Polgári jog - segítség!

gerbera317 # 2011.11.20. 12:53

saint01:
Bár ez egy jogi fórum, létezik nem jogi megoldás is:
Tudtommal minden kutya megtanítható arra, hogyha vonyít, akkor fájdalmai lesznek, ha pedig nem vonyít, akkor elkerülheti a fájdalmakat. Valami Pavlov nevű fószer írta le először ennek a pontos mechanizmusát. Hogy a betanítást hogyan oldod meg, a te dolgod, amellett már csak arra kell ügyelned, hogy a szomszád ne tudja jogi útra terelni a történetet.

guba # 2011.11.20. 19:52

Én meg a te tanácsodtól kezdek mindjárt vonyítani, de fájdalmasan...

gerbera317 # 2011.11.21. 17:22

Hát, bocs elejtett az offért, de egy praktikus megoldás aranyat érhet az elméleti szakemberek - egyébként igen kitűnő - tanácsával szemben. És tényleg: amíg egy érdeksérelem egészséges anyázással is orvosolható, addig mi értelme keresetlevelet fogalmazgatni? Amivel pedig előrukkoltam, az bizony nem elmélet, hanem jól bevált gyakorlat, különben le nem írtam volna. A szomszádon meg természetesen szomszédot kell érteni.

Még egyszer: bocsika, és akkor ON.

GF81 # 2011.11.28. 18:19

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni tartozással kapcsolatos ügyben. Két ügyről lenne szó:

Kb 10 évvel ezelőtt felvettem egy áruhitelt egy 20.000 ft-os házimozira. Nem fizettem vissza a kölcsönt, ami miatt több felszólítást is küldött a bank által megbízott … pénzügyi zrt. Eközben megszűnt az a cím, amire az értesítéseket küldték (eladásra került az ingatlan), viszont a postás nagypapám címére továbbra is kikézbesített nekem szóló leveleket, mivel őt is ugyanúgy hívják, mint engem, és ugyanabban az utcában lakik. Nagypapám ezeket az ajánlott leveleket sokszor át is vette (mivel nem tudta, hogy kinek szól), de ritkán továbbította felém. Évek óta, legalább 5 éve nem kaptam kézhez semmilyen levelet, amit ez a végrehajtó cég küldött. Most lett állandó lakcímem (egy barátom lakása, de nem ott lakom), ahova jött egy ajánlott levél egy bírósági végrehajtótól, melyben leírják, hogy a … bíróság ilyen és ilyen számú határozata alapján a … bíróság a … számon a végrehajtást kérő kérelmére a bírósági végrehajtást elrendelte. Fentiek alapján fizessek 112ezer forintot. Leírják még, hogy további végrehajtási cselekményekre kerülhet sor, ha nem fizetek.
Az első kérdésem az lenne, hogy a barátom címén (ami egyben még az én állandó címem is) megjelenthet-e a végrehajtó, hogy ott az ő ingóságait lefoglalja? Kivédhető-e ez azzal, hogy kijelent engem az adott címről? Ha igen, a kijelentés kezdeményezésének napja a mérvadó, vagy az eljárás befejezése (30 nap lehet az önkormányzat szerint)?
A második kérdésem az én egyetlen vagyontárgyamra vonatkozik. Van egy autóm (értéke kb 250ezer forint), mely sajnos az én nevemen van. Eladhatom-e az autót, és gondot okoz-e, hogy végrehajtás van ellenem folyamatban. Nincs bejelentett munkám és nincs más vagyontárgyam, hacsak a ruhákat, bútorokat nem számítjuk, melyek egy olyan címen levő lakásban vannak, ami sehol nincs dokumentálva (albérlet).

