osztálypénz


Rexor # 2016.08.24. 08:04

Nincs ez egy kicsit túlbonyolítva?

Kezdjük azzal mire kell az "osztálypénz". Én emlékezetből 2 dolgot tudok kapásból felsorolni. Tanítónénikbácsik ajándéka (az én időmben ezt nem osztályszinten oldották meg, aki akart évzárón vitt valamit), osztálykirándulás (megírták előre mennyit kell fizetni, aki fizetett ment aki nem fizetett nem ment).

Wc papír: nálunk sem volt anno az iskolai klozettban, mindenki vitt magával.

limma # 2016.08.24. 07:30

Hoppácska, úgy mutatja, hogy nem vagyok bejelentkezve és mégis! Most nem tudok kijelentkezni!!!!!

Na szóval: fiamnál nagyon rendesen vezették az osztálypénz-nyilvántartást, bankszámlára utaltunk, negyedévente kaptunk kimutatást. Ha egy-egy gyerek elment más osztályba, más ikolába, fillérre visszakapta az egy főre jutó költségei levonása után a maradékot.
Miután az én gyerekem nem volt hajlandó táncolni a szalagavatón, így a tánctanárokra, ruhakölcsönzésre jutó összeget kvázi elvesztettem. Mindegy, ezen nem rugózom, jó volt, hogy nem egy összegben kellett kifizetni az utolsó év tetemes költségeit. Mi abszolút megbíztunk a pénztáros szülőben és ő nem is élt vissza ezzel a bizalommal.
Ellenben a lányom előző osztályában, mikor kértem, hogy a két évi gyűjtés maradékát adják vissza, azt bírta válaszolni a "kedves" pénztáros szülő, hogy ők szülőin megszavazták (!!), hogy senkinek nem adnak vissza semmit, meg amúgy se tudja, hogy mennyi járna.

Alapítványt létrehozni szerintem nem egyszerű feladat és annak olyan költségei lehetnek (pl. könyvelés), hogy az egész gyűjtött pénz nagy részét elvinné.

limma # 2016.08.24. 07:19

mm

Sherlock # 2016.08.21. 05:45

Én csak arra emlékszem általános és középiskolából, hogy aki háborgott az osztálypénzen/nem voltak hajlandóak a szülők fizetni, valahogy mindig elmaradt a konkrét befizetésekkel, mikor kiadás volt. Arra sem emlékszem, hogy valaha jöttek volna osztálykirándulásra, mert 10-15 ezer Ft + a költőpénz már túl nagy kiadás volt a családnak. Havi 1-2 ezer valószínűleg nem lett volna az, de "őket senki ne lopja meg".

Immaculata # 2016.08.21. 03:23

Mindenképpen helyesnek tartom, ha az ostoba emberek ostoba felvetéseit a többség egyöntetűen leszavazza.

Lehet erősködni a fórumokon, blogokban nyomni a hülyeséget, attól az még egy dolgot jelent, hogy az illető nem akar fizetni azért, amit a gyermekére költene az osztály.

A blogban említett szülői közhasznú alapítvány annyit ér, mint a négyzet alakú tojás feltalálása. A kérdezőben fel sem merült, hogy a közhasznú szó, az valóban közhasznúságot jelent, annak felhasználása közösségi dolgokra fordítódhat, és nem személy szerint az ő csemetéjére.

Az osztálypénz arra van kitalálva, hogy a több tízezres nyaralások, kirándulások, nagyobb költségigényű költések ne egyszerre terheljék a szülők pénztárcáját. Láttam nem egyszer, hogy 10e Ft miatt nem mehetett valaki kirándulni, mert nem volt ennyi pénze a szülőnek, de voltam olyan farsangon is, ahol szóvá tették, hogy a Pistike miért eszik az osztálypénzből vett süteményből, amikor a szülőnek elmaradása van az osztálypénzzel.

Amikor az Okos Tónik ostobasággal mérgezik az emberek mindennapjait, ráadásul hatványozott erőszakossággal, akkor mindenki azt kívánná, hogy bárcsak a másik osztályba járna ennek a szülőnek a gyermeke.

1kisember # 2016.08.20. 19:57

Az első meg a második osztályba is említettem az álláspontom egyebet. Négyen helyeselték. Mikor szavazni kellett ez a 4 tartózkodott.

Vannak 7-en ismerősei egymásnak oviból, közöttük 2-en az ofő tegezős ismerősei rég, Ez a két nő nagydumás szószóló, és a pénzkezelők. Össze is jár a két család, meg amikor az ofőnek név-meg szüli, egyébje van, meg az ajándékozás. Na ez nem is lenne baj,csak másképp is van velük. Nagyon összetartanak, gyerekük felé is más a viszonya láthatóan az ofőnek.

A második osztályba történt fizetési késlekedésünk miatt a gyerekem kritizálása párszor, ami személyeskedés, semmi köze a tanítási fegyelemhez!

