Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

apocalypto # 2013.03.03. 16:30

Mert aki csendben tűri ezt a kifosztást, az egészen biztos, hogy nem normális. Vagy nem normális, vagy áruló, és haszonélvezője a kifosztásnak!

Ycal # 2013.03.04. 08:23

Sziasztok,

Szerdán megyek egy ügyvédhaz , vázolni a helyzetet....

Kellene egy kis segítség, gondolkozom, rajta, hogy beveszem a közjegyzőt is buliba a bank mellé....

A közjegyzői okiratomban szerepel 2 szó, ami nagyon megkavarja az állóvizet.

"Egyoldalú kötelezettség vállaló nyilatkozat" a neve....

A mondat valahogy így szól (ha kell pontosan beidézem):

Az adós megjelent előttem, hogy a bank kérésére ....(az közokiratba foglalás a kölcsön egyik feltétele volt.....)

Kérdésem, hogy mivel a közjegyző is leírja, hogy nem önszántamból teszem a nyilatkozatot, nem kellett volna-e a közjegyzőnek megtagadnia a szerződés közokiratba foglalását?

1991. évi XLI. törvény

a közjegyzőkrő

3. § (1) A közjegyző köteles megtagadni a közreműködését, ha az kötelességeivel nem egyeztethető össze, így különösen ha közreműködését olyan jogügylethez kérik, amely jogszabályba ütközik, vagy jogszabály megkerülésére irányul, illetőleg amelynek célja tiltott vagy tisztességtelen.

18/1999. (II. 5.) Korm. rendelet

a fogyasztóval kötött szerződésben tisztességtelennek minősülő feltételekről

1. § (1) A fogyasztói szerződésben tisztességtelennek minősül különösen az a szerződési feltétel, amely:

j) a bizonyítási terhet a fogyasztó hátrányára változtatja meg.

Előre is köszi....

capisca # 2013.03.04. 09:47

Kedves Ycal!

Jó lenne a pontos mondat, de szerintem a közjegyzőt ki kellene hagyni a perből.

Nem látom, hogy ez a fordulat fenn állna "jogszabályba ütközik, vagy jogszabály megkerülésére irányul, illetőleg amelynek célja tiltott vagy tisztességtelen."

A nyilatkozatod nem ütközött jogszabályba, nem jogszabály megkerülésére irányult és a cél sem volt tiltott vagy tisztességtelen.

A nyilatkozatod, pedig hiába van benne, hogy a bank kérésére tetted, te magad írtad alá és ismerted el a közjegyző előtt a nyilatkozatot.

A bank képviselője ott volt a közjegyzönél, amikor a nyilatkozatot tetted?

Üfv

Capisca

wers # 2013.03.04. 09:58

Ycal, a földhivatalba sem jószántadból mentél és kértél tul.lapot, és az értékbecslést sem saját ötletből csináltattad (ha kellett) stb.
Ezek voltak a feltételek.

Ycal # 2013.03.04. 10:22

capisca:

Mint írtam , ez egyoldalú kötelezettség vállaló nyilatkozat, vagyis a bank képviselője nem volt ott.

A szerződésben , mint kikötés szerepelt a közokiratba foglalás....

Ezt semmilyen törvény nem írta elő, a bank saját maga kötötte ki ezt a feltételt, aminek egyetlen célja volt:

"a bizonyítási terhet a fogyasztó hátrányára változtatja meg"

Amely feltétel a 18/1999. (II. 5.) Korm. rendelet értelmében, mivel fogyasztói szerződésről beszélünk:

"tisztességtelennek minősül"

Ycal # 2013.03.04. 10:24

wers:

Te néha el is olvasod amit írok vagy csak válaszolsz?

Ycal, a földhivatalba sem jószántadból mentél és kértél tul.lapot, és az értékbecslést sem saját ötletből csináltattad (ha kellett) stb.

Igy van ezek voltak a feltételek, de ez nem jelenti azt , hogy a feltétel nem volt tisztességtelen....

Ajánlom figyelmedbe a 18/1999. (II. 5.) Korm. rendeletet
a fogyasztóval kötött szerződésben tisztességtelennek minősülő feltételekről

capisca # 2013.03.04. 12:00

Kedves Ycal!

Nem változtatta meg a közokiratba foglalás a bizonyítási terhet hátrányodba.

