Fizetési meghagyás S.O.S.

szakacs # 2010.02.22. 08:17

Tisztelt fórumozók,a következő témában kérném segítségüket.
Ügyvéd kifizetése.
Idézet az ügyvédi megbízásból.
„…képviseletemet ellássa munkáltatóval,i­lletve biztosítóval szemben.
Az ügyvédi képviselet(meg­bízás)díját a felek a következőképp határozzák meg:a megbízási díj a munkáltató/biz­tosító által xy.-ft(a megbízásig elért) felett kifizetett összeg 50%a.A kifizetendő összeget az ügyvéd letéti számlájára utalják.Amennyiben a munkáltató/biz­tosító peren kivül vagy perben költséget térít meg,úgy annak részét képező ügyvédi munkadíj a Megbízottat illeti meg. Amennyiben a Megbízó a megbizást azelőtt felmondaná,hogy a munkáltató vagy a biztosító a kártérítés összegét kifizetné,úgy a megbízott a követelt kártérítési összeg 20%-ára jogosult a felmondás időpontjában(ügy­védi munkadíj címen)“.idézet végei.Az árat nem én,hanem az ügyvéd szabta.A vizsgálat szerint a balesetben vétlen voltam,felelősség nem terhel,valamint a biztosító is elismerte a sérűlés maradandó mivoltát,mivel mást nem tehetett.
Továbbá az előzőekhez tartozik még,hogy az ügyben az ügyvédnek semmit nem kell bizonyítani,csak a megítélendő összeg nagyságát.Természetesen előzőleg tájékozódtam az elérhető összegről,ami 2–6 millió ft a sérülés nagyságától függően.Mivel nem vagyok mohó,beértem volna jóval kevesebbel is,de a biztosító ajánlata a legalacsonyabb összeg felét sem érte el.Az is kérésem ellenére(nem vagyoni kártérítés)vagyoni-és nem vagyoni kártérítés volt,ahol még az arányt sem közölték velem.Már első ajánlatuk sem volt reális,mert ha az lett volna,nem emelték volna meg a kifizetendő összeget 25%-kal ímélemet követően.Mivel közöltem levelemben velük,hogy nem megfelelő ajánlat esetén jogi utat veszek igénybe és annak költségeit rájuk hárítom,ebből eredően nem nekik kellene fizetniük az 50%-ot is ,mivel az nekem költség?Továbbá ki kell e fizetnem az ügyvédnek a kiharcolt összeg 50%-át,ha abban benne van az ügyvédi költség,és az én költségem is,vagy le kell vonni az összegből a költségeket,és a maradt összegből kell kifizetnem az 50%-ot az ügyvédnek?
Köszönöm a válaszokat.

Dr.Attika # 2010.02.21. 10:30

Béla! A méterrúd helyett elég lenne a 1/2 kilogrammos vaskalapács is. Egyébként ezt "szokás" tenni mostanában. A kitöltött fizetési meghagyást elküldik az adósnak. Az meg szegény beijed.

kismukk # 2010.02.21. 07:47

Ki az a "követeléskezelő"? Ügyvéd vagy ügyvédi iroda, vagy más?
Helyesebb nem foglalkozni vele. Ha alapos a követelés, akkor vigye bíróságra (az, aki a követeléskezelőt megbízta a behajtással), onnan fogsz kapni hivatalos fizetési meghagyást. (amit nem kötelező elfogadnod, ellentmondhatsz ha igazadat bizonyítani tudod)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 19:58

Fizetési meghgyást csak bíróság bocsáthat ki. Az összes körmét kellene leverni méterrúddal annak az ügyvédnek, amelyik ilyen trükkhöz folyamodik.

ObudaFan # 2010.02.19. 16:34

Illetve nem elképzelhetetlen, hogy itthon is tudod intézni, csak nem írtad le, milyen ügyről van szó.

molnarzita # 2010.02.19. 07:59

köszönöm:)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.18. 08:20

Európai fizetési meghagyást lehet benyújtani a romániában illetékes bíróságon. (Tegnap tanultam.)

molnarzita # 2010.02.18. 06:38

Sziasztok !

Azt szeretném kérdezni, hogy külföldi cég ellen ( esetemben román) milyen módon lehet, vagy lehet-e beadni meghagyást? Illetőleg érdemes-e? Ha nem van más út, hogy behajtsuk a pénzt?