A végrehajtó által küldött levélen az szerepel. hogy a bíróság 2004-ben hozta meg azt a határozatot. Erre nem vonatkozik az elévülés? A tartozások, ha jól tudom, alap esetben 5 év alatt évülnek el, de nem tudom, hogy az csak az alapvető tartozásra vonatkozott –e (ahol ugye nem tudtam a bíróság előtt ezzel a kifogással élni, hiszen nem tudtam, hogy per van, és ott meg kellene jelennem), vagy a határozattal keletkezett fizetendő tartozás is elévülhet. Átvettem a levelet, gondolom ez megszakítja az elévülést, ha egyáltalán beszélhetünk ezesetben ilyenről.
Vegyem fel a kapcsolatot a végrehajtóval? Be tudja bárhogy hajtani rajtam a tartozást, ha nincs címem? Ha nem adom el az autót, meg tudják azt találni valahogy és elvenni tőlem? Van neki valami olyan jogköre, amivel mondjuk a rendőrség körözést adhat kia az autóm ellen? Hivatkozhatok valamire ilyen régi követelésnél, vagy ilyenkor már muszáj fizetni? Ha felveszem a kapcsolatot a végrehajtóval, az megszakíthat valamit, vagy mindenképp érdemes lenne megkeresnem?
A másik ügy egy 2008as bkv tartozás lenne, melyről egy ügyvéd küldött ajánlott levélben fizetési felszólítást (nem tudom ezek mind honnan a csudából szerezték meg hirtelen az állandó címem…). Ez nyilvánvalóan elévült (ha csak nem küldtek a régi címre valami olyat, ami megszakítja az elévülést), így itt hivatkozhatnák elévülésre, ha valóban per lenne belőle. De ha nincs állandó címem, honnan fogom megtudni, hogy perre viszik a dolgot, és meg kell jelennem a bíróságon? Elküldi valami olyanra, ahol nem is tartózkodom, és távollétemben (anélkül hogy tudnék az elévülésre hivatkozni) letárgyalják a dolgot?
Pontosan mi szakítja meg az elévülést, honnan lehet kideríteni, hogy mikor volt az utolsó olyan dolog, ami megszakította? Ha kijelent a jelenlegi állandó címről a barátom, akkor ugye nem lesz lakcímem. Ilyenkor hova küldik az ilyen leveleket? Vélelmezik, hogy átvettem, ha nem veszem át a régi címekre küldött leveleket?
Bocsánat, hogy ennyire hosszúra sikerült, és előre is nagyon – nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!

dopeman # 2011.11.30. 14:41

Kedves Szakértők,

nem találtam ilyen támpontot véleményeket szeretnék kérni, hogy, ha kis perértékű ügyben bizonyítottság hiánya miatt elutasítják a keresetet ítélettel, akkor lehet újra keresetlevelet beadni, már megfelelő bizonyítékokkal?

Köszönöm a véleményeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.30. 15:42

Legfeljebb perújítás.

MIMUSMAMUS # 2011.11.30. 20:04

Tisztelt Fórumozók!
Pp-es ügyemben (hibás telj. miatt) a bírósági idézést az alperes Bt nem vette át, a küldemény "megszünt" jelzéssel került vissza a bíróságra. Telefonon hívtak fel hogy emiatt nem lesz tárgyalás és most hiteles cégkivonatot nyújtsak be. Beszereztem, a Bt még van, de már bejegyzés alatt van egy új székhely és új beltag?!
Próbáltam utána nézni, én azt találtam hogy a Pp szerint kétféle megjelöléssel érkezhet vissza hivatalos küldemény:" nem vette át/nem kereste" vagy "megtagadta az átvételt". Az A/2 jelű értesítő hátoldalán pedig az van, hogy a második kézbesítést követő 5. napon beáll a kézbesítési vélelem. Akkor miért nem ezt a szabályt alkalmazta a bíróság?
Mit tehetek, kérnék tanácsokat, mivel az időveszteség miatt akár befejeződhet a cégbírósági eljárás és az alperes kifarol a Bt-ből, aki ellen indítottam a pert.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat, MM

MIMA17

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.30. 20:31

Mégis, hogyan tudna "kifarolni a bt-ből" az alperes, aki nem is lehet más, mint maga a bt? (A beltag legfeljebb másodrendű lehet, és nyugodj meg, nem szabadul a felelősségtől azzal, hogy kilép.)

