Foglaló után Adásvételi Szerződés?

MakosGubaXXX # 2025.10.23. 19:53

drbjozsef,

Köszönöm.

Osztap,

Köszönöm, ezt már rég beletettem a szerződésbe. Többek között ilyenekre hivatkoztam, amikor Niki2025-nek mondtam korábban, hogy kiegészíttettem a mintát. De teljesen valid, köszönöm, hogy megemlítette.

osztap # 2025.10.23. 19:40

Nem emlékszem, hogy lett volna róla szó, de abból, hogy százezer forint az utolsó részlet, azt gyanítom, egy régi, nem túl jó állapotú autóról van szó. Érdemes lenne meggondolni a kellékszavatossági igények kizárását a szerződésben. Sok (eladói) fejfájást meg lehet ezzel előzni.

drbjozsef # 2025.10.23. 18:06

MakosGubaXXX,

Micsoda? Hogy 15 napon belül meggondolhatja magát? Dehogy. Senki között nincs ilyen.
Eldöntöd, hogy megveszed, vagy nem, ha megnézted. Ha megvetted, nincs visszaút. Semmilyen terméknél.

Egy kivétel van : a távollévők közötti szerződések (tipikusan webes rendelés, de más is lehet).
Ez esetben valóban 14 napon belüli indoklás nélküli elállás illeti meg a vevőt.

Nyilvánvalóan a te eseted nem ez.

MakosGubaXXX # 2025.10.23. 18:00

drbjozsef,

Köszönöm. Én is igy tudtam. Csak Fogyasztó (magánszemély) és Vállalkozás között lenne valid az, amit Alapos állított, nem?

drbjozsef # 2025.10.23. 17:46

Végül a vevő 15 nap után jelentkezik, hogy nem tetszik ne i a járgány.

Magánügy. Adja tovább, vagy szokja meg. Az eladónak ezzel semmi dolga.

Szomorú örökös # 2025.10.23. 17:32

Niki2025

Ó, itt már tartottunk pár napja, ugyanzzel a válasszal
Mondjuk igaz, már egy hete túráztat benneteket vele, én még csak most szálltam be. :D :D :D

MakosGubaXXX # 2025.10.23. 16:31

Alapos,

Mire akarsz kilyukadni?

Alapos # 2025.10.23. 13:57

Végül a vevő 15 nap után jelentkezik, hogy nem tetszik ne i a járgány.

MakosGubaXXX # 2025.10.23. 12:12

Szomorűörökös,

Tudom, én egy ilyen mintát használok, csak biztosra akartam menni, hogy valid.

drbjozsef,

Köszönöm. Szuper, mert az én szerződésem akkor teljesen valid. Csak biztos akartam lenni, hogy az összes követelménynek megfelel.

drbjozsef # 2025.10.23. 09:35

Formai előírás nincs (bárhogy kinézhet, bármilyen papíron), de a tartalmi követelmények vannak.

A szerződésben mindenképp szerepelnie kell:

A felek adatai:
Név, születési név, Születési hely, idő, Anyja neve, Lakcím, Személyi igazolvány szám, adóazonosító

A gépjármű adatai:
Gyártmány, típus, Gyártási év, Alvázszám, Motorszám, Forgalmi rendszám, Színe, Forgalmi engedély száma, törzskönyv száma

A vételár és fizetési feltételek:
Összeg, Fizetés módja, Fizetés időpontja

Tulajdonátruházás időpontja:
Az átadás pontos dátuma és időpontja (óra, perc), mert a felelősség és a biztosítás is ettől az időponttól változik.

Nyilatkozatok:
Az eladó kijelenti, hogy a jármű per-, teher- és igénymentes.
A vevő kijelenti, hogy a jármű állapotát megismerte és elfogadja.
A felek vállalják a bejelentési kötelezettségeiket (15 napon belül).

Aláírások és keltezés:
Dátum és helyszín
Eladó és vevő aláírása

Tanúk nem kötelező, de ajánlott.

