Károkozás

Gyöngyusz # 2008.08.19. 06:39

Kedves Fórumozok,

Szeretnék tanácsot kérni, az alábbi problémámban:

a szomszédunk lakásfelújítás során átütötte a falunkat. A vakolat leomlott tégla szintig. A biztósító társaság ( akinél van a lakásra biztosításunk ) közölte, hogy csak akkor fizeti ki a helyreállítás költségét, ha a szomszédunk egy elismerő nyilatkozatban aláírja, hogy a kárt ő okozta, aztán az ő biztosítója ( ha van ) fog fizetni.
én kétlem hogy van biztosításuk ( szociális lakás) nyomor a köbön, ráadásul önkormányzati tulajdonban van az ő lakásuk, a miénk pedig saját tulajdon.
Mit tehetek, ha nem ad elismerő nyilatkozatot és nincs biztosítása se?

a segíséget előre is köszönöm.
Gy.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.19. 07:44

Amit a biztosító mond, az legalábbis érdekes. Válaszként az alábbi történetet írom le.
Egyszer volt ehhez hasonló Tv-ben. Egy autóvezetőt fejbe lőttek, ennek következtében az autója nekiment egy háznak, a ház életveszélyes állapotúvá vált. A biztosító hasonlókat mondott, mint önnek, hogy a kárért a gyilkos a felelős, majd ő fizet. A biztosító képviselője közölte, hogy méltányosságból kifizeti

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:17

kedves Ügyvéd Úr,

sajnos nem értem, hogy ezzel mit akart nekem mondani...
közben megszületett egy " elismervény" melyben aláírta, hogy kárt okozott és állítólag a lakás bérlőjének van biztosítása.
a mi biztosítónk meg közölte velünk, hogy ezzel ők nem foglalkoznak, pereljem be a szomszédot....
ennek tényleg ez a módja..akkor miért fizetünk lakásra biztosítást??
még mindig nem tudom, hogy mit tegyek..
Gy.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:18

kedves Ügyvéd Úr,

közben megszületett egy " elismervény" melyben aláírta, hogy kárt okozott és állítólag a lakás bérlőjének van biztosítása.
a mi biztosítónk meg közölte velünk, hogy ezzel ők nem foglalkoznak, pereljem be a szomszédot....
Gy.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:18

kedves Ügyvéd Úr,

Gy.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:19

kedves Ügyvéd Úr,

Gy.

guba # 2008.08.19. 09:21

Meg kell nézni, hogy mi áll a szerződésben, de gondolom nem az, hogy a bárki által felróhatóan okozott károkért is fizetne a biztosító.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:27

igen, ezt mondta a biztosító is. szóval akkor mi legyen?
elismerte hogy kárt okozott, csináltassam meg és fizettesem meg vele valahogyan?
mi van ha mint már irtam is, hogy " nyomor a köbön" van náluk???
azért az durva, hogy lerombolom másnak a lakását aztán mivel csóró vagyok lesz*om ( bocsánat) az egészet, szivjon a károsult.... ez nekem sok!
Gy.

Hortenzia # 2008.08.19. 09:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az én problémám egy kicsit összetett és bonyolult, de megpróbálom összefoglalni.
Egyéni vállalkozóként egy gyártócsarnok építését vállaltam el, ahol az aljzat betonozási munkálatok elvégzését egy alvállakozónak adtam ki. A munkálatok elvégzése után a beton számtalan helyen megrepedezett (2-3 mm), így a megrendelőnek nem áll módjában a munkálatokat tőlem átvenni.
A probléma megjelenése után rögtön kértem a mixer betont szállító céget, valamint az azt bedolgozó céget is, hogy vizsgáljuk ki az ügyet.
A mixer beton minősége megfelelő volt, melyről írásos szakvéleményt is kaptunk, melyben az áll, hogy a kivitelező részéről a nem megfelelő tömörítés és a késői delatáció bevágás miatt jöttek létre a repedések. Ezt alátámasztotta egy külső szakértő véleménye is.
Mindkét félnek /mixer beton szállító, valamint a kivitelező cég/ írásban megküldtem, hogy nem áll módomban a számláikat kiegyenlíteni, míg a felelőst meg nem találjuk és a hibás fél az okozott kárt helyre nem hozza /egyetlen 1 megoldás a műgyanta/.
Ezzel szemben a mai napon a bedolgozó cég ügyvédjétől átvettem egy fizetési felszólító levelet.
Kérdésem, hogy mi a teendőm ilyenkor. Attól tartok, hogy ha kiegyenlítem a számlákat a hibás félt utána már nem tudom felelősségre vonni.
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.08.19. 09:44

Akkor pert indítanak, és azt meg is nyerik, kivéve, ha bebizonyosodik, hogy éppen ők hibáztak.

