külföldi munkáltató részére otthonról végzett munka


Bogie # 2006.11.09. 09:13

Sziasztok!

A napokban elém került egy szerződéstervezet egy "home office based" munkára. A cég kanadai. Teljesen úgy néz ki a szerződés a kötelezettségek alapján, mint egy munkaszerződés, természetesen ők semmit nem vállalnak. Nem garantálnak semmit, de mindent akarnak, akár egy munkáltató, de a munkáltatói kötelezettségeket (munkával való ellátást, szabadság, pihenőidő stb. biztosítását nem vállalják, járulékot, adót nem fizetnek, mindent az esetlegesen átutalt díjból kell fizetnie a megbízottnak).

Nekem az egész úgy néz ki, mint egy bújtatott munkaviszonyra irányuló megbízási szerződés.

Egyáltalán ilyen esetben mi az irányadó? A cég külföldi, a munkavállaló magyar lenne, a munkát a saját lakásából végezné net és telefon segítségével.

Az Mt. így kezdődik "kiterjed minden olyan munkaviszonyra, amelynek alapján a munkát a Magyar Köztársaság területén végzik".

Ezek szerint egy ilyen szerződés aláírása tv-be ütközik Magyarországon, ugye jól értelmezem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

B.

tomas64 # 2006.11.09. 09:21

A szerződés tartalmából kéne kideríteni, hogy munkajogi viszonyról, vagy polgárjogi viszonyról van e szó!
Ha az egyik szerződő fél alárendelt (függő-jogi viszonyban van, rendelkezésre állási kötelezettség terheli, a másik fél rendszeresen ellenőrzi és utasítja, akkor ez bizony munkajogi viszony lesz akkor is, ha a szerződés megbízásról, vagy vállakozásról szól! Ekkor valóban az Mt. lezs az irányadó.

the big cat # 2006.11.09. 09:35

A zserződés aláírása nem ütközik törvénybe, der ha utána nem a magyar munakjogi szabályokat alkalmazzák, mint munkaszerződésre, an az már törvénybe ütközne.

Bogie # 2006.11.09. 09:35

Pont ez az, hogy polgárinak nevezi, de

  • nem engedi meg, hogy úgymond "sideline" tevékenyéséget végezzen,
  • rendelkezésre kell állni,
  • előre be kell jelenteni, hogy mikor akar szabadságra menni,
  • ha nem elérhető, azonnal jelezni kell írásban, hogy miért nem elérhető és hogy mikor lesz az,
  • nem engedi, hogy a cég partnereivel, versenytársaival, a kliensekkel vagy azok partnereivel szerződjön akár a szerződés megszüntét követő 4 éven belül
  • a megbízó cég igénye szerint utaznia kell (utólag benyújtott és a cég egyelőre nem ismertetett szabályzata alapján elfogadott költségeket utólagosan megtérítenek)
  • az előírt tréningeken részt kell venni (költségekről nem esik szó)

Ez egy keretszerződés, amolyan mindent akarnak, mindenre köteleznek, de a másik oldalon szinte semmilyen kötelezettséget nem vállalnak azon túl, hogy nem az elvégzett munka után fizetnek, hanem tárgyhót követő héten, amikor befolyt a megbízóhoz az ügyféltől a pénz. Ami megintcsak vicces, hiszen ki tudja, hogy melyik céggel, milyen fizetési kondícióban állapodnak meg.

Ha ez megbízási szerződés lenne, akkor is sántít egy picit, mert ott meg a kizárólagossággal van baj. Az EU-ban, ha jól tudom, nem nagyon szeretik, ha az egyik cég előírja, hogy csak vele szerződhet egy másik cég. Vagy rosszul tudom?

