A kereskedelemben dolgozom, az előző munkahelyemen a bolt nyitva tartási ideje előtti előkészületi időt illetve a zárás utáni befejező munkát is beleszámolták a munkaidő keretbe. Itt az új helyemen ezt figyelmen kívül hagyják. Havonta 160 órát kellene ledolgoznom, de ez a főnököm szerint nincs meg, mivel az elő és utó munkálatokat levonja ebédidőnek. Augusztustól új munkarendet vezetett be, amit írásban közölt: első héten H-P-ig 6-10-ig, Szo 6-12-ig, V 6-11-ig, a második héten pedig H-P 10-18-ig és Szombat Vasárnap szabad. Mivel most sincs meg a 160 órám ezért a következőket adta írásban: ”Amennyiben a munkavállaló nem dolgozza le a havi 160 óráját a le nem dolgozott időt a szabadság terhére számolja el a munkáltató, ha elfogy a szabadság, akkor fizetetlen szabadságot ír ki. Az ebédidőt minden esetben le kell dolgozni.” De ezt a szabadság levonást januártól visszamenőleg akarja végrehajtani. Meg teheti-e ezt?
Kérdéseim:
Jogos-e visszamenőleg fél évre a szabadságot kiírni, amit le sem töltöttem?
Vasárnapra milyen juttatás jár? Mivel sem, pótlékot sem napot nem kapok érte.
Augusztusban szabadságra szeretnék menni. Szállást, étkezést még Áprilisban lefoglaltam előleget is fizettem. A főnökömnek is időben jeleztem, hogy majd megyek szabadságra. Ha még sem engedne el; kárigényemet, ha meghiúsul a családi nyaralás, hogyan tudom érvényesíteni?