Hortenzia # 2008.08.19. 09:58

A kérdésem akkor az, hogy mivel tudom bebizonyítnai, hogy ők hibáztak? A két szakvélemény ehhez nem elég? És az én káromat ki fogja ezután megtéríteni? Kb 3,5 millió forint a műgyanta, valamint a megrendelő már most azzal fenyegetőzik, hogy a végszámla kiegyenlítésekor e miatt a hiba miatt le fog vonni.
Ha kifizetem a számlát, utána kihez forduljak?

ObudaFan # 2008.08.19. 10:44

Az esetleges perben igazságügyi szakértő fogja megállapítani, hogy ők hibáztak-e.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.19. 11:02

Gyöngyusznak: olvassa el a szerződést, abból kiderül, hogy pontosan mire terjed ki a biztosító helytállási kötelezettsége.

guba # 2008.08.19. 11:31

Hortenzia!

Ptk. 306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult

1. elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
  2. ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

(2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(3) Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
(4) A jogosult a kijavításig vagy kicserélésig az ellenszolgáltatás arányos részét visszatarthatja.
(5) Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogoknak a törvényben meghatározott sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.

BH1995. 527. A vállalkozói díj arányos része - hibás teljesítésen alapuló - visszatartásának jogi következményei. Az arányos rész meghatározásánál irányadó szempontok [Ptk. 306. § (5) bek., Pp. 130. § (1) bek., 157. §, 213. § (2) bek.].

Hortenzia # 2008.08.19. 12:07

Először is köszönöma gyors és kimerítő választ.
A problémámat pontosan az aránytalan teher jelenteni, ugyanis a cég munkadíja 1,3 millió forint, a hiba kijavítása (műgyantázás) azonban eléri a 3,5 millió forintot.
Ilyenkor a teljes ööszeg őket terheli?
Nekik kell megcsináltatni, vagy csináltassam meg én és az összeget számlázzam tovább nekik?
Bár gondolom sok a megesgyezésen múlik, de úgy tűnik, hogy nem jutunk velük közös nevezőre, hiszen a hibát nem akarják elismerni.

guba # 2008.08.19. 18:59

A beidézett szakasz (3) bekezdése választ ad a kérdésedre.

tmsnmeth80 # 2025.06.09. 13:47

Kedves Szakértők!

A párom 1 évig spórolt álmai konyhabútorára és nagy örömöré végre sikerült megvásárolnia. A gyönyörű mosogatótálcát és elektromos főzőlapot bele kell vágni a munkalapba. Párom, Hölgy munkatársának a párja elmondása szerint asztalos a szakmája és nagyon sok elégedett ügyfele van. Ezért mi megbíztuk szóban ezzel a munkával és ő elvállalta. 2025. 06. 04.-én személyesen kijött és felmérte a munkát, majd ezután telefonon keresztül adott egy árajánlatot a munkára, amit mi elfogadtunk. 2025. 06. 07.-én kijött hozzánk, hogy elvégezze a munkát. Sajnos katasztrófa lett belőle. A nagy értékű konyhabútor teljes alsó szekrénysorát és munkalapját össze vissza szabdalta roncsolta, sem a mosogató, sem az elektomos főzőlap nem megy a helyére, plusz még az ajtókba is belevágott, lóg minden. A ház és az udvar teljesen bevan kamerázva (rögzített felvétel hanggal együtt), melyek rögzítették mikor kijött felmérni a munkát és miközben dolgozik is. Természetesen a szabályoknak megfelelő táblákkal figyelem felhívva a kamerákra stb.

