saját weboldalon jegyzetek


calpurnia # 2005.06.29. 11:51

Kedves hozzászólók!

Köszönöm a válaszokat!

TomSecret! # 2005.06.28. 11:12

Én úgy gondolom, hogy a tankönyvek alapján kidolgozott tételek és az összeállított vizsgakérdések olyan fokú és mennyiségű szellemi többletmunka árán állnak elő, hogy az eredeti művekkel elveszítik a közvetlen kapcsolatot (hiszen ötvöződik bennük a tankönyvi ismeret, az előadók saját ismeretei, az összeállító kutatómunkája és rendszerező tevékenysége).

Ennélfogva én már azt is vitatnám, hogy ezekre a tankönyvek szerzőinek bármiféle szerzői joga kiterjedne.

Természetesen előfordulhat, hogy a kapcsolat az eredeti művel/művekkel közvetlenül megállapítható vagy helyreállítható, ilyen esetben érdemes megvizsgálni a szabad felhasználás lehetőségeit:

Idézés? Nyilvánvalóan itt másról vanszó, a terjedelem és a tételek 'kidolgozásá'val járó munka nem az idézésre enged következtetni.

Nem is pusztán magáncélra történik a felhasználás (nem is másolatot készít tkp.)
A másolás változatos esetekben lehetséges, de ennek az alanya vagy nem természetes, személy, vagy sajátos célokat igényel.

Többszörözni is lehet, oktatási clból, a felsőoktatási vizsgákhoz szükséges példányszámban. A webes megjelenítésre éppen rá lehet húzni a többszörözés fogalmát is.

Az átvételt oktatási célra, indokolt terjedelemben megengedi a törvény, ha a tankönyvet már nyilvánosságra hozták és az átvétel nem üzletszerű.

Node itt ennél többről, terjesztésről is szó van, hiszen egy nyilvános weboldalon történő elhelyezés -tekintve különösen az oldal létrrehozásának célját - ekként minősíthető. Erre pedig már csak szigorúbb feltételek mellett (iskolai tananyagként) van lehetősége az átvevőnek.

Az egyébként irreleváns, hogy azegyetemre jár-e még vagy sem az ismerősöd a jogszerű(tlen) felhasználás megítélést ez nemigen befolyásolja.

A tankönyvírók szerzői joga tehát nem azért sérül esetlegesen, mert a mások által kidolgozott és szabadon elérhetővé tett tételsorok alapján tanulnak (ergo nem vesznek könyvet), hanem csak abban az esetben, ha a tételsorokat összeállítók megsértik a szabad felhasználásra vonatkozó szerzői jogi szabályokat.


jogvédö

Banyamancs # 2005.06.28. 10:28

Írjátok oda, melyik könyva alapján készültek: szerző, cím, kiadás éve. Mintha idéznétek belőle. Az oldalon lehet külön irodalomjegyzék. Akkor szerintem minden megfelel a törvényi előírásoknak.

Kála # 2005.06.28. 09:54

Szia!

Szerintem abban az esetben, ha a tételek kidolgozása nem azt jelenti, hogy a könyvekből kivágott részeket egymás mellé tesznek, akkor a tételek már egy más, önálló szellemi terméket képeznek.
Ebben az esetben a tankönyvíróknak nem igazán a szerzői, sokkal inkább a gazdasági érdekei sérülnek.

Az más kérdés, hogy egy másik topicban írta valaki, hogy a tanárok ezt a megoldást úgy honorálták, hogy aki felismerhetően a közzétett tételek alapján mondta a vizsgán az anyagot, azt ismétlésre visszahívták.

calpurnia # 2005.06.28. 09:04

Kedves hozzászólók!

Egyik ismerősöm keresett meg a következő problémával:
Létrehozott egy weboldalt saját egyetemi évfolyama részére. A weboldalon kidolgozott tételsorok, gépelt előadásanyagok vannak. A weboldal célja - kinyilatkoztatottan - az, hogy segítse azokat a diáktársait, akik nem tudnak az előadáson megjelenni - mert hát az előadásanyagot is kérdezik a zh-kon és vizsgákon. Felteszi továbbá az oldalra a megszerzett korábbi teszteket, ill. vizsgakérdéseket is - hadd okuljon mindenki, aki a következő időpontra megy vizsgázni, mire lehet számítani.
Én egyetlen aggályos dolgot látok az egészben: mivel a tételsorok egyik évről a másikra csak nagyon keveset változnak (vagy egyáltalán nem), és rendszeresen ki kellene dolgozni mindegyiket a tankönyvekből, a tankönyvírók szerzői jogai sérülhetnek, ha a diákok azért nem veszik meg a tankönyvet, mert a tanár úgyis a tételsor szerint kérdez, ami viszont kidolgozva ingyen elérhető az interneten.
Mellesleg pedig a tanszékeknek sem érdeke, hogy a korábbi jól bevált vizsgakérdéseik/tesztsoraik helyett újakat kelljen kiötölni... (bár ez természetesen nem szerzői jogi téma - sőt közzétettnek tekinthető a vizsgán történő kiadással, tehát nem is titkos)
Az ismerősöm most végzett az egyetemmel, és úgy döntött, hogy továbbra is üzemelteti a weboldalt (vagyis már az évfolyamának nincs szüksége az oldalra, teljesen az alsóbb évfolyamok hasznosítják a rajta lévőket)
Mi a véleményetek?