tulóra szabályai


Beus13 # 2014.01.09. 13:38

Tisztelt Fórum!

A kérdésem a következő lenne: Egyedülálló szülőnek folyamatos munkarendben (4 műszak) mennyi az a túlóra keret amit elrendelhet a munkáltató. Van e erre valamilyen törvény. A másik kérdésem: A túlórát hogyan és mennyivel előtte kell bejelenteni a dolgozók felé?

Köszönettel:
Beus13

dimdom # 2014.01.09. 22:24

Tisztelt Fórum! A cégem azt állítja, hogy a betegszabadságom miatt nem teljesítettem a munkaidőm havi részét, ezért túlórában le kell dolgoznom, amit viszont nem fizet ki. De a táppénzes napokat sem, hiszen akkor betegállományban voltam! Szerintetek?

wers # 2014.01.10. 07:43

Beus13
109. § (1) Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el

113. § (1) A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni

  1. a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,
  2. a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig,
  3. a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben

  1. egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
  2. a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
  3. rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.

(3) Az (1) bekezdés a)-b) pontban meghatározott munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.
(4) Az (1) bekezdés c) pontban meghatározott esetben a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje éjszakai munkavégzés során a nyolc órát nem haladhatja meg.
(5) A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára - gyermeke hároméves korától négyéves koráig - rendkívüli munkaidő vagy készenlét - a 108. § (2) bekezdésében foglaltakat kivéve - csak hozzájárulásával rendelhető el.

wers # 2014.01.10. 07:44

dimdom, lehetne részletesen, mert ez így nagyon világos

wers # 2014.01.10. 07:48

kimaradt a nem, azaz nem világos

Niobee # 2014.01.10. 09:18

wers: Mit nem értesz ezen?
Szerintem azt akarja mondani a kedves fórumtárs, hogy beteg volt X napot és mivel akkor nem dolgozott, a munkáltatója azt akarja,hogy ezt a kimarad időt dolgozza le "ingyen", a betegszabadságra kifizetett pénz terhére.

dimdom: Túlórát elrendelhet, ennek megvannak a szabályai, amit Wers előttem leírt...
Ez biztos, hogy cég és nem egy kis KFT?
Megelepődnék ha egy nagy cég ilyet mondana...
Amúgy meg küld el melegebb ékhajlatra őket, mert amit akarnak az törvénytelen, és mond meg nekik, találkozunk a munkaügyi bíróságon! (az ezzel kapcsolatos beszélgetést, én rögzíteném egy mobillal, mert később jól jöhet)

wers # 2014.01.10. 09:28

mintha a betegszabadságot sem akarná kifizetni

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 09:55

Hát ez az! A táppénzt csak akkor kell neki, ha tb-kifizetőhely. De a betegszabadságot mindenképpen ő állja.

wers # 2014.01.10. 09:58

de ledolgoztatni teljesen szabálytalan, annyi órával kell munkaidőbe beszámítani, amennyit dolgoznia kellett volna

efi99 # 2014.01.10. 10:07

dimdom
Ez is az a munkahely, ahol folyamatos túlóráztatás van? És aztán erre alapozva, ha csak 8 órákkal számolódnak a napok (betegség), akkor óbégat a főnök, hogy szerinte napi 1-2 óra "hiányzik" ?

Niobee # 2014.01.10. 12:07

efi99: Szerintem ez az a munkahely, ami nem akar betegszabatságot fizetni (az első 15napot a munkáltató fizeti, csak a többit a TB) illetve/ papíron kifizeti neki, csak ledolgoztatja a páciensel! :) Ez bevett szokás kis genya vállalkozóknál/cégeknél. Sokan belemennek, hogy megmaradjon a munkahelyük.

dimdom # 2014.01.10. 15:06

Köszönöm a válaszokat! Kicsit még pontosítva: kiírták a munkavégzést, elvégeztük, s mikor vártuk, hogy kifizessék, közölték, hogy kinek mit hajlandók elszámolni, s mennyiért. A táppézt azért nem kaptam meg, mert nekem csak az első 10 napot fizeti az egészségbiztosítás( más okok, törvények miatt), viszont erre a napokra fizetést sem kaptam. Aztán ledolgoztatták velem a betegszabadságot, majd arra való hivatkozással, hogy nincs meg a kellő munkaidőm, csak ezzel együtt ,de ezt sem fizették ki! Másoknak vagy valmicskét fizettek, de messze a bérük alatt, vagy kevesebb időt számoltak el vagy mint nekem semmit. Akinél ez lehetséges volt közölték, hogy a szabadságából is elvesznek. Megkérdezte, hogy akkor miért vittem betegállományi papírt, hiszen semmit sem kaptam.Összegezve ledolgoztam a teljes munkaidőm, plusz betegállományban is voltam, s kevesebb pénzt kaptam mint a fizetésem, annyival, ahány napig beteg volta. A munkaügyi bíróság 2-3 év, költség, s még az eredmény is kétséges. S ez nem egy kis cég, fél évszázados múlttal.

Niobee # 2014.01.14. 21:48

kiírták a munkavégzést

Ez nekem nem világos. Ez mit akar jelenteni?
Nem rendes munkaidőben dolgozol?

elvégeztük, s mikor vártuk, hogy kifizessék, közölték, hogy kinek mit hajlandók elszámolni, s mennyiért

Ezt a munkavégzés előtt kell lefixálni, írásban. De milyen munkaszerződésed van?

