Polgári jog - segítség!

Pisti1213 # 2005.11.16. 18:21

Üdv Mindenkinek!

Valószinleg egy nagy hülyeséget követtem el barátommal a minap. A szomszéd állítása szerint elhagyta, a hetek óta a házuk előtt álló régi Zastawa típusó személyautojának a kulcsát és megkért minket a háziasszony, hogy ugyan csináljunk már a kormányzárral valamit mert így még arrébb se tudják tolni mert útba van.
Meg is próbáltuk, mert azt mondták, hogy az ajtót nyitva hagyták, csak a szluszkulcs nincs meg. A vége az lett, hogy a záron látszik, hogy hozzányúltunk és többen is láthattak közbe minket, de a kormány még mindig nem forog és az auto is maradt ugye ahol volt. Most attól félünk, hogy mi lesz ha az alkoholista férj megint mepöccen ahogy már volt rá példa (brutális családon belüli erőszak) és feljelent minket.
Milyen következnénye lehet ennek? A háziasszonny és a lánya kért meg erre minket, mert a férj elhagyta a lejárt műszakiú autó kulcsát és elköltözött.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.11.02. 14:20

40 % os eltérésnél kezdődik az objektív értékaranytalanság
de ilyenkor is csak orvosolják az értékarénytalanságot tehát a vételárat felemelik a 60 százalékra de gyakran csak az 50%-ra szerintem téged nem fenyeget nagy veszély
az 1 év-re meg magyarázkothat hogy mikor ismerte fel az értékaránytalanságot

mazsola111 # 2005.11.01. 19:33

Üdv mindenkinek!

Fontos kérdéssel fordulok hozzátok, melyre minél előbb megoldást kell találnom.
A kérdés az, hogy feltűnő értékaránytalanságra lehet-e hivatkozni abban az esetben, ha több mint egy év eltelt? A joegeset a következő: megveszek egy házat 4 000 000 forintért, és a szerződésben tartozásátvállalás megy végbe, amelyben a vételár nem kerül módosításra. Azonban ezt követően, pontosan egy évvel később a z eladó keresetet nyújt be, melyben a vételár feletti pénzt követel, arra hivatkozva,hogy a szerződés megkötésekor a ház értéke 5 500 000. Lehetséges-e ebben az esetben erre hivatkozni?

oyabun # 2005.10.26. 20:51

Nyereményjátékon nyert DVD íróhoz köteles-e a felajánló cég garanciát adni vagy ha másnap elromlik dobhatjuk ki a kukába?

Üdv.: oyabun

ObudaFan # 2005.10.07. 15:34

Csakhogy az, amit csinál - hogy ti. elismer egy adott követelést, és azonnal fizet, ha te elismered, hogy más követelésed nincs - nem jogellenes fenyegetés, hanem egyezségi kísérlet, és a későbbi szerződés ezt módosítaná. A legjobb, amit tehetsz, hogy azonnal egy fizetési meghagyást benyújtasz mind az előleg összegére, mind a kártérítésre. Ez nem 1-2 hét alatt fog bejönni, hanem jóval hosszabb idő alatt, de legalább bejön. E mellett nem minősül bűncselekménynek (praktikusan zsarolásnak), ha azzal fenyegeted meg, hogy a sikításért feljelented, ha azonnal nem fizeti meg mindkét összeget. Ezt a kettőt egyszerre is megteheted, legfeljebb az fmh-t visszavonod.

LaMoRo # 2005.10.07. 12:35

Hali jakuza!

Köszi a választ és próbálom még érthetőbbé tenni.

1., Olyan okirat kell, amiből korábban kiderül, hogy zsarolás, kényszer hatására kell majd aláírnom az iratot, amibe lemondok a nekem okozott kárról, vagy arról hogy nem képződött károm.

Ígéret szerint, csak ilyen irat aláírásakor kapnám 1-2 héten belül vissza az előlegrészt a vállalkozótól. A kárról amit okozott hallani se akar!

Nem tudják befejezni a nagy lakásfelújítást, fűtésrendszert, mert nincs több pénzem.