Nem kellene megbíznod egy ügyvédet? Mintha nem lennél otthon ezen a terepen...

MIMUSMAMUS # 2011.12.01. 08:06

Kedves KB Sándor!

Valóban járatlan vagyok a terepen, és magam kezelem az ügyet (viszonylag kis értékű a követelésem - 600 eft - én bp-en, alperes bt és tárgyalás tőlem 50km-re,eddigi ktgek 200 e körül)
Eddig csak a Bt az alperes, lenne lehetőség arra, hogy másodrendű alperesként utólag bevonjam a bt-t képviselő beltagot a perbe?

MIMA17

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.01. 08:21

Igen, eleve kellett volna, de még most sem késő.
(Egy helyi ügyvéd megbízása sem került volna többe 200 ezernél - sőt -, és akkor neked semmi dolgod nem lett volna a perrel.)

Egzoticside # 2011.12.01. 09:41

Sziasztok!

Tud valaki segíteni? A probléma az, hogy a munkáltatóm
  • aki vállalta, hogy fizeti- elkésett az egyetemi tandíjam befizetésével, a késedelmi kamatot ilyenkor nekem vagy a munkáltatómnak kell megfizetni?

Köszi

ObudaFan # 2011.12.01. 09:55

Az egyetem felé neked, feléd meg a munkáltatódnak. Hacsak nem született olyan megállapodás, amelyben az egyetem is szerződő fél, és amiben máshogy állapodtatok meg.

Dr.Attika # 2011.12.01. 09:57

Üdvözlöm!
A munkáltatónak, ha ő a kötelezett. Egyéb esetben önnek.
Mióta számolnak fel késedelmi kamatot az egyetemek költségtérítés után?
Tudtommal a költségtérítés a teljesítés (szemeszter lezárás) előtt esedéke. Hogy jönne itt szóba késedelmi kamat?

MIMUSMAMUS # 2011.12.01. 12:29

Kedves KB Sándor! Nagyon köszönöm a gyors választ, sűrgősen lépek. (az általam említett 200-ban azért szakértői díj is van meg az illetékek, azt mindenképpen nekem kell fizetnem)

MIMA17

MIMUSMAMUS # 2011.12.02. 15:28

Kedves KB Sándor! Még annyit szeretnék kérdezni, ha beadom a keresetmódosítást kell-e indokolni hogy miért akarom xy-t másodr. alperesként bevonni a perbe? Előre is köszönöm a választ

MIMA17

ObudaFan # 2011.12.02. 16:01

Le kell írni, hogy mégis mit szeretnél tőle, mint II. r. alperestől.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.02. 18:30

Kéred a Tisztelt Bíróságot, hogy a másodrendű alperest kötelezze, hogy a megítélt összegnek azt a részét, amelyre az I. r. alperes vagyona nem nyújt fedezetet, fizesse meg.

MIMUSMAMUS # 2011.12.02. 19:10

Köszönöm a válaszokat!
Más: Mit tehetek azzal a helyzettel (ld. nov.30-i beírásom), hogy a "megszűnt" jelzés úgy került a tértivevényre, hogy az állítás nem igaz. Póstán reklamáltam,vevők könyvébe beírtam, az ügy kivizsgálását kértem. Annyit elismertek, hogy a második kézbesítéskor az ott lakó xyné (a feleség) mondta azt, hogy a bt megszűnt, a kézbesítő ezt ráírta a ttivevényre és másnap már vissza is került a levél a bíróságra.
Tehát a pósta egyrészt nem tartotta be a kézbesítési szabályokat, xyné pedig hazudott a póstásnak.
Most jelentsem fel őket is?

MIMA17

MIMUSMAMUS # 2011.12.03. 11:41

Most tényleg segítsetek! Új helyzet állt elő, mai cégadatoknál már az új székhellyel van a cégbejegyzés, előző törölve. A keresetmódosítást II.r. alperes bevonására (volt beltag) tegnap már nem tudtam póstázni. Tehát az a cégj.számú bt, akit idáig pereltem már nincs, a bt van, de más cégj.számon és székhelyen.
Kérdésem, bevonhatom-e még a volt beltagot 2.r. alperesként, vagy új pert kéne indítanom, a régi beltag ellen?

