Foglaló után Adásvételi Szerződés?

MakosGubaXXX # 2025.10.17. 14:47

osztap és drbjozsef,

Átirtam a végleges adásvételi szerződésbe, most kihúztam a konkrét pénzösszegeket és dátumokat. Azt szeretném kérdezni, hogy a következő szöveg és megfogalmazás teljesen jogszerű -e?

"3.1. A Vételár

A Szerződő Felek a gépjármű vételárát az e pontban meghatározott összegben állapítják meg.

3.2. Az Eredeti Fizetési Feltételek Rögzítése

Felek rögzítik, hogy a közöttük korábban kelt Adásvételi Előszerződés (a továbbiakban: Előszerződés) alapján a Vevő a vételár megfizetését az alábbi feltételek szerint vállalta:

1. Fizetési ütemezés: A Vevő kötelezettséget vállalt a foglaló megfizetésére az Előszerződés aláírásakor, valamint a fennmaradó vételárhátralék legkésőbb meghatározott határidőig, legfeljebb három részletben történő megfizetésére.
  2. Fizetés módja és devizaszabályok: A Felek megállapodtak, hogy a fizetés magyar forintban (HUF), banki átutalással történik. Az Előszerződés rögzítette, hogy amennyiben a Vevő devizában teljesít, a fizetés napján érvényes MNB hivatalos napi árfolyama (https://www.mnb.hu/arfolyamok

) az irányadó, és az árfolyamkockázat a Vevőt terheli.

3.3. A Teljesítés Igazolása és a Követelésekről való Lemondás

Felek egybehangzóan kijelentik és rögzítik, hogy a Vevő a 3.2. pontban hivatkozott fizetési kötelezettségének a jelen szerződés aláírását megelőzően maradéktalanul eleget tett.
Az Eladó a teljes vételár hiánytalan átvételét a jelen szerződés aláírásával elismeri és visszavonhatatlanul nyugtázza.
Ennek alapján az Eladó kijelenti, hogy a vételárral, valamint az Előszerződésből fakadó bármely pénzügyi kötelezettséggel kapcsolatban a Vevővel szemben semmilyen további követelése nincs.

3.4. Részletes Teljesítési Jegyzék

A Felek a teljesség és a viták elkerülése érdekében a vételár megfizetésének részleteit az alábbiak szerint rögzítik:

Foglaló, melynek átutalása az Előszerződés megkötésének napján megtörtént.

Vételárrészlet, melynek átutalása az Előszerződés megkötését követően megtörtént.

További vételárrészlet, melynek átutalása későbbi időpontban megtörtént.

Utolsó vételárrészlet, melynek átutalása a jelen szerződés aláírását megelőzően megtörtént."

Ahol nem érthető esetleg, az valószinűleg azért van, mert kihúztam itt belőle a konkrét pénzösszegeket illetve a dátumokat és határidőket. Köszönöm

osztap # 2025.10.17. 08:02

Az elfogadott, ha bizonyos feltételeket már múlt időben teszek bele a végleges adásvételi szerződésbe, pl. a fizetés esetén azért, mert az előszerződésben megfogalmazott és megkövetelt módon a Vevő hiánytalanul teljesitette?

Igen. Sőt, az a legjobb, ha a valóságot írja le az ember.

drbjozsef # 2025.10.17. 04:27

Én azt nem értem - és légyszíves ezt fejtsd ki nekem -, hogy az előszerződést, amelyben minden feltétel extenziven le van irva illetve ki van fejtve, miért nem maradhat meg a végleges adásvételi szerződés "mellett"?

Maradhat, de maradjunk abban, hogy ez nem előszerződés.
Hiába hívod úgy, hiába ez van címnek megadva, ez nem az.
A szerződéseket tartalmuk, és nem címük alapján kell megítélni, amit ti kötöttetek, az NEM előszerződés. Mert az más (osztap leírta).

Mindegy, a lényeg, hogy legyen egy alakilag megfelelő szerződésed, ami a legegyszerűbb, ha egy darab, komplett új. De ha hivatkozgatni akartok, akkor lehet úgy is, csak akkor le kell adni az okmányirodában mindkettőt, az ügyintéző meg nézni fog mint boci a székelykapura, hogy most ez mifene. De csak megoldják. Vagy nem.

Én inkább egy újat csinálnék, komplettet, és csak annyit hivatkoznék meg, hogy az XY időpontban kötött szerződés ezen szerződéssel hatályát veszti.

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 22:28

osztap,

Köszönöm. Az elfogadott, ha bizonyos feltételeket már múlt időben teszek bele a végleges adásvételi szerződésbe, pl. a fizetés esetén azért, mert az előszerződésben megfogalmazott és megkövetelt módon a Vevő hiánytalanul teljesitette?

