Csendháborítás


Szomorú örökös # 2019.09.12. 11:08

West

Én sem akarok ünneprontó lenni, de elolvastam azt, ami itt legutóbb szerepelt, abban csak a benzinmotoros fűnyíró szerepelt.

wers # 2019.09.12. 11:21

:) keresztapu, szia!
Én meg néhány település zajrendeletét pl.:

Védett és lakóövezetben kisebb zajjal járó kerti munkák (pl. fűnyírás)

munkanapokon 8.00- 20.00 óráig,
szombaton 8.00-tól 14.00 óráig,
vasárnap és ünnepnapokon 10.00-től 14.00 óráig végezhető.

Szomorú örökös # 2019.09.12. 14:16

wers

Veresegyházán lehet, hogy általában a fűnyírást szabályozzák, de Mosonmagyaróváron az eszköz alapján rendeltek el tiltást:

Mosonmagyaróváron....a szabályozás értelmében munkanapokon 21:00 és 8:00 között, szombaton 22:00 és 24:00 között, vasárnap és ünnepnapokon pedig 24:00 és 9:00 között, illetve 12:00 és 24:00 között nem lehet lakóövezetben zajkeltő tevékenységet végezni. A rendelet részletesen felsorolja, mely eszközök használatát tiltja be: robbanómotoros fűnyírót, motorfűrészt, kerti traktort, rotációs kapát vagy egyéb ipari-, illetve barkácsgép.

vaer # 2020.02.19. 19:40

Kedves Fórumozók!
Tavaly nyáron írtam az ügyemben. Azóta nem sok minden történt,kivéve a mai napon. Ma kivonult megint hozzánk a Rendőrség azzal, hogy a szomszéd feljelentett!!!! Mégpedig azért, mert állítólag megrongáltuk az elszívójuk csövét ami átlóg hozzánk.
Most már nagyon elegem van belőle/lük. Egész nap amikor jó az idő nyitva az ablak, az elszívójuk okádja felénk az étel szagot, sajnos kénytelen vagyok hallani amit beszél még akkor is ha nem akarom!
Elmentem az Önkormányzathoz birtokvédelmet kérni és ekkor jött a meglepetés! Azt mondja az ügyintéző, hogy a nyitott ablak, a felénk, az udvarunkba fújt ételszag nem birtokháborítás! Az a birtokháborítás az Önkormányzat szerint, ha a kerékpárjukat mondjuk az én falamhoz állítják, vagy mondjuk akadályoznak abban, hogy bemenjek az udvarra, stb. stb. Én ezt nem értem! Én birtokvédelmet kértem mert nem tudom az udvaromat rendeltetésszerűen használni, mindent hallanak ami ott történik, átszólnak az ablakon keresztül és feljelentgetnek.
Az Önkormányzatnál azt tanácsolták, hogy én is jelentsem fel rágalmazásért vagy zaklatásért! De akkor ennek sosem lesz vége! Kihívtam egy építészt a probléma megoldására, esetleg valami védőfal építésére. Úgy akarok megoldani mindent, hogy ne tudjon belém kötni. Azt mondta az Önkormányzatnál a hölgy, hogy nem érhetek az ő falához, amit nem is akarok megtenni. Viszont be akarom "dobozolni" a földtől egész az eresz aljáig akarok valamit csinálni, hogy a hang se jöjjön ki és az étel szag is benn maradjon. Szívja a saját főztjét vagy vezesse az ő udvarára. Azt egyébként már tudom, hogy ennek a szagelszívónak a szabályos szerelése felfelé lenne, a tető gerincen túl.
Ha ezzel nem boldogulok, akkor kellene egy jó ügyvéd aki jártas a birtokvédelmi perekben. De persze csak akkor ha ez a megoldás nem vezet eredményre, mert most ezt már nem fogom hagyni!
Tudtok nekem valakit ajánlani?
Előre is köszönöm!

vaer # 2020.02.20. 04:01

Úgy látom nemigen jár erre senki, de azért felteszem újra a kérdést.

  1. Kérhetek-e az Önkormányzattól birtokvédelmet azért, mert a szomszéd állandóan nyitva tartja a mi udvarunk felé lévő (a jogszabályban meghatározott) a konyháján lévő ablakát? Mindent hall, beszólogat, feljelentget!
  2. Kérhetek-e az Önkormányzattól birtokvédelmet azért, mert egy elszívó csövét csak úgy, a falát áttörve átvezetett felénk, és a konyha szagát a mi udvarunkban nekünk kell szívnunk.

