cirkó kontra gyüjtőkémény

deboe # 2007.02.09. 11:17

Köszönöm a jószándékukat, márciusra tervezik a pályázati kiírásokat.
Akkor az már biztos, hogy rejtett hibaként sem perelhető? Hát ez jól el volt rejtve, a kéményseprők sem szóltak 8 éven át!
Továbra is hálás vagyok minden ötletért!

_Lala_ # 2007.02.08. 22:12

Hogy valami pozitívumot is mondjak: érdemes ellátogatni az önkormányzathoz, és megérdeklődni, hogy nem indítanak-e pályázatot az ilyen gyűjtőkéményes házak felújítására, kifejezetten a gyűjtőkémények felszámolása céljából (merthogy szoktak).

Elég rákeresni a "termofor kémény" kulcsszavakra a guglin, és látni fogod, hogy a problémával sok helyen küzdenek, és az önkormányzat a saját pályázatához kiegészítést kaphat központi keretből:
http://www.oleh.hu/index.php?…
Kódszám: LKFT-2006-LA-7

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.08. 21:05

Nem akartam én közölni elsőként a rossz hírt... ;)

Butyka # 2007.02.08. 20:28

Sajnos csak azt tudom mondani, hogy ha 8 éve vetted a lakást, már minden igény érvényesítési lehetőséged elévült az előző tulajdonossal szemben.
Próbálj a probléma műszaki megoldására koncentrálni.

deboe # 2007.02.07. 15:07

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi témában:

8 éve vettem egy lakást egy régi társasházban. Műszakilag megfelelt, kényelmes cirkó fűtésű. A lagutóbbi ellenőrzésnél jött a hidegzuhany: a kéményseprő megállapította, hogy a gázkazánom egy gyüjtőkéményre van kötve, (amit más lakó is használ) és így nem csak szabálytalan, hanem veszélyes is!
Valami adminisztrációs hiba folytán a kéményseprők írásos felszólítását nem követte a gázművek, aki illetékes lenne megszüntetni a gázszolgáltatást, amennyiben 30 napon belül nem szereltetem le a "veszályforrást". Ezért tudok még most télen fűteni.
Néztem műszaki megoldásokat a probléma kiiktatására, de számomra ezek nagyon drágák (kb.300-600.000. Ft.-).
Az előző tulaj azt állítja, hogy neki volt egy lemondó nyilatkozata a lakóktól, hogy ezt a kéményt csak ő használhatja, így került bekötésre a cirkó. Nekem ezt a papírt már nem tudta átadni. Õ kb. 20 éve kötötte be, ha volt is ilyen engedélye, a kéményseprők csak 5 évig őrzik. Közben egy másik lakó is rákötött a kéményre egy kis fali melegítőt. Nem is a mostani lakó, hanem még az elődje! Olyan kéménybe pedig amibe több emeleten is bekötés van cirkó kazánt nem lehet kötni, mert túl sok égésterméket termel, és ha netán visszaáramlás van (amit műszakilag nem lehet kizárni) akkor halálos balesetet is okozhat.
Tehát van egy lakásom, amit elvileg most sellivel sem tudok fűteni, pedig cirkó fűtésesnek vettem, és a műszaki állapota nem változott ! Becsülettel eladni sem tudnám ilyen állapotban!
Kérdésem: felelősségre vonható-e az előző tulajdonos? Mi a teendő! Azthiszem érthető okokból kétségbe vagyok esve!