Én ezzel zárom a témát.

Mindenkinek üdvözletem!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.20. 17:56

oda kell állni a szülőin, mi olyan bonyolult ezen? Korábbi hozzászólásban már írtam ötletet.

Lyonee # 2016.08.20. 17:39

Egyébként mekkora összegről van szó?
Miből gondolod, hogy használja a másik szülő a pénzedet? Ha ennyire bizalmatlan vagy, javasold, hogy ketten vezessék a pénztárat, vagy vállald el te!
Vagy, állj fel a legközelebbi szülői értekezleten, hogy nem tartod jónak ezt a befizetgetést, ha szüksége lesz a gyerekednek valamire, majd megveszed. Biztos lesznek, akik melléd állnak.

1kisember # 2016.08.20. 14:53

szvsz az 1%-ok nem kötelezőek, csak erre is van lehetőség az említett alapítvány esetén, és más támogatásra is.
A jelen módszer több sebből vérzik nagyon rég, mégis ez az elterjedtebb xy okok miatt. Ez csak annak jó aki hozzányúlhat(nak) bármikor egyebek.

Magam részéről nem kívánok érvelni, magyarázkodni egyebek.Sok vélemény olvasható e felől és egyáltalán nem pozitívumok.

Köszönöm a hozzászólásokat!

Burn Out # 2016.08.20. 13:30

Tudnál arra válaszolni, hogy az adó 1 %-ának az utalása mennyivel igazságosabb abban az esetben, ha csak 2-3 szülő utalja oda az 1 %-ot?

Akkor utána az a 2-3 szülő fog azon problémázni, hogy ők már ezt a felajánlást megtették, vagy nagyobb mértékben tették meg, mint mások, és akkor ők miért fizessenek például osztálypénzt.

1kisember # 2016.08.20. 12:45

Volt nem egyszer, hogy wcpapír (no használt!) volt meg 1 hó után, abból tudtak tépni orrfúvásra.
Ki iskolások még,

1kisember # 2016.08.20. 12:32

Itt zsepit, wcpapírt, szalvétát kel bevinni mindenkinek.Plö a wc-t a gyerekek többsége ritkán használja pisin kívül Negyedévente vinni kell megadott adagot. 1 év alatt nem használ el 1 gyerek sem negyedéves adagot semmiből. Szóval kell......
Kell még fogkefe, krém ami csak ott van nemigen használják a gyerekek.

1kisember # 2016.08.20. 12:24

"Közhasznú Szülői Alapítványok létrehozása"

http://www.mszoe.hu/index.php?…

az oldal alsó harmadába olvasható róla.

Egyjogász # 2016.08.20. 12:21

"Gyerekeink előnyös feladata lehetne, ha a napi-heti papír zsebkendő, wc papir, szalvéta adagjukat a táskájukba hordanák, Ők gondoskodnának róla, azt használnák szükségük szerint."

Ne haragudj, de ez röhejes. Én soha nem hordtam iskolás koromban ilyeneket a táskámban, klozetpapír volt az iskola WC-jében, szalvétát meg adtak a menzán.

Vagy ez így fog működni:

A Szülői Munkaközösség és Számonszedő Szék Közleménye:

Tisztelt Gimnazista Deákok!

Felhívjuk minden gimnazista figyelmét, hogy aki szart, utána használja a klozetpapírt a táskájából, mert ha nem, büdös lesz!

Szóval kitörölni, vazze!!

Dr. Doktor Elvíra az SZMK elnöke
Kovács Altamíra a Számonszedő Szék főinstruktora.

Egyjogász # 2016.08.20. 12:15

"Nem az iskola vagy egy tanár vagy más akar létrehozni pénzalapot esetünkben."

Miért, akkor ki? Régen, ha valamire pénz kellett, mindíg az ofő dobolta ki, általában ő is szedte be.(Kivéve az ő ajándékpénze, de azt meg megoldottuk mi egymás közt, ahhoz sem kellett szülői felügyelet.)

Ha meg a kis Benőke mamája és a Pütypürüttyke papája találta ki, azt pont le kell szarni, egyik szülő sem diktálhat a másik szülőnek, hogy mit fizessen be.

1kisember # 2016.08.20. 09:05

Erős a gyanúm egyesek anyagi érdeki miatt, hogy ők nagyon akarják a jelenformát, szinte "követelő" módon. A nagy többség meg hallgat, féltik gyerekeiket a hátrányok miatt jogosan......

1kisember # 2016.08.20. 08:58

Nem az iskola vagy egy tanár vagy más akar létrehozni pénzalapot esetünkben.

Én felvetettem itt fel mint lehetőséget osztályon belül pénzkezelésre szülői közhasznú alapítvány létrehozását.
Erre törvényes az adó 1% és adományok is utalhatók és átlátható stb lenne az egész szvsz.

