztályvezetőjénél. (Ennek módját és azt azt megalapozó jogszabályokat már többször leírtam...)
Némi kiegészítés az előzőekhez:
Az Ön által hivatkozott előny, vagy kedvezményszabály, miszerint
"Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.”
azért nem alkalmazható, mert Ön a GYES melletti keresőtevékenység tartama alatt olyan ellátásban (táppénz, THGY, GYED)amely miatt nincs meg a 180 napja nem részesült.
Talán ezzel együtt érthetőbb....
Kedves Andrea16!
Ön az alábbi "történeti tényállást" közölte:
„2008.04.11-én született lányom, aki után 2010.04.11-től GYES-t kapok. 2010.05.01-én visszamentem dolgozni korábbi munkahelyemre, ahol már 10 éve folyamatos a munkaviszonyom.A lányommal 2010.06.08-tól 4 nap gyermek után járó betegállományba mentem, majd 06.23-tól újból 10 napra.
A munkahelyemen minimálbérrel számolták a betegállományt, de az én értelmezésem szerint
a táppénzfolyósítás időtartama: 2010.04.11-től (a gyes kezdetétől) a betegállomány igénybetételéig, azaz 2010.06.07-ig, illetve 06.22-ig tart.
A b) pont szerint a táppénz összegének megállapításánál ezen időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell alapnak tekinteni.
Megjegyzi továbbá a következőket: Szerintem ez alapján sem a minibálbért kellene alapnak tekinteni. De ezt szerintem felülbírálja a 49. §, amire korábban hivatkoztam.
Nem vitatkozni akarok, csak megérteni a törvényt, és hogy az miért nem vonatkozik rám.
Kérdése: 2010. 05. hónapban már volt jövedelmem. 05.01–06.07-ig, illetve 05.01–06.22-ig nem ezt a jövedelmet kellene alapnak tekinteni?”
Mindezek alapján a válaszom egyben osztva az előző hozzászóló véleményét:
Nem, nem a 2010.05.01-től 06.07-ig elért keresete lesz a táppénz alapja.
Esetére két szakasz vonatkozik. Egyrészt az Ebtv. 48. §, amely a táppénzszámítás általános szabályait tartalmazza és a 49. szakasz, amely viszont az általánostól eltérő, különös szabályt ír elő.
Ez utóbbi szerint a táppénz ellátását, ha GYES mellett dolgozik -az Önáltal is hivatkozott szabály szerint- a gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás vagy ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogya táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni.
E rendelkezés alkalmazása során viszont a főszabály szerint, azaz az Ebtv. 48. § rendelkezése szerint kell eljárni és mivel Önnek nincs 180 bérezett napja a GYES melletti munkavégzés során ezért ellátását a minimálbér figyelembevételével kell megállapítani.
Mindezekre tekintettel, álláspontom szerint a munkahelyén működő tb. kifizetőhely jogszerűen járt el az igény elbírálása során.
Amennyiben a kifizetőhely eljárásával, a számítás módjával, vagy a kifizetett ellátás összegével nem ért egyet úgy írásban joga van a REP PEEO Osztályvezetőjéhez fordulni, aki felügyeleti eljárás (hatósági cél ellenőrzés) keretében, a helyszínen eljárva vizsgáltathatja a tb kifizetőhely eljárásának jog és szakszerűségét. A vizsgálat eredményéről a kolléga köteles Önt írásban tájékoztatni.
Üdv. :)
Kedves Nandy!
Ha az Eb. tv. 48. § -ra hivatkozunk:
(„4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével – a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.”
„(5) * Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.”
Szerintem ez alapján sem a minibálbért kellene alapnak tekinteni. De ezt szerintem felülbírálja a 49. §, amire korábban hivatkoztam.
Nem vitatkozni akarok, csak megérteni a törvényt, és hogy az miért nem vonatkozik rám.
Köszönöm:
Andrea
Törvénymódosítás hiányában még nem lehet mit mondani.
Sziasztok!
GYES mellett lehet-e dolgozni 8 órában?
Mert úgy tudom, most még lehet, de jövőre is?
Köszönettel: szmano
Sziasztok!Nekem csak két kérdésem lenne.Első:hogy a gyes munkaviszonynak számít-e? Második :másfél éve 67%-os rokkantnyugdíjas voltam,és az is munkaviszonynak számít-e?
Fogalmam sincs... Pl. egyáltalán nem mindegy, hogy a szülés évében és az azt megelőző évben van-e legalább 180 gyed-es (nem gyes!) napod.
Ezen lehet javítani, ha pl. kiveszed a cégnél a felhalmozott szabikat. De nagyon pontosan kellene tudni a dátumokat (a szülését is!) ahhoz, hogy korrekt választ tudjunk adni.
Mivel a babaprojekt még csak tervben létezik, így ennél többet lehetetlen mondani.
A jelenlegi törvények alapján, ha GYES alatt esek teherbe, illetve szülök, mi alapján számolják a következő gyermek utáni juttatásokat? A munkabér alapján vagy az előző év alapján, ami nálam a GYED. A GYES-t 2011. februártól kapom majd. Vagy érdemes-e inkább visszamenni dolgozni?
Köszönöm a választ.
Annyit fűznék még hozzá, hogy nov. 10-én már lesz 180 bérezett napod, így nov. 11-én vagy utána kezdődő táppénz esetén már az idei béred lesz az alap.
Ha gyes-t kapsz, akkor kissé más szabályok vannak érvényben, ezt már sokszor elmondtuk itt a fórumon.
Mondanám, hogy add át apukának a gyes-t, és akkor talán kedvezőbb összegű ellátást kapnál, de akkor csak apuka mehetne gyermekápolási táppénzre (mindig az a szülő, aki a gyes-t kapja).
Eb. tv. 48. § (1) 434
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02