Beavatkozás perbe

Karkera # 2025.09.01. 10:12

Tisztelt Fórumozók!

Alperesként kaptam egy keresetlevelet és egy végzést, melyben felhívnak az ellenkérelem 45 napon belüli előterjesztésére.
Emellett felhívtak, hogy nyilatkozzak 15 napon belül X.Y. beavatkozás iránti kérelmére.

X.Y. beavatkozás iránti kérelme viszont nincs a megkapott iratanyagban.
Azt nem kellett volna megkapnom, hogy nyilatkozni tudjak róla, vagy csak magáról a tényről kell nyilatkoznom, hogy be akar avatkozni?
Nem tudom, hogy melyik oldalon akar beavatkozni, de valószínű felperes oldalán.

Én nem szeretném, hogy X.Y. beavatkozzon a perbe.
Jogilag van rá lehetőségem, hogy ezt megakadályozzam? A nyilatkozatban ezt kéne részleteznem?

Köszönöm

osztap # 2025.09.01. 16:53

Karkera,

Meg kellett volna küldeniük, hogy a beavatkozó melyik melyik fél pernyertességét kívánja előmozdítani, és mi a jogi érdeke. Írj egy beadványt a bíróságnak, hogy ezt nem kaptad meg, küldjék meg, és utána tudsz nyilatkozni a bíróság felhívásának megfelelően, hivatkozva a Pp. 42. § és 43. § (1)-re.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Megakadályozni nem tudod a beavatkozást, arról a bíró dönt, nem Te. Ezért érvelned kell - ha csak annyit mondasz, hogy "nem szeretném", az kevés lesz. Elmondhatod pl. hogy szerinted jogi érdeke nem alapos, ezért meg ezért.

Karkera # 2025.09.02. 10:31

osztap,

Köszönöm a tippeket, ez hasznos.
Nem értem miért nem küldték meg, írok nekik.

Amúgy maga a boríték amiben az iratokat megküldték elég tépett állapotban volt, amikor átvettem, utólagos ragasztásokkal a szélein. Volt rajta egy Posta általi pecsét és aláírás, hogy kezelés közben náluk sérült. Bár nem gondolom, hogy emiatt hiányzott belőle a kérelem, de mindenesetre érdekes egybeesés.

osztap # 2025.09.02. 11:07

Karkera,

Ha elektronikusan küldesz a bíróságnak egy P23-as nyomtatványt ebben az ügyben, azzal áttérsz elektronikus ügyintézésre. Utána az ügyfélkapudra jön minden, és később Neked is elektronikusan kell minden más iratot beadni. Gyorsabb, és nem rágja meg a postás.
https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?…

Karkera # 2025.09.02. 20:53

osztap,

Köszönöm a linket.