Vagy minden jelen időben muszáj?

osztap # 2025.10.16. 22:00

MakosGubaXXX,

Mind a kettőt: (i) az összes feltételt amiben a felek megállapodtak, és (ii) a korábbi hozzászólásból a passzust arról, hogy minden más megállapodás, ami a szerződésen kívül létezik, hatályát vesztette.

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 20:32

Niki2025,

Elnézést, valóban igaz, amit irt, figyelmetlen voltam.

osztap,

Köszönöm szépen. A (jogi) biztonság kedvéért tegyem bele az Ön által javasolt mondaton kivül - konkrétan: " a szerződés a felek megállapodásának összes feltételét tartalmazza, és az abba nem foglalt korábbi megállapodások a jelen szerződés aláírásával hatályukat vesztik." szó szerint az összes (idézett vagy meghivatkozott) feltételt? Vagy elég ez az egyetlen mondat, amit Ön megfogalmazott?

osztap # 2025.10.16. 20:10

MakosGubaXXX,

A végleges szerződésbe azért érdemes betenni egy mondatot, hogy a a korábbi megállapodások (így az előszerződés) hatályukat vesztik, mert ha két forrás van, akkor később, akár évek múltán, vita lehet arról, hogy melyik volt a felek igazi akarata. Ne felejtsd el, hogy az előszerződés alapján a szerződést a bíróság létrehozhatja.

Ha viszont a felek a szerződésben rögzítik, hogy az abban leírtak az ő megállapodásuk (átemelve bele azokat a feltételeket, amikben az előszerződésben már megállapodtatok), és ugyanakkor az előszerződést és bármilyen más (akár szóbeli) megállapodást hatályon kívül helyeznek, akkor nincs később min vitatkozni. Csak egy forrás lesz arról, hogy miben állapodtak meg, az pedig a szerződés.

Niki2025 # 2025.10.16. 20:00

MakosGubaxxx
Osztap pont nem azt írta, hogy tépd szét. Beidézte drbjozsefet ezzel a mondattal, és reagált rá, mit javasol.
Ma senki nem figyel?

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 19:56

osztap,

Én azt nem értem - és légyszíves ezt fejtsd ki nekem -, hogy az előszerződést, amelyben minden feltétel extenziven le van irva illetve ki van fejtve, miért nem maradhat meg a végleges adásvételi szerződés "mellett"? Ergó nem tépjük szét, meg marad nekünk is és a Vevőnek is. Abban minden feltétel benne van, a Vevő gond nélkül azokat elfogadta, amikor ő is aláirta az előszerződést. Tulajdonképpen miért nem maradhat meg az előszerződés is, ahelyett, hogy széttépnénk, és miért nem örökölheti a végleges adásvételi szerződés azokat a feltételeket, amelyekben a Felek az adásvételi előszerződés keretein belül megállapodtak?

osztap # 2025.10.16. 19:42

nem volt fix meg a teljes vételár ezért mondtam opcióként hogy OK akkor legyen foglaló
Én foglaló helyett bánatpénzt alkalmaztam volna - az a vevő elállási jogának az ellenértéke. Ha a vevő eláll, bukja, ha rendben teljesít, a vételárba beszámít. A foglaló nem ad elállási jogot a vevőnek. Ha nem fizet, Te követelhetted volna, hogy fizessen, akár végrehajtással is. (Persze, azt is mondhattad volna, hogy nem fizetett, azért Te állsz el (nem a vevő), és elteszed a foglalót.) De ami történt, megtörtént, most már mindegy.

régit meg széttépitek és kész
Jobb a szerződésben leírni, hogy a szerződés a felek megállapodásának összes feltételét tartalmazza, és az abba nem foglalt korábbi megállapodások a jelen szerződés aláírásával hatályukat vesztik. Ezzel elkerülhető, hogy később előkerüljön mondjuk egy közjegyzői hiteles másolat az előszerződésről, és vita legyen arról, hogy miben is egyeztek meg a felek.

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 19:35

drbjozsef

Az nem jogszerű, ha a rendes adásvételiben azt írjuk le, hogy az előszerződésben meghatározott ütemezésnek megfelelően teljes mértékben megfizette az autó teljes vételárát, a rendes adásvételi megkötése előtt? Minden más műszaki adat benne van a rendes adásvételiben is, meg hogy mikor vette át (még nem történt meg, csak arról beszélek itt, hogy ezeket a dátumokat ott helyben fogjuk kézzel beirni), mikor adtuk át a kulcsokat, az autó dokumentumait stb stb (ugyanitt is ezeket a dátumokat ott helyben fogjuk beirni a kipontozott vonalokra stb)

Köszönöm

drbjozsef # 2025.10.16. 19:08

MakosGubaXXX,

Egyszerűen írtok most egy rendes adásvételit, a régit meg széttépitek és kész.
(A mintákkal vigyázz, fontos alaki kellékek vannak, hogy érvényes legyen a szerződés)

Niki2025 # 2025.10.16. 17:08

MakosGubaXXX
Ne izgulj, minden rendben lesz !
Milyen kiegészítéseket tettél? Nem bonyolítod ezt egy kicsit túl?

