„Kötelezhetnek e engem erre?”
Mire? Nem te veszed fel a kölcsönt, hanem a társasház.
Jelzálogbejegyzés tulajdonos belegyezése nélkül
Kérdésem a következő:
Egy társasház tetőfelújítás címén akar 4millió FT kölcsönt felvenni. Én nem szeretnék ebbe belemenni, de úgy tűnik, a 18 lakóból mi nem akarjuk csak. Kötelezhetnek e engem erre?
Kár volt tűzriadót fújni, már az elején mondtuk, hogy nélküled csak a saját tulajdoni hányadára jegyeztethet be. És így lett, a földhivatal hibázott, de ezt javíthatja.
Eszmei, azt jelenti, hogy elméleti.
Attól függ, mert ha a módosítás a fizetés módjának változtatására irányul, akkor nem szükséges, de ne kötözködj már tovább szegény feleséggel.
Végre megérkezett a szerződés, amiben csak az egyik tulajdonos 1/4 "eszmei" tulajdonrésze lett leterhelve. Mit jelent a szerződésben az "eszmei"?
"Természetesen" a tulajdoni lapon ez nem volt jelezve, ezt korrigáltatjuk.
Másik kérdés: Ha a szerződést, ami alapján a jelzálogbejegyzés megtörtént, idő közben módosították a felek, akkor a szerződésmódosulást nem kéne a Földhivatal felé jelenteni?
„Ekkor az ügyintéző valamit nézegetett a számítógépén és azt mondta, hogy ott ennek a jelzálogbejegyzésnek a státusza "törölt", de ez a tulajdoni lapon nincs törölve. ”
Szerinted a tulajdoni lap milyen formában szerepel a nyilvántartásban?
Szerintem majd kérdezz újból, ha már tudod, hogy valójában mi a helyzet. Ilyen ellentmondásos, zavaros és hiányos tényállással nem lehet mit kezdeni.
Alaphelyzet: Szeretnénk kideríteni, hogy az ingatlanon milyen szerződés alapján van milyen jelzálogbejegyzés, mert az egyik tulajdonos nem írt alá ehhez semmit, a másik, aki a hitelt vette fel egy magánszemélytől, az ilyen típusú ügyintézésben analfabéta. Nincs meg neki a szerződés, nem tudja a pontos részleteket. Volt szerződésmódosítás, de arról sincs papírja, nem tudja mi került bejegyzésre a Földhivatalnál, mi nem.
Pár hete kikértük a tulajdoni lapot, amin van egy jelzálogbejegyzés, de semmilyen megjegyzés, stb. nem jelzi azt a tulajdoni lapon, hogy a jelzálog csak az ingatlan egy adott tulajdoni részére vonatkozik, nem pedig az egészre. (Ahogy korábban megtudtam ez két dolog miatt lehet: 1. A Földhivatal hibásan jegyezte be. 2. Hamisított szerződést adtak be a Földhivatalhoz.)
Pár napja kértük a bejegyzés alapjául szolgáló szerződések másolatát (2-4 hét múlva megkapjuk). Ekkor az ügyintéző valamit nézegetett a számítógépén és azt mondta, hogy ott ennek a jelzálogbejegyzésnek a státusza "törölt", de ez a tulajdoni lapon nincs törölve. Ezt én sem értettem, azóta törölték a bejegyzést? Ki? Mi nem. Ki töröltetheti? Vagy hogy lehet ilyen?
A lényeg, hogy egyelőre nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, sőt, csak egyre össze-visszább az ügy.
Most a szerződésre várunk, amiből ki fog derülni, hogy kinek az aláírása szerepel rajta és hogy milyen tulajdoni részre lett terhelve, illetve, hogy az legálisan lett-e aláírva.
Egy félig költői kérdés: Miért kell ennyi idő pár papír előbányászásához és lemásolásához? És ha ez ennyi idő, miért nem scannelik be a papírokat, ahogy más normális helyeken csinálják?
2-3. Ezt mondd el mégegyszer! Különös tekintettel a tulajdoni lap és a "számítógépes rendszer" eltérésére.
De pontosíthatnád azt is, hogy mi az, hogy "nem látszik"? Az egészre van a jelzálog terhelve, vagy hányadra? Egyáltalán van még az a jelzálog?
Ahogy ígértem, fejlemények:
- jelzálogbejegyzés alapjául szolgáló szerződések kikérése 2-4 hét (nincs lehetőség meggyorsítani)
- a tulajdoni lapon egy jelzálogbejegyzés található, de a hivatal számítógépes rendszerében ez töröltként jelentkezik
- nincs jelezve az ingatlani lapon, hogy csak az egyik tulajdonos részére van terhelve (persze ha a szerződésre ráhamisították a másik tulajdonos aláírását is, akkor ez nem a földhivatal hibája; ez majd kiderül 2-4 hét múlva)
Ez alapján mire számíthat még az ember?! Vicc az egész...