A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.12. 12:19

Az. Az általam példálózva felsorolt bizonytalanságokat is épp az okozta, hogy felhatalmazták a titkárokat, fogalmazókat az fmh. intézésére. Viszont nem adtak nekik mellé semmiféle útmutatást. Így aztán, amit egy rutinos bíró - a maga felelőtlenségében* - simán átengedett volna, abban ők hiánypótoltattak. Tulajdonképpen nem is nagyon tehettek mást, amíg nem szóltak nekik, hogy nem kell.
Kezdetben a közjegyző adminisztrátora is bizonytalan, ezért szőrözős lesz.

*Nem a szó rossz, hanem a 'főnöknélküliség' értelmében.
Ugye, senki nem gondolja, hogy a közjegyző urak, hölgyek fognak bíbelődni a papírokkal?

Spencerhill # 2010.02.12. 11:52

A késedelmi kamatnál a Ptk. 301-re hivatkoztam, ezután már alig várom a hiánypótlásra történő felhívást..
Azt hiszem jobb a naivitást minél előbb levetkőzni:)

Egy intézményben, amely többéves gyakorlattal rendelkezik dokumentumtartozások visszakövetelésében azt csinálják, hogy rutinosan egy pár pontos nyilatkozatot is csatolnak az fmh-hoz, amiben előre kifejtik a múltban már gyakran felmerülő vitás értelmezési kérdésekre adott válaszokat. Állítólag ez döntő többségben bevált..
Reméljük nyártól a közjegyzőkön keresztül könnyebben mennek majd a dolgok,bár ez lehet, hogy megint naivitás..

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.12. 10:40

Hehe. Tudod, hány olyan dolog van, amely nem bír az ügy érdemére befolyással, mégis hiánypótlási ok?
Mondok néhány példát:

• A kamatidőszakokról (amelyek egyébként magán a fizetési meghagyáson szerepelnek), töltse ki a pótlapot.
  • Kifejezetten tüntesse fel, hogy a bt. beltagjának kötelezését a bt. beltagjának mögöttes felelősségével kéri kötelezni.
  • Pontosan jelölje meg, hogy a késedelmi kamat mértékét a Ptk. 301/A. § mely bekezdésére alapozza. (Csak a 2. bekezdés szól a mértékről.)
  • Jelölje meg számszerűen a késedelmi kamat mértékét a Ptk.-r való hivatkozás helyett.
  • A számszerűen megjelölt késedelmi kamatmértéket javítsa Ptk. hivatkozásra. (Merthogy a következő félévben már nem annyi lesz az annyi.)

És így tovább. Ahogy a nagy bölcs mondta: "ezeknél améheknél soha se nem lehessen tudni..."

Spencerhill # 2010.02.12. 07:26

Köszönöm a gyors választ, sajnos sejtettem..Abban reménykedtem csak, hogy a kérelmezői keltezés nem lényeges abból a szempontból, hogy megírom és keltezem az fmh-t, de csak két hét múlva adom postára valamilyen okból, tehát a rögzített időpont az ügy szempontjából nem bír érdemi jelentőséggel.

Azt hiszem legközelebb a keltezéssel kezdem:)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.11. 18:23

Szigorúan véve hiánypótlási ok. A gyakorlatban az egészségesen lusta bíró ráír egy keltezést, és kibocsátja; az ifjú titán titkár vagy fogalmazó viszont úgy hiánypótoltat, hogy csak úgy suhog.

Spencerhill # 2010.02.11. 14:50

Sziasztok!

Szerintetek feltétlenül visszaküldi a bíróság hiánypótlásra az fmh-t, ha a kérelmező oldalán a keltezés nincs kitöltve, de a csatolt illetékmentességi nyilatkozaton szerepel a feladás dátuma?
(Sikerült hiányosan kitöltenem életem első fmh-ját , amit persze a postára adás után a gépemen azonnal észrevettem.)

