Szomszédos jogok megsértése


Cuccosrt # 2006.04.28. 17:18

Sziasztok!

Nálam (állítólag bejelentés alapján) voltak kinnt a rendörök 2006. 01. 10.-ikén, és lefoglalták a számítógépemet pontosan 1 hónapig! Illetve 45db illegális CD lemezt (játékokat, XP, Office, programokat) foglaltak le, amit nem kaptam vissza, és szerzöi, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétségével vádolnak!
Ma kaptam kézhez a rendörségtől az idézést május 3.-ikára reggel 09:30-ra!

Gyurmo # 2006.02.25. 13:33

Szervusztok!
Nem már nem nyomozati szakaszban van. Vagyis megvádoltak illegális szoftverhasználattal és birtoklással. Ez a törvény B pontja azt hiszem.
Igen, 2003 óta. Már csak 1 hetem van és megnézem belülről a bíróságot. Énnálam csak 13,5 milla sw-t találtak. :-( 11-en csücsülönk majd a bíró előtt.

Gega # 2006.02.24. 18:56

Gyurmo

Laikusként megkérdezném ,hogy ez az ügy 2003 óta húzódik?Akkor volt az első hozzászólásod.

TomSecret! # 2006.02.24. 09:24

Kedves Gyurmo:

Habár nem írtad, mi volt az általad vásárolt CD-n, a Btk. 329/A.§-ban írt tényállás az irodalmi, tudományos, művészeti alkotás etc. "haszonszerzés végett, vagyoni hátrányt okozva" kell megsérteni !!
Ez a bűncselekmény tipikusan a "nagyüzemi" másolásokat végzőket fenyegeti, nem az általuk forgalomba hozott adathordozókat jóhiszeműen megvásárló felhsználókat. Végig azt hajtogasd egyébként, hogy jóhiszeműen jártál el és ellenérték fejében szerezted az adathordozót.

Nálad 1ébként nem áll fenn a haszonszerzés végett kitétel, önmagában a kereskedelmi forgalomban, jóhiszeműen szerzett adathordozó birtoklása nem lehet bűncselekmény.

Ha jól értem még nyomozati szakban jár az ügy, mivel gyanúsítottként idéztek meg, nem vádlottként. Ezek szerint találhattak még egysmást a házkutatás során.
Azért ne rezelj be.


jogvédö

Gyurmo # 2006.02.22. 21:32

Szervusztok!

Érdeklődni szeretnék, valaki tapasztalt-e hasonlót? Illetve vannak-e élményei?
Én 2 hét mulva ülök a vádlottak padjára?
Valaki ült már ott?
Milyen volt? :-S

the big cat # 2004.02.04. 18:00

Először is a férjed igen botor volt, hogy gittegyleti tagoknak bármit megmutatott azon kívül merre van az ajtó. Ez nem ártatlanság, hanem elvi kérdés. Nincs joguk ellenőrizni. Meg lefoglani se.

A férjed állíthatja ugyan, hogy enm az övék a CD, de az ASVA ellnőrök meg álítani fogják, hogy ott találták őket, a bíró meg majd annak fog igazat adni, akinek meggyőzőbb lesz a vallomása a többi bizonyíték fényében.

anaksunamon # 2004.02.04. 06:33

A férjem munkahelyére,ami egy számtec. üzlet,bementek a rendőrök és az ASVA emberei.Felkérték,hogy mutasson meg minden CD-t.Az üzletbe minden rendbe volt.Ott volt a férjem táskája amibe személyes dolgai voltak.Azt is kinyittaták vele.Abba viszont találtak CD-ket.Másolt progis CD-k voltak.Mindet lefoglalták.De nem írták fel őket sorszámozva csak úgy ,hogy pl:1 db sonycd meg ami rá volt írva pl:photo shop.Most már eltelt 10 hónap,eddig a rendőrségi szakértő vizsgálta őket.Tud a férjem arra hivatkozni,hogy ezek nem az ővéi?Hiszen nem írtak semmi sorszámot matricát sem ragasztottak rájuk,így akár más CD.ket is közéjük tehettek.Mit mondjon a bíróságon?Valaki aki tud okos dolgot mondani kérem írjon.Nagyon fontos és sürgős lenne.Köszönöm.

Gyurmo # 2003.09.26. 16:56

Szervusz! A kérdésed jogos. Azt hiszem, én is hasonlóan fogok járni. Csak azzal a különbséggel, hogy én magánszemély vagyok, méghozzá egy fiatal (24) srác, akinek szakmailag, és más tevékenységi szempontból sincs semmi köze a számítástechnikához.
Az elrettentő történetem a következő. Várásoltam egy CD-t egy sráctól, aki lementette a nevemet a számítógépére. Valaki feljelentette, a rendőrök elkobozták tőle a számítógépét, így jutottak hozzám. Behívtak a rendőrkapitányságra tanuként, és tudomásomra hozták, most azonnal kijönnek a lakásunkra, és lefoglalnak minden számítástechnikai adathordozót, hogy bizonyítékot találjanak a srác ellen.
Most viszont kaptam újra idézést, csak most gyanusítottként. Félek attól, hogy mostmár a Btk. 329A § 1 bekezdése alalpján akarnák megállapítani, hogy lemásolt szoftverek szerzőinek vagyoni hátrányt okoztam.
A kérdésem a következő volna, ez hogyan védhető ez ki?
Nagyon köszönöm válaszotokat. Remélem, ki tudok majd találni megoldást, mert rettentően kellemetlen volna, ha pénzbüntetést szabnának ki rám, mivel fiatal vagyok, és nehéz anyagi kürülményeim miatt így is nehezen tudok elgondolkodni a saját lakásról.
Köszönettel!

Aladar # 2003.09.24. 11:32

Egy rendőrségi vizsgálat miatt házkutaátst tartottak a munkahelyemen és a lakásomon, de ha már ott voltak akkor vittek mindent gépet, cd-t, floppyt. A vizsgálat témája nem a szomszédos jogok megsértése volt. Felpakoltak mindent az urak. A szakértői vélemény szerint (amit már az ügyészség is elfogadott) 4 vagy 5 milló forint kárt okoztam a programok szerzőinek. Amikor a gépemen egy windows,office, meg egy RAR és ez egy ACE, meg egy norton antivírus volt. (Kb. 200E forint.) A szakértő úr a CD-ken talált szoftvereket is beleszámította, holott ezeket nem én másoltam (mivel cd íróm nincs) és nem is használtam, mivel azok telepítve nem voltak és azokkal létrehozott produktumot sem találtak. A vádíratban az szerepel, hogy ismeretlen személyektől vásároltam ill. az szoftverekről másolatokat készítettem és ezzel vagyoni hártányt okoztam. A kérdésem az lenne, hogy hogyan károsítottam a meg a cégeket, a programok un. tárolásával, mert a programokat nem is használtam/telepítetten/másoltam és nem az én tulajdonom. Köszönöm.