Sajnos ez az állapot már több mint egy éve fennáll!!!!

Az Önkormányzat szerint ez nem birtoksértés. A bíróságra mehetek vele, de az ablakot nem szüntethetem meg, illetve nem korlátozhatom a nyitva tartását.

Szomorú örökös # 2020.02.20. 05:32

vaer

Én birtokvédelmet kértem mert nem tudom az udvaromat rendeltetésszerűen használni

Miért ne tudnád? Kimehetsz az udvarra, azt beszélgethetsz, amit akarsz, nem a szomszéddal kéne folyamatosan foglalkozni, ennyi! Erről eszembe jutott egy jópofa vicc:

- Kedves szomszéd! Úgy látom, hogy önnek nagyon jól megy minden,
sikeres ember, pörög az élete folyamatosan. Megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozik?
- A saját dolgommal...és ezt javasolnám önnek is!

mindent hallanak ami ott történik, átszólnak az ablakon keresztül és feljelentgetnek.

Utóbbi tekintetében nem sokkal vagy különb náluk, bocsi. Te is velük foglalkozol és a jegyzőhöz rohangálsz. Mellesleg korábban azért is panaszkodtál, hogy egy rövidke ideig füvet nyírtál és rád hívták a rendőrt. Ők azért legalább ezt nem tették. Egyébként meg nyáron amikor teheted, grillezz rendszeresen az ő ablakuk alatt vagy rakj rendre a kerítés mellé szúnyogirtó fáklyát és égesd folyamatosan. Lehet annak a szagától majd inkább ők fogják zárva tartani az ablakukat. :-D Az már más kérdés, hogy ezt te is folyamatosan fogod ilyenkor érezni.

Anno nekem negyedóránként repült át a szomszédból a labda, ha játszottak a gyerekek és persze eleinte negyedóránként csengettek hozzám, hogy dobjam vissza, ha épp nem az udvaron voltam. Amikor ebből egyik hétvégén - mikor békésen pihentem volna - elegem lett, akkor úgy döntöttem, hogy aznap nem dobom vissza nekik a csengőmet meg kikapcsoltam és pihentem békésen tovább. Azóta érdekes módon mindig türelmesen megvárják, hogy visszadobjam, nem zaklatnak (a szülők is elmagyarázták ezt nekik). Ha egyik nap átrepül, akkor aznap véget ért a labdázás. :-) (látod, nem mindent a jegyzőnél kell elrendezni)

Kérhetek-e az Önkormányzattól birtokvédelmet...?....Sajnos ez az állapot már több mint egy éve fennáll

Sajnos a mondat második része kizárja az első rész lehetőségét, de ezt már tavaly is elmagyarázták itt neked.

Úgy látom nemigen jár erre senki, de azért felteszem újra a kérdést.

Ez nem egy kötelező jogsegély szolgálat, hanem egy fórum. Ha nem válaszolnak a feltett kérdésedre, azt is el kell fogadni.

vaer # 2020.02.20. 07:29

Kedves Szomorú Örökös!

Úgy látom ma bal lábbal keltél fel és a lényeget sem érted!
Nem baj.
Nem én foglalkozok velük, hanem ők velünk. És nem, nem velük akarok beszélgetni, nem hozzájuk szólni, és az életemet nem velük leélni úgy, hogy minden lépésről tudnak ami nálunk történik! Örülj, hogy nálad ez nem igy van és csak a labdát kell átdobnod néha!
És akkor Te vajon mit csinálnál ha folyamatosan jön hozzád a tojásos, hagymás rántotta vagy a káposzta vagy a pörkölt szaga amit éppen főznek.
Én az én főztömet szeretem szagolni nem a másét!
Ja, és nekem eszem ágában sem volt soha a másik szomszédra ablakot nyitni, netán az elszívót az udvarába vezetni! (szabálytalanul)
Szóval, amihez nem értesz,inkább ne mondj véleményt róla.

Azt is félre értelmezted, hogy nem jár errefelé valaki.

drbjozsef # 2020.02.20. 08:36

Kérhetek-e az Önkormányzattól birtokvédelmet azért, mert a szomszéd állandóan nyitva tartja a mi udvarunk felé lévő (a jogszabályban meghatározott) a konyháján lévő ablakát?
Ezért nem. Ha szabályos, akkor szabályos. Ha megsérti a zajrendeletet, akkor igen.

