Fokozott biztonságú e-aláírás


Petrocelli # 2005.01.29. 20:16
  • ------ ha egy szerződés nincs írásbeliséghez kötve, akkor a felek eldöntik hogy mit tekintenek írásbeliségnek. Pl. egy bérleti szerződést faxon köldött nyilatkozatok is esetén is "írásbeli" ha a felek így rendelkeznek. A m.e.a.-nak és a f.b.e.a-nak pont az a lényege hogy elektronikus formában is irásbelinek tekintendő a tv. erejénél fogva. Vagyis nem kell előbb egy szerződésben rendezni, hogy ezt írásbelinek tekintik. A példat amit te felhoztál olyan szempontból jó, hogy az előző példámra vetitve fax helyett használhatnak mondjuk el. aláírást.

De ez nem keletkeztet magánokiratot vagy t.b.magánokiratot. Márpedig ezeknek az okiratoknak kötött bizonyító ereje van. Ezért van az hogy aki Hit.Szolg. által kibocsátott tanusítványt használ és így ír alá okiratot akkor annak bizonyító ereje mindenki számára kötelező.

Ha viszont egy bizonyító erő megállapodáson alapú, (amit te említettél példdban) akkor az csak inter partes hatályú.
A cél az hogy hatósági bedványt is thess egy általános tanusítvánnyal, és ne egy olyan tanusítványt használj ami csak a köztetek hatályos.

zebub # 2004.12.03. 18:02

Az e-aláírás tv. a technikailag "erős" aláírások között megkülönböztet mínősített és nem minősített (csak "fokozott" biztonságú) aláírást. A minősített esete világos, minősített tanúsítvány kell az aláíró és a publikus kulcs összetartozásáról. Kérdéses viszont a másik esete. Az egyértelmű, hogy egy sima pgp-szerű aláírás jogilag nonszensz, ha nem bizonyítható hogy az adott publikus kulcs (amivel az aláírás ellenőrizhető) valóban az elkövetőhöz tartozik. Viszont némi homályt érzek a tekintetben, hogy ez a bizonyítás milyen módon történhet. A tv. definíciós része kissé elmenni látszik a kérdés mellett, más részekből viszont megtippelhető hogy ilyenkor is hitelesítés-szolgáltató (nem minősített) tanúsítványa szükséges. Valóban ez a helyzet?

Konkrétan a kérdés a gyakorlatban: A és B üzleti partnerek. Kapcsolatuk elején B tesz egy aláírt, hitelesített, közjegyző stb. nyilatkozatot, hogy ez és ez a publikus kulcs az övé, ennek privát párjával fog majd aláírogatni A felé. Ezután bíróság előtt, ha A bemutatja ezt a nyilatkozatot és az adott ügyben B által aláírt dokumentumot, ennek - ha a fenti értelmezés helyes - pontosan annyi az ereje, mint egy .doc file végére gépelt névnek (azaz nem fogadják el fokozott biztonságú aláírásnak, hitelesítés-szolgáltató által kiadott tanúsítvány hiánya miatt). Ez elég röhejesen hangzik, létezik ez?