online tartalomból való haszonszerzés


hgabor1 # 2005.06.28. 06:54

Kedves Uraim, köszönöm a mindenre kiterjedő, hasznos válaszaitokat, további kellemes fórumozgatást kívánok, örülök, hogy Péter kollégám ezt a fórumot ajánlotta, én is így fogok tenni hasonló esetekben!

Üdv! Gábor

Petrocelli # 2005.06.23. 15:30

Figyi a Chello nem adhatja ki az adataidat csak úgy. A masik hogy ezer jogcímen meg lehetne támadni azt a szerződést ami létre sem jött köztetek. A mégis létrejött akkor tisztességtelen általános szerződési feltétel volt benne, ha az sem akkor mivel fogyasztói szerződés azt a fogyasztó azaz a te javadra kell értelmezni. Azonkívül ha nem teljesíti az eker tv. be foglalt előírásokat a honlap és megállapítható hogy Magyarországra irányúl (tudom hülyén hangzik) akkor kezdeményezni lehet hogy kitiltsák, pongyolábban szólva ne lehessen elérni Magyarországról.
Kb ennyi jutott hírteleneszembe

TomSecret! # 2005.06.23. 13:57

Na hja!
De ha logolja is a Chello vagy akárki, attól még például én vagy Gyurcsány Ferenc is odaülhetett a géped elé és a nevedben beregisztrálhattam volna ... amiről neked nem is kell hogy tudomásod legyen!


jogvédö

hgabor1 # 2005.06.23. 13:33

Köszi a végképp megnyugtató választ, TomSecret!. Én is ebben bíztam, csak attól tartottam, hogy ha a Michel erősködik és megkéri a Chello szolgáltatómtól, hogy én a regisztráció időpontjában melyik weboldalon voltam (már ha a Chello logolja ezt), akkor bizonyítható lenne, hogy én voltam, hisz a hálón egyszerre csak egy IP cím lehet...
Bízom benne, hogy ez a számlázás is úgy működik a németeknél, mint a WC-k elé kitett kistányérka, megfelelő öntudatú emberek beledobnak 1-1 eur-t... (A többi meg kiveszi :-)))

TomSecret! # 2005.06.23. 13:22

Egész egyszerűen nem jött létre közöttetek visszterhes szerződés a szolgáltatás igénybevételére. Õk ezek után azt tehetik, hogy az adott ip-ről elérhetetelenné teszik az oldalukat, amíg nem fizetsz nekik.

Azt megnézném, hogy melyik magyar bíróság jutna arra, hogy fizetned kell. Hiszen mit adna a Michel a bíró kezébe? egy akárki által kitölthető adatlapot, meg hogy az milyen ip-ről származik? Ennyi adat bizonyító ereje körülbelül a nullával egyenértékű ... esetleg más lene a helyzet, ha telefonon is megerősítést kértek volna tőled ...
balfácánok egy fityingre sem tudnak kötelezni, de önként teljesíthetsz.


jogvédö

hgabor1 # 2005.06.22. 18:14

Kedves Petrocelli, mindenképpen megnyugtató, amit írtál, én arra gondoltam, hogy ez a 48 eur annyira piti összeg, hogy nem biztos, hogy foglalkoznának vele (külföldi ügyfél vagyok, vagy kiad engem a Chello nekik, vagy nem - mert bár az IP-met tudják, de azt valaki más is használhatta), csak mi van, ha automatikusan mennek náluk a dolgok és hipp-hopp a bíróságon találom magam 48 eur +késedelmi kamatok miatt...
Igazán leköteleznél, ha 1-2 konkrétumot írnál, miért is nem kell nekik fizetnem?
És szerinted mi a megfelelő magatartás: tojni rá vagy visszaírni egy udvarias angol nyelvű levelet, hogy nem értem, mi ez, és visszaküldeni a számlát, hátha akkor kiugrasztom a nyulukat a bokorból?
Üdv: Gábor