Kérhetek-e az Önkormányzattól birtokvédelmet azért, mert egy elszívó csövét csak úgy, a falát áttörve átvezetett felénk, és a konyha szagát a mi udvarunkban nekünk kell szívnunk.
Igen. Ez tipikus birtokvédelmi ügy szerintem.

Ugyanakkor :

Sajnos ez az állapot már több mint egy éve fennáll!!!!

Ez esetben nem igazak a fenti válaszok. De nem azért, mert a jegyző szerint ez nem birtokháborítás, hanem azért, mert egyszerűen nincs hatásköre.

Ptk. 5:8.§(1) A birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

Egy évnél régebb óta fennálló birtokháborítás esetében kizárólag bíróság illetékes.

vaer # 2020.02.20. 08:58

Kedves drbjozsef!

Köszönöm! Ha építészeti megoldással nem tudom megoldani a dolgot, akkor tudna nekem egy birtokvédelemben jártas ügyvédet ajánlani mondjuk az email címemre megküldve?

drbjozsef # 2020.02.20. 11:30

Sajnos nem ismerek ilyet.

Az építészeti megoldás is jó lehet, nézd meg az önkormányzat oldalán a HÉSZ-t, illetve az OTÉK-ot, milyen kerítést építhetsz, illetve, milyen takaróelemet építhetsz a saját telkeden belül.

Szomorú örökös # 2020.02.20. 16:26

vaer

Úgy látom ma bal lábbal keltél fel

Ebben hatalmasat tévedsz! Csodás napom volt ma! :-)

Nem én foglalkozok velük, hanem ők velünk

A fórum mindent megőríz, vigyázz! Ezt épp te írtad:

sajnos kénytelen vagyok hallani amit beszél még akkor is ha nem akarom

Tehát ha arra figyelsz, hogy mit mond a szomszéd, akkor vajon ki is foglalkozik kivel? :-D

Örülj, hogy......csak a labdát kell átdobnod néha!

Ha már így megemlíted, ma korán véget érhetett a labdázás, mert három labda volt a kertemben, mikor hazajöttem. :-D

akkor Te vajon mit csinálnál ha folyamatosan jön hozzád a tojásos, hagymás rántotta vagy a káposzta vagy a pörkölt szaga amit éppen főznek.

Hmmm...általában ilyenkor én is éhes leszek.
De most hogy mondod, ideje is vacsorázni! :-D
További szép estét neked!

deniko # 2020.04.10. 08:52

Segítséget/jogi tanácsot szeretnék kérni a következők miatt. Fél éve költöztünk családi házba három gyerekkel (3,8,10 évesek). A házsorral szemben játszótér, fitnesspark és focipálya található, tehát normál, rendeltetésszerű használat esetén hangos. Az én problémám, hogy mióta bezárták az iskolákat és az óvodákat a két házzal lentebb lakó szomszédunk több alkalommal a kerítésünkhöz lépve (használva ezzel a köztes telket, mely nem az ő tulajdona)átszólogat, hogy hangosak a gyerekeink. Mindezt elég alpári stílusban fogyatéskosnak és cigányoknál is rosszabbnak titulálva a gyerekeinket. Mindeközben többször hangoztatva, hogy ők pedagógusok. és nem tudnak pihenni. A tényállás az, hogy ezek a gyerekek napközben a házban tartózkodnak, mivel digitálisan tanulnak. Jó képességű, szabályokat betartó gyerekek. A játékukból adódó zajt artikulálatlannak tartják a szomszédok. A játékuk kergetőzés, szaladgálás, ninjás szerepjátékok. Előfordul, hogy civakodnak, ami testvéreknél normális jelenség. Ha hangosak rájuk szólunk, de úgy gondolom nem lehet leszögezni őket és betömni a szájukat. A legutolsó esetben a 3 éves kislányunk által kiadott hangot kifogásolták. Kérdésem, hogy csendháborítást követnek-e el a gyerekeink? Valamint a szomszédok viselkedése zaklatásnak minősül-e? A lakóterületen több gyermekes család él, mások is játszanak e kertben, kiabálnak trambulinoznak stb.. Tudunk-e valamit tenni, ha sorozatossá válik ezen szomszédok zaklatása? Nagyon köszönöm a választ.

gerbera317 # 2020.04.10. 13:19

Ez nem jogi kérdés.
Legközelebb szólítsd meg a szomszédot klasszikust idézve: rossz szomszédság török átok. Aztán kérd ki a véleményét, szerinte ki a rossz szomszéd: te vagy ő.

