weboldal szöveg-szerzői jog


Gsnake # 2006.02.28. 12:04

dioska: köszönöm.
szóval a második már vitatott. majd átnyálazom akkor az oldalt (csak úgy lassúbb a betöltés a legtöbb esetben, de majd várnak :) ).

köszönöm, méggegyszer.

dioska # 2006.02.21. 13:39

Az a) pont esetén nem lehet probléma. Az Artisjus állásfoglalása szerint "a védett műre mutató link elhelyezése vélhetőleg nem minősül a hivatkozott mű felhasználásának." Tképpen azért, mert ekkor csak az URL-t többszörözöd, és nem a művet.

Gsnake # 2006.02.06. 09:24

senki?
köszi. :)

Gsnake # 2006.01.26. 13:11

sziasztok!

a kérdésem a következő:

lehet e problémám abból, ha egy magáncélú weboldalon (mondjuk blogon) feltüntetek képet (mondjuk mert tetszik) mégpedig úgy, hogy:

  1. hivatkozással (tehát a látható kép az eredeti helyről töltődik be)
  2. a saját tárhelyemről, de a kép információjában az eredeti webhely feltüntetésével.

a képek természetesen semmiféle üzleti, vagy haszonszerzési célt nem szolgálnak.

előre is köszönöm.

üdv.

TomSecret! # 2005.12.14. 14:59

Sücy, ez tényleg nagyon zavaros.. (bocs) :)

Lex generalis : ha pontosan idéznek, indokolt terjedelemben, a törvény biztosította célból, továbbá a szövegkörnyezetből sem következik más, nincs jogsértés, hiszen senki sem állítja, hogy az idézett szöveg az ő "szerzeménye" lenne.

Részletekért ld. Szjt. :)


jogvédö

Sücy # 2005.12.09. 09:17

Lehet, hgoy zagyva lesz, gondolkodás közben írom...

Korábban volt szó arról, hogy egy fórum-hozzászólás a szerzői jog alá tartozik-e, vagy sem...
Ha viszont egy fórumhozzászólást valahol máshol szerzői jogot formáló módon (Pl. újságcikk), akkor viszont szerzői jogbitorlást követ el. Szerintem.
Egy fórumon nem biztosított, hogy mindenki a saját nevén szól hozzá, és ha valaki egy fórumba beregisztrál Sücy néven, de az nem én vagyok, aztán másnap lehozza valamelyik napilap a hozzászólást az én nevemmel, akkor azt nem vállalom, mégis rám akarják testálni a balhét, ha a szöveg jogsértő.
Ha viszont tényleg én írtam a fórumba, és megjelenik a napilapban az én nevemmel fémjelezve, akkor újságcikként szerzői jog formálódik, melynek alanya a szerző, mivel a lapkiadó részére nem adtam el. Ha viszont nem adtam el neki (jobban mondva valamilyen módon nem ruháztam rájuk), akkor bitorolja a szerzői jogomat, ami nem jött volna létre, ha nem jelenteti meg a lapot.
Hú, bocsi a kavarásért.
22-es csapda... A szerzői jog egy jogellenes húzással formálódik, de ha nem lenne ez a jogellenes húzás, akkor nem tartozna az írás szerzői jog alá... LEhetséges ez? Tudtomon kívül szerzői jogom formálódik?

ventil # 2005.12.05. 09:20

TomSecret!

Köszönöm a választ.

ventil

TomSecret! # 2005.11.29. 09:46

Kedves bozsoi,

szerzői vagy személyiségi jogokra gondolsz?

Legfeljebb utóbbival kapcsolatban tudok jogsértést elképzelni, további infók kellenének.


jogvédö

bozsoi # 2005.11.23. 12:46

A kérdésem a következő lenne:
Egy cég honlapján lévő fórumba írtam két hozzászólást, valós saját névvel ellátva. Majd ez a cég a megkérdezésem nélkül megjelentette a saját céges újságjában mindkét hozzászólást, betűről-betűre ugyanazt, a nevemmel együtt. Kérdésem: ezzel nem sértették meg a szerzői jogi törvényt?
Köszönettel: Bozsoi (a kérdéses fórumba a teljes nevem leírtam).

TomSecret! # 2005.11.22. 13:40

Kedves Ventil,

természetesen a szerzői jogi törvény (1999. LXXVI. tv.) védelemben részesíti a weblapokat, illetőleg a weblapok (mint 'adatbázisok") tartalmát összességében vagy akár egyedi elemit tekintve is.

Javasolt intézkedések: szép szó, peres eljárással és költségeivel fenyegetés (gyakran segít), per.


jogvédö

ventil # 2005.11.04. 10:27

Tisztelt szakértők

Kérem aki tud, adjon tanácsot.

Ha készítek egy weboldalt, saját fotókkal, és dokumentummal, akkor le kell e külön védetni a képeket?

Az a problémám, hogy megcsináltam a céges weboldalunkat, és már az 5-ik cég lopja le a képeket, hogy a saját termékeit reklámozza vele.

A lopás ténye egyértelmű, és már kezdek belefáradni abba, hogy sorra hivogassam fel az említett cégeket, hogy töröljék a képeket.

