Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Tician # 2013.03.07. 08:07

A szolnoki bíró is tudta ezt nemde?!Akkor mit gondolt?

Ycal # 2013.03.07. 07:59

Sherlock:

Közvetve sincs.

OK, akkor úgy magyarázom, hogy te is megértsd.

Adott egy LB jogegységi határozat, amiben megtalálható egy megállapítás.

Én hivatkozom, erre a megállapításra saját ügyemben, a bíróság megteheti, hogy figyelmen kívül hagyja ezt és ellentétes ítéletet hoz.

De mikor az ügy a végén eljut az LB elé, akkor borítékolható, hogy a jogegységiben található megállapítással megegyező döntés fog születni.

Ezt a bíró is tudja többnyire és egy LB állásponttal ellentétesen nem sokszor ítél.....

Ezért közvetve mégis csak "létezik" precedensjog.....

Szerintem...

Tician # 2013.03.07. 06:37

Olvastam a PITEE-t, nagyon ott van!

A gáz az, hogy a bíróság ezt érti-e, meg veszi-e a lapot vajon?!

Talátam több tavaly nyári jogerős döntést is amiben az árfolyamrés nem költség, és elkaszálta a bíróság...mitől lett a PITEE-nél fordulat?Illetve sajnos még mindig több ezek szerint a rossz döntés, mindig a nekünk jó!Illetve a PITEE döntés után is megszületett ez a szolnoki f.szs.g...hogy nem költség...???Érdekes!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 22:37

Szánalmas.

Totom # 2013.03.06. 20:30

Tician

Sehol nincs. Az elképzelhető, hogy a Kúria most majd lépni fog ez ügyben és lesz jogegységi.
A PITEE mai bejegyzése fergeteges, sírva röhögtem, olvasd el és mindent megértesz.

Tician # 2013.03.06. 19:53

Értem!Köszi!

Egyébként most találtam, hogy az Axa ellen ma is volt 3 elsőfokú tárgyalás, ebből 2 semmis, de nem az árfolyamrés miatt, arra azt mondta a bíró, hogy nem külön költség, stb...most hol van itt a jogegység?

Totom # 2013.03.06. 18:55

Tician

Pertársaságban tudomásom szerint nem támadható, csak a különböző általános szerződési feltételekben megfogalmazott részek (tisztességtelen szerződési feltételek).

De majd az okosok úgyis leugatnak, viszont a precíz választ sosem fogod megtudni itt.

Péter_ # 2013.03.06. 18:05

Igen Tisztelt fórumozók!

Látok itt sok érdekes és érdektelen hozzászólást!

A lényeget kiemelném (én szerintem):

1. A Bankok az ügyfelek tudatlanságát kihasználva sózták rájuk a devizahiteleket (Nyugaton azért sokkal több joga van az Adósnak)
  2. Ez a bizonyos devizahitel bizony nem megfelelő termék, mert a kedves adós nem tudja mennyit fog visszafizetni 1 avagy több év múlva (megjegyzem, ha ténylegesen devizában tartották volna számon a kölcsönt, esetleg a fizetésnek is abban a devizában kellett volna jönnie, mert akkor a hitelbírálat igen megkérdőjelezhető)

3.Sok ember nem volt tisztában azzal a ténnyel (ami szinte csak Magyarországra jellemző), hogy ha bebukik, nem csak a házát (fedezetül szolgáló ingatlant) viszik, hanem mindent, sőt a gyerekein (örökösök), is követelhetik a kölcsönt.
4. Nem a Moratórium meghosszabbítása a megoldás hanem a BANK reformáció (Ha már a bank semmiből tudd pénzt előállítani, miért követel kb 20% kamatot ÉS EZ ÉVI KAMAT, nem az egészre hanem egy évre nézve, senki ne feledje).
5. A PSZÁF úgy leégett mint a............., ha eddig ténylegesen tette volna a dolgát, a jelen helyzett nem lenne.
6. Jó lenne ha a kedves Magyar polgártársaim kiállnának magukért, mert Nyugat Európában se azzal értek el valamit, hogy otthon a TV nézték.....
7. Igen is az embereknek vannak jogaik, de aki nem akar tenni érte semmit az maradjon otthon Nézze a TV-t és nyafogjon!

Tician # 2013.03.06. 17:01

Az Axa elleni pertársaság is az árfolyamréssel támad?Vagy ők más irányból támadnak?

Sherlock # 2013.03.06. 16:46

Nem lett több értelme a mondandódnak.