Bogie # 2006.11.09. 09:36

:) Jogos, Cat, rosszul fogalmaztam meg a kérdést.

hajka # 2018.05.28. 14:46

Sziasztok,
külföldi (EU-s) munkáltatónak Magyarországon távmunkában (otthonról) végzendő munkával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni: mire kell figyelni, ügyelni, mik a veszélyek és buktatók, mit tegyek és mit semmiképp se? Tudomásom szerint nincs magyar képviseletük, pillanatnyilag még azt sem tudom, hogyan szerződnénk. Még nagyon az elején tart a folyamat, én is csak tájékozódnék. Egyáltalán: milyen szerződést fogadjak el, mit ne, későbbi problémák elkerülése érdekében. Mi szerepeljen benne, hogy megfeleljen az előírásoknak és védje az én érdekeimet és jogaimat is, ne csak a munkaadóét? Honnan tudom, esetleg hogyan tudom ellenőrizni, hogy "bejelentenek-e", fizetik-e utánam a járulékokat, beleszámít-e majd ez a munkaviszonyom a nyugdíjamba, és minden hasonló fontos kérdés. És tovább: hogyan szabályozhatják (és ellenőrizhetik?) a munkavégzésemet: napi/heti x óra? pihenőidő? szabadság? Az adózás miatt is aggódom, nem szeretnék adócsaló lenni.. Elnézést kérek a pongyola fogalmazásért és a tájékozatlanságomért, de éppen amiatt kérek segítséget :) Nem szeretnék hibát elkövetni. Előre is köszönöm a válaszaitokat!

hajka # 2018.05.28. 16:09

Kedves KBS, tudnál segíteni a lenti témában? Nagyon köszönöm előre is a fáradozásodat!! Hajka

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 16:49

Megtisztel a bizalmad, de sajnos nem igazán tudom, milyen jogot kellene alkalmazni.

wers # 2018.05.28. 19:11

Talán nem lenne nagy hátrány, ha elolvasnád a szerződést. Az sok kérdésedre választ adhat. Utána tedd fel a kérdéseidet, de ne az aláírás után.

hajka # 2018.05.29. 07:00

T. "wers", ha a lenti furcsa írásod nekem szól, akkor félreértetted a helyzetet: még szó sincs semmilyen szerződéskötésről, tehát nem UTÓLAG kérdezősködöm, hiszen éppen azt említettem, még azt sem tudom, milyen formában szerződnénk,stb. és éppen tőletek szerettem volna megtudni, mire ügyeljek, MIELŐTT bármit is tennék. Ennek alapján nem igazán értem a hozzászólásodat..

Valaki tudna nekem érdemben segíteni az eredeti hozzászólásomban leírtakkal kapcsolatban?
Nagyon köszönöm!

Rexor # 2018.05.29. 07:07

Adózás: minden jövedelemed ugyanúgy fog adózni, mintha egy magyar kifizetőtől kaptad volna. Két verzió van: a külföldi cég regisztrál Mo-n mint kifizető, és bevallja, levonja, megfizeti utánad a az adókat/járulékokat. A másik hogy ezt magad után teszed, de ezzel elég sok adminisztráció van.

Munkaviszony: szerintem a magyar munkajogi szabályokat kell alkalmazni a foglalkoztatásodra, hiszen Magyarországon végzed a munkát.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.29. 07:30

Számomra kérdéses, lehet-e ilyen "nemzetközi" munkaszerződést kötni, nem kell-e a munkáltatáshoz legalább egy fióktelep (vagy minek hívják).

nonolet # 2018.05.29. 07:36

Az EU-ban miért ne lehetne?
Alapjog.

Az adminisztráció módja a kérdéses csak...

wers # 2018.05.29. 08:26

Számomra kérdéses, lehet-e ilyen "nemzetközi" munkaszerződést kötni, nem kell-e a munkáltatáshoz legalább egy fióktelep (vagy minek hívják).

Nekem volt ilyen. Sőt, a munkavégzés meg egy harmadik országban.

hajka, kérd el a szerződést, és aláírás előtt olvasd el. Utána tedd fel a konkrét kérdéseidet. Arra lehet érdemi választ adni.
Melyik ország lenne?

hajka # 2018.05.29. 13:33

Köszönöm a válaszaitokat!
WERS: Németország

wers # 2018.05.29. 14:22

WERS: Németország
Akkor főleg fontos, mi van a szerződésben. Ugyanis Németországban nincs munka törvénykönyve. Leginkább az ő polgári törvénykönyvük az alap és egyéb, a foglalkoztatást szabályzó rendeletek. Pl. Németországban a nálunk megbízási szerződés is a foglalkoztatás körbe esik, azt is szokták munkaszerződésnek hívni. Itt vigyázni kell, mert akkor a munkavállaló fizeti a járulékokat is. Azért emelem ki, mert pont az a tevékenységre, amit leírtál gyanúsan illik. Viszont nincs konkrét pl. munkaidő, és ott végzed a melót, ahol jól esik. Laptoppal akár a strandon is lehet dolgozni.

