Végrehajtási jog elévülése?


gaaber # 2020.08.31. 08:52

Köszi a gyors választ!
2015.04.01 napjával emelkedett jogerőre, kézbesítési vélelem alapján.
Próbáltam az NKM-nél kikérni a FŐGÁZ-os előzményeket, de náluk annyi szerepel, hogy 2016.01.01-gyel meggszűnt a szerződésem. Akkor szűnt meg a FŐGÁZ is.
Emlékeim szerint, 2013-ban szüneteltetést kértem, mivel átálltunk elektromos fűtrésre, de erről sincs semmi az NKM-nél.

gerbera317 # 2020.08.31. 08:30

Nem közlöd a legfontosabbat, hogy a végrehajtási lap szerint a fizetési meghagyás milyen körülmények között emelkedett jogerőre. Igaz, ez eső után köpönyeg lenne, hiszen ha már becsérték-közlés szakban van a végrehajtás, akkor régen lekésted azt a határidőt, ameddig - az egyéb feltételek fennállása esetén - érvényesen felszólalhattál volna.
Tenni annyt tudsz, hogy kicsit megerőlteted az agyadat, és felidézed, hogy a követelés keletkezésének - a végrehajtási lapon is közölt - időpontjában hol jártál és mit csináltál (pl. otthon voltál, és egyik szemeddel a naptárt, a másikkal pedig az órát nézted). Ez másra egyébként nem jó, csak arra, hogy megnyugtasd a lelkiismeretedet, hogy "ja, akkor mintha tényleg nem fizettem volna néhány hónapon keresztül a közüzemi számlákat".

gaaber # 2020.08.31. 08:09

TIsztelt Fórumozók!

Üdvözletem!

A problémám a következő:
Van egy állítólagos közüzemi tartozásom, 2013-ból, amire 2015-ben kiállítottak egy fizetési meghagyást. Sem ezt, sem az üggyel kapcsolatos más iratot nem kaptam meg, persze jogerőre emelkedett. A leveleimet (ha tudomásom van róla) mindig átveszem, itt az összesw irat, átvételi vélelemmel ment vissza a feladónak. Majd nem történ semmi 2019-ig.
2019-ben, újabb fizetési meghagyást állítottak az ügyben, melyet szintén nem kaptam meg, az egész ügyről egy márciusi letiltás volt az első információm. Persze, megpróbáltam megtámadni, kifogásolni, felfüggesztetni, sikertelenül. Folyamatosan nekem kellene igazolnom okiratokkal, hogy a tartozás elévült. Persze, nem rendelkezem ilyennel.
A 2008. évi XL törvény 28/A § (6) bekezdése szerint, a követelés elévülése 2 (2019 óta 3) év, de nem értem pontosan az egyéb jogi kiegészítéseket, illetve azt sem értem, hogy, ha a fizetési meghagyás objektív érvényessége 10 év, miért kellett kiadatni egy újabbat 2019-ben...

Semmilyen 2015-ös iratot nem kapok meg, csak a 2019-es vh cselekményhez kapcsolódókat, ami valóban jogszerű lehetne, ha nem lennének előzmények.
Mit tudok tenni?
A házamat el akarják árverezni egy olyan értékbizonyítvány alapján, ahol a legtöbb adat "nem ismert", így a becslés értéke a hitelemet sem haladja meg.

Előre is köszönök minden segítséget, észrevételt, tanácsot!

Köszi!