Macska adásvétel


Nem vagyok robot # 2022.01.16. 22:22

Kedves Jogászok!

Egy barátom macskát vásárolt, és a szerződés több pontjával kapcsolatban kérdések merültek fel, amiben szeretnénk segítséget kérni. A vonatkozó szerződésrészletek alatt szerepelnek a kérdések.

\\\"Az eladó garantálja, hogy a macskát betegségektől mentesen adja át vevőnek, aki ezt tudomásul veszi. Nem észlelt rajta semminemű eltérést (...) A szülők FIV és FeLV vírusbetegségekre szerológiai negatív tesztekkel rendelkeznek.
(...)
Eladó egészségügyi garanciája nem terjed ki az eladást követően szerzett fertőzésekből (...) származó megbetegedésre, elhalálozásra.
Vevő kötelezettsége:
(...) Vevő a macskát kedvenc/hobbi célra vásárolta, úgy köteles a macskát 9 hónapos koráig ivartalanítani. Az ivartalanítás tényéről állatorvosi igazolást kér és eljuttatja tenyésztő felé, aki a megérkezéstől számított 30 napon belül köteles a macska törzkönyvét eljuttatni vevő részére.
(...)
Felek kölcsönösen megállapodnak abban, hogy a jövőre nézve kölcsönösen keresik egymást és vevő beszámol a macska fejlődéséről, életéről(...)
Bármilyen felmerülő problémát egymás között diszkréten, harmadik fél kizárásával rendeznek.
Amennyiben eladó/tenyésztő tudomására jut, hogy a vevő a szerződés bármely feltételének nem tesz eleget,az állatot bezárva tartja, nem biztosítja számára a szükséges mozgásteret, vagy ellenkezőleg, hagyja szabadon csavarogni, nem etetni megfelelően, nem biztosítja számára a szükséges állatorvosi ellátást, oltásokat, vagy ennél is súlyosabb szerződésszegést követ el, az állatot bántalmazza, úgy eladónak/tenyésztőnek joga van az állat védelme érdekében a macskát visszavenni a vevőtől, vételár megfizetése nélkül. \\\"

Kérdések:

  1. A macska a vevő hibáján kívüli okokból több műtéten is átesett, ezért a vevő a macska egészsége védelme érdekében nem szeretné újabb műtétnek (ivartalanítás) alávetni. A szerződés alapján az ivartalanítás elmaradásának van-e egyéb jogkövetkezménye azon kívül, hogy nem kapja meg a macska törzskönyvét (amire nincs szüksége, hiszen nem akarja tenyészteni)?
  2. A vevő a macska átvétele óta nem számolt be a tenyésztőnek a macska állapotáról, igaz, a tenyésztő sem érdeklődött mostanáig. (Most telefonon jelezte,hogy csak akkor küldik a törzskönyvet, ha az ivartalanítást igazolta.) Lehet-e bármilyen jogkövetkezménye annak, hogy a vevő a tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget.?
  3. A szerződésben foglaltak ellenére a macska elhozatala után az állatorvosi vizsgálat FeLV fertőzést igazolt. Az elhozataltól mennyi ideig felelős a tenyésztő, honnantól mondhatja, hogy később alakult ki a fertőzés?
  4. A szerződés utolsó hivatkozott bekezdése (szerződésszegés esetén tenyésztő a macskát visszaveheti) jogszerű? Hivatkozhat-e erre a tenyésztő az ivartalanítás elmaradása miatt?

Köszönöm a válaszokat!

matthiasi # 2022.01.23. 07:49

Ilyen hülyeséggel csak.... hogy ne legyek durva, pihent agyúak foglalkoznak.

A macsek ugyanolyan tárgy mint egy asztal. Tény hogy biológiailag más, de jogilag csak tárgy.

Majordomus # 2022.01.23. 13:21

matthiasi
Látszik hogy nincs macskád. Az ügy komolyabb mint gondolnád. Itt nem Cirmi a tét aki egy macskusz házikusz,hsnem egy fajtiszta állat aki tenyésztőtöl származik törzskönyvi vérvonallal. Egy egyiptomi Mau (kopasz macska)ára 130 ezer ft. Tehát van tétje a szerződésnek.
A kérdéses esetben az eladó feltételei nem teljesültek. Az ivartalanitás főleg kandurnál nem jelentös műtét,emiatt nem érdemes szerződést szegni.
Ez okot ad az eladonak az elállásra.

matthiasi # 2022.01.23. 20:05

MD !
Kevered a szezont a fazonnal.

Van adásvétel és van bérbeadás.

Az adásvétellel minden jogát elveszti a tulaj. Persze érzelmesen lehet kikötni ezt azt, de lényegileg hatástalan.

Pár példa. A régi időkben eladták a menyasszonyt. Az eladó az apa / a család lényegesnek tartotta, hogy jó kezekbe kerüljön az ara.
Kivétel.
Na most ilyen meggondolásból voltak tulajok akik a házukat is olyannak adták el aki vélhetően jó gazdája lesz a háznak. Gondját viseli. A mikro környezetemben két ilyen eset is előfordult. Pedig az új tulaj azt csinál a házával amit akar. Akár le is rombolhatja.
A macseknál hasonló a helyzet. Az is csak egy tárgy. Ja hogy a tulaj mást gondol ! Az az ő baja. Akár meg is süthetik azt a macsekot.

Macskám valóban nincs, De volt. Sőt nemesi rangra emeltem a kandúromat. Az utolsót .

Ivartalanítás ! Úgy nevezik, hogy herélés, a nősténynél pedig miskárolás.
Régen csak a haszonállatoknál dívott. Az un. pet állatoknál nem igen. de hát torzul az emberi gondolkodás.

A csődört kiherélték, a kandisznót, kost bikaborjút, kecskebakot szintén.
Miskárolás csak a nőstény sertéseknél volt, a többinél kockázat miatt nem.

És végül. Rengeteg renítens illető van aki megérdemelné a kasztrálást. Az igazit, nem holmi vegyit

Én ingyen, társadalmi munkában elvégezném.

matthiasi # 2022.01.23. 20:08

Utólsó - néhai - kandurom teljes neve :
Vareko Varekovics Orosz Nemes.