És még csomó minden, de tényleg előbb a szerződést kellene ismerni. Amúgy nem sok különbség van, mire kell figyelni, ha valaki munkáltatóval szerződést köt. Bár megjegyzem nagyon ritka, hogy a munkavállaló kezdeményezheti a szerződéses feltételek módosítását. Vagy elfogadja és aláírja, vagy nem.

Timartimi76 # 2018.05.29. 20:56

Kedves Hajka,
Nem tudom mennyire leszek segítségedre, de én is így dolgozom egy német cégnek több éve. Ők nem tudták sehogyan sem megoldani azt, hogy közvetlenül a német cég alkalmazzon rendes munkaszerződéssel, mo-i adózással.Egy magyarországi céget közbe kellett iktatni, h tul.képp érvényes munkaszerződéssel dolgozzak. Emellett van még egy cifra 3 oldalú megállapodás is, de az már más tészta. A másik kolléganőm, ugyancsak nekik dolgozott, ő egyéni vállalkozóként.Egyébként egy nagy, többországban jelenlévő cégről van szó, és ők nem találtak megoldást a közvetlen foglalkoztatásra ( rendes munkaszerződéssel), bár lehet ők voltak bambák...

wers # 2018.05.30. 04:17

én is így dolgozom egy német cégnek több éve. Ők nem tudták sehogyan sem megoldani azt, hogy közvetlenül a német cég alkalmazzon rendes munkaszerződéssel, mo-i adózással.

??? miért is kellene m.o-i adózással? De miért is ne lehetne szerződést kötni német céggel, ahol a munkavégzés helye bárhol EU. Nem nagyon értem a problémát. Rexor biztos jobban.

A másik kolléganőm, ugyancsak nekik dolgozott, ő egyéni vállalkozóként.

Az megint más.

Rexor # 2018.05.30. 06:56

Az adózás ténykérdés, ezen nem lehet változtatni. Hiába írják azt, hogy tevékenység végzésének helye "bárhol EU", attól még egy magyar adózási illetőségű személy Magyarországon végzett tevékenysége magyar adófizetés hatálya alá fog esni. És az adóhatóság sem hülye, azt elég könnyen le tudják ellenőrizni, hogy hol végezte a tevékenységet.

Egyébként Timartimi által vázolt megoldás sokkal jobb - legalábbis a munkavállaló szempontjából.

Timartimi76 # 2018.05.30. 07:14

Magyarországi adózás alatt értem, hogy Magyarországon fizeti pl. a TB-t.Én őszintén nem nagyon értek hozzá, nekem ez tűnt a legtisztább megoldásnak.A lényeg, hogy ez egy nagy, multinacionális cég, a világ több országában vannak gyárai.Ezek mind különálló cégek, a németnek nincs sok köze a magyarhoz, egész mást gyárt, mégis a magyar céggel “boltolták” le, hogy alkalmazzon. Ugyanilyen konstrukcióban dolgozik még más munkavállalójuk is.Több “kört” is futottak, mire erre a megoldásra jutottak, bár persze lehet, hogy csak azért mert így volt a legegyszerűbb, és nem azért, mert a közvetlen alkalmazás kivitelezhetetlen lett volna.

wers # 2018.05.30. 09:21

rosszul fogalmaztam Rexor bocs (neked jobban megy)

Valahogy úgy akartam, hogy a német cég fizetheti a magyar adókat, járulékokat munkavégzéskor a magyar munkavállaló után. Ahogy először írtad.

