Kedves Címzettek!
Segítséget szeretnék kérni törvényértelmezésben.
2008.04.11-én született lányom, aki után 2010.04.11-től GYES-t kapok. 2010.05.01-én visszamentem dolgozni korábbi munkahelyemre, ahol már 10 éve folyamatos a munkaviszonyom.A lányommal 2010.06.08-tól 4 nap gyermek után járó betegállományba mentem, majd 06.23-tól újból 10 napra.
„Az 1197. évi LXXXIII. törvény 49§ szerint
(1) A gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás vagy ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
- a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
- a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni.”
A munkahelyemen minimálbérrel számolták a betegállományt, de az én értelmezésem szerint
a táppénzfolyósítás időtartama: 2010.04.11-től (a gyes kezdetétől) a betegállomány igénybetételéig, azaz 2010.06.07-ig, illetve 06.22-ig tart. A b) pont szerint a táppénz összegének megállapításánál ezen időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell alapnak tekinteni. 2010. 05. hónapban már volt jövedelmem. 05.01-06.07-ig, illetve 05.01-06.22-ig nem ezt a jövedelmet kellene alapnak tekinteni?
Köszönettel:
Andrea