Csak hogy érthető legyen íme egy példa:

A saját oldalam: http://www.energiairoda.hu/homero.htm

és a lopós oldal: http://www.abako.hu/…/bimetal.htm

A saját véleményem az, hogy ha én dolgozok meg valamiért, akkor azt más ingyen nem használhatja a beleegyezésem nélkül. Vagy rosszul gondolom?

Egy esetleges erre vonatkozó törvénycikkej-nek örülnék.

Válaszukat előre is köszönöm.

ventil

NetGuru # 2005.02.23. 18:14

Dextrose és Csenty,

Mindössze annyi a dolgod, hogy a bemásolt hír alatt megadod annak forrását.

Így csinálják a hírportálok is. Másolják egymás anyagát, de a forrást feltüntetik. Ha ezt megteszed, nem lesz gond.

NetGuru

Dextrose # 2005.02.18. 11:23
Sasfioka # 2005.02.12. 10:25

Dextrose: Igazából itt a kérdés az, hogy honnan másoljátok a híreket. Minden oldalnak van egy "copyright" információja, ahol leírják, hogy a honlap tartalma másolható-e, és ha igen, milyen útonmódon.

Ha a copyright úgy rendelkezik, hogy másolható, akkor nincs gond, de ha fenntartják a jogokat, akkor bizony jogkövetkezménnyel járhat a hír egy-az-egyben történő kimásolása.

SF

Dextrose # 2005.02.04. 22:33

Nekem is lenne egy problémám.

Nyitottunk egy magaznt, és a híreket több oldalból másoljuk copy-paste stílusban. Van még néhány nagyobb terjedelmű írás, melyeket szintén csak bemésolunk az oldalba.

Lehet-e ennek jogi következménye?

csenty # 2005.01.30. 08:52

Sziasztok!
Nekem a kérdésem a következő lenne:

Van egy termékinformációs adatbázisom, ahol a termékek leírása és képe szerepel.
ASUS, INTEL és hasonló nagyobb kereskedelmi cégek honlapján lévő termékek adatait másoltam, fordítottam le.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e engedélyt kérnem hogy lemásoljam az adatokat? Ugyanis ezzel csak az ő termékeiknek csinálok hírt, hogy én is bemutatom őket.. nem?
Továbbá, elég e az a megoldás, hogy lemásolom a temék adatai rész és alá beteszek egy linket, hogy a leírás innen származik? (ebben az esetben is engedélyt kell kérni?)
Harmadrészt, ha esetleg ehhez is engedélyt kéne kérni, akkor mi van ha a termék adatainak leírásának a sorait felcserélem, ezáltal egy új leírást készítve teszem fel a honlapomra? (bár ez elég "undorító" megoldás lenne amit szívem szerint elkerülnék) De azért megoldható?
Válaszototkat előre is köszönöm!

Laurentius # 2004.11.02. 12:36

Bizonyítani kell például, hogy te mikor töltötted fel a kérdéses weboldalt. Tanúkat kellene keresni, akik az adott szöveggel olvasták a weboldalt egy adott időpontban.

Feltétlenül kérd írásban, ajánlott levélben, hogy haladéktalanul törölje a weboldaláról azokat a részeket, amelyeket tőled másolt. Ezeket pontosan jelöld meg a levélben. Jelezd, hogy bírósághoz fordulsz, ha nem törli a kérdéses részeket. A felszólításban hivatkozz a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 1. § (2) bekezdésére, amelyszerint a weblapod, mint szerzői alkotás törvényes védelmet élvez, valamint a 18. § (1) bekezdésére, amely szerint a szerzőnek kizárólagos joga van, hogy művét többszörözze, illetve a többszörözésre engedélyt adjon. A Tv. 94. § szerint pedig jogod van követelni a jogsértés abbahagyását.

Sasfioka # 2004.11.02. 10:51

Erre így igazából nehéz válaszolni...

Elsőzör is, téged véd a szerzői jogi törvény, amennyiben egyértelműen bizonyítani tudod, hogy te írtad a szöveget.

Viszont itt azért kérdés az, hogy az illető előnyre tett-e szert a jogtalan felhasználással, téged ért-e anyagi kár, stb. Ennek megfelelően lehet szankcionálni a tettet.

Mindenképpen fel kell szólítani az illetőt, hogy a jogsértő magatartását szüntesse meg. Ha ezt nem teszi hatósághoz fordulsz.

Azt, hogy hogyan tudnád bizonyítani, hogy te írtad, egy jó kérdés. Tanúkkal, tényekkel, dokumentumokkal, stb. Azt majd mérlegel a bíróság. Sőt az is lehet bizonyíték, hogy a te honlapodon előbb fenn volt, mint nála, igaz itt kicsit faramuci a helyzet, mert attól még írhatta ő is előbb... (jogi szempontból)

SF

darevi # 2004.10.29. 18:04

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy ha valaki a weboldalamon lévő szöveget szó szerint felhasználta a saját weboldalán, akkor tudok-e ez ellen valamit tenni? Esetleg melyik jogszabályra lehet hivatkozni? Hogyan tudnám bizonyítani, hogy valóban én írtam a szöveget?

Köszönöm a segítséget!