Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni, 2004 tavaszán történt nálam egy házkutatás.
Egy ismerősömmel cseréltem könyveket, személyesen és postán, az ismerősöm viszont, a rendőrség szerint foglalkozott filmek eladásával is. Nála 2004 reggel történt egy házkutatás, ott találtak egy csomagfeladási szelvényt, ez alapján kerültem én az ügybe, hozzám még aznap délután kimentek. Állítólag a rendőrség kapott egy névtelen bejelentés és úgy mentek ki az ismerősömhöz….
A házkutatás során elvittek tőlem egy winchestert és kb 400 CD és DVD lemezt.
Működő számítógépem nem volt, mert pár hónapja tönkre ment a winchesterem és nem volt pénzem újat venni.
Pár nappal később behívtak a kapitányságra, ott azzal mondták,hogy Btk. 329A. (1) és a (2) bekezdés a pontja szerint, jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői és szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Az is mondták,hogy filmek és zenék sokszorosításával, valamint forgalomba hozatalával kereskedelmével foglalkozom.
Nyolc hónappal később elkészült a szakértői vélemény, csak filmeket és zenéket találtak (mindegyikből egyet), a winchesteren nem találtak semmit hiszen hibás volt.
Én szeretem a filmeket ez a hobbym, a filmeket és zenéket magamnak gyűjtöttem, nem adtam el és nem is kereskedtem vele, nem is tudom, hogy mi alapján feltételezik ezt, mint írtam minden filmből és zenéből csak egy darab volt.
A fizetésemből nem is tudnám megvenni őket,tehát nem is okoztam kárt sem a kiadóknak sem senkinek.
Én úgy tudom,hogy a törvény megengedi filmek és zenék másolását magán célra, ezért is van a CD/DVD lemezeken hologramos matrica, ami a jogdíj megfizetését igazolja.
Úgy gondolom ,hogy a törvények alapján én nem követtem el bűncselekményt.
Az általam használt programokat, mind, megvásároltam, ezt számlával is tudom igazolni, hiszen azt tudom,hogy szoftvert nem szabad másolni. Illegális szoftvert nem is találtak.
Megszeretném kérdezni,hogy tudtok-e valamilyen tanácsot adni, hogy mit csináljak, az a igazság, hogy ügyvédre nem igen van pénzem, valószínű, hogy kirendelt védő segítségét fogom igénybe venni. Egyedül lakom, ebből fizetem a rezsit és az élelmiszert, amikor tudom akkor ebből támogatom édesanyámat, ő rokkant nyugdíjas. Még a írott lemezek megvétele is nagy anyagi kiadást jelent, amiket elvittek lemezeket még régebben írtam, akkor jobban álltam anyagilag, édesanyámat sem kellett támogatni.