Üdv.

supermokus # 2010.01.15. 12:32

Persze, perelhetek... 2-3 év, és talán lesz belőle valami... Én megértettem ezt elsőre is, csak nem túl csábító a gondolat, hogy a 4-5 hónap alatt "ellopott" pénzemet behajtással együtt 3-4 év alatt talán visszaszerezhetem. Jó, bocsánat, nem biztos hogy jó fórumon hangoztattam a magyar jogrendről és"demokráciáról" alkotott - nem túl pozitív - véleményemet... Csak elég elkeserítő, hogy tisztességesen élő állampolgár lévén először fordulok a joghoz segítségért, és azt látom megint hogy az jár jól, aki semmilyen - sem állampolgári, sem egyéb - kötelezettségét nem teljesíti. Ilyenkor fordul a károsult más eszközökhöz, még akkor is ha csak a pénze felét látja viszont, de azt valószínűleg belátható időn belül.
Üdv

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.15. 12:29

miért kell személyeskedni? ...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.15. 11:40

bben a fene nagy demokráciában nem lehet ezt jogilag megoldani.
De meg lehet. Perelhetsz. De ha ezt negyedszerre sem fogod megérteni, akkor el foglak küldeni melegebb éghajlatra.

supermokus # 2010.01.15. 11:37

Érdekes vita alakult ki.
Igen dr KTK., pont ezt szerettem volna kidomborítani, hogy a Magyar Posta milyen jogkörrel van felruházva, és milyen felelőssége van egy ilyen esetben. Az nyilvánvaló, hogy a kedves "ügyfeleim" miért nem jelentik és jelentették be a lakcímváltozást. Engem egy szabálysértési ügy miatt azonnal elővettek ezért is, mondjuk én tényleg nem tudtam volna bejelentkezni, mert a tulajdonos moszkvában él. Mindegy, kifizettem a bírságot. Egyébként amikor megjött a határozat az első ügyről, akkor feljött a postás (nem szokott..), életemben nem találkoztunk még egymással, és megkérdezte hogy át akarom-e venni, vagy küldje-e vissza azzal hogy "nem ismert". Szóval ennyit a felelősségről, meg a jogkövetésről.
Amúgy összefoglalva a vitát, úgy látom hogy dr KTK. is látja, hogy van valami bibi azzal a gyakorlattal, amit KBS körülírt. Vagyis úgy néz ki, hogy ebben az esetben KBS szerint jogszerűen járt el a Bíróság, viszont a gyakorlat nem minden kritikán felüli.
Egyébként abban az esetben, ha megtudom hogy pontosan hol laknak most, beadok egy új fizetési meghagyást arra a lakcímre, viszont a posta megint nem fogja kézbesíteni, hiszen biztos hogy arra a lakcímre sem lesznek bejelentve, és nem fognak név szerint szerepelni semmilyen nyilvántartásban. Akkor meg a KEHK-től sem tudok igazolást kérni, mert hivatalosan ők nem is laknak azon a lakcímen.
Szóval nagyon úgy néz ki, hogy ebben a fene nagy demokráciában nem lehet ezt jogilag megoldani.
Mindenesetre szerintem beadom újra az elsőt, ha visszaküldik "nem ismert" jelzéssel a határozatot, akkor mellékelem - ha megkapom - a KEHK álláspontját, kiegészítve egy kérelemmel a szabálytanaság megállapítására és meglátjuk, hogy mit mutat a gyakorlat.

Mindenesetre már kézbe vettem tegnap a dolgot más irányból is, de azért köszönöm a segítő tanácsokat.

Remélem hasznosnak fog bizonyulni,
Szép napot mindenkinek

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.15. 07:54

pont így gondoltam :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 17:17

Bemész, és kikéred az aktát. Abból látni fogod, hogy kiküldték-e már a meghagyást a kötelezettnek, visszajött-e a tértivevény, ellentmondott-e, esetleg jogerős a meghagyás stb.

kismukk # 2010.01.14. 16:10

dr.KTK
Köszönöm!
Még egy kérdés:
ilyenkor megér egy misét iratbetekintést kérni a bíróságtól
Milyen iratbetekintést? Még csak a fmh benyújtása történt meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 15:24

Ne essük túlzásokba, és ne dramatizáljuk a kérdést. Szó nincs arról, hogy mi a magasabb meg mi az alacsonyabbrendű.
A nyilvántartás elvileg mindenkinek tartalmazza az aktuális lakóhelyét és tartózkodási helyét. A nyilvántartás adataihoz számos esetben jogkövetkezmény kapcsolódik, így például az aktív választójog tekintetében, a hatóságok, bíróságok illetékessége terén.
Olyan jogkövetkezményt azonban, hogy a nyilvántartásban szereplő lakó- vagy tartózkodási helyre címzett küldeményt kézbesítettnek kell tekinteni akkor is, ha "ismeretlen" vagy "elköltözött" jelzéssel érkezik vissza, egyetlen jogszabály sem állít fel.

