Tisztelt fórumozók!
Melyik jogszabályban található a háztartás fogalma? Keresem, de sehol se találom! (paragrafus érdekel - ha egyáltalán van olyan)
Háztartás - fogalom
Nem hinném, hogy erre lenne törvényi értelmezés, de segítene a dolgon, ha azt is írtad volna, hogy milyen célból érdekel. Nem mindegy ugyanis, hogy pl a közös háztartás, vagy a háztartási tüzelőolaj témakörében keresgélsz.
Guba: :)))
Pepe2144: pl. a 2009. évi IV. tv. 4. pontja
Élettársakkal és házastársakkal kapcsolatban keresem, azt hittem, a Ptk.-ban van, ugyanis Szlovákián a szlovák Ptk.-ban található, és az szerint "háztartás fizikai személyekből áll, melyek tartósan élnek együtt és életviteli kötségeiket közösen viselik".
Úgy gondoltam, valami hasonló lesz a háztartás fogalma a magyar jogban is, a wikipédián ezt találtam:
"A háztartás azoknak a személyeknek az összessége, akik függetlenül bármilyen rokoni viszonyoktól (kapcsolatoktól), egy jövedelmi, illetve egy fogyasztói közösséget alkotnak és az életviteli költségeiket folyamatosan részben vagy egészben közösen viselik. A háztartás fogalma tehát nem azonos a család fogalmával, mivel előbbi inkább gazdasági kötődés, utóbbi inkább jogi."
Itt van aztán a 2009. évi IV. tv. 4. pontja, amit Lonicera ajánlott:
"háztartás: az egy lakóingatlanban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek közössége".
A diplomammunkámmal kapcsolatban keresem, amelyben az élettársi viszonyról írok, és ott használom a 685/A. § is:
"Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nélkül közös háztartásban érzelmi és gazdasági közösségben (életközösségben) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri, féltestvéri kapcsolatban."
Szerintetek írhatom azt, hogy a háztartás fogalma több jogszabályban található, pld. 2009. évi IV. tv. ..., és aztán a wikipédiás (Halasi Éva – Alapfogalmak statisztikai definíciója) definíciót használjam?
(Ha valamit furán írtam, az azért van, mert szlovákiai vagyok...)
Ha az élettársi kapcsolatról írsz, akkor max. kitekintésként írhatod, hogy jogszabály más esetekben pl. támogatásoknál leírja, és pl. közös bejelentett lakcímhez köti, de expressis verbis nem határozza meg ilyen esetben a fogalmat.
De van rá egy rahedli BH.
Ok, köszönöm a segítséget, leírom úgy!
Üdv!
Engem az érdekelne, hogy jogilag hogy van deklarálva a "közös háztartás"?
Engem most konkrétan a jövedéki törvény változása miatt érdekelne, mert számomra lehet, hogy pl hátrányos a dolog. Mi közös telken építkeztünk a szülőkkel, tehát azonos a helyrajzi szám, de külön házak vannak. Mindenféle szempontból külön élünk, de most a helyi főzde szerint nem főzethetünk külön pálinkát, egybe kell számolni. Eddig ez nem volt így. Most hiába van saját néven bejegyzett gyümölcsösöm, valamint az öregeknek szintén a saját nevükön, de egybe akarnak számolni? Miért???
Tisztelt Fórumozók!
Amennyiben nincs törvényi szabályozás, akkor hogyan kell kezelni a közös háztartásban élők jogait és kötelességeit ha az megszűnik és előkerül egy "sötét" lap?
Pl. Apa és gyermek, közös (1/2-1/2) tulajdon, mérők az apa nevén, együtt, egy kasszán élnek, életvitel szerűen. Idővel megunják a közüzemi díjak fizetését, így éldegélnek egy rövid ideig, majd apa meghal (van örökös, kettő: gyermek és egy másutt élő testvére; gyermek elajándékozza részét a másiknak, a tul. viszonyok megint 1/2 - 1/2, de adósságot nem csinálnak, az el van felejtve a gyermek által, a másik nem tud róla), gyermek és örökös eladja a lakást.
Szolgáltató jogosan pénz kér a régi szolgáltatásért.
Kinek kell kifizetnie az elmaradt számlát? A mit sem sejtő örökösnek (aki még ajándékot is kapott: a gyermek ajándékozta örökséget), vagy annak aki ott a közös háztartásban anno együtt fogyasztott az apával, vagyis a gyermeknek, mivel apa már nem él?
amennyiben plusz magyarázat vagy bővítés szükséges, megírom.
Üdvözlettel patyóbácsi
Fenyo12, a jövedéki törvény a bérfőzés vonatkozásában eddig is gyümölcstermelő háztartásonként adott mennyiségre biztosította a kedvezményes adómértéket, e tekintetben semmi sem változott. Ha egy helyrajzi számon van két ház, de a telken lévő gyümölcsös közös, akkor az 50 liter 86 tf%-os határ együttesen vonatkozik rátok, szerintem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02