Filemegosztó hálózatokról letöltés - Magánhasználatra


Jcks # 2005.03.21. 21:35

Televíziós vagy kábeles műtovábbítás esetében a film vagy egy központból (stúdióból) jut el a fogyasztókhoz földi sugárzás útján, vagy a kiépített kábelrendszereken keresztül. Ezekben az esetekben a műsor jogszerűségéért kizárólag a programot továbbító televízió-szervezet a felelős, a közönség tagjai (televíziónézők) nem. (Ez utóbbiak felelőssége akkor merül fel, ha televízióból videóra felvett kazettával a magánhasználat körét meghaladó tevékenységet végeznek, pl. pénzért értékesítik.)” - http://www.hpo.hu/…6/kissz.html#3
(IPARJOGVÉDELMI ÉS SZERZÕI JOGI SZEMLE, 06. ÉVFOLYAM 3. SZÁM, Kiss Zoltán: A vagyoni hátrány megállapítása szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indított eljárásokban)

Tehát egszóval magánhasználatra nyugodtan vehetsz fel a tévéből.

engeller # 2005.03.06. 00:26

Azt a kérdést még nem láttam feltéve hogy Tvről felvett filmek,videóklippek milyen kategóriába esnek,ha a gépemen tehénkednek.Csak magáncélú felhasználásra gondolok.Nagyon szeretem a régi Scifiket és Tv kártyával felveszem őket a Satelit adókról,fent tárolom a gépemen,én most bűnös vagyok?Vagy esetleg filemegosztókról töltöm őket,és ott van rajtuk az adott csatorna emblémája.A jogdíj engem is érdekelne,mert ezek az általam kedvelt filmek ritkák,sok még DVD/VHS en sincs kiadva,én szívesen kifizetem a jogdíjat rá,ha megmondja valaki hogy hova fizessek.Kellene valami mód ami a DVD rippeket legálissá tenné.Szívesen fizetek a CD/DVDkre jogdíjat ha az mentesít a bűnösség alól,de ez sem biztosíték.

Royal # 2005.03.04. 20:29

Igen ez egy érdekes kérdéscsokor!

Engem a hologrammos része érdekelne a dolognak leginkább... A nyers CD lemezek megvásárlásakor akrava akaratlanul de jogdijat fizetünk. Namost ha erre a nyers CD-re mondjuk netről letöltött mp3-ak kerülnek, ez legálissá válik? Ha nem akkor érdekelne mire is fizetjük a jogdíjat?

Jcks # 2005.02.25. 13:26

Üdvözletem minden fórumozónak!

A kérdéseim a következők

  1. Ha filemegosztó háózatról (Dc++, Kazaa, stb...) tölt le valaki (csak magáncélra) másolt zenét/filmet, akkor nem csak a tartalmat megosztót terheli a felelősség? Azt is aki letölti?
  2. Ha CD-re írsz ki az előbbiekben említett helyről letöltött filmet/zenét (csak magáncélra), akkor a CD-k árába kalkulált (hologramos matricával jelölt) jogdíj mennyire mentesít a letöltött tartalom illegalitása ellen?
  3. Ha tékából kiveszel DVD-t és (a másolásvédelmet feltörve) lemásolod magadnak (csak magánhasználatra) azzal ugyebár szerzői jogot nem sértesz, csak számítógépes csalást követsz el?

Elnézést a bugyuta kérdésekért.
Ha lehetséges lenne pontos, ide vonatkozó forrásokat, paragrafusokat adjatok meg, és a megint kiemelném a magánhasználatra kifejezés súlyát.