Üdv.
Webáruházban történő vásárlás esetén, ha a vevő több terméket vásárol, és pár napon belül bejelenti, hogy néhány terméket visszaküldene, akkor ugyanúgy a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. § szerinti elállásról van szó? Én úgy tudtam, ha valaki él a jogszabály által őt megillető elállási joggal, akkor azt úgy kell tekinteni mintha a szerződés létre sem jött volna, és az eredeti állapotot kell "visszaállítani" úgymond. Szóval ha nem az összes terméket küldi vissza akkor arra milyen jogszabály vonatkozik? Van olyan jogszabály ahol erre vonatkozóan vannak előírások?
Webáruház, termékvisszaküldés
Senki??
M. Gábor,
Pusztán a jogszabályt olvasva, ahol külön kitér az egyszerre, több termék rendelésére, én is elbizonytalanodtam. Mi értelme van ennek, hiszen minden termék esetén a kézhezvételtől kellene induljon a 14 nap. Már, ha ezek nem összefüggő darabok egy termékhez (mondjuk egy bútor).
De ennek ellenére is azt mondom, józan paraszti ésszel is, hogy nem kell az összes terméket visszaküldened, ha csak egyet nem akarsz mégsem. A bolt nem lehet ilyen hülye, csak többletmacera neki is. Amelyik mégse kell, annak vásárlásától elállsz, azt visszaküldöd, a többit megtartod.
Mi az igazi problémád? A bolt ragaszkodik hozzá, hogy ha egyet visszaküldenél, akkor küld vissz a másik húsz terméket is, amit egyszerre raktál a kosárba a webshopban?
Nem összefüggő darabok, külön termékek, konkrétan ruhatermékek, semmi összefüggés nincs köztük. Amúgy nem én akarom visszaküldeni, én a webáruház vagyok. Sajnos nem tudom, hogy ez esetben mi a helyes eljárás, illetve hogy van-e olyan jogszabály ami ilyen esetre is előír valamit. Volt már olyan vásárló aki bejelentette, hogy eláll a vásárlástól, visszaküldte (az egészet), pénz visszautal, sima ügy. Ezt írja elő a törvény. De ha nem küldi vissza az egész pakkot az összes megvásárolt termékkel amit abban a vásárlásban megrendelt, akkor (az én, nem jogász logikám szerint) nem áll el az üzlettől. Nem termékenként vásárolta meg, hanem egy gombnyomással, egyszerre, egy darab (távollévők közt létrejött) szerződéssel. Ha a tövény által biztosított jogával él amikor eláll a szerződéstől, akkor vele minden megvásárolt termék megvásárlásától eláll. Ha nem így tesz akkor nem a törvény által biztosított jogával él, vagyis minden megegyezés kérdése. Jól gondolom? Nyilván nem akarok helytelenül eljárni, és ilyen esetre nem találtam még csak utalást sem sehol.
Értem.
Hát nem tudom.
Pusztán a jogszabályból én is ezt vezetném le, de ez ugyanakkor teljességgel életszerűtlen.
Megmondom őszintén, inkább a szívatást vélném felfedezni, hiszen - ahogy írod is - közös megegyezéssel, mindent lehet : ha visszaküld valamit, te a jogszabályon kívül is visszaveheted, és visszafizetheted a pénzt. Ragaszkodni a betűhöz (amit még mindig lehet, hogy mi értünk félre), inkább a kicseszés a vevővel - bár az is igaz, hogy van olyan, amelyik meg is érdemli...
Én, ha nagyon bele akarnék menni, kérnék egy állásfoglalást a Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályától.
Egy próbát megér, kérni fogok állásfoglalást. Kicseszés szándéka nincsen, a vevővel való kommunikációt se ebbe az irányba tereltem. De sötétben tapogatózni sem szeretek és ez így nekem nem egyértelmű...
Tisztelt Fórum!
Fiam a vállalkozásához a gruppi.hu weboldalon vásárolt egy gépet, viszont nem azt az árut kapta, amit megrendelt. Azonnal jelezte a webáruháznak a problémát, akik azt mondták, hogy továbbítják a forgalmazó cégnek. Többszöri megkeresés után azt állítja a webáruház, hogy ők jelezték a forgalmazónak a problémát, (aki azóta sem vette fel a fiammal a kapcsolatot) viszont azt mondják, hogy a cég elérhetőségét nem adhatják ki. Valóban megteheti ezt a webáruház? Hogyan lehet jogorvoslathoz jutni? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel, Zsombor
Tudomásom szerint 1 héten belül elállhatsz,s kötelesek a pénzt visszaküldeni. Karácsony elött jártam igy, pénzt visszaküldték,még az árut sem kellett visszaküldenem.
A cég nyöszörgése nem mérvadó..
Akinek fizettél annak kell helytállnia!
Ha nem reagálnak,akkor Fogyasztóvédelem!
Jav: 2 héten belül.
Mekkora kamu ez a weboldal. Az összes hirdetést más cég forgalmaz, ami önmagában nem gond, de hogy mindnek gmail-es címe van, az full ciki.
zserd,
A törvény szerint 14 napon belül elállhatsz a vásárlástól. Kérdés, hogy hova kell (kellett volna?) címezned ezt az elállást, ehhez bele kellene mélyedni a weboldal ÁSZF-jébe (ha van neki), én nem fogok.
Minden rendelés mellett ott van egy cég neve. A cégnyilvántartásból tudsz adatokat keresni hozzá elvileg - a gyakorlatban nem lennék biztos, kicsit gyanús ez a cég megadás a rendelések mellett...
Ha nem vergődsz velük zöldágra, a Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi osztályát keresd.
Köszönöm a válaszokat. Úgy gondoljuk mi is, hogy a Fogyasztóvédelem felé vesszük az irányt..
Az is kérdés, hogy a cég (Zenith-Plan) kecskeméti címe nem kamu-e, mert a nagy nehezen megtalált telefonszámok egyike magánszám, a másikat pedig nem veszik fel.
A lényeg : a honlapon szerepel a törvény, a 14 napos elállás leírása, és a teendők részéletezése? Ez is törvényi előírás.
Ha van, akkor aszerint, 14 napon belül, az ott megadottaknak megfelelően, elálltatok a szerződéstől?
Ha nem, nehezebb dolgotok lesz.
Persze, ha egyszer nem azt küldték, mint amit rendeltél, akkor természetesen jár a csere, az nem kérdés, csak hosszabb lesz, esetleg pereskedni kell. Ami kamu weboldallal nehezebb ügy...
zserd,
Örülj, hogy kaptál valamit. Inkább próbáld magad eladni, ha nem kell a cucc. Az e-cégjegyzék szerint a Zenith-Plan egy egyszemélyes kft, a NAV végrehajtás alá vonta a tulajdonos-ügyvezető üzletrészét tavaly év végén.
Ha az e-beszámolón megnézed az utolsó beszámolót, akkor látod, hogy ott teljesen nulla az egész eredménykimutatás. Ami azért ritkaság.
Hab a tortán, hogy a kecskeméti cím egy székhelyszolgáltatóé. Kell még valami?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02