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 16:58

Osztap,

"Az általad írtak alapján az előszerződés fölösleges, a teljesítés megkezdése (végleges, írott) szerződés nélkül pedig kockázatos lépés volt, mindkét félnek. Én egyből szerződést írtam volna. De ami történt, megtörtént. Most úgy lehet mindent rendezni, hogy írásba foglaljátok a (végleges) szerződést."
Az a probléma, hogy a Vevőnek nem volt fix meg a teljes vételár ezért mondtam opcióként hogy OK akkor legyen foglaló. Akkor már belement. Ezért írtuk meg az adásvételi előszerződést.

Niki2025,

Köszönöm, én is azokat a mintákat használom, csak kiegészítem a Ptk. alapján ahol kell, felügyelve arra, hogy minden törvényes és jogilag korrekt legyen.

Köszönöm

Niki2025 # 2025.10.16. 16:30

MakosGubaXXX
Teljesen rendben lesz így, ahogy leírtad. Egyszerű adásvételi mintákat meg találsz a neten.
Utána ne felejtsétek el bejelenteni Kormányablakban, vagy Ügyfélkapun. Eladó és Vevő is

osztap # 2025.10.16. 16:27

MakosGubaXXX,

A helyedben pont ezt csinálnám, különben a neveden marad az autó, mert csak előszerződéssel nem írja át a kormányablak.

Az általad írtak alapján az előszerződés fölösleges, a teljesítés megkezdése (végleges, írott) szerződés nélkül pedig kockázatos lépés volt, mindkét félnek. Én egyből szerződést írtam volna. De ami történt, megtörtént. Most úgy lehet mindent rendezni, hogy írásba foglaljátok a (végleges) szerződést.

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 15:49

Osztap,

Mi vagyunk az Eladó. Ők a Vevő. Mi megkötöttük a gépjármű adásvételi előszerződését, leírtuk hogyan tudja a Vevő a teljes vételár összegét teljesíteni beleértve a foglalót amit a megkötéskor ki is fizetett. Maradt a hátralévő összeg, amelynek a fizetését is részletezte az előszerződés. Most ha 100 ezer forintot még megfizet a Vevő akkor teljesiti a teljes vételár megfizetését. Ekkor akarunk aláiratni velük egy végleges adásvételi szerződést, amelyben szerepelni fog, hogy a Vevő már hiánytalanul teljesitette a teljes vételár megfizetését, átadjuk nekik a kulcsokat, az autó dokumentumait, stb.. Ez igy nem jogszerű?

osztap # 2025.10.16. 15:14

MakosGubaXXX,

adásvételi ELŐszerződés másnéven Foglaló
Ilyen nincs. Az előszerződés azt jelenti, hogy a felek arra szerződnek (kölcsönösen kötelezik magukat), hogy egy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek. Semmi másra. Nem foglaló átadására, nem vételár megfizetésére. Azok mind a (végleges) szerződésben vannak. Mivel Ti elkezdtetek teljesíteni, közöttetek a (végleges) szerződés létrejött, ráutaló magatartással. Nem lehet újra megkötni, mert már létezik.

Ami nem történt meg, az autó átírására alkalmas irat elkészítése. Hát készítsétek el, foglaljátok írásba a már létrejött (sőt, részben már teljesített) szerződést!

MakosGubaXXX # 2025.10.16. 14:43

Sziasztok!

Adott egy autó, annak vételárának megfizetéséből már csak egy ici-pici pénzösszeg van vissza. A Felek által aláirt foglaló azaz adásvételi előszerződés ennek értelmében már mindjárt teljesítve van mindkét fél által.

Az lenne a kérdésem, hogy jogilag ezután, amint ez teljesült, kell írni és aláírni a Feleknek egy (végleges) adásvételi szerződést, amelyben benne kell, hogy legyen, hogy a Vevő a vételár megfizetésének céljából mikor, mennyit, hogyan fizetett, és ezáltal az autó teljes vételárának megfizetését hiánytalanul teljesitette, jól értem?

Tehát a kérdésem lényegében: Irtak a Felek egy foglalót ergó adásvételi ELŐszerződést, ezt aláirták; és most kell irni és aláirni egy adásvételi szerződést, amely lezárja az adásvételi procedúrát, ugye? Csak biztosra akarok menni, hogy mindent jogszerűen csináltunk ezzel a sémával (azaz 1. lépés: adásvételi ELŐszerződés másnéven Foglaló; 2. lépés: adásvételi szerződés amely lezárja az adásvétel procedúráját)

Köszönöm