Valószínűleg nincs is asztalos szakmája és jelenleg is raktárosként dolgozik, csak rendszeresen maszekba vállal asztalos munkát.

Igazságügyi szakértő személyesen megnézte az asztalos munkáját, és elmondta, hogy a konyhabútor alsó szekrénysora munkalappal együtt kuka, újat kell, hogy vegyen az asztalos. A párom órákon át sírt, nekem meg a szívem szakadt meg. Jelenleg se mosogatni, se főzni nem tudunk.

Szeretném, ha az asztalos venne nekünk egy új konyhabútort, mármint az alsó sorát amit teljesen szétroncsolt.
Elsőnek felszólítom szóba, hogy tegyen ennek eleget. Ha nem hajlandó ennek eleget tenni, akkor milyen eszközeim vannak céljaim elérésére?

Szomorú örökös # 2025.06.09. 14:12

tmsnmeth80

Párom, Hölgy munkatársának a párja elmondása szerint asztalos a szakmája és nagyon sok elégedett ügyfele van.
Ti nem fogtok valószínűleg ez utóbbi körbe tartozni ezek után.

Ezért mi megbíztuk szóban ezzel a munkával és ő elvállalta.....2025. 06. 04.-én személyesen kijött és felmérte a munkát, majd ezután telefonon keresztül adott egy árajánlatot a munkára, amit mi elfogadtunk.
Nagy értékű munkavégzés esetén sohasem szóban bízzuk meg az azt elvégző személyt, hanem írásban szerződésben.

Valószínűleg nincs is asztalos szakmája és jelenleg is raktárosként dolgozik, csak rendszeresen maszekba vállal asztalos munkát.
Ezek szerint igazi Mekk-mester lehet. Nem kellett volna esetleg referenciát kérni a munkáiról? :-O

A ház és az udvar teljesen bevan kamerázva (rögzített felvétel hanggal együtt), melyek rögzítették mikor kijött felmérni a munkát és miközben dolgozik is. Természetesen a szabályoknak megfelelő táblákkal figyelem felhívva a kamerákra stb.
Meg lehet próbálni ezzel elérni a célodat, de félek, hogy ez még kevés lesz, mert azok elsősorban biztonsági megfigyelő kamerák.
Lehetőséged a károkozást behajtani kizárólag polgári úton van, az pedig hosszú és macerás eljárás lesz, azt már előre borítékolom.
Bár ez csak az én laikus véleményem.

tmsnmeth80 # 2025.06.09. 14:20

,,Nem kellett volna esetleg referenciát kérni a munkáiról?,, Ez megtörtént és azok tényleg szép munkák voltak és az ügyfelek is elégedettek voltak.

,,„A ház és az udvar teljesen bevan kamerázva (rögzített felvétel hanggal együtt), melyek rögzítették mikor kijött felmérni a munkát és miközben dolgozik is. Természetesen a szabályoknak megfelelő táblákkal figyelem felhívva a kamerákra stb.”
Meg lehet próbálni ezzel elérni a célodat, de félek, hogy ez még kevés lesz, mert azok elsősorban biztonsági megfigyelő kamerák.,, Szerencsére ezek nagyon jó minőségű kamerák 4K felbontással kristálytiszta képpel és hanggal. időnként mobiltelefonnal is kameráztam munkavégzés közben.

Beszélek vele, hogy minden bizonyíték ellene szól és jobb lesz ha önként fizet, mert ha nem, akkor Bíróságra viszem az ügyet és lehet, hogy sokáig fog tartani, de a tényeket, kamerafelvételeket nem bírja kimagyarázni és előbb utóbb befog záródni a kör, de az nagyon fájni fog neki.

Zoltanuss # 2025.06.09. 15:23

2025. 06. 04.-én személyesen kijött és felmérte a munkát, majd ezután telefonon keresztül adott egy árajánlatot a munkára, amit mi elfogadtunk. 2025. 06. 07.-én kijött hozzánk, hogy......”.

Ez a múlthét végén volt.....

Igazságügyi szakértő személyesen megnézte az asztalos munkáját, és elmondta, hogy a konyhabútor alsó szekrénysora munkalappal együtt kuka, újat kell, hogy vegyen az asztalos”.Meglehetősen gyors volt az az ig... cakértő .

