Amúgy szerintem kérni kell a gyártót, hogy ne hardverkulcsra építsen a programmal, hanem pl. internetes (importőr servere), vagy ennek hiányában telefonon történő havonkénti regisztrációval. nyilvános kulcsú titkosítás elvén, vagy valami hasonló gyári védelem (de ne egyszeri örökké élő reg.kulcs).
hardverkulcs
Szerintem nem. Nem is adott frissítést.
De a hardverkulcsot begyűjtheti az önkormányzatokon keresztül "meghatározott dolog kiadására" irányuló eljárás indításával, ha tulajdonjogot szerzett ezekre új importőrként.
A gyártónak vissza lehet minden bizonnyal adni a frissítéseket, visszárú, vagy ilyesmi.
Az illegális szoftverhasználat meg a gyártónak okoz bevétel kiesést, így ő kezdeményezhet ilyen irányú eljárást (hozzá tartozó jogvédő, vagy ilyesmi)
Szeretnék véleményeket/segítséget kérni az alábbi üggyel kapcsolatban:
Adott egy importőr, aki a gyártótól beszerzett szoftvert - a forgalmazott termékek megrendelését elősegítő programról van szó-, illetve hardverkulcsokat kiadja a dealeri hálózat tagjainak. A szoftver telepítésekor a használó tudomásul veszi, hogy a használat csak a telepítéstől számított 30 + 7 napig használható. Havonta elérhető egy frissítő lemez, melyet térítés ellenében lehet átvenni. Amennyiben erre nem kerül sor, a hardverkulcsot vissza kell szolgáltatni.
Az importőr személye időközben megváltozott, a dealeri hálózatot nem teljes egészében vette át. Az át nem vett dealerek felhívás ellenére nem szolgáltatták vissza a hardverkulcsot, holott azt a telepítéssel tudomásul kellet venniük, hogy az utolsó lemez telepítését követő 30 + 7 napon belül a szoftver használatának joga megszűnik.
A gyártó csak akkor szünteti meg a frissítő lemezek küldését, ha a hardverkulcs leadásra kerül. Az új importőr így kénytelen minden hónapban kifizetni a frissítő lemezek ellenértékét -, mivel hardverkulcs hiányában nem tudja a szolgáltatást lemondani. A dealerek pedig nem fizetnek a frissítő lemezekért.
Mit tehet az új importőr? Követelheti a most már 9 hónapra visszamenőleges díjakat? A lemezek nála maradtak, de most már értéktelenek. A hardverkulcs le nem adása miatt kezdeményezhet bárminemű eljárást a dealerek ellen.
Kérem azon kollegák segítségét, akik járatosak az ilyen ügyekben. Remélem nem írtam le hiányosan a tényállást.
A válaszokat előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02