Megbízás nélküli ügyvitel társasházban


csuli # 2020.02.25. 15:19

Tisztelt Fórum!

Érdeklődöm mely a törvényi előírások vonatkoznak egy megbízás nélküli ügyvivőre az alábbi esetben.

Még tavaly a társasházunk tűzfalán a vakolat meglazult és a szomszéd ház tetőjére hullott.A szomszéd kihívta a Katasztrófavédelmet akik a veszélyesnek ítélt részeket eltávolították.
A múlt héten megjelent egy emelőkosaras vállalkozó aki leverte a maradék vakolatot is. A társasházunk tulajdonosai nem lettek értesítve semmiről. Mindenki a szomszédot kérdezgette hogy ki hívta ki a vállalkozót.
A mai nappal ez kiderült.
Feltehetően a volt közös képviselőnk volt, aki tavaly december 31-e óta már nem közös képviselője a háznak,de ő utalt a ház számlájáról 2x 200.000.- Forintot a vállalkozónak. Az összeget azért írtam le, mert az SZMSZ-ben 200.000.- Ft. a felső határ amit képviselőként korábban önállóan utalhatott. Az igaz hogy nem volt megszabva,hogy évenként vagy percenként.

Ezzel jócskán lecsökkentette a ház amúgy is gyenge anyagi helyzetét.

Próbáltam tájékozódni, de úgy gondolom a hozzáértők
jobban eltudják magyarázni, hogy mi a törvényes útja a fent említett esetnek?

Az rendben van hogy a vakolat nem hullik tovább. De nem kellett volna a tulajdonosokat értesíteni, hiszen nem egy azonnali veszélyelhárításról volt szó.
Lehetőség lett volna egy olcsóbb megoldást is találni. Árajánlat bekérésére a tulajdonosoknak is joguk van.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.25. 15:24

Ugyanazok, mint általában.

Szomorú örökös # 2020.02.25. 15:31

csuli

Ismét egy újabb topikot nyitottál, nem lesz ez kicsit sok? :-)

Az rendben van hogy a vakolat nem hullik tovább.

Látod, ebben egyetértünk, mert ha hullik, azt már nem kenheted senkire, ti feleltek érte egyetemlegesen.

De nem kellett volna a tulajdonosokat értesíteni, hiszen nem egy azonnali veszélyelhárításról volt szó.

Esetleg meg kellett volna várni, míg valakit fejbever a következő lehulló vakolat és akkor a társasház minden egyes lakója fizethette volna élete végéig az illetőnek vagy az özvegyének a kártérítést? Nem úsznátok meg, nekem elhiheted!

Lehetőség lett volna egy olcsóbb megoldást is találni. Árajánlat bekérésére a tulajdonosoknak is joguk van.

Azonban már a korábbi témáfelvetésednél is kiderült, hogy te és a tisztelt lakótársaid lósz@rt sem csináltok, de részedről folyamatosan megy a hőbörgés, hogy ha valaki mégis tesz valamit a házatok érdekében és nyilván nem ingyen, akkor azt vajon hogy is képzeli - megjegyzem, én is tuti átutalnám ezért minden hónapban a tiszteletdíjamat, ami jogos is ráadásul - nos én úgy gondolom, hogy ha ennyire zavar, akkor szedd össze azt a 10 %-ot, ami az lakógyűlés összehívásához kell, keressetek néhány jelöltet új képviselőnek, akiktől akár árajánlatot is kérhettek a szolgáltatásukra, majd jöhet a demokratikus megválasztás. Én azt mondom, hogy egy társasházban kb. akkor lép be a demokrácia, amikor úgy gondoljátok, hogy a közös képviselő nem jól végzi a munkáját. Addig viszont őt úgy hívják, hogy közös képviselő, tehát titeket képvisel mindenhol. Még a bankban is, mert kizárólag neki van jogosultsága a bankszámla kezeléséhez, téged úgy elhajtanak, mint a sicc, hiába vagy tulajdonos az ingatalanban.