Mr.Chapel # 2013.03.06. 16:37

Sherlock

Közvetve sincs.

Akkor ezek szerint VERICA TRSTENJAK FŐTANÁCSNOK- nak fi...ja sincs a jogról...

Veled ellentétben..:(

C 472/10. sz. ügy

VII – Végkövetkeztetések

2.. Az irányelv 6. cikkének (1) bekezdése és 7. cikkének (1) és (2) bekezdése az eljárásban részt nem vevő fogyasztó részére nem biztosítja a valamely feltétel tisztességtelen jellege következtében keletkezett költségek visszatérítése iránti igényt, ha a feltétel tisztességtelen jellegét egy másik, őt nem érintő eljárásban állapították meg. Nem ellentétes ugyanakkor az irányelv 8. cikkével az olyan nemzeti szabályozás, amely ilyen esetben biztosítja a fogyasztó számára a visszatérítés iránti igényt.

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Sherlock # 2013.03.06. 13:24

Ne használj olyan szavakat amiket nem ismersz. Talán.

Sherlock # 2013.03.06. 13:20

Közvetve sincs.

Ycal # 2013.03.06. 13:14

Sherlock:

"de nálunk nincs ilyesmi."

Közvetve mégis van :-)

Sherlock # 2013.03.06. 13:11

Precedens? A Marbury v Madison az precedens, de nálunk nincs ilyesmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 12:02

És mivégre?

Sherlock # 2013.03.06. 12:00

De elindult végre.

Miért végre?

Ycal # 2013.03.05. 17:47

Chapel:

A Ptk. 231.§-val egy baj van, az kizárólag arról beszél, hogy hogyan kell törlesztened vagyis a "lerovásról"...

Arról egy szó sincs benne, hogy hogyan is lehet a Ptk. 523.§-ban nevesített "kölcsön" esetében a kirovó pénznem "minőségét" megváltoztatni......(HUF-ot bocsátok rendelkezésre , de CHF-et veszek nyilvántartásba és azt követelek)

Erre sajnos sem a bankok , sem az itt jelenlévő urak nem szeretnének válaszolni :-)

Ycal # 2013.03.05. 17:47

Chapel:

A Ptk. 231.§-val egy baj van, az kizárólag arról beszél, hogy hogyan kell törlesztened vagyis a "lerovásról"...

Arról egy szó sincs benne, hogy hogyan is lehet a Ptk. 523.§-ban nevesített "kölcsön" esetében a kirovó pénznem "minőségét" megváltoztatni......(HUF-ot bocsátok rendelkezésre , de CHF-et veszek nyilvántartásba és azt követelek)

Erre sajnos sem a bankok , sem az itt jelenlévő urak nem szeretnének válaszolni :-)

Mr.Chapel # 2013.03.05. 16:46

alfa7 2013.03.05. 11:31

Köszönöm a válaszod!

Igazából YCAL fórumtársunknak volt erre vonatkozóan még korábban felvetése, kérdése, csak nem ugrott rá akkor senki az életképes és hozzáértő jogtudók közül.!!

Viszont ha már így felmerült akkor

A Ptk. 231.§-ának 1978. március 1-jével hatályon kívül helyezett (4)… A lebegő árfolyamot pedig tudtommal 2008.02.25.-én törölte el az MNB…

2008 tavasz körül szűnt meg az intervenciós sáv alkalmazása…

Ellenben felmerül a kérdés, volt-e valami jogszabály, rendelkezés, ami koherens lehet a valaha volt 231 § 4- el???

Akár a Tptv- ből akár bármely más jogszabályhelyről…???

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

ius latratus # 2013.03.05. 15:01

KicsiRózsa

Franciska69 2013.03.05. 09:12-kor kelt linkjére írtam az általad hivatkozott sorokat.
Kérem tudomásulvételét.

Tisztelettel.

ius latratus # 2013.03.05. 14:57

:))

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.05. 14:48

Az, ha tudod bizonyítani. Ha nem, akkor rágalmazás.

capisca # 2013.03.05. 13:54

Én megnézném magamnak Kásler Árpád urat, megérné elmenni.

Láthatnám a bankok és közjegyzők legrosszabb rémálmát, kik remegve emlegetik e nevet.

Ő a mondern kor Jean d'Arc-ja (tudom, nő volt, de jobb most nem jutott eszembe). az isteni kiválasztottság remek példája.

Zászlója alatt gyűlik a nép és rendet vág a gonosz bankárok sorai között.

Jaj neketek ti gazok!

wers # 2013.03.05. 13:38

:) szerinted én elmennék?