Traffic # 2020.04.10. 13:47

T. deniko!

A kérdésekre válaszolva:

A szabálysértési jog csak az indokolatlan zajkeltést szankcionálja. Ez a gyermekei tekintetében véleményem szerint nem áll fenn.

A szomszédok cselekménye nem zaklatás bűncselekmény.

A kommunikáció, az alkalmazkodás mindkét fél részéről megoldást adhat.

deniko # 2020.04.10. 17:39

Köszönöm szépen a válaszokat. Törekszünk arra, hogy megbeszéljük. Ez már meg is történt. De tartok tőle, hogy nem ér véget itt a történet és időről-időre ránk fognak szólni, ha éppen olyan a gyerekek hangszíne, ami számukra nem elfogadható. Ezért jelenleg rosszul érzem magam a saját kertünkben. Folyamatosan rászólunk a gyerekekre. Ma síri csöndben segítettek a kerti tennivalókban, ahelyett, hogy önfeledten futkároztak volna. Nyomasztó dolog. Miközben a szemben lévő házban hangosan trambulinoztak, sikítoztak 10 év körüli gyerekek. Még egyszer köszönöm a választ, azért az megnyugtató, hogy nem szabálysértés a gyerekek viselkedése.

gerbera317 # 2020.04.10. 18:27

ha éppen olyan a gyerekek hangszíne, ami számukra nem elfogadható
Mondjuk, az nem hátrány, ha a gyerekek nem óbégatnak egész nap, de a háklis szomszéd nem tilthatja el a szomnszédait a birtokukban lévő ingatlan rendeltetésszerű használatától. Ha mégis próbálkozik, első körben birtokvédelmet kell tőle kérni. Tegyük hozzá, hogy eddig is éppencsak nem valósult meg a zaklatás.

Márti85 # 2020.04.17. 12:25

Ha az én szomszédomban folyamatosan üvöltözne és sikongatna 3 gyerek, biztosan nekem sem tetszene. Én egyébként is érzékeny vagyok erre, meg az apró kutyák csaholására. Szerintem érthető, hogy zavarja a szomszédokat, ha minden délután ezt kell hallgatniuk. A stílus, amiben előadták magukat egyértelműen okádék, és nincs rá mentség.

Ja, és mondom ezt úgy, hogy tizenévig két gyerek lakott a szomszédban, ők isjátszottak, fociztak, babazsúrt tartottak, de eszembe nem jutott volna egyszer is szólni miatta, ahogy ők se szóltak soha, mikor mi zenéltünk (zenész család vagyunk klasszikus hangszerekkel, szóval nem trash metal szólt :D ).

Most nekünk is kijutott egy olyan szomszéd, aki megkeseríti az életünket és nem bír nyugton lenni tőlünk, szóval megértem a problémádat, viszont az, hogy a gyerekeid szerinted tűrhető hangerőn visítanak, az még nem jelenti azt, hogy másnak nem lehet idegtépő.

vaer # 2020.05.25. 20:00

Az előzményeket most nem részletezném, de belevágtam a birtokvédelmi eljárásba.
Ápr. 9-én érkezett meg a Polg Hivatalba a kérelmem, melyre azt írták, hogy az eljárás ápr. 16-án megindult. Ez állt a végzésben. 8 napot adtak az ellenérdekű félnek, hogy az észrevételeit megtegye. Vártam máj. 12-ig, majd felhívtam őket, hogy hogy áll az ügyem. Megígérték, hogy máj. 15-én vagy legkésőbb 18-án megkapom a végzést. Kértem egy betekintésre időpontot, de azt mondták, hogy a vírusra való tekintettel elküldik nekem az észrevételeket, úgy nézzem meg. Meg is kaptam, melyre én is tettem észrevételt. (Nem tudtam megállni a sok valótlan adat olvasásakor) Nem tudom, hogy az én észrevételeimet figyelembe kell-e venniük, (talán nem) de az ügy még mindig nincs lezárva. Lehetséges ennyi csúszás? Szabályos ez így?
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.05.26. 05:07

vaer,

Kérdezd meg a jegyzőt/ügyintézőt, mi az oka a késedelemnek.

