Szeretném a szerb vezetői engedélyemet honositattni, az első lépéseket megtettem, orvosi igazolás az alkalmasságomról.Magyar állampolgár vagyok,május óta és kb 1 hónapja van lakcimem Magyarországon. Az okmányirodában visszautasitottak avval hogy 6 hónapos magyarországi tartózkodással kell rendelkeznem, amikor ezt kettő már lejárt tartózkodási engedélyel bebizonyitottam akkor meg azt kerték tőlem hogy a szerb szervektől kérjek igazolást hogy amikor a vezetői engedélyhez szükséges vizsgát leraktam akkor a szokásos tartózkodási helyem Szerbiában volt, mivel a jogositványom kiállitásának az időpontja egybe esik az egyik lejárt tartózkodási engedélyem érvényességének az időpontjával. A kérdésem hogy van ilyen tényleg, helyessen jártak el az okmányirodában? Vagy túlbuzgó ügyintézőkkel találkoztam? A honositast bárhol az ország területén beadhatom, vagy csak a lakcimemhez legközelebbi okmányirodában?
Jogosítvány honosítás
Tibcsii: miért ne kaphatnál szerb állampolgárságot (és tartod meg mellé a magyart)? Egyébként a szerb állampolgárság megszerzéséről és jogosítvány megszerzéséről a szerb jog rendelkezik, ahhoz meg itt kevesen értenek. A szerb jogosítvánnyal vezethetsz Magyarországon.
Na, valaki?
Ha kapok Szerbiában tartózkodási engedélyt (magyar állampolgár vagyok), akkor megcsinálhatom ott a "B" kategóriás jogosítványt (személygépkocsi)?
Ha esetleg igen, akkor azzal Magyarországon belül is vezethetek? Vagy kell honosítani vagy egyéb ilyesmit csinálni?
Mert úgy tudom, hogy én nem kaphatok kettős (szerb-magyar) állampolgárságot.
Érdeklődni szeretnék, hogy a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálat árában van-e különbség attól függően, hogy az illető rendelkezik-e TB kártyával vagy nem? Úgy tudom ezt a TB nem fedezi, ezért mindenkinek fizetős a kor függvényében. Jól gondolom? A választ előre is köszönöm. Üdvözlettel:
Ok. De mi van az én esetemben? Valahol azt olvastam hogy a vezetési jogosultságom nem szűnik meg az engedély lejártával. Vagyis, érvényesíttetni kell a jogosítványt (orvosi), meg honosítani.
Tehát az ismerősömet úgy tekinti a hatóság mintha nem is lenne vagy lett volna jogsija? Tanfolyamra, KRESZ vizsgára kell mennie mintha sohesem vezetett volna?
Az a magyar állampolgár, aki külföldi hatóság által kiállított vezetôi engedéllyel rendelkezik, a hazatérés bejelentését követô hat hónapon belül köteles magyar vezetôi engedélyt kiváltani. A külföldi hatóság által kiállított vezetôi engedélyt a közlekedési igazgatási hatóság bevonja, és a Hivatal azt viszonosság esetén a kiállító hatóságnak megküldi.
A következő dologban kérném a segítségeteket.
Van egy ismerősöm, aki Floridában szerezte meg a jogosítványt. 2001-ben hazaköltözött Magyarországra és a jogsi 2003-ban lejárt. Azt szeretném kérdezni hogy lehet e még ezt honosítani? Ha igen, milyen feltételekkel?
Előre is köszönöm a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02