Ugyanis te perelsz, neked kell bizonyítani, hogy a szerződésed valamilyen oknál fogva semmis.

Üdv

Capisca

Ycal # 2013.03.04. 12:22

Capisca:

"Nem változtatta meg a közokiratba foglalás a bizonyítási terhet hátrányodba.

Ugyanis te perelsz, neked kell bizonyítani, hogy a szerződésed valamilyen oknál fogva semmis."

Csak két kérdést engedj meg:

1.
Ha nem lenne közokiratba foglalva a szerződés, akkor kinek kellene perelni?

Szerintem a banknak kellene bizonyítani azt , hogy jogos a követelése, a bíróság előtt egy esetleges jogvita esetén....

2.
Ha nem lenne közokiratba foglalva a szerződés (mint pl: személyi kölcsön, gépjármű kölcsön), akkor ki lenne a felperes?

"neked kell bizonyítani, hogy a szerződésed valamilyen oknál fogva semmis"

Ezt simán bizonyíthatnám alperesként is......

A közokiratnak pont az a lényege, hogy megváltoztatja a bizonyítási terhet :-)

monalisa1 # 2013.03.04. 15:30

A Fővárosi Törvényszéken megkezdődött a devizahitelesek kontra AXA Bank polgári pere, adta hírül a www.kisalfold.hu
2006-2009 évek, 30 felperes pertársasága.

Mr.Chapel # 2013.03.04. 16:47

Capisca: és Ycal

Olvasva az eszme cseréteket a közjegyzői iratról és a benne foglalt szerződésről eszembe jutott valami..:(

A múlthéten az AXA-t azért kaszálták el, mert csak egy aláíró volt a jogelőd ELLA képviseletében a helyszínen aki ALÁÍRTA az okiratot, de két banki személy kellet volna!!!

Megnéztem az Én okiratomat és azon egy aláírás sincs a BANK RÉSZÉRŐL, ott sem voltak a meghatalmazottak emlékeim szerint most hogy átgondoltam, csak a fiókban dolgozók közül csücsült be 2 fő, aki, mint TANUK ültek ott!!

Megjegyzem a meghatalmazáson ( a két meg sem jelent személy nevével) , amit szép színes szalaggal összefűzött a közjegyzői okirattal, úgyszintén NINCS ALÁÍRVA a két igazgatósági tag által, illetve 1 évvel korábbi a meghatalmazás, mint amikor a szerződést kötöttem!!

Ilyenkor mi van??

Létezik, hogy az Én szerződésem létre sem jött???:):)

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Sherlock # 2013.03.04. 16:55

Persze hogy létezik, az itteni különösen színvonalas eszmefuttatásokat olvasva a közjegyzői okiratokat illetően... semmi nem zárható ki. De ne legyél kapzsi, ha a bank 100 millát ajánl, fogadd el.

Ycal # 2013.03.04. 17:11

Sherlock:

Mióta hetente csak egyszer írsz ide, azért sokat emelkedett a színvonal :-)

Mr.Chapel # 2013.03.04. 17:18

Sherlock

Persze hogy létezik, az itteni különösen színvonalas eszmefuttatásokat olvasva a közjegyzői okiratokat illetően... semmi nem zárható ki. De ne legyél kapzsi, ha a bank 100 millát ajánl, fogadd el.

Nem leszek kapzsi…..50 millkó és csendben elsétálok…:)

De most komolyan,
ha alá sem írta Bank ( csak a közjegyzőé van rajta pecsétjével) akkor

NINCS is szerződésünk????

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Dr.Attika # 2013.03.04. 17:21

Nos, hogy adjak egy kis hasznosabb lökést a topicnak, elemezzétek ki a Kúria jogelemző csoportjának alábbi elemzését az egyoldalú szerződés módosítás kapcsán.
http://www.lb.hu/…velemeny.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.04. 17:22

Közokirat...

Ycal # 2013.03.04. 17:30

Köszi Attika...

Én személy szerint olvastam..... elég csúnyán elmeszeli az eddigi kamatemeléseket :-)

Mr.Chapel # 2013.03.04. 18:01

Dr.Attika

Ez tömény…Idő kell, mire átnyálazom

VISZONT…

Csak pörgetve a skrolt és felületesen olvasva ( 157 oldal zusammen)

Megakadt a 62 . ik oldalon a szemem valamin!!

