Nyitótéma:
Üdv. Mindenkinek!
Úgy találtam helyes ha nem „fűzöm bele” e kérdést a Legális, v. illegális filmek tárgykörébe, ugyanis bár szerzői jogot érint e kérdés is, ám kíváncsi lennék arra, hogy- mit mond a joggyakorlat, vagy
- volt-e precedens már legalább hasonló helyzetre. Illetve a jogszabály hogy rendelkezik ilyen esetekben.
Megpróbálom modellezni a helyzetet:
Tételezzük fel, hogy létrehoz valaki egy külföldi illetőségű Intézetet, Társulatot, (Society), amely önkéntes adományokra alapozva működik, ezért is elmondható róla, hogy egy Nonprofit szervezet, amely bárki számára elérhetően és ingyen hozzáférhetően terjeszt és előállít ismeretterjesztő kiadványokat, irodalmat, amely orvosi és természettudományos cikkeket, híradásokat...stb. közöl magyarországon is.
A kiadványok több nyelven elérhetőek világszerte és a terjesztő nem kér anyagi hozzájárulást a kiadványokért, s éppen ezért semmilyen ár nincs ezeken feltüntetve. Mint "mondottam" kizárólag önkéntes adományok tartanák működésben a kiadót. Az „információ hordozó” leginkább papír, így ~30 oldalalas füzetek, vagy folyóiratok, magazinok alakjában „testesül meg”, de szerepelhet a „palettán” CD és DVD lemez vagy VHS kazetta amelyen egyes kiadványok felolvasása, vagy „megfilmesítése” (ismeretterjesztő filmek, „előadások”) vannak.
A kérdés az lenne, hogy abban az esetben ha ez a fent leírt módon működik, akkor érvényesíthetőek-e a szerzői jogok?
Persze lehet, hogy értelmetlennek tűnik a kérdés felvetése első olvasatra és mintegy „logikai bukfenc”-nek tűnik, lévén, hogy ha egy nonprofit szervezetről van szó, akkor mi értelme van az ALLRIGHT RESERVED-nek?
Ugyan az tény, hogy a szerzői jog „természetből fakadóan” megillet mindenkit aki létrehoz valamilyen művet és azt publikálja, csakhogy milyen „vonzásköre” van a szerzői jognak abban az esetben ha a szerző és/vagy előadó a művét ingyen hozzéférhetővé teszi?
Ha anyagi haszonszerzés fel sem merül ezesetben, akkor vagyoni károkozás sem jöhet létre és ilyenformán, akkor a szerzői jog is „más értelmezést” kap. Vagy nem?
Van-e példa arra, hogy előfordult-e olyan „jogsértés” amikor a szerzőnek nem származott anyagi kára az esetből és mégis sérültek a szerzői jogai?
Remélem sikerült érthetően megfogalmazni, hogy mire is gondoltam, bár igen egyedi esetről lehetne szó. De némiképp hasonló szituációról tudok, bár még jogsértés nélkül.