Petrocelli # 2005.06.22. 13:51

Felejtsd el a 48 eurás. Ezer oka van amiért nem kell megfizetned, és még egy ennyi amiért ha meg is kéne nem hajtják végre soha.

hgabor1 # 2005.06.22. 13:16

Üdv!
Lehet, hogy nem pont ide kellene írnom, de történetem a következő: Regisztráltam a www.michel.de Online katalógusára, mert apósom bélyegmániákus. Rendben megadtam a lakcímet (házszám nélkül), kártyás mobilszámom és freemailos címem, kaptam jelszót, usernevet és apósom használta a katalógust.
Tegnap meg kaptam egy számlát, miszerint fizessek nekik 48 eur-t, mert hozzáfértem az adatbázishoz, ugyanis elkerülte figyelmem egy sor a tájékoztatóban, hogy a használat 48 eur/év minimum.
A regisztráló oldal kiírja az IP címem is, tehát elvileg ezt tudhatják, minden más lehet akár a szomszéd szívatása is.Szerintetek mi van akkor, ha azt mondom nekik, nem is én voltam, hanem a szomszéád vagy akárki, felejtsenek el? Mit tehetnek technikailag illetve jogilag?
(Mellesleg más kérdés, ha nem a sorok közé szőve, hanem megfelelően kiemelve írják és látom, hogy fizetős a dolog, rá se megyek, de ez már történelem....)
Üdv: Gábor

TomSecret! # 2005.06.21. 06:41

Mások jogsértései nem adnak jogalapot ahhoz, hogy törvénytelenül járj el.


jogvédö

mixing # 2005.06.20. 12:52

akkor még erősen megfontolom az oldal üzembehelyezését.

Viszont arra lennék kíváncsi, hogy a warez oldalak bármelyikének üzemeltetőit miért nem vonják felelősségre, amikor ők a legújabb filmeket és játékokat adják közre. Rájuk talán nem vonatkozik hogy fizessenek szerzői jogdíjat? Ismerek 1 olyan oldalt, ami lassan már 10 éve üzemel, ingyenes, szóval bárki letöltheti az akkor legfrissebb, sokszor 10ezer ft feletti áron beszerezhető szoftvereket. - akkor ez talán nem törvényellenes???

Tudok olyan oldalakról, amikben már tényleg nagy pénz van, napi 2-3 millió, ezeket valahogy elnézik, pedig minden nap találkozom az oldal címével valahol, (ők sem fizetnek jogdíjat, semmit!) akkor hát mi ez? korrupció.

  • Engem meg biztos elkapnának azért mert átirányítom az embereket másik oldalakra...
TomSecret! # 2005.06.20. 11:17

A szerzői jogi törvény de facto minden szerzői művet védelemben részesít.
De ha már megindítottad egy másik topicban is a lavinát, akkor itt már ne fussunk haszontalan köröket.

Egyébként véleményem szerint bűnsegédi alakzatban eshetőleges szándék mellett elképzelhető (de nem biztos) akár a büntetőjogi felelősségrevonás akkor is, ha te magad csak az illegális oldalakra irányítod pénzért a jónépet.


jogvédö

mixing # 2005.06.18. 22:28

Azt szeretném kérdezni, hogy üzemelthetek-e 1 olyan weboldalt, amire olyan LIVE mix mp3-ak kerülnek, amik pl rádióból, discobol, vagy koncertről lettek felvéve, és pénz jutalék ellenébe tölthetők csak le? Ez megsért valamilyen törvényt?

Egyáltalán védi valamilyen jogszabály a LIVE zenéket?

TomSecret! # 2005.06.14. 13:09

Külföldi vagy hazai az oldal, és milyen jellegű, tartalmú művekről van szó?

Azért az erősen gyanítható, hogy jogellenes eljárásról van szó.


jogvédö

thomek # 2005.06.09. 22:25

sziasztok!

érdeklődni szeretnék, hogy mi történik akkor ha valaki más weboldalról szerzett tartalmat (online cikkek, képek) bocsájt online eladásra?