Kezesség - kötelezetti halál esetén

horvathilona # 2012.09.01. 11:13

Jó napot kívánok!

Hasonló tartalmú kérdésem van, mint az előző hozzászólónak, bár a neki adott válaszból kiindulva nem sok jót remélek.
Szóval férjem februárban meghalt. Autóhitele volt, melyben én voltam a kezes. A haláleset után kiderült, hogy nem volt hitelfedezeti biztosítása, én pedig nem tudom fizetni havi rendszerességgel, de igazából sehogy sem a chf alapú hitelt. A bank nekem, mint örökösnek folyamatosan fizetési felszólítást küld, és fenyegető leveleket, hogy felkerülök KHR-listára ha nem fizetek, nem beszélve a ketyegő kamatokról stb.
Májusbna közjegyző előtt nyilatkoztam, hogy férjem, után nem kívánok örökölni, házassági vagyonközösségi igényem nincs, özvegyi jog iránti igényem nincs.
Ezzel a nyilatkozattal nagyon sok minden másról is lemondtam, csak azért, hogy a ma kb. 1,3 millió forintot érő autón lévő, még mindíg kb.2,8 millió forintos hiteltől megszabaduljak.

A kérdésem az, hogy a bank jogosan követeli-e tőlem a fizetést, azután, hogy férjem meghalt, és azután, hogy közjegyző előtt nyilatkoztam arról, hogy férjem után semmit- így a hagyatéki tehert képező autóhitelt- sem kívánok örökölni!

Ráadásul szóltak, hogy jövőhéten elviszik az autót, és annak a költségét is nekem kell majd megfizetni- egyáltalán ez is jogos követelés?
Mi van ha ezt sem fizetem ki?
És mi történik ha semmit sem fizetek továbbra sem, bárhogy is alakulnak a dolgok?

Az én össz vagyonom egy falusi, kb. 4 millió forintot érő ház fele.Nincs másom.

Kérem, aki érdemben bármilyen segítő, vagy általában véve számomra felvilágosító információkat tud adni, írjon, és segítsen nekem!

Nagyon köszönöm, üdvözlettel; Horváth Ilona

joseph # 2012.01.17. 17:22

Köszi a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.17. 16:40

Jogosan.

joseph # 2012.01.17. 16:33

Sziasztok!

A következőt szeretném megkérdezni:

Az ismerősöm kezes volt a nagykorú gyermeke autóhitel szerződésénél. A gyerek tragikus körülmények között elhunyt. A szülő az örökséget visszautasította (vagyon nem lévén). Most egy év elteltével a hitelező cég (miután értékesítette az autót) a szülőtől, mint kezestől követel egymillió Ft-ot.

Jogosan követeli-e?
A halállal, illetve az örökség visszautasításával nem szűnt-e meg a kezes kötelezettsége is?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: J.