Ajánlott : km óra állása, ismert hibák felsorolása.
Esetlegesen, ha közösen meg tudnak benne egyezni, akkor az eladó szavatossági felelősségének kizárása. (magánszemély eladó hatályosan megteheti, ha elfogadja a veő.)

Niki2025 # 2025.10.23. 07:00

Szomorú örökös
Ó, itt már tartottunk pár napja, ugyanzzel a válasszal amit most te írtál..

Szomorú örökös # 2025.10.23. 05:01

MakosGubaXXX

Pontosan mik ezek az alaki követelmények?
Ezernyi letölthető, előre megírt adásvételi szerződést találsz az interneten.
Keress belőlük magadnak egyet, ami megfelel neked és csak minimálisan kell alakítani szerintem.

MakosGubaXXX # 2025.10.22. 23:08

Azt szeretném kérdezni, hogy drbjozsef irta korábban, hogy figyeljek, hogy az adásvételi szerződés a szerződés minden alaki követelményének megfeleljen, különben nem valid és legitim.

Pontosan mik ezek az alaki követelmények?

Köszönöm

Niki2025 # 2025.10.18. 18:43

Sorrend a következő:

1. kinyomtatod a szerződést több példányban
  2. találkozol a vevővel, aláírjátok, alul van egy dátum, ha felette van egy olyan, hogy " hatálybalépés napja" akkor az ugyanaz mint lent, tehát ez a nap AZ a nap
  3. átadod a kulcsot , a forgalmit, a törzskönyvet, és persze az autót
  4. vevő boldogan távozik, te iszol egy korty házipálinkát ( vevő hazaér, ő kettőt.. )
  5. 15 napon belül bejelented az értékesítést
  6. utána lemondod a biztosításokat
  7. nem, nincs több teendő, illetve a 4-es pont opcionális :-) sok sikert!
MakosGubaXXX # 2025.10.18. 17:52

Osztap és Niki2025,

Köszönöm. Az lenne a kérdésem, hogy az általam feldolgozott szerződésmintában szerepel a "tulajdonjog változás hatálybalépésének napja":. Ez a nap az a nap, amin/amikor átadom a Vevőnek az autó kulcsait, dokumentumait? Vagy az, amikor "átmegy/átment" a kormányhivatalon is az ügy és azt feldolgozták sikeresen?

Ez a rész nem egyértelmű számomra.

osztap # 2025.10.18. 16:43

MakosGubaXXX,

Ezeket leszámitva, ezek után, semmi más dolgunk nincs Eladónak?
Szerintem sincs.

Niki2025 # 2025.10.18. 08:31

MakosGubaXXX
"Ezeket leszámitva, ezek után, semmi más dolgunk nincs Eladónak?" - nincs dolgod. Igyál valamit, köszönj el lélekben az autótól, és nyugodj meg végre.
"15 naptári napon belül - ez a határidő Ügyfélkapun történő bejelentés esetén is? Tegyük fel - legrosszabb esetben - hogy lassú az Állam (?) általi ügyintézés, de mi már 15 naptári napon belül Ügyfélkapun keresztül megtettük a bejelentést... Ez esetben, ha nekünk ennek teljesitéséről van bizonyítékunk (képernyőfotó), akkor mi jogilag biztonságban vagyunk?" - A határidő 15 nap, lehet személyesen, vagy on-line is. Mindenhogy 15 nap. Mit nem értesz ezen? Nincs olyan, hogy " tegyük fel, lassú az ügyintézés" . Semmi nem lassú. Ha bemész, az ügyintéző ott rögtön rögzíti, hogy bejelentetted az eladás tényét. Ha on-line teszed meg, azonnal be van jelentve. Mi lehet ezen lassú?
Ami pedig a jogilag biztonságban vagytok-e kérdést illeti: Valamilyen szinten igen, de a tulajdonváltás akkor van átírva a rendszerekben amikor mind a két fél bejelentette. Ezen ne kezdj el most előre aggódni, mivel a te vevőd korrekten fizette a részleteket is, tételezzük fel, hogy ezt is korrekten fogja intézni, és átiratja a nevére az autót.