A kézbesítés alapvetően ténylegesség. A tisztességes eljáráshoz fűződő jogok megkövetelik, hogy az, akivel szemben eljárás indul, erről tudomást szerezzen, módja legyen az eljárásban részt venni, érdemben védekezni. Ennek nyilván feltétele a kézbesítés. Bírósági (és hatósági) iratok esetén a törvény kézbesítettnek tekinti azt a küldeményt, amelynek átvételét a címzett megtagadta vagy amelyet a postán az értesítés ellenére sem vett át. Ezek a magatartások ugyanis súlyos nemtörődömségről, az eljárás hátráltatásának szándékáról tanúskodnak. De még ezekre az esetkre is meghagyja a törvény annak lehetőségét, hogy a címzett megdöntse a vélelmet, illetve a kézbesítés szabálytalanságát bizonyítsa.

Kétségkívól hanyagság az is, ha valaki elköltözésekor addigi lakó-, tartózkodási helyét nem törölteti, az újat nem jegyezteti be. Ha azonban emiatt sikertelen egy küldemény kézbesítése, ott a kapcsolat nem közvetlen. Nem lehetne azt állítani, hogy a címzett azért tűnt el, hogy a konkrét ügyben nem jusson el hozzá a küldemény. Annál is inkább, mert ily módon az igényérvényesítést megakadályozni nem is tudja, hiszen a per a távollétében is lefolytatható ellene.

A bíróságok gyakorlata ebben a vonatkozásban nem jogszabályba ütköző, épp ellenkezőleg, majd hogynem pozitivista.
De lege ferenda mondhatod, hogy a lakcímnyilvántartó adataihoz ilyen szigorú jogkövetkezményt kellene kapcsolni.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.14. 15:05

Vagyis a Magyar Posta kézbesítői által küldeményre írt „elköltözött“, a „címzett ismeretlen“ jelzés magasabb rendű, mint a közhiteles hatósági nyilvántartás?

Félreértés ne essék, nem vonom kétségbe, hogy a bírósági gyakorlat az általad leírtakat alkalmazza - ha lejjebb olvasod a beírásokat ezt egyszer sem tettem -, hisz tényleg azt teszi. De ez nem jelenti azt, hogy ez a gyakorlat ne lenne hibás, vagy jogilag helytelen...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 14:55

Pedig egyértelmű: csak akkor áll be a kézbesítési vélelem, ha a küldemény átvételét a címzett megtagadta vagy nem kereste. Ez pedig az "átvételt megtagadta" illetve "nem kereste" jelzést jelent. Más esetben, így az "elköltözött" és a "címzett ismeretlen" jelzéssel visszaérkező küldeményekre a kézbesítés megtörténtét vélelmezni nem lehet.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.14. 14:05

A PP. 99. § szép, hisz kimodja, hogy a bírósági iratokat a posta kézbesíti, de olyan jogkört nem kapcsol a postához, ami kétségbe vonná a lakcímnyilvántartó adatait. Vagy te olvastál benne ilyet?

A kézbesítés szabályossága érdekében nem mindegy, hogy a címzett nem lakik a lakcímen, mert a lakcím maga volt helytelen (vagyis nem a bejelentettnek megfelelő) és ennek eredményeképpen cím hiányában az fmh kibocsátása nem lehetséges,
vagy pedig a cím helyes csak éppen a címzett a küldeményt nem kereste (erről rendelkezik a Pp. 99. §). Utóbbi ugyanis - ebben talán egyetértünk - beálltá teszi a kézbesítési vélelmet...vagyis az fmh kibocsátása előtt nyitva a lehetőség.

A kézbesítőknek viszont gyakorta a kettő közti különbség tök mindegy, vagy mivel "haverok vagyunk a címzettel hát ráírom, hogy nem laksz itt"...

Így a 99. § nem elég nehéz, mert nem erről szól...