Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2013.12.12. 12:05

KBS:

Miért is van a bankoknak igaza?

Semmisek azok K. szerződések vagy nem semmisek?

Ne beszéljünk már itt félre....nincs olyan, hogy kis hiba kicsit semmis, nagy hiba nagyon semmis?

A bank bújtatott költséget érvényesített, ami rosszul mutatott volna, ha leírja ezért elrejtette a szerződésben....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 11:53

Nem bírod megérteni: ezekben az ügyekben a bankoknak van igaza. Ha nagy ritkán ezzel ellentétes az ítélet (egyébként sokszor csak látszólag az), akkor az éppen azért van, mert a bíró jogon kívüli szempontokat érvényesített. (Tkp. előre megvolt az ítélete, és utólag keresett hozzá indoklást. Ahogyan te teszed.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 11:52

Ugyan már! Ha hajlanék ár, hogy méltányossági szempontokat egyáltalán figyelembe vegyek, akkor az nem a bankok mellett szólna. (De ilyesmire egyébként is csak egyezség terén hajlok - elvont jogkérdésben nem.)

Ycal # 2013.12.12. 11:48

KBS:

"De a véleményem változatlan marad: aki rossz szerződést köt, annak viselnie kell annak a kockázatát."

ezzel maximálisan egyetértünk...de remélem ezt a véleményt a bankkal szemben is fenntartod....nem csak az adósokra vonatkozik :)

Vagy a bankot meg kell menteni, ha esetlegesen rossz (semmis) szerződést köt? (amit Ő maga a saját hatalmasságában fogalmazott meg)

Én meg azt remélem, hogy ha Kúria meg is tette, az EU nem fog behódolni a bankok előtt.....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 11:37

Bár ti is tisztában vagytok ezzel, de ezt majd csak 1-másfél év múlva fogjátok beismerni, mikor már ciki lesz tagadni....
Én már semmin nem lepődnék meg. Azon se, ha megerőszakolnák a jogot, és visszamenőlegesen törvényt módosítanának, és azon se, ha a Kúria jogegységi tanácsa behajolna a kormánynak, és odatartaná neki azt a testrészét, amelyiket az kívánja.
De a véleményem változatlan marad: aki rossz szerződést köt, annak viselnie kell annak a kockázatát. Természetesen kaphat adományokat, hogy segítsenek rajta, ideértve a kormány adományait is - de ez nem jogi kérdés, hanem szociális és politikai.

Ycal # 2013.12.12. 11:32

Attika:

Szerintem ez csak valami maradvány lehet....amióta Sherlock joghallgató státuszban van, annyi félévet, már pénzért sem lehet venni a jogin :P

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 11:32

OFF
Igyekszem kíméletes lenni... Úgyhogy inkább nem mondom.
De akinek szeme van a látásra, látja, akinek füle van a hallásra, hallja.
ON

Dr.Attika # 2013.12.12. 11:29

Ne várj lehetetlent Sherlocktól. Joghallgatóként még járásbíróság, törvényszék közelébe sem kerülhetett, nem hogy a Kúria közelébe.

Ycal # 2013.12.12. 09:20

A második nemet azt nem értem.... abból az általad ismert "több száz" Kúria előtt elbukott perből igazán megoszthatnál néhányat a sok tudatlannal (köztük velem is) :P

Sherlock # 2013.12.12. 09:14

Nem, nem.

Ycal # 2013.12.12. 09:03

Sherlock,

Ha bugyutaság, hát bugyutaság, majd ha esetleg eljutunk odáig, akkor a bíró is jót nevet rajta (elbírom, itt már megedződtem :-) )

PSZAF alatt ugye nem a PBT-t érted, akik mindenkit elmeszeltek, mondván az árfolyamrés nem költség? :)))))

Be tudnád ide rakni annak a 10-ből 9 bukott pernek a Kúria ítéletes linkjét?

Én eddig csak az árfolyamváltozás előre történő meghatározása miatt bukott

Sherlock # 2013.12.12. 08:11

A Ptk nincs tele erről szóló dolgokkal?

Egyrészt nincs, másrészt meg az általad felvetett bugyutasághoz aligha kapcsolódhat.

Olyan szép ez a 10-ből 9 bukott per.....honnan veszitek ezt?

PSZÁF, Kúria; tudom hogy nem adósmentős szervezetek, még számláló sincs az oldalukon, de megelőlegezem hogy nem teljesen kutyaütők. (Sőt, a Bankszövetség sokkal inkább figyeli az ítéleteket, és nekik - a közvélekedéssel ellentétben - pont nem az érdekük hogy kozmetikázzák az eredményeket, szemben...)