Nekem az sem nagyon tetszene, ha nem azzal a céggel szerződnék, akinek dolgozom. Volt belőle elég gondom.

hajka # 2018.05.30. 11:42

Mindannyiótonak nagyon szépen köszönöm a segítséget és az információkat!

posger # 2019.11.07. 15:40

Sziasztok,

nekem is a témához kapcsolódóan lenne egy-két kérdésem, amikre a hozzászólásokat átolvasva nem találtam egyértelmű válaszokat.

Azt szeretném megkérdezni, hogy elvileg lehetséges-e az alábbi feltételeknek megfelelő munkát találni:
(1) Külföldi cégnek szeretnék dolgozni itthonról távmunkában. (Feltehetőleg olyan cég lenne, aminek nincs semmilyen magyarországi részlege/leányvállalata.)
(2) A következő egy-másfél évben valamikor fel kell vennem majd egy lakáshitelt. Ezt akkor kell majd, amikor elkészül a lakás (mert az elkészült lakás lesz a fedezet).
(2.1) Mivel a lakás lesz a fedezet, ezért előre nem tudom felvenni a hitelt, csak ha már elkészült a lakás.
(2.2) Nem is lehet tudni pontosan, hogy mikor fog elkészülni a lakás, de még legalább 7-8 hónap és feltehetőleg kevesebb mint másfél év.

Azt tudom, hogy ez egyéni vállalkozóként dolgozva az (1) feltétel megoldható. (Egy ismerősöm így dolgozik.) Viszont egyéni vállalkozóként a hitelfelvétel jóval problémásabb. Egyrészt kell egy lezárt naptári év, másrészt azt olvastam, hogy a hitel max összege az éves árbevételünk 10-22%-a körül van, amivel jóval nehezebb egy mondjuk 20 milliós hitelt felvenni, mint egy sima alkalmazotti viszonnyal, ezért az egyéni vállalkozós forma úgy gondolom, nekem nem lenne megfelelő.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy elképzelhető-e, elvileg lehetséges-e olyan állást (munkaviszonyt) találni, ami megfelel a fenti követelményeknek.

Egyelőre nincs semmi konkrét állásajánlat/szerződés, csak annyit szeretnék megtudni, hogy van-e elvi lehetőség erre, hogy tudjam, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen állást keresnem.

Előre is köszönöm szépen a segítséget.
üdv:
Gergő

Csapos # 2020.02.27. 14:05

Tisztelt Forumozok!

Az alabbi szituacioval kapcsolatban szeretnem a velemenyeteket kerni. Jelenleg Nemetorszagban elek a csaladommal, es ott is dolgozok egy nemet cegnel. Magyar allampolgar vagyok. Tervezzuk a Magyarorszagra valo (vissza)koltozest, viszont a nemet ceggel nem szeretnenk megvalni egymastol. A nemet cegnek es nekem is megfelelne egy olyan felallas, miszerint 1 hetig (5 munkanap) Nemetorszagban, 1 hetig (9 naptari nap, hetvegekkel egyutt) Magyarorszagrol (home office) dolgozok. Magyarorszagi leanyvallalat nincs. Megoldhato ez ugy, hogy a jelenlegi szerzodeses jogviszonyom, az adozas es a "TB" fizetes helye valtozatlan?

Sokat keresgeltem mar a neten, de atfogo valaszt sajnos nem talaltam a kerdesemre.

Megkerdeztem egy adotanacsadot. Szerinte ha nincs magyarorszagi leanyvallalat, akkor maradhat minden valtozatlan... de ezzel kapcsolatban vannak ketsegeim.

Ha tudnak olyan forumot / ceget / szemelyt javasolni, aki kimondottan ebben a temaban tud tanacsot adni, azert is nagyon halas lennek.

Anitaa # 2020.11.10. 18:33

Sziasztok!

Nem tudom él-e még ez a forum de a segitségeteket kérném. Dolgoznék egy svájci cégnek osztrák bejelentéssel itthonrol homeofficebol. Szerződésem még nincs és csak akkor lesz ha elfogadom az ajánlatukat. Jövőhét végéig kértek időt, hogy megnézzék hogyan tudnánk ezt megoldani. Tudna valaki segiteni nekem ebben? Mire figyeljek? Mit ne fogadjak el? Bárminek ami a segitségemre lehet nagyon örülnék!

Anita