Egyik ismerősöm gyógytornászként dolgozik egy kórházban főállásban. Emellett dolgozik a házibetegápolási rendszerben is. Ezzel heti 56 óra munkaidő jön össze. Van egyéni vállalkozói igazolványa.
Mivel egyedül neveli két gyermekét, így most szüksége van további mellékállásra. Arra gondolt, hogy napi két órában dolgozna még egy szociális otthonban.
A kérdésem: lehet-e baja abból, hogy heti 60 órát meghaladó óraszámban dolgozik? A Mt-ben erre vonatkozóan semmit nem találtam konkrétan, csak ezt a 60 órás időkorlátot.
Tud valaki tanácsot adni? Dolgozzon feketén, vagy vállalhatja a 60 óra feletti munkatevékenységet? Megbüntethetik, megbírságolhatják?
Másodállás, mellékfoglalkozás 60 órán túl
Jelenleg a jog nem ismeri a másodállás, mellékállás stb. kifejezéseket és sehol nincs szabályozva, hogy mennyi ebből a maximum. Vagyis annyi állása lehet, amennyit teljesíteni tud.
A magyarorszag.hu-n találtam, hogy az Mt "további munkaviszony"-ként említi ezeket a fogalmakat. Ám óraszám korlátot ott sem írnak. Ezek szerint a főállás mellett anyit dolgozhat, amennyit tud, ebbe semmilyen hivatal nem szólhat bele (TB, APEH). Jól értem?
Említett cím:
http://www.magyarorszag.hu/…0050805.html
Jól érted. Legfeljebb a munkáltató kifogásolhatja, amennyiben az újabb jogviszony a jogos gazdasági érdekeit veszélyezteti - de ez a jelen esetben szerintem nem igen jöhet szóba.
Köszi a megnyugtató választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02