LaMoRo

jakuza # 2005.10.07. 08:43

hali!
egy kicsit nehezen tudtam összerakni a dolgot, de sztem az ügyvédes megoldás lenne a legjobb...a rendőrség kilőve és a közjegyző sem tud mit csinálni, de nem is igazán értem, hogy milyen okiratra gondolsz??? Ne írd alá a lemondást semmiképpen.
ahogy elnézem ebből csak akkor kapsz pénzt, ha bepereled szerződészegés miatt és követeled a letett összeget és a felmerült károd megtérítését, de hogy ebből mikorra látsz pénzt, az más kérdés???

sajna, én jobbat nem tudok, de hátha van nálam okosabb is

LaMoRo # 2005.10.07. 06:09

Hali mindenkinek!

Segítséget kérek, mert nem tudom hová forduljak, mert sürgős!

Ügyvédhez, Közjegyzőhöz, Rendőrséghez?

Olyan okiratra van szükségem, ami véd egy közelgő zsarolás miatt okirat aláírásának a semiisségére, bírósági ügy esetén.

Ez ezért kellene, mert olyan okiratot akar velem aláirattatni egy szerződésszegő, sikkasztó, zsaroló vállalkozó, miszerint csak akkor hajlandó visszaadni a lakásfelújításra átvett előlegrészt, ha aláírok egy olyan nyilatkozatot ügyvédnél, hony kárt nem okozott, és követelésem nincs felé.

Ez pedig nem igaz, mert okozott károm, közel 200.000 Ft. körül lesz igazolhatóan, mert egy másik vállalkozó ugyanazokat a munkákat drágábban csinálja, és ebből adódik a plussz kiadásom.

A mivel egy hónapig semmit nem csinált, a pénzemmel nem tud elszámolni, és a visszaadását feltételhez kötötte. E miatt eláltam a szerződéstől, mert nem volt más megoldás vele, se a kivitelezés elvégzésére, amire szerződést kötöttünk árajánlata alapján.

Szorult helyzetbe kerültem miatta mert nem tudom befejezni a munkákat fizetés nélkül, az új vállalkozó felé.

Az előleg visszakapására nagy szükségem van, de az okozott károm megtérítésére is. Kényszer helyzet miatt, hogy visszakapjam a pénzem alá kellene írnom a lemondást.

Köszi a valóba jó választási segítséget!

Üdv: LaMoRo

ObudaFan # 2005.10.03. 16:31

Tekintettel arra, hogy nem néhány nappal a vásárlás után észlelted az első hibát, kijavítást kérhetsz, kicserélést ettől még nem, kivéve , ha nem javítható a hiba, vagy ha a garancialevélben az áll, hogy kérhetsz cserét (amit nem hiszek).

Tonyo # 2005.10.03. 09:37

Tisztel fórum olvasok.
A következő a gondom.(vázlatokba mert baromi hosszú lenne)
Elvittem a motorom a szervízbe hogy az aktuális kötelező szervízt csinálják meg.
Miután elkészült a motor haza mentem és felpakoltuk a cuccokat és a kedvesemmel vidékre indultunk.
Furcsa zajra lettem figyelmes és megáltam a 106os kilóméternél.
A lényeg hogy elfojt a váltóból az olaj.
Telefon a szervíznek.Elismerték a hibát jönnek menteni.
Kértem tőlük csere motor hogy folytasam az utam.Megtörtént.
29 nap szerelés után csütörtökön átadták a motort.Megbeszéltük hogy hétfőn benézek és elmondom ha bajom van.
Tegnap vissza kellett mennem mert azon kívűl hogy kifujt a kipufogó(még indulás elött jeleztem) elkezdet folyni hütő víz.
több mint 2 óra alatt sikerült megoldani de a kipufogót nem.Azóta most furcsa vinnyogó hangja van ha elindulok.
Nem szeretnék hetente a szervízbe járkálni az 5 hónapos géppel.
Az elején 2 változatott ajánlottak.Nagyon nagyon jó áron beszámolják egy újba vagy az ingyen javitás után + eggyezünk valami bonus dologban.Én inkább az utobbit preferáltam mert..... :)
Konkrétumok nem hangzottak el.Ezért is mennék be hétfőn.
Viszont ezzel a nyikorgással elment a kedvem a javitgatástól.
Nem lehet ezt most kicserélni egy újra?idei pár hónapos motorról van szó.
Tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm.

Lilly # 2005.09.08. 16:35

A kártalanítással egyetértek, bár igazság szerint szerintem a tervezőnek meg kellett volna néznie, hogy a jelzett helyen milyen típusú, mekkora épületet akarnak felhúzni, s a tervnek megfelelően elhelyezni az építendő házat! Az építési engedélynek nem megfelelő építkezés nem hiszem, hogy az önkormányzat esetében fennáll.

alorinc # 2005.09.08. 11:59

több BH is szól amelett, h. megítélhető kártérítés ha az építési tervnek nem megfelelően folyt le az építkezés, azaz érvényes építési engedéllyel ugyan, de nem aszerint történt az épület felhúzása.

