tulóra szabályai


mártonka # 2006.04.03. 17:56

Probáltak a dolgozók a szakszervezethez fordulni,de "pult alatt" közölték velük hogy, a plus-tol sokszorosát kapják havonta ( hogy reklamáció esetén ne csináljanak semmit ), mint a kereskedelmi dolgozók évente befizetnek tagdijat.És akkor itt jön az ujabb probléma,vajon a magyar jogrendszer életre való-e?Mert az önök válaszából és a saját tapasztalatomból itélve,a magyar jogrendszer-törvénykezés, több kiskaput tartalmaz,mint amennyi paragrafus le van írva benne.A vállalati szakszervezetet nem is említem,mert ők kerek perec kijelentették,ha valaki reklamál akkor azonnal utcán találja magát a"segítő" szakszervezetissel eggyütt.Evvel a tudattal ki mer bármit csinálni? Ez az ország minimum 50 évvel van lemaradva,a régi úniós országokkal szemben.Nekünk valahogy olyan kormányt kellene választani aki a törvényeket tiszteletben tartja és nem váltogatja őket min más a nadrágját. Tisztelettel M M.

the big cat # 2006.04.01. 04:51

Természetesen költői kérdésedre az a válasz, hogy nem, nem emngedhet meg mindent. Kivétel nélkül minden munkáltató annyit engedhet meg magának, annyira taposhatja sárba munkavállóük jogait, amennyire azok hagyják. Az említett egzisztenciális nyomás nem kifágás, ha valaki bármilyen okból nem kívánja érvényesíteni a jogait, azokat fizikai lehetetlenség érvényesíteni. Nem létezik olyan hatóság, amely bizonyítékok nélkül hozna szankciót. Az egyéni és csoportos jogérvényesítésnél nincs jobb védekezezés.

A jogszerűtlen foglalkoztatás nem "idegen" függő, sokkal inkább ágazatfüggő, a kereskedelem, és az építőipar valamint az összeszerelés az, haol a legsúlyosabbak a jogsértések, és alapvetően a politika által agyonajnározott magyar kis és középvállalkozók járnak az élen a jogtiprásokban, bejelentés nélküli foglalkoztatásban. És az azért is nagyon problémás, mert a munkavállók nagyobb hányadát foglalkoztatják.

mártonka # 2006.03.31. 18:54

A kereskedelemben minden lehetséges ill. minden megengedett a munkavállalóval szemben??? Adott esetben a Plus diskont annyit, ill. addig túlóráztathatja a dolgozóit ameddig akarja???De a munkaidő 7 óra( a hivatalos bejelentett munkaidő !! ), a ledolgoztt idő álltalában 10-11 óra.Szolnokon 7 órára vannak bejelentve a plus diskont dolgozói, de 10-11 órát dolgoztatják őket de a túlórát NEM fizetik.! Amennyiben valaki szót mer emelni ezen munkarend ellen,Szinte azonnal az "utcán" találja magát. Ezt nylltan a fejükhöz vágják.Mit lehet tenni ellene??? Kell nekünk magyaroknak az "idegen"üzlethálózat? Vagy nem is az "idegenekkel" van a baj,hanem a magyar vezetéssel??? Tisztelettel, Egy plussos dolgozó családtagja.M M

the big cat # 2006.03.11. 10:52

Nem, ez nem korrekt, ez visszaélés.

viktor99 # 2006.03.11. 09:53

Még annyit szeretnék hozzátenni ,hogy a munkaszerződésünket most ugy akarják módosítani (csak tervezet egyenlőre ),hogy 10%-os bonust kapunk ha megvan a pénteki határidő mind a 4 alkalommal a hónapban .
Ezzel együtt lesz ugyanannyi a fizetésem ,mint tavaly . Korrekt ???

viktor99 # 2006.03.11. 09:45

Olyan mhelyen dolgozom ahol ,egyhetes határidők vannak a munka elvégzéséhez . Normarendszer van kidolgozva,és van mikor nem tudjuk elkészíteni a munkát pénteki határidőig ,pedig mindenki normán felül teljesít .Ilyenkor szokott előfordulni (elég gyakran mostanában ),hogy a munkáltató szól ,hogy tulórázni kell. Arra gondoltam ,hogy ez így nem teljesen fair ,mert mindenki teszi a dolgát rendesen és mégse jön össze a pénteki határidő.Ráadásul tavaly nov.-dec.-ben vagy 4-5 munkatársunkat elbocsájtották azzal az indokkal ,hogy nincs elég meló .

Köszönöm előre a hozzászólásokat

the big cat # 2006.03.11. 06:01

Tekintve, hogy a túlóra rendeletetése szerint rendkívüli munakvégzés, azt elvileg nagyon előre a munkáltató sem tudhatja. Ha tudja, akkor az eleve visszaélés. Ezért túlmunkát, azza rendkívüli munkavégzést akár a műszak végén is elrendelhetnek. Ha viszont eleve így készül a műszakbeosztás, az szerintem jogellenes.

viktor99 # 2006.03.10. 20:46

Segítséget szeretnék kérni : hol találok információt a tulóra elrendelésének szabályairol ? A munkáltatónak mikor kell bejelentenie ,hogy a munkaelvégzéséhez tulórát rendel el ?