Egyjogász # 2016.08.20. 08:15

Egy ideje nem vagyok érintett, de elhűlve olvasom az alábbiakat.

Amikor én, illetve amikor a gyerek járt általánosba, gimibe, az volt a szokás, hogyha konkrétan kellett pénz valamire (ebédpénz, osztálykirándulás, ajándék Jolánka néni(k)nek évvégén, stb., stb.), akkor megmondták mennyi kell, és arra a konkrét dologra behozta/vitte mindenki, amennyi rá esett.

Ezt az ofőnek adtuk oda (kivéve persze az ő ajándékára szánt pénzt, az valamelyik osztálytársnál volt), aztán a végén megmondta, hogy ennyit adtatok össze, ennyit költöttünk, maradt ennyi, azt holnap elfagyizzuk (ha maradt).

Az én szüleim ezzel rohadtul nem foglalkoztak, de én sem, amikor a gyerek kért pénzt valamire.

Manapság ez már úgy megy, hogy a szülők év elején összedobnak minden konkrét cél nélkül egy több százezres pénzalapot (osztálypénz), aminek a felhasználására "vagyonkezelőket" jelölnek ki, akiket meg aztán valami szülői "számvizsgáló bizottság" ellenőriz?

A véleményem tömören: na vazze, a gyerekeknek inkább tanulni kellene, a tanároknak meg tanítani.....vagy ez netán valami új oktatási módszer (egy pénzalapkezelő képzőben még érteném is, no de egy általánosban)?

(az egyébként nekem sem tiszta, hogy egy tanár, vagy akár egy iskola milyen alapon kíván létrehozni ilyen jellegű "osztálypénz" nevű pénzalapokat)

1kisember # 2016.08.20. 06:53

Tisztelt Mindenki!

Olvasataim alapján úgy vélem, hogy egy szülői közhasznú alapítvány létrehozása megoldhatná, tisztába tehetné az általam közölt problémákat.

Létrehozásához kérek tanácsot,véleményt, és hogy kell.

Köszönettel az előző válaszokat is!

1kisember # 2016.08.19. 14:42

Ez egyes szülőktől származó ötlet, akarat nem a tanároktól.

1kisember # 2016.08.19. 14:39

Tisztelt KBS.

Pontosan milyen következényeit? Szükséges dolgokra amit a gyerekre költenének valamivel előtte be lenne fizetve. Minek hónapokkal vagy fél évvel előbb?

Köszönettel!

1kisember # 2016.08.19. 14:34

Én biztos erősen támogatom szülőin a körlevélbe írottakat, jónak tartom.
És ha nem érek (vagy páran) vele semmit, kötelezők vagyunk fizetni ha a többség az eddigi módszere szavaz?
Az is vélemény jelenleg, hogy elsőbe induláskor megszavaztuk (tartózkodtunk akkor 3-an)így menjen tovább.
Most kezdődik a harmadik osztály.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.19. 14:25

Ha nem akarsz, nem fizetsz. Aztán viseld a következményeit. Meg a gyerek is.

1kisember # 2016.08.19. 14:10

Tavaly őszi szülőin felszólaltam, hogy a pénz mozgásról kapjunk napokon belül igazolást. Aki kezelte a pénzt nem igazán tetszett neki. Mai napig nem kapott senki erről igazolást sem értesítést email útján. Voltak páran akik becsületes kezelésre hivatkoztak, többen hallgattak.

Ne legyek gyanakvó, meg miért nem bízok volt a válasz meg a bólogatás. Meglátásom, érzésem szerint érdekfonódás lehet.
Más is érezheti ami a küldött körlevélből is kitűnik.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.19. 13:57

Mint javaslat és volt szmk-s szülőtől.

Ki kell jelölni minimum két személyt aki kezeli az osztály vagyonát. Pontosan azért kettőt, hogy alkalomadtán egymást ellenőrizve, pontos elszámolással legyenek a gyermekek szülei felé. Mi úgy csináltuk, hogy negyedévente szmk-s szülők ellenőriztük a számokat és pénzek mozgását. Minden számlát, nyugtát aláírással szignóztunk, hogy azok későbbiekben ne kerülhessenek újra elszámolásba. Szülői értekezleten pedig minden esetben felszólaltak a pénzügyes szülők valamelyike és magam részéről is biztosítottam a szülőket abban, hogy minden a legnagyobb rendben van. Vázlatos elszámolást kiadtunk minden szülő kezébe, hogy azokat otthon tanulmányozhassa. Mivel több ponton történt az ellenőrzés, soha egy fillér sem hiányzott az osztálypénzből, sőt inkább a szülők felé lett visszaosztva a többlet. Nem kell ide jogi ügyet belekeverni, elég ha Te magad felszólalsz a szülőin, hogy javasolod ezt a nálunk is bevált ötletet.