Reklám SMS


TomSecret! # 2005.07.13. 12:53

Jogos.


jogvédö

the big cat # 2005.07.13. 12:43

Ha a büntetést tág éretlemben használod, ahogy a alikusok szokták, akkro ingen komoly büntetésre számíthatsz, aminek neve reklámfelügyeleti bírság.

TomSecret! # 2005.07.13. 12:05

fiu1:

a lényeg nem az elsősorban, hogy büntethető-e, hanem, hogy jogsértő-e az eljárás. Nos, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások egyes kérdéseit rendező 2001. évi CVIII. tv. 14.§-a világosan fogalmaz, bemásolom ide :

Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával küldött reklámokra vonatkozó különös szabályok

14. § (1) Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával küldött reklámnak világosan és egyértelműen azonosíthatónak kell lennie, amint az hozzáférhetővé válik az igénybe vevő számára. Kizárólag az igénybe vevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus úton, levelezés során reklám.
(2) Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával küldött reklámhoz kapcsolódóan tájékoztatni kell a címzettet arról az elektronikus levelezési címről és egyéb elérhetőségről, ahol a reklámok információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával történő küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti.
(3) A reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője köteles nyilvántartást vezetni azokról, akik részükre írásban bejelentették, hogy kívánnak információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával reklámot kapni. A nyilvántartás harmadik fél számára kizárólag az igénybe vevő előzetes hozzájárulásával adható át.
(4) A reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője nem küldhet információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával reklámot azoknak, akik a (3) bekezdésben meghatározott nyilvántartásban nem szerepelnek. A küldés tilalma a reklámozó, a reklámszolgáltató, illetve a reklám közzétevője által küldendő összes reklámra vonatkozik.

Szóval ne nevettesd ki magad azzal, hogy találomra küldözgetnél töméntelen sms-t, ez teljesen jogellenes. Nem valósul meg bűncselekmény, viszont kemény a reklámtörvényben szabályozott hatósági eljárásra lehet számítani, barátságtalan pénzbüntetéssel, eszközök elkobzásával és élénk rendőri érdeklődéssel.

Nem ajánlom.


jogvédö

fiu1 # 2005.07.11. 06:28

A lényeg a lényeg, hogy büntethető-e?

pixel # 2005.07.10. 19:58

A sanoma és a habos szokik hasonlóval próbáljozni.
Regisztrálsz valamelyik honlapjukon ott megadot a telefonszámod, vagy levelezési címed, akkor megy a spam.
Mindíg felmerül bennem a kérdés, hogy az elduditott postaládámba a várt levélelet a postás nem tudja bedobni, mert a kéretlen reklám "spamok"-ból tőbb lóg ki a postaládámból mint amennyi benne van.
A multik reklámújságjai nem spamok???
Ugyanis a e-mail is címre érkezik (névre korra tekintet nélkül) és a gígyiajánló reklám is.

NOS???

Sasfioka # 2005.07.08. 18:50

Az én véleményem az, hogy mivel a címzett nem kérte az sms-t, így az kéretlennek minősül, vagyis kimeríti a spam kategóriát.

Amikor "spammer" cég emailt küld, ő sem tudja, hogy ki van az email cím mögött. Sőt ott is vannak próbálkozások (aaa@... aab@, aac... stb)

Mivel a mobilszámok esetében is sok nem használt szám van, így vagy lesz sok "mellétalálatod", vagy szitematikusan, "bizonyos lista" alapján küldöd az smseket. Utóbbi esetben még a személyes adat tárolására vonatkozóan is sérthetsz törvényt.

Azért 10.000 sms-t elküldeni nem olcsó dolog, és nem hiszem, hogy bárki "lutriszerűen küldené" az smseket. (Elvégre sok nem használt szám is létezik..)

SF

fiu1 # 2005.07.08. 12:42

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy reklám SMS-nek számít-e, ha például találomra kitalált számokra elküldök sms-ben vmilyen ajánlást.
Pl:Szia!
Nézzed meg a www.jogiforum.hu oldalt, mert jó kis oldal, de ha jogi infókra van szükséged akkor a www.jogiforum.hut ajánlom figyelmedbe. Telefonszámodat találomra írtam be. Szia!

Tehát pl egy ilyen SMS reklámnak számít-e és számíthatok-e bármilyen perre, stb. Ha igen miért? Mondjuk 10.000SMS esetén!

Előre is köszönöm a válaszotok!