Szoftver használati és tulajdonjogok


Misnyo # 2005.05.31. 08:14

Sziasztok viszont nekem van egy dilemmám

Nem ingyenes játékszoftvert egy gépre hányszor telepíthetek fel?
A kérdés tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy ha én veszek egy internetes szervert, megveszem a játékot feltelepítem a gépre és a játékot szerverként futtatom.
Idáig tiszta is mert egy gép egy játék nem sértek semmit.
Most jön amire kíváncsi vagyok hogyha megkeresnek engem hogy nekik is kell egy külön ilyen szerver mint az enyém és én ezt a plusz egy szervert technikailag megoldom hogy ugyan azon a gépen fusson amit megvettem sőt még nem is kell másolnom magát az eredeti CD-t.
Nem adom el a játékot másoknak nem értékesítem semmilyen formában az adathordozó részét csak a szerver futtatásért kérek némi pénzt.
Annyi van hogy egynél több játék fut egy gépen egyszerre. De ugyanaz a játék mert ugyanaz a kulcs sőt mindene ugyanaz csak másik könyvtárban van némelyiket még telepíteni se kell újra.

Tehát törvényt sértek –e ezzel az eljárással?

Remélem érthető voltam!

TomSecret! # 2005.05.19. 10:35

Azért nem mindegy az a 30%, mert éppen nemrég folytattak le egy érdekes polémiát szoftverfejlesztők és jogászok, hogy bizonyos számítástechnikai ill. programozói megoldásoknak létezik egy optimalizált formája, amitől éppen ezért nem racionális eltérni, és a végső felület, az adatok összekapcsolásának elgondolása ill. a tartalmi elemek fogják a kész terméket olyan egyediesített szintre emelni, ami már oltalomra jogosítja a készítőt, felhasználót.
Egyébként a felek közötti szerződésben írtak irányadóak.


jogvédö

pixel # 2005.05.09. 08:54

Hello!

Pont ez a kérdés.
Azzal, hogy átadta kereskedelmi forgalomba került.

A történet röviden:
Egy megbízóm honlapot csináltatótt egy szegedi céggel.
Az oldal nem felelt meg az elvárásoknak . (az előlegnél többet nem is fizetett többet a megbízónak.)
Visszamentettem az oldalt és kiderült, hogy egy már létező "motor" let átemeleve és átgrafikázva. A kód mintegy 70 %-ban lett megtartva.
De nem voltak hgajlandóak továbbfejleszteni.

Továbbá a felvitt adatbázist a cég nem volt hajlandó visszaadni.
(ez a kérdés masik része)

Kérdező # 2005.05.05. 06:09

Rossz a kérdésed ?!
Gondolom a pénz egy részét akarod visszakövetelni nem a szoftver egy részét.
A megbízásban kéne szerepelni a szoftver
tulajdonjogának és használataval kapcsolatos dolgoknak.
Utólag már nehéz magyarázkodni, hogy nem ezt a lovat akartam.
Ha csak Te használod a szoftvert és úgy működik ahogyan akartad, akkor megdolgozott a pénzéért. Ha kereskedelmi forgalomba akarod hozni, akkor gáz van.


Kérdező

pixel # 2005.05.02. 02:34

Megvásárolok pl: egy Windows XP-t, akkor azzal a szoftver felhasználási jogát vásárolom meg, tulajdonjogot nem szerzek (Ha jól tudom a tulajdonjog vagyonszerzésre jogosít pl: kiadom a lakásom, az autómmal emberreket szállítok, de most ne nézzünk az engedélyezés kérdését)

Van egy szoftver, jelen esetben legyen az szabadon felhasználható. Egyik programozót megbízom, hogy készítsen nekem szoftvert, spec célra, kifizetem és később rájövök, hogy az egy szabad forráskódú, szabadon felhasználható szoftver némi vagy jelentős Módosítással.

Vissza követelhetem -e a szoftver nem saját fejlesztésű részét?