Gyermek elvitele szülői engedély nélkül


drbjozsef # 2020.05.26. 10:05

Bárki, bármikor, bármiért nyújthat be keresetet bíróságra.

A "feltételezhető veszélyeztetettség" önmagában nem hangzik túlságosan nyomósnak, de nem ismerem a körülményeket. Akár lehet az is.

Dolby # 2020.05.26. 08:34

(mindamellett, hogy természetesen ő is megteheti az elsőt, tehát hogy bírósághoz fordul szülői felügyeleti joga sérelmére)

Dolby # 2020.05.26. 08:28

drbjozsef
#

Dolby,

„Ptk.4:147.§
(1) A szülői felügyeletet a szülők a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésének érdekében, egymással együttműködve kötelesek gyakorolni.
(2) A szülői felügyelet közös gyakorlása során a szülők jogai és kötelezettségei egyenlők.”

A te véleményed ez, az övé az. Előfordul ilyen. Ha nem tudtok megegyezni, bírósághoz fordulhatsz.

(vagy, ha te nem engeded elvinni a gyereket, akkor ő.)

Tehát, amennyiben nincs konszenzus, úgy ő akkor is elviheti a magyar jog szerint a gyereket a másik szülő sérelmére. Tekintve, hogy az én döntési jogom sérül azzal, hogy elviszi. Jól értem?

Mindazonáltal, amennyiben annak dacára elviszi, hogy az apa véleménye szerint az elvitellel sérül a gyermek testi, szellemi és erkölcsi fejlődése, az anya a jog szerint továbbra is elvieti, de én, utólag a szülői felügyeleti jogom sérelmére és a gyermek feltételezhető veszélyeztetése okán keresetet nyújthatok be emiatt a bíróságon. Jól értem ezt is?

Köszönettel,

drbjozsef # 2020.05.25. 06:48

Agila,

Családsegítőhöz vagy bírósághoz forduljak, hogy érezze, változtatnia kell a helyzeten?

Ha eddig semmi baj nem történt, akkor a családsegítő nem nagyon van miben segíthet.

Megelőzni a bajt nem nagyon lehet, legfeljebb csökkenteni az esélyét azzal, hogy a kizárólagos szülői felügyeleti jogot kéred bíróságon.

Agila # 2020.05.23. 10:13

Tisztelt Olvasó!

Tanácsot szeretnék kérni. Van egy 12 éves kislányom, akit ügyvédi megállapodással közös gyerekfelügyelet mellett nevelünk, de gyakorlatban édesapa hétvégi apuka. Minden 2. hétvégét tölt vele apuka. Sajnos most derült ki- a lányom félve mesélte el-, hogy az apás kapcsolattartások alatt apuka a barátokkal teljes lerészegedés mellett "vigyáz" a gyerekünkre és hogy sokszor másik felnőtt részeg haverokkal isznak és tivornyáznak. Nem az első alkalom, korábban is sokszor voltak az alkohol miatt problémákköztünk is, amit többszöri nekifutásra sem tudtunk megoldani. Az elmesélésből kiderült az is, hogy több hétvége is így telt el és innentől nagyon félek elengedni a gyerekemet az apjához. Persze én most nagyon "kivonatosan" írom le, ami történt, ennél sokkal rosszabb a helyzet, ráadásul utána még azt is mondja a lányomnak, hogy ha rákérdezek, mi volt a hétvégén, akkor mit hazudjon...
Kérdem én, mit tehetek egy ilyen helyzetben, hogy oldhatom ezt meg? Nagyon rosszul esnek ezek a dolgok, mert én nem ilyen szellemben és értékrendben szeretném a lányomat, hogy felnőjön, nem akarom, hogy ezt lássa és azt pedig végképp nem akarom, hogy neki is azt kelljen az apjától elviselnie, amit nekem kellett. Sajnos ivásnál előtör belőle az agresszív hajlam is, és ha még nem is lett ebből eddig baj, szeretném megelőzni, hogy ne is lehessen. Nem akarom a gyerekemet eltiltani az apjától, hiszem, hogy szüksége van rá és jó is a kapcsolatuk. Ezt szeretném, hogy megmaradjon. De apukánál az ejnye-bejnye rég nem elég. És nem akarom, hogy valami komolyabb baj történjen a lányommal. Családsegítőhöz vagy bírósághoz forduljak, hogy érezze, változtatnia kell a helyzeten?
Köszönöm a véleményeket és a tanácsokat!

drbjozsef # 2020.05.22. 13:41

(vagy, ha te nem engeded elvinni a gyereket, akkor ő.)

drbjozsef # 2020.05.22. 13:40

Dolby,

Ptk.4:147.§
(1) A szülői felügyeletet a szülők a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésének érdekében, egymással együttműködve kötelesek gyakorolni.
(2) A szülői felügyelet közös gyakorlása során a szülők jogai és kötelezettségei egyenlők.

A te véleményed ez, az övé az. Előfordul ilyen. Ha nem tudtok megegyezni, bírósághoz fordulhatsz.

Dolby # 2020.05.22. 11:46

Köszönöm a választ!

Tehát gyakorlatilag azt csinál a magyar törvények szerint az anya a gyerekkel, amit csak akar, amíg nincs szó külföldről. Az apa akarata, szülői állásfoglalása, beleszólása a gyermek dolgaiba kvázi nem létezőnek tekinthető. Szuper kilátások.

Burn Out # 2020.05.18. 19:50

Az anya elviheti a gyermeket. Ha kizárólagos szülői felügyeleti jogod lenne, illetve az anyának kapcsolattartási ideje lenne, akkor is elvihetné a gyermeket a kapcsolattartás idejében vidékre.

Dolby # 2020.05.18. 18:23

Tisztelt szakemberek,

Adott a helyzet, házasságban, egy háztartásban élek a feleségemmel, van egy 7 éves kislányunk, és egy 15 éves fiunk.

A hétvégén konfluktusba kerültünk, mert a párom el akarja vinni a kislányomat vidékre hétvégére, 140 km-re a közös otthonunktól, én pedig nem egyezek ebbe bele, mert saját meglátásom szerint ez a kirándulás veszélye lehet a kislány egészségére különböző, elháríthatatlan okok miatt.

Az anya azt mondja, márpedig neki akkor is joga van elvinni a kislányt, hiszen közös a gyermekfelügyeleti jogunk, és én hiába teszek bármit, ő úgyis el fogja vinni, ha kell, elviszi, míg én a munkában vagyok. A hétéves kislány egyformány szeret mindkettőnket, és eddig nem ütötte fel a fejét hasonló bizalmi probléma az egyébként egyre romló kapcsolatunkban, így nyilván befolyásolható a kislány ebben a korban, tehát nem az akarata ellenére szállítja el az anyja. Én éppúgy megtudnám győzni, hogy menjünk el 1-2 napra ide vagy oda.

Az lenne a kérdésem (bár lehet, hogy ez büntetőjog) hogy a közös felügyeleti jog értelmében ilyen esetben mit ír a törvény.

Amennyiben a két együtt élő szülő nem tud megegyezni
egy ilyen dologban, akkor milyen eszközökhöz folyamodhat a sértett fél, ha az anya, fittyet hányva az apa felügyeleti jogára, elviszi, kvázi elrabolja a gyermeket a közös, bejelentett otthonából. Értesíthetem-e a Rendőrséget, visszahozzák-e a gyereket, ha megvan a feltételezett cím, vagy mi az eljárás ebben az esetben?

Előre is köszönöm a segítséget!

  • Levente