HE0222 # 2005.09.05. 07:43

Itt két különböző kérdésről van szó, egy közigazgatási és egy polgári jogiról. Az önkormányzatnak jogában áll építkezni, területeket beépíteni, amennyiben közigazgatási jogi szempontból rendben van az egész építkezés. Ha ennek következtében egyéb ingatlanok forgalmi érték-csökkenést szenvednek, - és itt a lényeg - hiába épít jogosan az önkormányzat, magánjogi, polgári jogi igények továbbra is fennállnak. Magyarul, az építés következtében forgalmi értékcsökkenést szenvedett ingatlanok tulajdonosainak polgári jogi igénye keletkezik, amit érvényesíthetnek az építtetővel szemben. Nem kártérítés címén, hiszen az építkezés úgymond jogszerúen történt, hanem kártalanítás címén. Ez a kiindulási alap. Az ingatlan tulajdonosának kell bizonyítania, hogy kára keletkezett, és meg kell jelölnie a forgalmi érték csökkenés mértékét. tanácsos szakértői véleményt kérni. (Megjegyzem, előfordulhat, hogy a bíróság kivételesen nem ad helyt a kérelemnek, de annak egyéb oka lehet: például láttam olyan esetet, amikor lebontottak egy épületet, és annak helyére épült később egy másik, ez esetben a bíróság azzal indokolt, hogy az adott helyen mindig is épület állt, azaz a környező ingatlanoknak eredetileg sem volt kilátása. Bár ez az ítélet még nem jogerős.)

Lilly # 2005.09.04. 22:26

A fenébe, tényleg késő van... Még azt sem vettem észre, hogy több, mint fél éve történt ez a beírás... :(

Lilly # 2005.09.04. 22:22

Amikor az ingatlant megvették (a házat felépítették), már akkor is megvolt ez az önkormányzati építési terv? Mert ha igen, akkor véleményem szerint esetleg a saját tervezőjüket vehetik elő, mondván, nem nézett utána elég alaposan a ház tervezésekor annak, hogy a környékben a későbbiekben értékcsökkentő beruházást terveztek. Remélem, érthető voltam... Kicsit késő van... :)

polgárijog # 2005.02.06. 19:26

Kedves Kollégák, Kolléganők!

Akinek a praxisában előfordult ilyesmi, kérem oszlassa el a kételyeimet. Lehet-e kártérítési igényt alapozni az ingatlanban bekövetkezett olyan értékcsökkenésre, melynek oka, hogy eléépítettek egy házat, ami elvette teljesen a gyönyörű kilátást, DE: és ez a lényeg, az önkormányzat építési tervében már réges régóta szerepelt ezen ház felépítése, ami aztán elvette a kilátást.
Köszönöm

szignó

Banyamancs # 2005.01.22. 16:42

Tudomásom szerint Európában minden további nélkül lehet B-s jogsival vezetni, USA-ban és Ausztráliában nem. A többiről nem tudok.

dopeman # 2005.01.20. 15:45

Nekem simán ment. Ha magyar a kocsi, akkor kérd a biztosítódat, hogy küldje meg a "nemzetközi zöldkártyát" is.

utazo # 2005.01.09. 09:44

Csupán egy kérdésem van! Meg tudná nekem valaki mondani hogy, "B" kategóriás jogsival, lehet-e külföldön vezetni, egyéb plusz beszerzendő papirok nélkül?
Köszönöm.

Laurentius # 2004.08.20. 12:02

Ha van konkrét jogszabály amit keresel szívesen megküldöm e-mailben (feltéve, hogy sikerül).

the big cat # 2004.08.20. 03:50

Nem igazán szerencsés kinyomtatva megvásárolni, mivel gyorsan avulnak. Inkább CD-s jogtár beszerzését javasolnám, amin mindig a jogszabélyok hatályos állapota érhető el, gyakran választható időpontra, és kommentárok is vannak rajta.

Qeri # 2004.08.19. 23:21

Meg szeretnék rendelni könyveket, melyekben le vannka írva a törvények. Vagy az egész törvénykönyvet meg lehet valahol rendelni?
A kérdésme csak annyi lenne, hogy hová forduljak?

Köszi!