MakosGubaXXX # 2025.10.17. 21:40

Osztap,

"Miután eladóként bejelentetted a kormányablakban az eladást, utána mondhatod fel a kötelező biztosítást és a cascót. Érdemes, mert miért fizetnél feleslegesen?"
Ezeket leszámitva, ezek után, semmi más dolgunk nincs Eladónak?

Köszönöm.

osztap # 2025.10.17. 19:36

MakosGubaXXX,

"Vagyonszerzési illeték autóvásárlás esetén" - Ezt az Eladónak vagy Vevőnek kell fizetni?
Vevőnek.

nekünk már nincs semmi dolgunk
Miután eladóként bejelentetted a kormányablakban az eladást, utána mondhatod fel a kötelező biztosítást és a cascót. Érdemes, mert miért fizetnél feleslegesen?

MakosGubaXXX # 2025.10.17. 18:22

Niki2025,

Köszönöm. 15 naptári napon belül - ez a határidő Ügyfélkapun történő bejelentés esetén is? Tegyük fel - legrosszabb esetben - hogy lassú az Állam (?) általi ügyintézés, de mi már 15 naptári napon belül Ügyfélkapun keresztül megtettük a bejelentést... Ez esetben, ha nekünk ennek teljesitéséről van bizonyítékunk (képernyőfotó), akkor mi jogilag biztonságban vagyunk?

Illetve itt gondolom van egy forma, amelyet ki kell tölteni és azt, úgy, beküldeni Ügyfélkapun keresztül?

Niki2025 # 2025.10.17. 18:19

Makosguba
tegnap írtam : " Utána ne felejtsétek el bejelenteni Kormányablakban, vagy Ügyfélkapun. Eladó és Vevő is"

MakosGubaXXX # 2025.10.17. 18:11

Osztap,

Illetve akkor helyesen értelmeztem, hogy nekünk, az Eladónak is, szükséges bejelenteni a hatóságnál a jármű átiratását, vagy ezt csak a Vevőnek kötelessége megtenni?

Köszönöm

MakosGubaXXX # 2025.10.17. 18:10

osztap,

Köszönöm a válaszát. Azt szeretném kérdezni, hogy az Ön által linkelt anyagban: "Vagyonszerzési illeték autóvásárlás esetén" - Ezt az Eladónak vagy Vevőnek kell fizetni?

És hogy ha a Vevőnek kell fizetni, akkor nekünk, mint Eladó, itt már nincs semmi dolgunk, ugye? Ergó a Vevő kifizette hiánytalanul az össz vételárat, és ezáltal részünkről - az Eladó fél részéről - nekünk már nincs semmi dolgunk?

osztap # 2025.10.17. 16:51

MakosGubaXXX,

Szerintem a célnak a szöveg megfelel.
Autót átíratni nem lehet emailben. A jogszabályi határidő egyébként 15 nap, nem 8.
https://garazs.hasznaltauto.hu/…s-koltsegei/

MakosGubaXXX # 2025.10.17. 15:29

Elnézést a dupla-posztért de elfelejtettem valamit megemliteni: Ha jól értem, akkor ez is fontos része a validitásnak és legitimitásnak:

"Mind az eladó, mind a vevő köteles 8 naptári napon belül bejelenteni a tulajdonosváltozást a közlekedési igazgatási hatóságnál. Ha a bejelentési kötelezettséget nem teljesítik, a járművet a hatóság kivonhatja a forgalomból"

Ha az Eladó SZEMÉLYESEN ezt nem képes 8 naptári napon belül megtenni, helyettesitheti ezt egy hivatalos, a közlekedési igazgatási hatóság hivatalos email-cimére cimzett email útján? Ez is jogszerű lenne? Vagy csak személyesen lehet?