A táppézt azért nem kaptam meg, mert nekem csak az első 10 napot fizeti az egészségbiztosítás( más okok, törvények miatt), viszont erre a napokra fizetést sem kaptam.

Milyen más törvényre gondolsz vagy milyen más okra? Az MT szerint a betegállomány első 15napját a munkáltató fizeti (betegszabadság, 70%-os) a többi napot a TB (táppénzt, 60%-os)

Aztán ledolgoztatták velem a betegszabadságot, majd arra való hivatkozással, hogy nincs meg a kellő munkaidőm, csak ezzel együtt ,de ezt sem fizették ki!

A betegszabadságot nem lehet ledolgoztatni.

Akinél ez lehetséges volt közölték, hogy a szabadságából is elvesznek.

A szabadság időarányos részéből elvehet a törvény szerint, ha egy évben összeségében 30napot meghaladó volt a betegálományod.

Összegezve ledolgoztam a teljes munkaidőm, plusz betegállományban is voltam, s kevesebb pénzt kaptam mint a fizetésem, annyival, ahány napig beteg volta. A munkaügyi bíróság 2-3 év, költség, s még az eredmény is kétséges. S ez nem egy kis cég, fél évszázados múlttal.

Ennél a cégnél egy percet nem dolgoznék tovább és úgy elintézném, hogy többet nem felejtenék el a nevemet.:)Először is, keress egy másik munkahelyet. Javaslom fogjatok össze és bízzatok meg egy jó munkaügyi jogászt, gyüjtsétek a bizonyítékokat (akár papír alapu, akár hang) és irány a bíróság! Ne rettenjetek vissza 2-3 év pereskedéstől sem, mert az ilyen cégeket gyökerestül kell kipusztítani Magyarországról!

efi99 # 2014.01.15. 09:40

"ledolgoztatták velem a betegszabadságot, majd arra való hivatkozással, hogy nincs meg a kellő munkaidőm"
A betegszabadság pont úgy csökkenti a kötelező órák számát, hogy azzal automatikusan "ledolgozódik" annyi amennyi kell. Tehát ilyen nincs, hogy utána meg rá kell húzni.

auszoj # 2014.01.29. 06:24

Tisztelt Fórum.
A túlórát mennyivel előbb kell bejelenteni, mint maga a túlóra kezdete? Lehetséges az hogy akár munkaidő végén odajönnek, és kijelentik hogy akkor még én maradok 4 órát?

wers # 2014.01.29. 09:19

igen, lehetséges

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 09:50

Lehetséges - csak jogellenes.

wers # 2014.01.29. 09:56

Be tudnád írni a hivatkozást, csak mert erre fele nap mint nap megtöténik, hogy a főnök szerint nics elvégezve miden munka, maradni kell.

efi99 # 2014.01.29. 16:58

Kétlem, hogy jogellenes lenne, ugyanis nincs ez szabályozva sehol. (Sajnos. Én kerek perec megtiltanám, hogy aznapra túlórát lehessen elrendelni. Min előző nap szóljon. A másik meg: egyesek - mármint a munkavállalók - jellemzően az irodisták, maguknak generálják a túlmunkát: napközben tere-fere, kv, lődörgés, hát főnök én sajnos csak 7-re végeztem azzal, amivel a Józsi 5-re)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 19:47

Mt. 107. § a); 108. § (1); 97. § (4) és (5)

Attól, hogy nem tartják be, még létezik.

wers # 2014.01.30. 06:47

56. A rendkívüli munkaidő

107. § Rendkívüli munkaidő

  1. a munkaidő-beosztástól eltérő,
  2. a munkaidőkereten felüli,
  3. az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó

munkaidő, továbbá

  1. az ügyelet tartama.

108. § (1) A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.
(2) Nem korlátozott a rendkívüli munkaidő elrendelése baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében.
(3) Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidő

  1. a rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára, vagy
  2. a (2) bekezdésben meghatározott esetben

rendelhető el.

A 97. § (4) és (5)-at ne is keverd bele, mert szó sem volt róla, és nem is ez a kérdés.

Tehát ismét kérdezem, munkaidő végén miért nem lehet rendkívüli munkavégzést (túlórát) elrendelni?
Mert a beidézett törvény ezt nem tiltja. Sőt! Az az üldözendő, ha eleve betervezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 10:42

Épp a 97. § a lényeg.

wers # 2014.01.30. 10:50

97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be.
(2) A munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend).
(3) Munkaidőkeret, vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén - a 101-102. §-ban foglaltakra tekintettel - a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható (egyenlőtlen munkaidő-beosztás).
(4) A munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
(5) A munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja.

Fentieknek mi köze van a rendkívüli munkavégzéshez? Ja, majd négy nappal előtte, kezem a gömbre téve megjósolom, hogy Juliska kificamítja a bokáját délután 13 órakor, és nem megy 14 órára dolgozni. Vagy késik a kamion, később tudják lerakodnai stb.
Rendkívüli munkavégzés, és nem normál munkarend. Ez volt a kérdés, és nem a normál/kiírt munkarend megváltoztatása.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 10:58

Jó, igazad van.

wers # 2014.01.30. 11:11

:) egy kicsit még a nap is kisütött