Valamiért bepáníkolt az a mekkasztalos, pl a kamerázástól.

De először tőle kellene magyarázatot kérni.

Amúgy....főleg ismeretlen embernél..... az ember kontrolálja a tevékenységét magyarul átadja a munkaterületet,megbeszéli az elvégzendő feladatot és mellette marad. Ha bármi rendellenességet tapasztal, azonnal leállítja a munkát már az első félórában. és udvariasan eláll a további ténykedéstől.

Zoltanuss # 2025.06.09. 15:41

örökös:

Nagy értékű munkavégzés esetén sohasem szóban bízzuk meg az azt elvégző személyt, hanem írásban szerződésben”.

Nagyon messze van ez a nagy értékű munkától.
A gyönyörű mosogatótálcát és elektromos főzőlapot bele kell vágni a munkalapba.

Egy egyszerű javító -igazító asztalosmunka.

Ha valaki írásban szeretne szerződni 10 ből 9 -en elhajtják.

Nagyon egyszerű munka, szúrófűrészen és egyéb kéziszerszámokon kívűl más nemigen kell.
Illetve kell.....ügyes kéz.

Más: Milyen státuszban dolgozott az az asztalos?
Lehetett vállalkozó és lehetett alkalmazott is.

Szomorú örökös # 2025.06.09. 15:52

tmsnmeth80

Szerencsére ezek nagyon jó minőségű kamerák 4K felbontással kristálytiszta képpel és hanggal.
Nem a kamera minősége számít, hanem az, hogy fel tudod-e majd egyáltalán használni bizonyítékként.

Beszélek vele, hogy minden bizonyíték ellene szól és jobb lesz ha önként fizet, mert ha nem, akkor Bíróságra viszem az ügye
Ezt a magyar jogban tudtommal simán fenyegetésnek nevezik, amit nagyon szeretnek a hatóságok.
Főleg ha kiderül, márpedig miért ne derülne ki? Ő is fog védekezni valamilyen módon, nem feltartott kézzel megy be.

Badarság volt megbízni, de még nagyobb butaság volt közben kamerázni, szerintem ez is simán megzavarta.
Én már akkor is mindenkit udvariasan elküldök, ha a hátam mögött csak megáll és nézi, amit csinálok.
Igaz én itt egy eléggé jó hírnévnek örvendő vállalkozó vagyok és szeretik a munkáimat. :-)

Zoltanuss # 2025.06.09. 16:39

Ferecjózsefi koromból kifolyólag rengetegmester emberrel dolgoztam. Kettőlakás leválasztás egyből kettő lakás+ bővítés, kettő meglévő lakás felújítás magamnak és a két gyerekemnek.

55 év alatt legalább 50-60 mester emberrel és a segédeikkel dogoztam,dolgoztattam.

Az első munkám pont egy kőmíves munka volt. Egy un. tapéta ajtó és egy 3x3m -es fal át helyezése.

Akkor a szociálizmus fénykorában erre vállalkozót majd 6 hónapig nem találtam..Majd az egyik nyugdíjas szomszéd ajánlotta a tuti módszert...kocsma és borozgatás közben megkérdeztem " kőmíves munkára vállalkozna é valaki ".Mivel kis munka volt húzták a szájukat,míg végül egy öreg jelentkezett .Balinkó Pista bácsi. Megmondta a feltételeit.... csak szakmunka a többit bárki más. Az öcsémmel beálltunk segédnek és anyagbeszerzőnek..Plusz a szerszámokat is mi vettük meg.. 3-4 nap volt a tényleges munka.

Azóta mint írtam 50 60 mesterrel dolgozta....legkevesebbet kőmivessel. Víz - gáz fűtésszerelő 3 félnapos munkától max kettő hétig tartottak a projektek.4 alkalommal. Festőkkel vagy 5 alkalommal,deáltalában 1és 3napközött.Tetőfedő, bádogos,parkettás, villanyszerelő és sokan mások. Javító -szerelő asztalosok valahogy kimaradtak.
Volt üveges munkánk is vagy 5 -ször.

Szerződést kötni sohasem volt alkalmam.

Számlát is nagyon rítkán adtak.

