azután érdeöklédnék, hogy ha valakinek a munkaszerződése dec.31-ig tart és augusztustól dolgozik közalkalmazottként, előtte ebben az évben nem dolgozott. jár-e neki a 13-dik havi bér? ha igen akkor ez csak részarányosan?
13.dik havi bér
Tavaly még teljes 13. havi járt ilyen esetben.
és ebben az évben?
Az kap ún. 13. havit, aki január 1-jén jogviszonyban áll.
(Nem vagyok aptödét a megszorongatásban, előfordulhat, hogy az változtatott ezen a szabályon.)
kjt 68.§
(1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.
(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a közalkalmazott tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.
(5) A tizenharmadik havi illetmény kifizetése iránt a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon kell intézkedni.
(6) Ha a közalkalmazotti jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetményt az utolsó munkában töltött napon a közalkalmazott részére ki kell fizetni. Ebben az esetben - a (4) bekezdéstől eltérően - a tizenharmadik havi illetmény mértékét a kifizetés időpontjában megállapított illetmény összege alapján kell meghatározni
Mondtam én... Bár ez még a megszorítások előtti módosítás lehet. Szóval nem sokáig élt ez a január 1-jei figura.
Kösz, Lyonne - tanul az ember. Bár nem tudom, ez a változat kitart-e annyi ideig, hogy érdemes legyen megtanulni. :)
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? Létezik olyan, jogos az a munkáltató részéről, ha a 13. havi bérből levonja a táppénzen töltött időt?
köszönöm én is még egy olyna kérdésem lenne, hogy ebből a munakbérből is vonhat a végrehajtó???
ugy tudom, hoyg az öregségi nyugdijig vonhat. ez mekkora összeget takar?
rice!
A lent idézett kjt 68.§ -ának további pontjai.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közalkalmazotti jogviszony szünetelésének időtartama.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -
- a keresőképtelenséget okozó betegség,
- a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
- a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
- minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült
figyelembe kell venni.
Kbs: megváltoztatta a 2005. évi CXVIII. Törvény
A 13. havi juttatással kapcsolatos része (34. §-a) 2006. január 1-jén lépett hatályba azzal, hogy a Kjt. 68. § (1) bekezdésének második mondata és (6) bekezdése kivételével - a 2005. év tekintetében is alkalmazni kellett.
A törvény életét illetően valószínűleg igazad lesz.
A wordben írt :( mosolygóm itt átalakult kérdőjellé :).
Tutuka!
Természetesen vonhat a végrehajtó a 13. havi béredből is. A letiltás mértéke - amennyiben a béredet csak egy letiltás terheli - 33%, ha több letiltás is terheli, akkor együttesen összesen 50% lehet.
SF
köszönöm.
azt hogy mikortól vonnak a béremből azt jelzi előre a végrehajtó? kapok-e hivatalos papirt arról, hogy kevesebbet fogok kapni a hó végétől a számlámra?
A végrehajtónak nem kötelessége tájékoztatni téged a levonásról (a végrehajtási lapon rögzítettek alapján vagy értesít, vagy nem, ahogy a végrehajtást kérő rendelkezett. Általában nem kérik a végrehajtás foganatosítása előtt az értesítést), viszont mikor a munkáltató megkapja a levonásra a felhívást, akkor köteles téged tájékoztatni, hogy a béredet milyen jogcímen, mekkora összeggel fogja megterhelni. Tehát értesülni fogsz előtte, hogy a béredből valamit vonnak.
SF
A végrehajtásnak a 33%-os korláton kívül van még egy (kevéssé köziosmert) korlátja: a munkáltatónak vizsgálnia kell, hogy a végrehajtás után a minimálnyugdíj összege mindenképpen megmaradjon a munkavállalónak.
Tehát ha valaki mondjuk nettó 30 ezer forintot keres részmunkaidőben, és nincs más jövedelme, akkor nem lehet tőle levonni a 9900 forintot, hanem pl. 2007-ben 3170 forintot, a 26830 forintos minimlnyugdíjig.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02