HPT 214 § 2/A 2 bek

Kezdem érteni, miért is helyezték hatályon kívül 2010 ben a 212-214 §..:):)

Ycal # 2013.03.04. 19:38

Rózsa:

Majdnem....

A "hiteles kiadmányon" nincs aláírás....

Ycal # 2013.03.04. 20:40

Rózsa: (gugli a barátod)

Hány eredeti aláírással ellátott példányt kell a közjegyzőnek elkészítenie? - a fentiben nincs rá válasz.

Egy aláírt példány van...

Kiknek kell eredeti aláírással ellátott példányt adnia? - a fentiben nincs rá válasz.

Az a közjegyzőnél marad...

Mindkét fél kap egy "hiteles kiadmányt"..

1991. évi XLI. törvény
a közjegyzőkről
Ktv.
119. § (1) A közjegyzői okirat eredeti példányát az a közjegyző őrzi, aki készítette. A felek az okirat hiteles kiadmányát kapják meg.
(2) Az eredeti közjegyzői okirat csak a bíróságnak és a területi elnökségnek adható ki. Ilyenkor az eredeti közjegyzői okirat helyére annak a közjegyző által e célra készített hiteles kiadmányát kell elhelyezni. Ezt a kiadmányt a közjegyzői okirat visszaérkezése után is a közjegyzői okirat mellett kell őrizni.
(3) A közjegyzői okirat visszaérkezéséig - ha a területi elnökség másképpen nem rendelkezett - a közjegyző a (2) bekezdésben említett kiadmány alapján adhat ki hiteles kiadmányt.

Ha jól értelmezem,akkor egyetlen EREDETI példány van a Kölcsönszerződésből, és az a Közjegyző irattárában van elhelyezve?

A kölcsönszerződést és a közjegyző által készített okirat, hacsak nem vagy AXA-s, akkor két különböző dolog...

Franciska69 # 2013.03.05. 08:12
ius latratus # 2013.03.05. 09:32

Az.
Meg vicc.
Jogászok értik mire mondom, nektek meg finom csemege vagy két napra megint.
Rajta!

wers # 2013.03.05. 09:34

Az én gépem nem engedi megnyitni, szerinte veszélyes.
Miről maradtam le?

ius latratus # 2013.03.05. 09:36

...pedig Attikával egyszer már egyetértettünk abban, hogy jobb hanyagolni ezt a szobát, de néha, ha az embernek rossz napja van, akkor be-benézhet ide, s mindjárt jobb kedvre derül.
Ycalt visszasírom, ő sem volt semmi (sőt: volt miért drukkolni neki), de ti...

ius latratus # 2013.03.05. 09:37

wers

Nyugi, semmiről. Hülyeség, okos a géped.
:)

Mr.Chapel # 2013.03.05. 09:47

Ycal # e-mail 2013.01.29. 09:11

Sziasztok,
Lenne egy kérdésem:
Fogyasztói szerződés esetén egy "értékállandósági kikötés" a szokásostól eltérő rendelkezésnek tekinthető-e?

YCAL, csakhogy „ érezd a törődést” egy baromi régi, korábban feldobott, de érdemi vagy ahhoz közeli választ, reagálás nélkülöző topic kérdésed kapcsán….

Pénztartozás. Kamat

231. § (1) Pénztartozást - ellenkező kikötés hiányában - a teljesítés helyén érvényben levő pénznemben kell megfizetni.
(2) Más pénznemben vagy aranyban meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő árfolyam (ár) alapulvételével kell átszámítani.
(3) A devizagazdálkodásra vonatkozó jogszabályok határozzák meg, hogy mikor lehet valósággal (effektíve) idegen pénznemben vagy aranyban való fizetést érvényesen kikötni vagy teljesíteni.
(4) Pénztartozás értékállandóságának biztosítására irányuló kikötés alapján a tartozás keletkezésekor meghatározott összegtől eltérő összeg fizetésének csak annyiban van helye, amennyiben a kikötött pénznemnek az aranyhoz viszonyított törvényes árfolyama a pénztartozás keletkezése és teljesítése közötti időben megváltozott.

Megjegyzem, a NEKEM meglévő, korábban lementett Ptk-ban már nincs benne a 3 és 4 bek..

Hogy mi történt velük, erre talán egy „ÉLETKÉPES” jogtudó tudna csak válaszolni, mondjuk Dr ATTIKA