Wireless hálózat nem működik normálisan. lehet e perelni?

szol_i # 2006.01.22. 12:54

Én kábeltv-s netet használok, hasonló a gondom, de mi már nyomást gyakoroltunk, csak még nincs semmi.

A lényeg: "Hibás teljesítés", és akár csökkentett díjhoz ragaszkodhatsz, stb. Meg kell nézni, hogy mit vállaltak. Üzletszabályzat, stb.
Ami miatt erre lehet hivatkozni az az általuk vállalt sávszélesség (sebesség) minimuma (nekem fix sávszélem van, nálam annak 90%-ban meg kell lenni), de forg.függő, és sávszél. változó csomagnál is van valami minimum 128kbit/sec.

Másik lényeges paraméter az elérési idő. Gépem, és szolgáltatom szervere közötti válaszidő (ping) miliszek-ben. Szerződésemben 500ms felett nem lehet. (ez elég sok, 40ms a normális, de ők ennyit garantálnak). (kiderítése = msdos parancssor - c:>ping www."szolghaltato".hu Enter) Ez négy darab kis adatcsomagot küld, figyeli válaszidőt. (tracert www.... nyomon is követi, hogy honnan romlik :) Nem minden szerver fogad pinget, akkor esetleg más címet kell beírni pl. www.jogiforum.hu)

Harmadik a rendelkezésre állás. Havi x százalék (ált. 80% körül határozzák meg.)

Negyedik csomagveszteség. (ping szintén mutatja, elküldött csomagból x-re nem jön válasz, akkor elveszett. Itt ping -t www.... ÉS Ctrl+C megszakítja ) Szokták garantálni, hogy pl. 25%-nál nagyobb veszteséget x napon belül orvosolnak. (ez elvileg 0 kellene hogy legyen)

Ha szakadozik a neted, akkor veszteséged biztos, hogy van. Elérési idő miatt is lehet rossz, nekem volt 2000ms is, ilyenkor web lapok dobják a hibát, nem elérhető, stb. (időtullépés)

Tehát kérd meg szolgáltatód, hogy "nézzen rád", és orvosolják, különben leírod h. hibás teljesítés (printscreen elrak jó sok), és kéred a korrekciót számlán, stb.

Kifort dolgok ezek a szélessávú netek, ami gond lehet, hogy internet szolg és falud közvetítője (vállkozó) között szűk a sávszél (pl. 30 ember használ fullon 15 emberre szabott "vonalat"), vagy a te csatlakozásod nem tökéletes. (csat.érintkezések - nem a te feladatod kideríteni - vagy WiFi esetén messze vagy a központi adótól /vagy köd,falevél, stb./ kellene erősítő, vagy nagyobb nyereségű antenna, stb.)

Kábelen kezdetben nekünk is sok ilyen volt. Az, hogy senki sem panaszkodik, semmit se jelent, mert lehet, ők észre se veszik (többet vár weblapra, és mégse időtúllépéses, stb).

DieHard # 2006.01.15. 23:54

kis település az ország keleti részén. vezetékes telefonunk sincs, hanem egy falraakasztható rádiószerü telefonnal elégítette ki kedves TöKöm az igényeinket. ööö igénytelenségünket szerintük. tehát dsl, meg ilyen vezetékre épülő cuccok sajnos szóba se jöhetnek. upc lenne, de mivel nincs vezetékes telefon ez is kilőve. egyszóval csak ez az egyedüli megoldás.
2. egy kis munkaszerződésben állok velük, miszerint szerelgetem a cuccot, ha elromlik (a tornyot),és igy nem fizetek havi díjat. de gondolom ez nem számít

Zoz982 # 2006.01.15. 20:02

Na igen. A Wireless Internet Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár sajnos. Én is voltam előfizetője az egyik ilyen cégnek. Hát nem kezdem el mesélgetni, hogy milyen utat jártam végig velük. Csak annyit, hogy a Google-t 3-4 perc alatt sikerült elérnem, és ez került havi 6800 Forintba. Én is csak a szolgáltatóváltást tudom javasolni. Bár gondolom, lévén hogy kis településről van szó, nincs lehetőség egyéb módon igénybevenni az internetet. Ha ez áll fenn, sajnos harcba kell szállni velük. Ha nem, akkor sürgősen váltani. Persze, a nagy többség 1-2 évet aláír az olcsóbb tarifák miatt, akkor sajnos az nem egyszerű.

idoor # 2006.01.15. 13:07

Én szolgáltatót váltanék.
A DSL szolgáltatás keresője a linken.Ellenőrizni lehet,hogy a településen van e DSL szolgáltatásnak műszaki lehetősége. A WF hálózat esetén a szolgáltatónak be kellene mérnie a jelerősség megfelel-e a szerződésben vállaltaknak.
http://adslkereso.t-com.hu/

DieHard # 2006.01.14. 20:38

Internet szolgáltatóm vezeték nélküli hálózatot épített ki falunkban. Ez azonban nem teljesen ugy müködik ahogy a szerződésben szerepel. A problém viszont az, hogy csak nekem. Legalábbis és én ezt tudom. Nem sok előfizető van a faluban, de senki sem panaszkodik, szóval nekik problémájuk nincs. Kb mult év aprilisa óta az internet hol müködik hol nem. De ez naponta változik, sőt óráról órára.
Egy kis müszaki leirás. Van egy torony, amihez a lakosság, egy parabola antenna/fej/beltéri egységgel kapcsolódik. Sokszor még a tornyot sem látja a hálózat. De persze olyan is van, hogy tökéletesen működik. Szóval a technika végül is jó lenne, csak amikor nem müködik, akkor semmit sem tudok az interneten elintézni.
Tudnának segíteni, hogy kihez forduljak ezzel, esetleg ez szerződésszegésnek minősül?
Felszólítottam őket milliószor telefonon, e-mailt küldtem, Néha szerelgetik, de a hibát már lassan egy éve sem sikerült kijavítani

Előre is Köszönettel a válaszokat