On-Line Kereskedelem.


Petrocelli # 2004.07.27. 13:49

Online bolthoz az eker törvény az irányadó illetve a távollévők közötti kereskedelmet szabályozó kormányrendelet.

Rendes üzlet esetén...engdély kell az önkormányzattól stb. mindenféle engedély attól függően,hogy mit árúlsz, ántsz, jegyző, tűzoltótól, meg ki tudja kitől nem.

A webáruházban aza jó hogy olcsó, és nem kellenek hatósági engedélyek. Persze szigorú előírások vannak, amiket ha nem tartasz be fájó lehet. Így pl. tájékoztatnod kell legkésőbba termék kézbesítésekor a fogyasztót, hogy bizonyos keretek között a szerződéstől elállhat.

fergab # 2004.07.27. 08:10

Köszönöm a választ!

Pontosan mely törvényeket kellene áttanulmányoznom, ha csak online boltot nyitok vagy, ha rendes boltot nyitok?

Petrocelli # 2004.07.26. 17:21

Kedves Fergab !

A cégejgyzékbe érdemes minnél több, persze leginkább olyan tevékenységeket bejegyeztetni amelyekre vonatkozóan számlát kívánsz kiállítani.

Boltot nyitni nem kötelező, webáruházat sem , de azt lehet hogy megéri. Viszont az elektronikus kereskedelemmel vigyázni kell, mert ha felsuhintod a netre a webáruházadat egyrészt meglehetősen szigorú és precíz tájékoztatási kötelezettséget írnak elő a jogszabályok különösen akkor ha fogyasztóknak (pl. tipikusan magánszemélyeknek) kívánsz eladni. Mindenestre megfontolandó, mert ha van honlap és utána egy jó kis adminisztrációs felület hozzá, akkor napi 2 tábla csoki árából talán fenntarthatod a boltodat.

Bár semmilyen tudomásom nincs arról, hogy a fogyasztóvédelem bírságot szabot volna már ki ilyen ügyekben (webáruház), tapasztalatból mondom, jobb előbb alaposan tájékozódni mint utólag elviselni a fogyasztóvédelem barackjait. Hasonló esetben azonban már voltak fájós arcraesések, pl. teleshopping meg ilyenek.

Üdv.
Petrocelli

fergab # 2004.07.26. 10:57

Üdv. mindenkinek!

Bt.-unk fű tevékenysége nem számítástechnikai kiskereskedelem, hanem tárhely szolgáltatás. A számítógépeket csak ritkán inkább ismerősöknek, vagy ajánlásra adnánk el. Természetesen számlát is kiállítunk róluk. (Tevékenységi körünkben is szerepel ezen szakág.)

Lehetséges az, hogy boltot kell nyitnom akkor, ha ilyen formában adok csak el informatikai eszközöket?
És mi a helyzet akkor ha ezt Interneten nagyobb mennyiségben teszem?