Mindenkinek köszönöm a hozzászólást, segítséget.
Ha lesz fejlemény, majd megosztom veletek... :)
Kocek!
Együttérzek veled!
Kérd ki a szerződésmásolatot és nézd meg, hogy ki jegyeztette be a jelzálogjogot. Kérj kiígazást attól, aki hibázott. Ha a földhivatal, az egyszerű, helyesbítést kérsz, ha a jelzálogjogosultja, akkor is próbáld meg, hogy csak az adós tulajdonára igazítsák ki a bejegyzést.
Ha nincs a tulajdoni lapon jelezve, hogy kinek a tulajdoni hányadát terheli a jelzálogjog, akkor 2 eset van:
- Az egészet terheli
- Hibás a bejegyzés
A tulajdoni lapon az, hogy csak az egyik tulajdonos tulajdoni hányada van terhelve, jelezve van valahogy, vagy ez csak a szerződésből derül ki? Mert erre vonatkozó jelzés nem látható a tulajdoni lapon.
Mert hogy valószínűleg nem az egész dolgot terhelték meg, hanem az adott tulajdonostárs tulajdoni hányadát. Ahhoz pedig nem kell a tulajdonostársak hozzájárulása.
dr.Gabriel, én is így tudom, csak közben engem itt leszóltak :)
Kedves kocek
A Ptk. 144 § b) a közös tulajdonra vonatkozó szabályai szerint a tulajdonostársak egyhangú határozat szükséges az egész dolog biztósítékül lekötéséhez vagy más módon való megterheléséhez.
Szerintem mindkét tulajdonos hozzájárulása kell a jelzálóg bejegyzéséhez.
Szóljon valaki ha tévedek:)
Szóval, ha van tulajdonom egy ingatlanban, és egy másik tulajdonos a tudtomon kívül jelzálogot jegyeztet be az ingatlanra és nem fizet, akkor mi van? Eladják az ingatlant és én nem tehetek semmit, csak legfeljebb megkapom a részem?
:) Kocek, kocek
Két ügyvéd is mond neked valamit, de csak a magadét fújod.
A jelzálogjog úgy kerül érvényesítésre, hogy elkezditek törleszteni a tartozást, és mikor az lejár, akkor leveszik.
Ne gondolkozz, a haszonélvező alól el lehet adni az ingatlant, más lesz a tulajdonos, de attól még marad haszonélvező.
Az a jelzálog valószínűleg nem éri el az ingatlan értékének 50%-át, de ha olvasgatod a topicot, olyan is előfordult, hogy az apeh annyi jelzálogot jegyeztetett be az egyik tulajdonos tartozásaként, hogy csaknem az ingatlan értékvel megegyezett.
Nem csak akkor lehet terhelni az ingatlant ha minden tulajdonos beleegyezik? Bagy a saját 1/2-ére vonatkozóan csinálja vagy hogy?
A tulajdonostárs meg lett kérdezve, neki azt mondta az ügyvéd, hogy elég az ő aláírása. De én úgy tudom, hogy a másik tulajdonos aláírása is kell ahhoz, hogy le lehessen terhelni az ingatlant, hiszen a jelzálogjog úgy kerül érvényesítésre, ha eladják az ingatlant.
A haszonélvező nem tulajdonos, viszont elvileg azért haszonélvező, mert nem lehet eladni alóla az ingatlant, ezért gondoltam, hogy neki is bele kell ebbe egyeznie.
De a haszonélvezetet elfelejthetjük, egy tulajdonos még mindig van, aki nem írt alá.
Tehát a kérdés: bejegyezhető-e jelzálog egy ingatlanra, ha nem minden tulajdonos szerződik?
Igen lehet, a haszonélvezőnek nem is kell ilyesmit aláírni, hiszen használó, nem tulajdonos.
A szerződést másolatban kikérheti a tulajdonos, oldalanként 100 Ft-ért. Igazolni kell a tulajdonosi minőséget.
Igen.
Az aláírások és az ügyvéd ellenőrzése helyett talán egyszerűbb és gyorsabb lenne a tulajdonostársat megkérdezni.
A párom szülei tulajdonában van egy ingatlan, amelyen haszonélvezeti jog is van a nagymama számára.
Az ingatlanra jelzálog lett bejegyezve, de a párom apukája (egyik tulajdonos) és nagymamája (haszonélvező) nem írt alá semmi ezzel kapcsolatos szerződést.
Lehetséges jelzálogot bejegyezni a többi tulajdonos/haszonélvező beleegyezése, aláírása nélkül?
A földhivatalnál ki lehet kérni a szerződést, amely alapján bejegyzték a jelzálogot (aláírások és ügyvéd ellenőrzése érdekében)?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02