17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról
8. § (1) Az eljárási határidő az illeték lerovásával együtt benyújtott kérelem jegyzőhöz történő megérkezését, vagy a kérelem benyújtását követően megfizetett illeték lerovásának igazolását követő napon kezdődik. A birtokvédelmi eljárást a jegyző - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - tizenöt napon belül folytatja le.

vaer # 2020.06.03. 13:52

Megkaptam ma a Polg.Hiv. határozatát a birtokvédelmi eljárásra, melyben megállapítja illetékesség hiányát, illetve valószínűsíti a a probléma régebb óta fennállását.
Kérdésem azt lenne, ha ezzel a határozattal a Bíróságra megyek, érdemes-e, illetve ajánlott-e addig is a paraván felállítása a telkemen az ő ablaka illetve a szagelszívója elé , vagy ez számomra akkor a bíróságon hátrányt okozhat-e? Magyarul a bíró nem fogja azt mondani, hogy maradjon az elszívó, hiszen állítottam elé egy paravánt elterelve a szagot?

drbjozsef # 2020.06.04. 04:57

Állíts ideiglenest. Ami nem esztétikus, meg mittudomén. Időlegesen megoldja a problémád, de hivatkozhatsz rá, hogy ez így nem maradhat.

vaer # 2020.06.04. 10:55

Kedves drbjozsef!
Nagyon köszönöm a választ! Mindig nagyon jó ötleteket ad, nekem ez nem jutott volna eszembe.
Sajnálom, hogy ügyvéd nélkül kell nekivágnom ennek a bírósági eljárásnak. Senki nem vállal birtokvédelmi eljárási ügyet arra hivatkozva, hogy az új eljárási rend, meg nagyon hosszan elnyúlik, meg nem éri meg (az ügyfélnek sem), stb. stb.

vaer # 2020.06.10. 10:43

Kedves jogban járatosak! Egy sürgős válaszra lenne szükségem, mivel nagyon szorít az idő!
Mi van akkor, ha nem most fellebbezem meg a Pol. Hiv. határozatát, hanem egy esetleges későbbi időpontban indítok a Bíróságon egy birtokvédelmi eljárást. Kérdésem még az lenne, hogy van-e ennek az ügynek elévülési határideje, tehát ha már mondjuk 12 éve ott van az elszívó akkor is kérhetem a megszüntetését?
Ezt azért kérdezem, mert most nagyon nem lenne jó nekem más okból ebbe beleállni, de esetleg később (de csak akkor ha nincs elévülés) indítanám az ügyet!
Köszönöm a választ!

ea001 # 2021.05.13. 12:27

Tisztelt tagok, szakértők!

Nagyjából 12 éve élünk egy társaházi lakásban tulajdonosként. 3-4 hónapja a falszomszéd(a szomszéd lépcsőház)új tulaj lett, és kiadta arab albérlőknek, akik 7-ből 5 nap esti partiznak, házibuli jelleggel, gyakran hajnali 2 -ig... Ordibálás és minden amit el lehet képzeni. Átkopogtam a falon, hogy jelezzem, zavar a zaj, mire másnap este 11-kor felcsengetett hozzám 2 közülük elég agresszív fellépéssel. A csengetés után lementem és elértem őket, elmondtam nekik a problémát, hogy 2 bezárt ajtónál is hallani őket, még a konyhába is... Sajnos a nagyszobából ahol az alvás volt 12 évig, át kellett menni a másik szobábam de ott is hallani őket. A reakciójuk egy bocsánat volt, majd röhögve továbbálltak, és 2 nap múlva még hangosabban zajongtak szintén hajnalig. A közös képviselő nem adja meg a tulaj tel.-számát, GDPR-re hivatkozva, azt tanácsolta írjak neki levelet, amit vagy átvesz vagy nem... Múltkor a falon kopogásomra már alaakbar kiabálásos fenyegetések is voltak a részükről.. A rendőrséget nappal hívtam, de a diszpécser által kapcsolt számot többszöri próbálkozásra sem vették fel.
Így még tervezni sem tud az ember ,mikor pihenjen, hiszen gyakorlatilag minden este ez megy.

Ilyenkor a birtokvédelmi eljáráson kívül van más, gyorsabb a hatékonyabb? Az új szokásuk az, hogy éjfél után a halk zenét véletlen szerűen hangosítják fel 5-10 percre, ami bőven elég, hogy bárki felriadjon rá álmából. Terveztem hangszigetelést, de ezt sajnos még az sem tudná kiiktatni.

Traffic # 2021.05.13. 14:54

T. ea001!

A zajongáskor hívni kell a 112-t, azt felveszik. A rendőrök kimennek intézkedni. Ha folytatják a csendháborítást, elő is állíthatják a zajkeltőket. A szomszédnak bizonyos fokig tűrni kell a másik életével kapcsolatos hangokat, de ez már szerintem csendháborítás szabálysértés.