Üveges a biztosító miatt.A Sanyi -bá az "ügyeskezű" bádogos.. 4 napig dolgozott nálam. Úgy a második nap közepén -végén derült ki a szakmai hiányossága. Pl.nem tudott élt hajlítani... nem volt lemezhajlítógépe. Mondtam neki fejezze bé. Majd harmad nap megjelent a számláival. Végül kifizettem amit kért.Még panaszkodóan mondta,hogy nehéz volt egyedül, de nem birja a kettő embert a rezsi. Mondtam még nekie, hogy a 4 nap alatt csak szólhatott volna, hogy segítség kell. Ellentartani kellett volna vagy 2 órát, de az öreg nem merte kérni a segítségemet. Harmad osztályú a munka ,de eddig 45 évet kitartott.

A nyáron némi vízszerelésre vártam vagy 3 hetet, végül egy ügyeskezű mester 3/4 óra alatt megcsinálta.Nem kért sokat.
Se számla se szerződés.

Károkozás?
Megúsztam. Ugyan egyszer egy parkettás duó csapnivaló munkát végzett. Akkor éppen dolgoztam ,,így nem tudtam figyelni.Megreklamáltam,felajánlották,hogy felszedik és újrarakják. Inkább a munkadíj korrigálását választottam. 50% visszatérítést. A parketta az elmúlt 45 év alatt megvan. Nem szép, de meg van.

Szomorú örökös # 2025.06.09. 16:46

Zoltanuss

Szerződést kötni sohasem volt alkalmam.
Eléggé butaság! Szerződés nélkül nem sok lehetőséged marad utána, ha baj van. Nagyon nehéz bizonyítani bármit is.

Számlát is nagyon rítkán adtak.
És ezzel azt is nyíltan elismerted, hogy adócsalásban működtél közre.
Nálam mindig van számla, de így lehet követelni is, igaz általában nincs mit.

tmsnmeth80 # 2025.06.09. 18:54

„Igazságügyi szakértő személyesen megnézte az asztalos munkáját, és elmondta, hogy a konyhabútor alsó szekrénysora munkalappal együtt kuka, újat kell, hogy vegyen az asztalos”.Meglehetősen gyors volt az az ig... cakértő .,, Valóban gyors volt.

,,Valamiért bepáníkolt az a mekkasztalos, pl a kamerázástól.,, Nem hinném. Itt fix telepített kamerák vannak, amiket már a felmérésnél is látott. Szóval, nem állt mögötte egy operatőr, ami frusztráló lehet.

,, De először tőle kellene magyarázatot kérni.,, Kértem is. Mindig mást hibáztatott. Rossz a bútor. Nem szabvány méretű a mosogató. Nem szabvány méretű a főzőlap stb. Minden szabvány méretű. Ha nem lett volna kompatibilis méretű, akkor bele se kellett volna kezdeni a munkába. Minden kompatibilis volt mindennel, ezt az igazságügyi szakértő is megmondta. Egyszerűen az volt a baj, hogy nem a bútorelemek közepébe rakta a főzőlapot / mosogatót így az egész eltolódott balra, és ott már nincs alatta üreg, hanem kezdődik a bútor függőleges fala, amit szétvágott ez az ember.

,, Más: Milyen státuszban dolgozott az az asztalos?,, Van neki munkahelye,ott alkalmazott. Az, hogy van e neki vállalkozó igazolvány vagy nincs azt nem tudom. Nem akartam ,,igazoltatni,, mert jó hírű.

,, Badarság volt megbízni, de még nagyobb butaság volt közben kamerázni, szerintem ez is simán megzavarta.,, Nem hinném, hogy megzavarta. Itt fix telepített kamerák vannak, amiket már a felmérésnél is látott. Szóval, nem állt mögötte egy operatőr, ami frusztráló lehet.

A lényeg a lényegben, hogy megmutatom neki az igazságügyi szakértői véleményt, amiben le van írva, hogy sajnos elrontotta. Kérem szépen, hogy fizesse meg a kárt. Nem lesz fenyegetés. Viszont ha nem téríti meg a káromat, akkor az igazságügyi szakértői véleménnyel Ügyvédhez és Bírósághoz fogok fordulni.

Fizetési meghagyást ilyen esetben is adhatok be?