Ycal # 2013.12.12. 07:47

Olyan szép ez a 10-ből 9 bukott per.....honnan veszitek ezt?

Ycal # 2013.12.12. 07:46

KBS:

"ez is aprópénz" - a dolog csak azért sántít, mert a Késler féle per csak az árfolyamrés tisztességtelen felszámításáról szól.....

A PITEE per viszont döntötte az egész szerződést....ami ugye már nem annyira aprópénz...(elég, ha csak az árfolyamváltozásra gondolsz...)

Abba is belemehetünk , amit a kúria csinált, ha nagyon akarod....(az én véleményem, továbbra is az, hogy a Kúria a szerződés kiegészítésével "kiherélte" a fogyasztási szerződésekre vonatkozó fogyasztóvédelmi EU-s és hazai törekvéseket )

Bár ti is tisztában vagytok ezzel, de ezt majd csak 1-másfél év múlva fogjátok beismerni, mikor már ciki lesz tagadni....

Gondolom erre az EU-s döntésre emlékeztek:

"Ha a nemzeti bíróság jogosult lenne arra, hogy a tisztességtelen feltételek tartalmát módosítsa, az eladók vagy szolgáltatók továbbra is alkalmazni próbálnák e feltételeket annak tudatában, hogy még ha azok érvénytelenségét meg is állapítanák, a szerződést a bíróság a szükséges mértékben továbbra is kiegészíthetné oly módon, hogy az említett eladók vagy
szolgáltatók érdekei biztosítottak legyenek.

"

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 06:07

hány bukott per lenne most a bankok ellen :-)
Most tízből kilenc van. Az az egy már nem sokat változtatna.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 06:06

Nem hiszem, hogy én ezt képviseltem volna. Hogy ezzel nem lehet érdemben nyerni, azt annál inkább. Ahogy mondtad: ez is aprópénz. Tudom, próbáltam.

Ycal # 2013.12.12. 05:30

KBS:

Pontosítok....

Az általad is sokáig képviselt "az árfolyamrés nem költség" dologra gondoltam....vagyis arra, hogy a Kúria sok döntésed elmeszelte volna az ügyben :)

(Emlékszem mikor még ezek a vesztes perek szóba kerültek és azt mondtad, hogy az árfolyamrés-re való hivatkozást nem használnád, mert nem akarod magad kiröhögtetni....aztán megváltoztak az idők... :) )

Minden tiszteletem Árpádé, de az ő keresete csak aprópénzről szól......a PITEE dolgai szerintem jobban ütöttek ebben a témában....

Sok adósnak lehet , hogy ez a szerencséje....hogy belőled is csak egy van.....gondolj bele, ha 100-an lennél, hány bukott per lenne most a bankok ellen :-)

De ha szeretnél egy nyert perben is benne lenni már, lehetnél az én ügyvédem.... :P

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 17:45

A bírók egyébként függetlenek. Tehát a gyenge tanácsok ítéletein semmit nem változtatna, hogy kineveznek-e egy bírót. Sőt, attól sem lesznek jobbak, ha új elnököt neveznek ki föléjük.
Az összes tanácsba pedig nem ülhetek be - belőlem csak egy van.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 17:43

Ha jól emlékszem, a bankot "kaszálták el". Soha nem képviseltem még bankot - ellenérdekelt felet annál többször. És mindig vesztettem. Bizonyára az én hibám. Nem lehet mindenki akkora zseni, mint Kásler Árpád.

Ycal # 2013.12.11. 16:56

Látod KBS, ha te ülnél ott az ítélőtáblán lenne itt rend...

Mondjuk a Kúria téged is alkaszált volna árfolyamrés ügyben, de hát senki sem tökéletes.... :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 16:08

Nem csodálkozom - bosszant.

Ycal # 2013.12.11. 15:51

KBS:

És csodálkozol, hogy a civilek olyanok amilyenek, mikor még az ítélőtáblán is.......

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 15:48

Csak nem bedolgozol az OTP-nek :P
Nem, teljesen más tárgyú perről van szó. De botrányosan rossz az ítélet. Szóval attól, hogy ítélőtábla, még előfordul. Ez engem egy kicsit elszomorít és nagyon elkeserít, de ettől még tény.

Ycal # 2013.12.11. 15:47

Shelock:

A Ptk nincs tele erről szóló dolgokkal?

Sherlock # 2013.12.11. 12:47

Milyen együttműködési kötelezettségének?