MIMA17

ObudaFan # 2011.12.03. 11:45

Bevonhatod.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.03. 12:57

Az újat is, hadd szóljon!

COOLCD # 2011.12.03. 23:30

Sziasztok!

Először is azzal kezdem ,hogy nem tudom ,hogy jó helyre írom a kérdésemet mert sajnos nem értek semmit sem a joghoz. A problémám a következő nyáron vettünk a volt barátnőmmel egy mosógépet részletre egy éves futamidő ez a hitel édes apám nevén van. A baj csak az mikor mi szakítottunk abban maradtunk ,hogy barátnőmnél marad a mosógép és fizeti havonta a részleteket! Amit viszont nem tett meg helyette most én f0izetem a részleteket! Felvettem a kapcsolatot a volt barátnőmmel ,hogy ha nem fizeti a részleteket akkor legalább adja vissza a mosógépet és felejtsük el egymást örökre! Sajnos nem adta vissza a mai napig! Ennek a mosógépnek az összes papírja nála van nekem csak a csekkek vannak amivel igazolni tudom ,hogy ez az enyém vagyis édesapámé! Azt szeretném kérdezni ,hogy ha én feljelentem akkor milyen eséllyel nyerem meg a pert illetve az ilyen jellegű perekhez kell e ügyvédnek lennie jelen vagy akár én is képviselhetem magam ha viszont kell ügyvédet fogadnom akkor ennek a költségeit miután lezárult az ügy és nekem ítélik a mosógépet akkor ilyenkor a vesztes fizeti e az egész pernek a költségét? És még egy kérdésem lenne ha ezt a feljelentést a következő héten megteszem akkor előre láthatólag mennyi ideig tarthat a per mire döntés születik az ügyben? Kicsit sok kérdést tettem fel egyszerre de nagyon megköszönném ,hogy ha ezekre választ kaphatnék! Előre is köszönöm a segítséget!!!

MIMUSMAMUS # 2011.12.04. 09:29

Köszönöm a válaszokat! Sok mögöttest elolvastam (1/2007 jogegységi határozatot is) így most már biztos vagyok benne hogy KBS beírása nem irónia volt. Rettenetesen útálom hogy egyáltalán pereskedünk, de nem hagyhatom hogy a valaki ennyire galád módon próbáljon kicsúszni a kötelezettsége alól.Valóban meggondolom egy helyi ügyvéd bevonását is, mert 1. ilyen mélyen már nem tudok/akarok "jogászkodni", (a garancia/szavatosság kérdésében még "megengedtem" magamnak) 2. úgy látom lesznek ennek az ügynek/bt-nek még érdekes történései. Mégegyszer köszönöm a gyors válaszokat MM

MIMA17

anyoca2223 # 2011.12.04. 09:31

tisztelt jogaszok.
erdeklodni szeretnek,hogy ha a ferjem es a papaja kozott eltartasi szerzodes jott letre egy par honappal ezelott,ha ettol most el akar allni a nagypapa az milyen uton tortenik.be vagyunk jelentve a oda ahol a papa lakik vagyis ahova az eltartasi szol.4 pici gyerek van es szeretnem tudni hogy mennyi idom lehet meg ha mondjuk hetfon a kozjegyzonel kezd a kedves papa.azonnal ki kell e koltoznom vagy ez js polgari peres uton folyik.esetleg ha nem lessz jo vege vissza kovetelhetek mindent amit ebbe a hazba belefektettem?
valaszukat koszonom.

MIMUSMAMUS # 2011.12.05. 07:12

Bocs hogy visszatérek, még megkérdezném, ha most változott a székhely (még további 60 km tőlem) akkor most áthelyezi a bíróság a pert oda? A volt beltag lakcíme megegyezik a volt székhellyel, az új beltagé természetesen az új székhellyel.

MIMA17